Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

TV do 10 000Kč

Nighters (2)|9.7.2014 17:54
Dobrý den,
konečně jsem našel fórum zabývající se televizemi, Byl mi dán úkol nají TV do 10 000 Kč. Říkal jsem si, žádný problém, jenže jsem netušil že je tolik značek a řad TV a skro vše na stejné brdo - kdo se má v tom vyznat.

Základní požadavky/parametry:
1) Aby TV běžela bez nutnosti mít set top box - máme kabelovku od UPC, nevíte někdo zda můžu od nich odhlásit ten jejich set top box, chtěl jsem koupit svůj vlastní, ale říkali že by to nešlo na jinem - samozřejmě kecali - zajímá mě jestli někdo nemá s tím zkušenosti.
2) Bude využívána na běžné dívání, filmy z DVD - žádné blu-ray, nemusí to být Smart TV
3) Max uhlopříčka 90 cm - 40" už nevleze

Děkuji za každou radu.
lastopia (92)|9.7.2014 18:26
dobrý den,

vybrat televizi může být dobrodružství :)

budget 10 000 není kdovíjaký, ale řešení najdeme.

začneme odzazu:
-- kde bude televize umístěná? opravdu je potřeba velikost televize přizpůsobovat starému nábytku? bohužel je dnes televizní vysílání přizpůsobené větším úhlopříčkám -- text je menší, titulky nejsou moc vidět. širokoúhlé vysílání je pocitově menší než to, které bylo na staré v poměru 4:3. takže, kolik máme skutečně místa na televizi? jen 90 cm se vším všudy?

-- jaká je tedy pozorovací vzdálenost? kde bude televize umístěná? dívá se na ni vícero členů domácnosti z různých úhlů?

-- k dotazu č. 1: většina dnešních televizí má tzv. ci slot, do kterého je možné vložit tzv. ci modul s kartou pro dekódování vysílání, ať už kabelového, nebo například satelitního. upc nabízí možnost pořízení ci modulu s kartou, který se do vkládá do televize, na to pak není třeba užívat externí set-top-box. abych z toho nedělal detektivku: s novou televizí vás čeká pořízení/pronájem ci modulu. to ale upc vyřeší.

pro klasické denní sledování televize, která má plnit roli typického rodinného přijímače, a skutečně není více místa, než 90 cm na šířku, můžeme vybrat například tento:
http://www.alza.cz/39-panasonic-tx-39a300e-d1635035.htm
jedná se o klasický nechytrý televizor, který ale vyniká celoplošným podsvícením obrazu, takže není třeba se obávat nehomogenity podsvícení, kterým "vynikají" lcd televize s edge led podsvícením.

alternativou je vloni uvedený samsung f5500, taky ve 39 palcích:
http://www.alza.cz/39-samsung-ue39f5500-d449946.htm, to už je smart televizor s funkcí hbbtv, což je oblíbená záležitost, jelikož je díky ní možné například sledovat archiv české televize.

a další alternativou je také loňský model od lg: http://www.alza.cz/39-lg-39ln575s-d408565.htm. rozdíl oproti samsungu je především v použitém panelu -- samsung má tzv. va panel, lg pak ips. samsung bude mít lepší podání černé, lg pak výrazně lepší pozorovací úhly. samsung trochu mění barevné podání při sledování z boku.
Nighters (2)|9.7.2014 19:32
TV bude umístěna v obyváku, pozorovací vzdálenost - 2,5 m a 3 m
Otvor pro umístění TV 102 x 63 cm, bude se na ni dívat z více úhlů.
Bez názvu.png
lastopia (92)|9.7.2014 22:26
tak pokud není skutečně více místa, dostaneme tam nanejvýš 42palcový přístroj. jsem ten, který by pro "běžné dívání, filmy, žádné blu-ray" zrovna doporučil hd ready plazmu, která by v tomto případě žehlila obraz a nepřiznala by nedostatky datového toku nebo příšernosti sd vysílání u nás. hodila by se třeba osvědčená plazma panasonic tx-p42x60e http://www.alza.cz/42-panasonic-tx-p42x60e-d398621.htm, ale ta má na výšku 66 cm.

tak budeme hledat dál. myslím, že momentálně jako ideální se jeví lcd televize od lg s direct led podsvícením (takže opět panel s dobrou homogenitou podsvětlení), a to konkrétně loňský model 42ln575s https://www.mall.cz/led-televize-uhlopricka-101-107-cm/lg-42ln575s. cenově sice za 11 tisíc, ale momentálně za nejméně peněz, co kdy stál, přičemž se jedná o výprodej, takže tohle je zřejmě cenové dno, počítám, že se velmi brzy tento model přestane prodávat. jeho nástupce stojí opět kolem 17 tisíc.

přístroj splňuje požadované parametry, rozměrově: 97x58 cm. ips panel pro dobré pozorovací úhly, kabelový tuner pro příjem kabelovky od upc (ci modul nutno pořídit u upc), poměrně slušné možnosti připojení, přehrávání různých multimediálních formátů, hbbtv pro možnost sledování archivu české televize. youtube, nebo zrcadlení obrazu z chytrého telefonu. obrazově na úrovni lcd televize za 11 tisíc kč, možná lepší. pokud se pro tento model rozhodnete, moc bych neváhal, zřejmě se dál už prodávat nebude.