Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Výrobky s plánovanou poruchou po uplynutí záruky

Dagy2 (3153)|4.5.2014 10:57
Veľa sa hovorí o tom, že výrobcovia do svojich prístrojov inštalujú súčiastky alebo "body", ktoré vydržia funkčné 24 mesiacov + 1 deň.
Možno toto bude niekoho zaujímať:
V nemecku existuje organizácia, ktorá sa začala teraz venovať kontrole (aj) multimediálnych prístrojov a udeľovať certifikát s registrovanou značkou "HTV-life" výrobkom, u ktorých nenájde takúto slabinu. Tzn., vo výbere súčiastok a konštrukcii prístroja nenájde podozrivé miesta, ktorých konštrukcia môže spôsobiť rýchle ukončenie životnosti. Nezávislá organizácia týmto potvrdzuje, že "výrobok neobsahuje plánovane skonštruované poruchové miesto".
link: http://htv-life.com/


v linkoch na stránke a videách pre nemecky rozumejúcich sú uvedené niektoré pekné príklady konštrukcií ktoré majú za úlohu skrátiť životnosť prístrojov, napr. bombáže na kondíkoch špeciálne umiestnených tak aby dochádzalo k ich prehriatiu a pod.
zoznam výrobkov certifikovaných
http://htv-life.com/gepruefte_produkte.php

P.S. samozrejme toto nie je garancia, že výrobok nezdochne po 24 mesiacoch + 1 deň, je to len dobrý predpoklad, že sa tak nestane plánovane.
vivid.sk (11472)|4.5.2014 12:33
Neboj sa, kurvitka sa coskoro presunu z HW do SW sfery, takze aj ked bude pristroj po HW stranke funkcny, najdu sa ine dovody, koli ktorym ho vymenis.
Toto sa samozrejme netyka napriklad rychlovarnej kanvice, ale skor ci neskor bude vo vsetkych vacsich pristrojoch fw, ktory bude moct mat kurvitko.
(napr.: el. rura, ktora v casovom intervale upozornuje na to, aby som vykonal pyrolizu, digestor, ktory upozornuje na vymenu filtra/precistenie, atd ...).


P.S. Dagy, co myslis, ake produkty budu mat primarne takuto nalepku? NEMECKE.
geronimoh (2327)|4.5.2014 12:37
[QUOTE=Dagy2;488292]
...zoznam výrobkov certifikovaných
http://htv-life.com/gepruefte_produkte.php

P.S. samozrejme toto nie je garancia, že výrobok nezdochne po 24 mesiacoch + 1 deň, je to len dobrý predpoklad, že sa tak nestane plánovane.[/QUOTE]


bod pro Technisat B-)
vivid.sk (11472)|4.5.2014 12:42
[QUOTE=geronimoh;488300]bod pro Technisat[/QUOTE]
a pre tuto znacku plati moj prispevok dvojnasobne :D
geronimoh (2327)|4.5.2014 13:03
Já bych se neodvážil říct, která firma je opravdu německá, protože většina německých firem nemá německé majitele a to už hodně dlouho ...
Ivo Mašek (10205)|4.5.2014 13:06
TechniSat je špičkový v kabelových přístrojích. Pokud se jedná o kabelový STB pro DVB-C, tak TechniSat je fakt umí. Proč v satelitní technice jim to "hoří" - tak to je záhada.
To stejné, ale v opačném gardu, je to u STB Kaon. Co znám lidi, kteří mají satelitní STB od Kaonu, tak jsou spokojení. Co znám lidi, kteří mají kabelový STB od Kaonu (mám ho také, takže i osobní zkušenost), tak mají potíže. Ne nic velkýho, ale ty "mouchy" jsou fakt nepříjemné až obtěžující a přicházející v ten nejnevhodnější čas
____
TechniSat je zatím ještě německý (jedna z mála posledních evropských firem na poli elektrotechniky)
geronimoh (2327)|4.5.2014 13:14
No tady u nás nemáme kabelovku, ale co jsem chodil po sousedech, tak naštěstí jen jeden měl STB pro DVB-S Kaon ( měl nelogické menu pro setřídění předvoleb ), ale už mu odešel. Dva mají Topfield a ty mrchy jsou sice pomalé, ale pořád drží, za to skoro všem odešly MASCOM-y, které jsem považoval za "držáky" ....
vivid.sk (11472)|4.5.2014 13:16
[QUOTE=geronimoh;488311]která firma je opravdu německá[/QUOTE]
To zistis velmi jednoducho. Vitazi vacsiny testov su nemecke vyrobky. Preco gumy Continental vyhravaju vzdy testy ADAC? Preco nemecke repro vzdy vyjdu v nemeckych testovch vyborne?
Proste je to tak (a to naozaj mozu byt adekvatne kvalitne, nespochybnujem kvalitu).
KamilZ (10277)|4.5.2014 13:23
Problém Technisatu s DVB-S není v tom, že by byl extrémně poruchový (prostě standard, pro mě technisat není žádná špička). Problém je v nechopnosti z hlediska neschopnosti konstruktérů (od přehřívání modulů po špatný firmware (S1 a ISIO je krásným příkladem) ).
geronimoh (2327)|4.5.2014 13:26
[QUOTE=vivid.sk;488315]To zistis velmi jednoducho. Vitazi vacsiny testov su nemecke vyrobky. Preco gumy Continental vyhravaju vzdy testy ADAC? Preco nemecke repro vzdy vyjdu v nemeckych testovch vyborne?
Proste je to tak (a to naozaj mozu byt adekvatne kvalitne, nespochybnujem kvalitu).[/QUOTE]

To je všechno možné, ale otázka je, jestli mají i německé majitele, nebo jsou německé tak, jako je automobilka Škoda česká ....

---------- Doplněno v 13:26 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 13:25 ----------

[QUOTE=KamilZ;488318]Problém Technisatu s DVB-S není v tom, že by byl extrémně poruchový (prostě standard, pro mě technisat není žádná špička). Problém je v nechopnosti z hlediska neschopnosti konstruktérů (od přehřívání modulů po špatný firmware (S1 a ISIO je krásným příkladem) ).[/QUOTE]

no ale co bez Linuxu je lepší než Technisat ?
KamilZ (10277)|4.5.2014 13:38
Vantage?
geronimoh (2327)|4.5.2014 13:51
Vantage co mám doma určitě ne, ale Technisat jsem ještě neměl, ani nikdo ze známých ho nemá, takže obecně to nemůžu tvrdit
KamilZ (10277)|4.5.2014 14:16
Pak je závěr jedinný - něco na Linuxu je špička :-) (pokud to není xxBox :D )
Dagy2 (3153)|4.5.2014 15:56
Hm, zaujímavé reakcie. Predpokladal som že túto info tí čo o nej nemali vedomosť uložia niekam dozadu do pamäte a v momente keď nájdu nejaký výrobok s týmto logom v obchode (keďže niektorí výrobcovia sa zrejme chystajú ju používať) budú vedieť poradiť/vysvetliť iným o čo sa jedná.
Ale OK, kto mal na obed nesolenú a nekorenenú vegetariánsku stravu a teda potrebuje si vydráždiť žlčník iným spôsobom je to jeho vec :)

K testom, normám a pod. si dovolím ešte čiste subjektívnu poznámku. Určite máte viacerí iné skúsenosti, moje z praktického života sú tieto:
1/ "záväzné" výsledky testov
je snáď na každom soudruhovi aby naložil s výsledkom testov podľa svojej úvahy. Je na každého vôli ktorým testom verí a ktorým nie. Predpokladám, že každý rozumný kupujúci si prečíta niečo a potom si urobí svoj vlastný názor. Výsledky testov môžu snáď poukázať na niektoré vlastnosti, ktoré si treba všimnúť pri kúpe v pozitívnom alebo negatívnom smere.
Nakoniec jasne píšem, že HTV test nehovorí nič o tom, či sa niektorý prístroj pokazí skôr alebo neskôr. O tom, či je nejaký prístroj "lepší" alebo "horší" tu nebola reč u vôbec.
SW kurvítka sú jasne v HTV testoch spomínané tiež a je tam celý dokument o podmienkach posúdenia. Nečítal som ho celý, dal som link pre toho, koho to môže zaujímať.

2/ testy založené na subjektívnych pocitoch (sem osobne radím napr. D-test, Heureka)
vykonáva vždy nejaká osoba a sú založené na subjektívnych pocitoch. Často tiež "pomáha" hodnotiacemu niekto z tých čo majú v hodnotení svoj vlastný výrobok. Často tiež píšu tí, ktorí daný výrobok ani nevideli. Často je to platená antireklama.

3/ testy založené na objektívnych meraniach (napríklad tu spomínaný ADAC)
ADAC urobí niekoľko objektívnych meraní. Tie zrejme urobí bez toho, aby ich manipuloval. (rovnako povedzme flatpanels) Konečnému hodnoteniu ale môže dať váhu jednotlivých meraní tak aby celkovo vyhral "jeho" favorit. Preto napr. u zimných pneumatík vyberám osobne podľa meraní brzdnej dráhy na snehu a mokre. Tam Continental snáď ešte nikdy nevyhral, preto používam zásadne iné pneu. Conti zrejme vyhral celkovo lebo sa hodnotilo s vyššou váhou napríklad opotrebenie, čiernosť pneumatiky (toto mi pripomína niečo :) ) , subjektívne krajší odtlačok penumatiky na ceste a podobné nezmysly.
Takže čítam a vyberám si hodnoty a časti testu ktoré sú pre mňa zaujímavé.

4/ ISO9000
je tiež často uvádzaný ako keby sa jednalo o certifikát že výrobok je kvalitný. Nie je. ISO hovorí len o tom, že pri jeho výrobe boli použité rovnaké postupy ako stanovil výrobca vo svojich interných predpisoch. Rovnaké v pondelok ako v stredu. Či sú dobré alebo zlé nikto nehodnotí.

5/ GMP
je súhrn praktických poznatkov ako skonštruovať zariadenie tak, aby sa predchádzalo poruchám a aby splnilo bezpečnostné a iné požiadavky v čo najlepšej možnej miere. Napríklad nemontovať kondíky nad chladič iného prvku alebo dimenzovať súčiastky tak, aby nepracovali celý čas so záťažou na 99% a občas na 105% a pod.
A zhruba o tomto je podľa všetkého HTV-life.

6/ Čínsky prístup
je vyrobiť zariadenie s čo najnižšou cenou. Nemajú záujem o trvácnosť zariadení z jedného logického dôvodu - technika ide vpred míľovými krokmi. Zariadenie ktoré vydrží funkčné 10 rokov je morálne zastarané už druhý rok, takže vlastne 8 rokov používam "starý krám".

Takže "dle libosti každého soudruha" ako hovorí klasik z iného fora.
Pytkin (7947)|5.5.2014 01:36
uz sa dakomu zobrazilo na CANON tlaciarni ERROR B200 ?
Jarda.Bar (1238)|5.5.2014 07:08
B200. Mě ano, naštěstí v záruce. Takže mi vyměnili tiskovou hlavu zdarma.
Pavel_tempx2 (829)|12.5.2014 10:48
a příčina toho všeho je jednoduchá, cena...protože se všechno vyrábí za 1/2 až 1/3 ceny než dříve (někdy i 1/10 a méně), tak se dnes ani nedá vydělat na výrobě, ale vydělává se na servisu, hlavně značkovém...a samozřejmě se vydělává na spotřebním materiálu, proto jsou tiskárny tak levné a originální náplně tak drahé ;)

ono stačí porovnat třeba cenu Felicie z roku 1998 se současnými cenami, dnes se za tu stejnou cenu dá koupit Oktávka nebo Rapid a to nebereme, že ceny od té doby stouply, takže tehdejších 300tis. dnes může být nějakých 500tis.-600tis.