Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Zapojení TV a Projektoru přes LAN (WLAN)

lojzek (10)|4.7.2014 22:03
Dobrý večer. měl bych pár otázek ohledně moderních zapojení TV, projektoru a NB.
1. Mám doma LAN síť,4xTV, projektor a notebooka. Vše je propojeno přes LAN( notebook WLAN) pomocí switche.( berme obecně, typ TV a projektoru si budu kupovat po dalších konzultacích). Lze si v dnešních technologiích pustit na NB jakýkoliv film a tento film promítat přes LAN(WLAN) síť do TV? Popř si vybrat do jaké TV film chci pouštět? pokud ano, jde posílat do TV i HD ( FULL HD, Ultra HD) rozlišení? Stačí na to UTP - CAT 5E? nebo rači tahat CAT 6E ?
2. Dá se říct že je to to samé jako otázka č.1 jen s tím rozdílem že místo TV by byly zapojeny projektory nebo pouze jeden projektor.
Dále mám dotaz, zda se dělá projektor s TV tunerem (přivedu do něj koax a bude fungovat projektor jako tv) ?
Nebo jestli existuje nějaká krabička ( podobná settoboxu), která dokáže dekodovat signál ze satelitu(anteny) do HDMI signálu. Tento HDMI signál by se klasicky použil do projektoru jako obraz.(zvuk by šel přes receiver.)
3. Lze tohle vše spouštět i přes tablet?
Předem děkuji za veškeré dotazy.
vivid.sk (11472)|4.7.2014 23:25
[QUOTE=lojzek;492168]Lze si v dnešních technologiích pustit na NB jakýkoliv film a tento film promítat přes LAN(WLAN) síť do TV?[/QUOTE]
Ano aj nie. Aj ked DLNA to umoznuje, nerad by som odporucil technologiu, ktora nieje na seriozne prehravanie filmov vhodna, naviac vzdy je zavisla od moznosti media playera v konkretnej TV.


[QUOTE=lojzek;492168] nebo rači tahat CAT 6E ?[/QUOTE]
Ak nemas vybudovanu infrastukturu, vzdy je lepsie tahat kvalitnejsie kable, aj ked vacsina TV pouziva 100Mbit sietovku (vecou specifikacie konkretnej TV).

2A) nie, urcite je lepsie to prepojit priamo so zdrojom signalu cez HDMI.
2B) ano, takato "krabicka podobna set top boxu" sa vola satelitny set top box a rovnako ho priamo napojis na projektor (alebo cokolvek ine) s HDMI vstupom. :D
lojzek (10)|5.7.2014 08:51
vivide, díky za odpovědi. Nicméně jak čtu různé fóra tak mi to připadá že co člověk to názor, není nic kde by se lidi shodovali. Tohle téma se řeší,řešilo a bude se ještě řešit asi mnohokrát na forech. Bohužel pro mě nejsou ucelené odpovědi. Někde čtu, že je schopno LAN převést HD, FULL HD kvality ale s ultra HD a 3D obrazama jsou problémy, někde čtu že bez problémů. To samé s délkama HDMI kabelů, někde je doporučováno do 2m někde píšou že 15m není problém. ( možná i záleží na kvalitě HDMI kabelu.)
Každopádně pro mě je důležité to, že obraz jde aspoň v té HD kvalitě přenést a pokud bych chtěl kvalitnější obrazy tak by musely být televize stáhlé i HDMI kabelama do místa přehrávání. Toto ale výrazně zvyšuje cenové rozhraní.
Projektory se tedy dělají i s tunerama ale je lepší projektor s tunerem nebo rači ,,set top box'' a přes HDMI poslat do projektoru obraz?
[QUOTE=vivid.sk;492169]2A) nie, urcite je lepsie to prepojit priamo so zdrojom signalu cez HDMI.[/QUOTE] vivide, tím nie máš na mysli že Projektor není schopný přehrát film přes LAN.
vivid.sk (11472)|5.7.2014 12:12
- hlavne su tvoje poziadavky velmi obecne a bez detailnejsieho konceptu, takze to treba viac vyspecifikovat (premysliet).
- Projektor je zobrazovac nie prehravac, ak chces nieco prehravat cez LAN, na to sluzi MMC.
- mozno staci napisat, co zamyslas (finalny setup), je lepsie vediet presny zamer autora, ako si ho domyslat.
lojzek (10)|6.7.2014 16:05
Však ano, chci to obecně. Když je novostavba tak se nechci trápit zbytečnostma jako je typ televize, typ projektoru, typ routeru, typ NB. CHci se vlastně dozvědět jak fungují dnešní technologie v elektronice a jak natáhnout kabaly tak, aby jednoduše fungovalo pouštění filmů např. přez ten LAN(WLAN) a i např plochy v 4 x TV, projektor z jednoho místa z počítače. Př. řekne holčička: ,, tatínku pusť mi pohádku¨ - znamená to jít k ní do pokojíčku, dát NB na stůl, píchnout do něho HDMI a pustit ji jakoukoli pohádku z disku. Chci to řešit takto: můžu být v pracovně nebo sedět v obýváku nebo venku na terase s NB na klíně a když za mnou příjde holčička tak jí prostě řeknu ano, běž do pokojíčka já ti tu pohádku pustím. Pustím ji na NB a přes wifi nebo LAN ji to pustím do její televize nahoře v pokojíčku, Já můžu dále surfovat na internetu v obýváku na terase atd. (Přes DLNA se to vlastně hledá na televizi v počítači - říkám to dobře?) ZAjímá mě hlavně i jestli běží přez LAN HD kvality, FULL HD, ULTRA HD, a 3D.
Nebo kdyby tato situace nešla takto řešit tak prostě koupím tablet( nebo jiné přehrávače), tam jí nabouchám pohádky a budeme to přes HDMI pouštět do TV.
to samé s projektorem, budeme mít nějaký dobrý film, příjde parta lidí, sedne se do obýváku, stáhne se ze stropu roleta a pustí se přes LAN( WLAN) ( nebo přes HDMI - to ale znamená jít ke stolku, položit NB na stolek, zasunout HDMI kabel a pustit)onen dobrý film.
Nevím zda jsi mě pochopil v mé problematice?
tdlmarek (1566)|6.7.2014 16:35
Podívej se na oblast mini-PC s nějakou multimediální distribucí, např. oblíbený OpenELEC. Pak je ti úplně jedno, co která televize či projektor umí či neumí, připojíš libovolné zobrazovadlo s HDMI vstupem.
lojzek (10)|6.7.2014 16:56
Díky za tipy. Kdyby byl mini pc openelec a komunikoval bych přes ssh to znamená že tahle komunikace jede přes LAN - To by ale musel být takový openelec u každé TV a i u projektoru. Tím pádem by se o mnoho navýšila cena příslušenství k TV. KAždopádně tato technologie je dobrá v tom, že můžu požít stávající LED tv co mám v pokojích ale hledám na internetu zda tuto funkci nemají už zakonfigurované TV v sobě?
tdlmarek (1566)|6.7.2014 17:09
Ano, jedno mini-PC u každé TV/projektoru. SSH je pouze pro pokročilou správu, jinak nehraje roli. LAN se využije na získání přehrávaného filmu z nějakého NASu nebo jinak sdíleného diskového prostoru (pokud tedy nechceš dávat hard disky s filmy přímo do jednotlivých mini-PC) a pak také na ovládání daného zařízení např. smartphonem. Takže lze snadno realizovat ten tvůj popsaný scénář, že z terasy pomocí telefonu/tabletu/snad i notebooku pustíš pohádku na mini-PC/TV nahoře v pokoji.

Že tato "funkce" není dostupná v téměř žádné současné TV je "politické"/marketingové rozhodnutí, nikoliv záležitost technického pokroku. Takže příslovce "už" asi není úplně na místě, protože to závisí pouze na tom, zda firmy chtějí tuto funkcionalitu zpřístupnit, či nikoliv (nechtějí, byly by samy proti sobě).
vivid.sk (11472)|6.7.2014 21:56
Takze si to zhrnme:
- rodinny dom, v kazdej izbe jedna TV, chces zobrazovat na kazdej lubovolny obsah z uloziska, alebo aj z ineho zdroja.

- na zaciatku si natiahni kvalitne kable ku kazdej TV idealne (a minimalne) 2x RJ45 pre kazdu TV (klienta). Vybudujes si gigabitovu infrastukturu do buducna, vsetky TV budu na spolocnej lokalnej sieti. Tie TV "na sieti" az tak dolezite pre toto pouzitie niesu, no predpokladam, ze do buducna je lepsie s tymto uvazovat (multimedia, youtube priamo z TV, atd ...).
- zriadis si sietove ulozisko (NAS), kde bude kompletny A/V obsah, ktory sa bude distribuovat. Tento bude rovnako dostupny z LAN.
- zriadis si nejake univerzalne MMC (idealne vsak HTPC, povedzme nejaky Intel NUC, co je mala univerzalna a prenosna krabicka o velkosticca 12x12 cm s HDMI vystupom). To mozes mat jedno, ale aj styri, no vzhladom k lahkemu moznosti prenasania "podla potreby", nie je nutne uvazovat o plnom pocte. To je uz na tvojom osobnom zvazeni. Rovnako ich zapojis do LAN (preto tie 2x RJ45).

A tym padom sme na konci, cez XBMC mozes sledovat filmy z uloziska, mozes ho ovladat cez smartfon, pustit deckam film priamo zo smartfonu na TV (HTPC) ktorom chces. Pustat film priamo z notebooku alebo z tabletu.
Pavel_tempx2 (829)|10.7.2014 19:31
určitě UTP CAT6 a všechno v Gbit síti, když už...po GLAN se sice dají pouštět filmy, ale uvědomte si, že stroj ze kterého se přehrává po síti používá kompletně celý HW pro přenos dat, není to jenom o síťovce a disku, ale když kopíruju přes 1GLAN, tak se procesor celkem zapotí...natož kdyby měl posílat z jednoho disku video na 4 různé místa...mám nějaký NAS a díky tomu, že tam je nějaký slabý procesor, tak je kopírování na něj spíš za trest, zvlášť když jsou to větší objemy dat...osobně bych při stavbě baráku počítal s nějakou menší "servrovnou" kde by byl nějaký 2-4 jádrový počítač určený jako NAS a zároveň by sloužil jako zálohovací centrum, stačí jenom bedna a systémový disk + datový, celé to může být ovládané přes vzdálenou správou...taky jsem tak trošku přemýšlel, že mít tu možnost, tak takovou místnost vybuduju hned vedle pracovny a i celý pracovní PC bych schoval do ní, jenom by ven vedly kabely k monitoru a USBčka...no a potom u každé TV nebo teda hlavně u hlavní TV nějaký ten MMC na který by se kopírovali data (filmy apod.) z toho zálohovacího "serveru"