TX-L42FT60E - automatická změna poměru stran
Dobrý den přeji,
mám trochu problém s automatickou změnou poměru stran při sledování běžného DVB-T vysílání.
Při nastavení na automatiku TV nepřepne na 4:3, ale roztáhne obraz - musím přepnout manuálně.
Moje předchozí televize (6 let stará plazma Panasonic) to uměla "levou zadní".
Vzhledem k tomu, že se na nových televizích dá nastavit o 1000% víc parametrů, je možný, že jsem někde něco přehlídnul.
Nemáte prosím nějakej tip ...
Díky
mám trochu problém s automatickou změnou poměru stran při sledování běžného DVB-T vysílání.
Při nastavení na automatiku TV nepřepne na 4:3, ale roztáhne obraz - musím přepnout manuálně.
Vzhledem k tomu, že se na nových televizích dá nastavit o 1000% víc parametrů, je možný, že jsem někde něco přehlídnul.
Díky
Ktorá stanica vysiela 4:3 dnes?
Správne nastavenie je nastavit pomer strán 16:9 ( nie automatické ) a vypnuť prevzorkovanie ( 16:9 overscan Off ).
Správne nastavenie je nastavit pomer strán 16:9 ( nie automatické ) a vypnuť prevzorkovanie ( 16:9 overscan Off ).
[QUOTE=Plutotype;486534]Ktorá stanica vysiela 4:3 dnes
Správne nastavenie je nastavit pomer strán 16:9 ( nie automatické ) a vypnuť prevzorkovanie ( 16:9 overscan Off ).[/QUOTE]
- vysielanie 4:3 je úplne bežné i dnes a to dokonca i na staniciach s logom HD
- vypnutím prevzorkovania nebude na 1/3 staníc využitá celá plocha obrazovky. Osobne je mi milšie pokrytie celej obrazovky za cenu zanedbatelného skreslenia, ako pozorovať čierne pruhy rôznej veľkosti pri prepínaní staníc.
Správne nastavenie je nastavit pomer strán 16:9 ( nie automatické ) a vypnuť prevzorkovanie ( 16:9 overscan Off ).[/QUOTE]
- vysielanie 4:3 je úplne bežné i dnes a to dokonca i na staniciach s logom HD
- vypnutím prevzorkovania nebude na 1/3 staníc využitá celá plocha obrazovky. Osobne je mi milšie pokrytie celej obrazovky za cenu zanedbatelného skreslenia, ako pozorovať čierne pruhy rôznej veľkosti pri prepínaní staníc.
Např. Déčko vysílá spoustu věcí 4:3 a nechci, aby měl prcek pocit, že kouká na zrůdičky s velkou palicí.
Převzorkování jsem vypnul, poměr 16:9 ještě zkusím.
Díky :)
Převzorkování jsem vypnul, poměr 16:9 ještě zkusím.
Díky :)
Já doporučuji nastavení označené jako "14:9". Netvrdím, že je to to jediné "správné", ale mně vyhovuje. Na 4:3 se aplikuje mírný zoom, takže se poměr stran nezmění a pouze dojde k mírnému ořezu nahoře a dole (ne tolik, aby to vadilo), což na druhou stranu výrazně zmenší černé pruhy vlevo/vpravo. No a při signálu 16:9 se TV automaticky přepně na "WIDE" a obraz se bez jakýchkoliv úprav vykreslí pěkně přes celý panel.
Jinak tedy volba "4:3". Ta navzdory názvu nijak nemění 16:9 obraz (opět zde dojde k automatickému přepnutí na "WIDE"), ale i při 4:3 pouze roztáhne na maximální výšku bez deformace poměru stran.
Jinak tedy volba "4:3". Ta navzdory názvu nijak nemění 16:9 obraz (opět zde dojde k automatickému přepnutí na "WIDE"), ale i při 4:3 pouze roztáhne na maximální výšku bez deformace poměru stran.
[QUOTE=Pavlucha;486425]Dobrý den přeji,
Díky[/QUOTE]
Nevím, jestli tě to uklidní, ale mně Sam také nepřepíná. Jelikož ho používám v podstatě jen jako monitor, ani mně to tak nevadí, protože k němu připojená zařízení formát obrazu přepínají perfektně.
Díky[/QUOTE]
Nevím, jestli tě to uklidní, ale mně Sam také nepřepíná. Jelikož ho používám v podstatě jen jako monitor, ani mně to tak nevadí, protože k němu připojená zařízení formát obrazu přepínají perfektně.
[QUOTE=joeh] Osobne je mi milšie pokrytie celej obrazovky za cenu zanedbatelného skreslenia, ako pozorovať čierne pruhy rôznej veľkosti pri prepínaní staníc.[/QUOTE]
To by som rád vedel, ako pozeráš filmy, vzhľadom k tomu, že väčšina ich je vo formáte 2.35:1
To by som rád vedel, ako pozeráš filmy, vzhľadom k tomu, že väčšina ich je vo formáte 2.35:1
vivid.sk - mal si ten príspevok poriadne prečítať. Nemám na mysli filmové pruhy, tie sú podľa formátu ďaleko širšie. Jedná sa o 5-20mm okraje nevyplnené obrazom podľa obsahu vysielania alebo pripojenia PC. Tu je funkcia prevzorkovania vítaná.
Joeh - beriem späť, čítal som to v rýchlosti. Neprečítal som si dobre príspevok.
Samsung overscan pri SD robí automaticky (bez možnosti ho vypnúť). Pri Panasonicu sa dá v menu vybrať.
A čo sa týka prepínania 4:3 vs 16:9, malo by to fungovať tiež obdobne. Priamo v nastaveniach (niekde v menu) treba zvoliť pomer 4:3 a potom pri pomere strán "auto". Toto zabezpečí korektné zobrazovanie, bez deformácie obrazu a orezu oboch pomerov.
Samsung overscan pri SD robí automaticky (bez možnosti ho vypnúť). Pri Panasonicu sa dá v menu vybrať.
A čo sa týka prepínania 4:3 vs 16:9, malo by to fungovať tiež obdobne. Priamo v nastaveniach (niekde v menu) treba zvoliť pomer 4:3 a potom pri pomere strán "auto". Toto zabezpečí korektné zobrazovanie, bez deformácie obrazu a orezu oboch pomerov.
[QUOTE=vivid.sk;486561]A čo sa týka prepínania 4:3 vs 16:9, malo by to fungovať tiež obdobne. Priamo v nastaveniach (niekde v menu) treba zvoliť pomer 4:3 a potom pri pomere strán "auto". Toto zabezpečí korektné zobrazovanie, bez deformácie obrazu a orezu oboch pomerov.[/QUOTE]
Ale vůbec ne, v nastavení nic není. Ovlivňuje to pouze to jedno pop-up menu "aspect ratio" od tlačítka na DO, a chování je jak jsem ho popisoval výše. Tedy alespoň u 6 let staré LMD70F i předloňské ET5, nepředpokládám tedy, že by Panasonic u FT60 přišel s nějakou zásadní inovací. Pokud ano, beru zpět.
Ale vůbec ne, v nastavení nic není. Ovlivňuje to pouze to jedno pop-up menu "aspect ratio" od tlačítka na DO, a chování je jak jsem ho popisoval výše. Tedy alespoň u 6 let staré LMD70F i předloňské ET5, nepředpokládám tedy, že by Panasonic u FT60 přišel s nějakou zásadní inovací. Pokud ano, beru zpět.
[QUOTE=tdlmarek;486563]... Ovlivňuje to pouze to jedno pop-up menu "aspect ratio" od tlačítka na DO, a chování je jak jsem ho popisoval výše. Tedy alespoň u 6 let staré LMD70F i předloňské ET5...[/QUOTE]
To je právě to, co nechápu. Na 6 let starý plazmě stejný značky (Panasonic) se formáty měnily při přepnutí na automat správně a na nový TV to nefunguje.
Když to nechám na 4:3 tak to 16:9 smrskne a naopak.
To je právě to, co nechápu. Na 6 let starý plazmě stejný značky (Panasonic) se formáty měnily při přepnutí na automat správně a na nový TV to nefunguje.
Když to nechám na 4:3 tak to 16:9 smrskne a naopak.
mně to vt60 dělá taky tak-když přepnu kanál, tak se to nepřepne na automatický formát, aby to ten nový kanál zobrazilo nativně, ale zůstane tam ten mnou předvolený aspekt-přijde mi to taky nešikovný, Samsung z roku 2010 co si pamatuju, to nedělal.
Ještě jsem tedy zkusil trochu experimentovat a máte částečně pravdu - pokud je program vysílán v 16:9 a já aspect ratio nastavím na "4:3", obraz to smrskne. Platí to ale pouze pro toto první nastavení, stačí přepnout na jiný program a zase ze vrátit, a najednou se to už chová korektně. V aspect ratio je stále nastaveno "4:3", programy v 4:3 jsou zobrazeny bez deformace, ale 16:9 si už automaticky vynutí "WIDE" a vykresluje se na celém panelu.
Opravdu je to u 2013 jinak? Je tu řeč o interním tuneru (v mém případě DVB-T), nikoliv HDMI vstupu, ano?
Opravdu je to u 2013 jinak? Je tu řeč o interním tuneru (v mém případě DVB-T), nikoliv HDMI vstupu, ano?