Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 11 z 11

Téma: Změna poměru stran na DVD

  1. #1
    Je tu občas
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    266

    Zdravím,
    mám jedno DVD, na kterém je zjevně něco špatně. Obraz ve formátu 16:9 se zobrazuje jako okno vložené do rámečku 4:3 (viz ukázku). Pokusy o přepnutí v menu stolního přehrávače na to nemají vliv - zobrazuje se to stále stejně. Na počítači ve WMP je to také zobrazené špatně. Dá se to opravit nějakým chytrým způsobem bez překódování (tj. beze ztrát) nebo se to musí odříznout např. ve Vegasu a znovu vyrenderovat?
    V příloze přikládám parametry IFO souborů a VOBu.
    Připojené soubory Připojené soubory
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    =špatně nastavený DAR a PAR ve vstupním materiálu, tedy sprzněno při encodingu v tom Vegasu. V masteringu už s tím neuděláš nic, než jen nastavit odpovídající AR (16:9 nebo 4:3).

    P.S. Tipnul bych si, že ten vstupní materiál nebyl ve formátu pro PAL (720x540), ale nějaký paskvil 640xněco.
    Naposledy upraveno uživatelem StD: 01-09-2013 v 20:15
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Je tu občas
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    266

    StD: Já to tušil, že se ozveš...
    Jaký byl přesně formát vstupního materiálu, to fakt netuším. To DVD je z dovolené zakoupené od egyptského maníka, který nás natočil. Byla to digitální kamera větších rozměrů (něco ve stylu poloprofi kamer, jako např. CANON XHA1), ovšem jestli to následně nějak zprznil, to už nevím.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    No tak když nemáš zdroják, tak jedině to DVD rozebrat a těch 22 minut znovu reenkodovat s filtrem resize (na vstupu) třeba v Canopus Procoder.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu pořád Avatar uživatele vivid.sk
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    12,368

    Citace Původně odesláno od radek.kovacik Zobrazit příspěvek
    To DVD je z dovolené zakoupené od egyptského maníka, který nás natočil
    Za toto ruky odseknut. Obzvlast ak niekto pracuje s takymto zelezom a takymto stylom to dokurvi. (Menu v NTSC 4:3, ostatne v PAL letterbox, dpc, to uz je fakt moc)

    Ak to mas len pre vlastnu potrebu, nerobil by som s tym nic (crop + re-enkodovanie je dalsia strata kvality). Mozes pouzit "zoom" pri prehravani v MMC alebo na PC (XBMC ti napriklad automaticky vie tieto cierne pasy odzrezat a ziskas plnych 16:9, taktiez ostatne slusne playere ti to vedia prehrat korektne, po zvoleni zoomu. Pozn. WMP nieje slusny player).
    Pokial to vsak chces posunut dalej, alebo to chces prehravat na "hlupych" DVD playeroch, budes to musiet re-enkodovat (vid popis od StD).
    Naposledy upraveno uživatelem vivid.sk: 02-09-2013 v 11:24
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Je tu občas
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    266

    Njn, Arabové...

    Chtěl bych to přehrávat na běžných stolních přehrávačích (doma mám konkrétně Onkyo, ale bohužel ani při značce takového zvučného jména to nejde přehrát korektně).
    Takže říkáte jedině resize a re-enkoding nebo nechat tak. Taky jsem to tak nějak tipoval, ale radši jsem se zeptal, kdyby náhodou existovala nějaká možnost bez ztráty kvality. No, nepotěšili jste mě.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    No jestli to bylo natočený v 640 a zvětší se to na 720, tak to pochopitelně bude na Q. znát. Otázka je jen, jestli je to tak "cenné", aby se s tím člověk tak s**l. Klidně ti to tím Procoderem proženu za cenu energií (mašina beztak nečinná stojí), ať vidíš o co go.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu občas
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    266

    StD:
    Díky za nabídku, ale to si můžu zkusit udělat sám ve Vegasu. Nebo je podstatný rozdíl v kvalitě Procoder vs MainConcept?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    No rozdíl tam trochu je, ale hlavně je to na to dedikovaný universální nástroj s mnohem větším počtem možností nastavení a filtrů. Ale každý fandí svému.

    P.S. Klidně to někam upni na ulozto nebo leteckou poštu a já ti to na ukázku udělám. Těch samotných 22 minut nebude ani GB ve VOBu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Je tu pořád Avatar uživatele Foolproof
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    2,715

    Podíval jsem se na ukázku.....Obraz není zdeformovaný, takže je vlastně OK. Mám pár takových historických věcí z minulého století v DivX 3.11, přesně na to pasuje jeden z přednastavených zoomů v TV, stejně jako v playeru nebo na PC.
    Už moje historická Phillipska z minulého století uměla automaticky odbachnout vše nehýbající se černé.
    Na PC se to dá přehrát na fullscreen prakticky ve všem, samozřejmě že ne ve WMP.

    Řešením je modernizovat alespoň softwarově přehrávání.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11

    StD StD je offline
    Je tu pořád Avatar uživatele StD
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    10,632

    Zdeformovaný není, ale je tam daný v nějakém pa-formátu 520x440 pixelů (co mi ukazoval rámeček Crop při ořezu), přičemž titulky jsou tam dané v 720x576, takže dole přesahují a jsou uříznuté.

    Při zvětšení v tom pochopitelně vyskočily artefakty (zuby) na hranách, tak jsem to udělal pro jistotu 2x - jednou s rozmáznutím Circular Blur (0,32 pix) a podruhé Gaussian Blur (0,12 pix). Stejně je to mazanice jak ze staré VHSky. Jo a to audio bylo taky mocně přebuzené (indikovalo to při dekodingu přes 40 přeteků zásobníku přes 0,0 dB), tak jsem ho ztlumil o 6 dB a reenkodoval do Dolby znovu.

    ...Ale jinak to vypadá jak nějaký typický "zájezd z Moravy"...

    P.S. Jo a bitrate byl VBR average 6700 a nějaké drobné, tak jsem to reenkodoval v CBR 6900.
    Naposledy upraveno uživatelem StD: 05-09-2013 v 07:54
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. zmena pomeru stran zo 4:3 na 16:9
    Od tripye v sekci Editace videa
    Reakcí: 8
    Poslední příspěvek: 06-10-2010, 15:10
  2. LCD: LG LCD 42LH5000 nastavení poměru stran
    Od Jirka81 v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 18-01-2010, 12:47
  3. Oprava poměru stran
    Od Agent_XY v sekci Kodeky
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 29-12-2006, 19:37
  4. MPEG-2 - zmena pomeru strán zo 16/9 na 4/3
    Od Barney v sekci MPEG-1/2
    Reakcí: 13
    Poslední příspěvek: 28-12-2006, 17:32
  5. Nastavení poměru stran
    Od altamir v sekci Mastering
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 28-12-2005, 22:23