Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Pioneer VSX-923 vs Sony STR-DN 1040

shark1 (44)|21.4.2014 21:18
po nejakych zdlouhavych uvahach a dotazech tady ve foru jsem se rozhodl, ze si k novemu projektoru Optoma HD25e koupim take novy AVR.
Byl to uz dlouho muj sen, koupit se nejaky poradny AVR ( proti tomu co mam ted a mel predtim ) .
Dlouho jsem se kochal kochal radou ES od Sony, ale ty ceny jsou tam zase prece jen mimo muj rozpocet. take jsem se dlouho kochal Pioneery.
Z toho vseho nakonec vysly do finale dva kousky a to Pioneer VSX-923 a Sony STR-DN 1040.
pioneer se mi hodne libi jak vypada (a mam tu firmu rad ), a ruzna hodnoceni take nejsou spatna. Sony je v recenzich co jsme precetl hodne vychvalovaj , ale zase ve skutecnosti vypada dost "plastove".
Popravde, AVR chci aby dobre vypadal, protoze je to soucast obyvaku a design u me hraje vyznamnou roli ( ne jedinou, pokud by nekdo chtel popichovat ;-) ).
AVR budu prevazne pouzivat na TV, BR (DVD) filmy a Playstation konzoli.

Na hudbu mam vintage komponenty akai, a vicemene posloucham pouze cerny LP desky.
i proto nemam na AVR prehnane naroky ve stereu.

moznost (velmi pravdepodobna) take je, pockat tak do leta a koupit nasledniky uvedenych AVR. U pioneera by to byl VSX-924 a u Sony DN-1050.

Rozhodnute kterej z nich vybrat budu muset kazdopadne udelat sam, nechci po vas, aby jste rozhodli za me. ;-)
Vas bych si dovolil pozadat o vase zkusenosti pokud mate s temito AVR, jejich klady a zapory. Pripadne jestli mate moznost praktickeho srovnani obou modelu.
diky
shark1 (44)|1.5.2014 17:37
...skoda, myslel jsem, ze aspon nekdo bude mit prakticke zkusenosti s nekterym z nich...;-(
Hmm (1739)|4.5.2014 14:26
V této cenové hladině to moc prožíváš :-) A pokud to chceš hlavně na filmy (konzoli), ber podle designu, rozdíly ve filmovém zvuku nebudou velké, navíc jsou oba jak píšeš v dané cenové třídě chválení. Než o výběru z těchto dvou typů je to spíš o reprosoustavách a slušném subwooferu (i když to nebude zrovna Velodyne či REL). Praktické zkušenosti hledej spíš na nějakém zahraničním fóru, i s překladačem se dají pochopit vytýkané případné neduhy. Čekat na nové typy může být začarovaný kruh, zásadní zvukové zlepšení se čekat skoro jistě nedá, leda bys snad čekal na technologickou vychytávku co stávající typ ještě nemá (ale 4K to už umí, tak mě napadá snad jen plné využití přes HDMI 2.0). Samozřejmě placebo efekt z nového typu taky není k zahození :-) Já jedu ještě na VSX-D814 a zatím si vystačím, další upgrade u mě bude asi docela drahé, rovnou na SC 8x, když už .. tak už. Nové modely Pioneera už budou brzy http://www.basys.cz/novinky/nova-generace-vsx-av-receiveru-s-podporou-hdmi-2-0
Jinak dobrý designem a také zvukově je podle mě i Denon X2000 http://www.hifi-regler.de/shop/denon/denon_avr-x2000-100005438-sw.php a ve srovnání http://www.testberichte.de/p/denon-tests/avr-x2000-testbericht.html
shark1 (44)|11.5.2014 01:00
no jo no...po dlouhy dobe menim domaci AV techniku , tak se nediv, ze to prozivam ;-)
definitivne jsem se rozhodl pro nektery z novych typy, a to bud vsx-924 nebo dn-1050.
prece jen cekani nebude dlouhe a doba nakupu se bude vicemene shodovat s uvedeni novych typu, i kdyz dn-1050 uz snad bude k mani pristi tyden.

no , jinak pomerne ne prilis pozitivni zkusenost s navstevou showroomu obou vyrobcu.
nebudu jmenovat, ale ani v jednom pripade nebyl vybrany kus k videni na zivo.
v jednom pripade prodavac nevedel temer nic a svymi technickymi dotazy jsem ho uplne rozhodil, a to nebyly dotazy zase nejak slozite .
v dalsim toho sice take moc nevedel, ale aspon se snazil a s pomoci manualu jsme se dobrali aspon nejakych vysledku.

chapu, ze cenova hladina kolem 15000-18000 nemusi nekomu pripadat nejak zajimava, ale ja to proste vidim jinak. kdyz uz neco kupuju, chci si to dobre promyslet a prohlidnout abych se mohl rozhodnout. nerad bych neco koupil a pak si trhal zbytky vlasu ze jsem udelal chybu.
no a na muj vkus mi to prodejci vubec neulehcili a v podstate mi vubec nepomohli.
a mam takovej dojem, ze kdybych kupoval neco za dvoj i trojnasobek, tak to bude stejny... ;-(

ps - ten denon vypada fakt zajimave, ale ja potrebuju 2 hdmi vystupy...
rajs (21)|23.6.2014 10:44
No já bych podle recenzí šel do sony 1040 pioneer už dávno není čím býval v zahraničních recenzích jeho stálé místo je 7,8..a denon rozhodně ne má ho můj kolega z práce zvukově má yamaha rx-v475 je o třídu výše,v recenzích se umístuje 6,5 pokud bych měl doma sony, tak bych neváhal píší že převálcoval pioneer,denon,onkyo,i yamahu v této cenové relaci ve skvělém čistém podání zvuku a o to jde ne.
geronimoh (2327)|24.6.2014 00:14
[QUOTE=rajs;491568].... pioneer už dávno není čím býval ....[/QUOTE]

Opatrně s takovými soudy. Já přešel z ESPRITového SONY na Pioneer a hned při prvním poslechu bylo poznat, že Pioneer má čistější zvuk. Zpočátku mi chyběl ten pro mé uši teplejší zvuk od SONY, ale už jsem zvykl a Pioneer hraje skvěle. Posuzuji ale AVR s přibližně dvojnásobnou cenovkou, než vybírá shark1.

Pro shark1 : Na filmy budou dobré oba dva, jestliže máš na hudbu jiné komponenty, tak můžeš vybrat podle svých preferencí - vzhled, výbava apod.
Sealex (290)|2.7.2014 11:12
Čerstvě jsem pořídil Sony STR-DN1050, tak pokud budete něco chtít vědět, tak do toho ;-)

Jinak je zvuk subjektivně parádní - mohutné basy, krystalické výšky a vše je krásně čitelné (žádná koule i při větších hlasitostech) ;-), zejména při přehrávání Hi-res souborů z připojeného USB disku. Bez problému to přehrává DSD64 (SACD soubory DSF či DFF), FLAC 24/192 či Hi-res Wavy. Zatím jsem neměl vícekanálový FLAC či DSD, abych otestoval. Přehrává gapless (bez dropoutů mezi skladbami).
Pěkně fungují služby jako TuneIn a Deezer (Spotify bude teprve doplněno FW). Deezer v neplacené verzi přehrává rádia, pokud jsou tak MP3 320kbs.
Všechno se nechá ovládat pomocí aplikace na tabletu či mobilu. Tzn. telka není potřeba zapínat.
Bluetooth funguje taktéž parádně, pomocí nfc se umí okamžitě spárovat. Pokud se připojím k zařízení např. přes tablet receiver se zapne a přehrává Bluetooh audio pomocí aptx a acc v rozumné kvalitě. Vše s minimálním zpožděním (Deezer, Spotify, Google music atd.). Taktéž je možné ovládat pomocí a2dp protokolu bluetooth zařízení zpět z dálkového ovládání receiveru (play, pausa, stop, next, prev).
Airplay taktéž frčí.
S DLNA jsem si ještě moc nehrál.
Kalibrace proběhla bez problému a filmové ozvučení je taktéž parádní.
Rozhraní je pěkné a nijak přeplácané.



Negativa:
- display na přístroji není moc ukecaný a dost mi trvalo, než jsem přišel na to, že tlačítko display na ovladači a přístroji funguje jinak ;) tzn. lze tedy nakonec zobrazit typ streamu, vstupu, scény; název přehrávané skladby je tedy vidět pouze na TV či tabletu/mobilu
- rozhraní by mohlo mít trochu rychlejší odezvu při brouzdání na USB či network službách ... rychlejší je to samozřejmě přes tablet
- nemá HDMI 2.0 (má HDMI 1.4 s podporou 4k/60hz a upscalingem na 4k) a nemá HDCP 2.2 ... oboje je v tuto chvíli stále ve vývoji a je otázkou, jak to nakonec vše bude
- pokud to je pro někoho problém, tak nemá phono a nefungovala mi podpora DSD128 (ale to už je myslím extrém ;-)
- USB port neumí zatím NTFS či exfat. Mám nyní do něj připojený 2.5 palcový 160GB HDD naformátovaný na FAT32 a vše OK. Použil jsem na to fat32formatter, protože to přesahuje 32GB limit pro FAT32.

Zatím asi tak ...
KamilZ (10277)|2.7.2014 12:12
Také tenhle SONY zvažuji, oproti Onkyo 636. Měl jsem Onkyo dříve, zvukově bylo OK, ale štvalo mě pár drobností. Můžu se prosím zeptat na pád věcí?
- podporuje to vtuner (kde jsou i české stanice - ČRO apod.)
- pokud se na dálce přepne na vstup "internetové rádio" (předpokládám, že tam nějako takové tlačítko bude), začně hrát naposled zvolená stanice, nebo se musí někde hluboce lovit z menu?
- dají se libovolně přižazovat vstupy na jednotlivé zažízení (např. že optika je pro PC)?
- jak se chová PassThru? bere to naposled zvolený vstup, nebo se nějaký vstup nastaví natvrdo?
- pokud se PassThru nastavuje natvrdo na určitý vstup, tak pamatuje si při zapnutém HDMI PassThru po zapnutí AVR naposled zvolený vstup? (Onkyo se vdy přepne na vstup zvolený na PassThru)
- není problém s ořezanou dálkou oproti loňským modelům?
- jak subjektivně hodnotíš komfort ovládání přes dálku a nastavování přes OSD menu?

HTML příručka, co mají online na webu je nepoužitelná, specifikace jsou tam tak na půl a nemají tam ani pořádnou (hires) fotku :-(.

Předem díky.
Sealex (290)|3.7.2014 12:35
Také jsem hodně srovnával s Onkyo 636 než jsem koupil Sony. Přešel jsem na Sony STR-DN1050 poté, když mi udeřil blesk do postaršího AVR Sony STR-DB780 ;-)

- podporuje to vtuner (kde jsou i české stanice - ČRO apod.)
--- zatím jsou v Čechách k dispozici pouze TuneIn a Deezer. TuneIn je, ale myslím plně dostačující a obsahuje asi všechna česká rádia, co znám. Je dobré si udělat účet a upravit si nabídku oblíbených rádií.

- pokud se na dálce přepne na vstup "internetové rádio" (předpokládám, že tam nějako takové tlačítko bude), začně hrát naposled zvolená stanice, nebo se musí někde hluboce lovit z menu?
--- na dálce tlačítko pro internetové služby není, lze k tomu využít jedno z tlačítek uživatelských presetů. Takže pak by to vypadalo následovně: Stisk tlačítek: Preset1 -> šipka dolů (TuneIn je druhé v pořadí) -> enter -> enter -> enter (poté začne hrát první rádio v oblíbených, lze to případně použít i bez TV či tabletu/telefonu)

- dají se libovolně přižazovat vstupy na jednotlivé zažízení (např. že optika je pro PC)?
--- ano optické vstupy (2x) a koax (1x) lze libovolně přiřazovat

- jak se chová PassThru? bere to naposled zvolený vstup, nebo se nějaký vstup nastaví natvrdo?
--- pamatuje si to poslední zvolený vstup, pokud zapnu chytrý spotřebič, který umí pomocí HDMI zapínat/vypínat , tak se přepne na něj (např. PS3)

- pokud se PassThru nastavuje natvrdo na určitý vstup, tak pamatuje si při zapnutém HDMI PassThru po zapnutí AVR naposled zvolený vstup? (Onkyo se vdy přepne na vstup zvolený na PassThru)
--- PassThru lze pouze zapnout či vypnout ... žádné přiřazení jsem nikde neviděl

- není problém s ořezanou dálkou oproti loňským modelům?
--- minulou dálku jsem nepoužíval, ale na novou se nechá zvyknout, vše hlavní tam je, snad bych uvítal tlačítko na shuffle mód; navíc oproti minulé verzi jsou zde 3 tlačítka uživatelského nastavení, na nich lze toho poměrně dost nastavit (různé módy zvuku, ekvalizér pro různé bedny, vstup včetně čísla stanice FM/AM rádia, hlasitost, sleep mód, pure direct a další ...)

- jak subjektivně hodnotíš komfort ovládání přes dálku a nastavování přes OSD menu?
--- rozhraní je hezké a jednoduché, u některých podmenu jde trochu o zvyk, kde co hledat, ovládání přes Songpal je rychlejší a pohodové - zde mi chybí jen tlačítko na vypnutí AVR a nefunkční landscape mód. (snad to Sony doladí) Ke kompletnímu ovládání včetně vypnutí lze použít aplikaci TV SideView.
Jak jsem tu už psal, při procházení strukturou adresářů, dlna či internetové služby by mohl být pohyb o něco plynulejší.

Do předchozího příspěvku doplněna poznámka ohledně USB.
KamilZ (10277)|3.7.2014 19:39
Díky moc za vyčerpávající informace.
rajs (21)|19.7.2014 14:00
Takže klasika sony cpe do toho co může a stand by režim hdmi nebude u mět ani v dalším roce v recenzích o zvuku 1050,850 se vyjadřují nemoc dobře,takže já bych to nekoupil ani náhodou,onkyo příliš hřeje,a pioneer tomu muc nevěřím že by něco zlepšil,zbývá denon a jeho nové 2014 a yamaha ta zatím vevodí ve všech směrech uvidíme co letos předvede standby režim hdmi má vyřešen nejlépe,a osazení hdmi 2.0 také,přidává wifi což není k zahození uvidíme jestli i zvuk se posune dále po vystřídání jmenovaných modelů je pro mne na domácí kino nejlepší volbou,je stále o krok ve předu před konkurencí.
vivid.sk (11472)|19.7.2014 14:40
[QUOTE=rajs;493070]onkyo příliš hřeje[/QUOTE]
a z ktoreho roku si mal naposledy doma Onkyo?