Test/porovnání MiniDV pásek
Ahoj,
chtěl jsem se zeptat existuje nějaké porovnání kvality MiniDV pásek? Přímo se mi jedná o porovnání MiniDV: SONY DV premium a Mini DV: PANASONIC DVC.
Zajímala by mě třeba kvalita podání barev a kvalita obrazu obecně, max. počet přepsání, dlouhodobá výdrž pro archivaci materiálu.
Díky
chtěl jsem se zeptat existuje nějaké porovnání kvality MiniDV pásek? Přímo se mi jedná o porovnání MiniDV: SONY DV premium a Mini DV: PANASONIC DVC.
Zajímala by mě třeba kvalita podání barev a kvalita obrazu obecně, max. počet přepsání, dlouhodobá výdrž pro archivaci materiálu.
Díky
[QUOTE=Tommy3;459005]Zajímala by mě třeba kvalita podání barev a kvalita obrazu obecně[/QUOTE]
MiniDV není digitál?
MiniDV není digitál?
je, ale má kvalita pásky vliv na kvalitu obrazu? Nebo je kvalita pásky posuzována pouze s ohledem na mechanické vlastnosti?
Sice detailně neznám MiniDV, ale pokud je to digitál a jednotný standard přes všechny výrobce, tak je diskuze o kvalitě obrazu stejná jako diskuze o kvalitě filmu na dvou různých HDD nebo o vlivu HDMI kabelu na kvalitu obrazu. Neuvažuji teď problémy typu ztráty dat, přeslechů apod., to je něco jiného.
to je to na co se ptám, zda je tento standart jednotný nebo to lze nějak ovlivnit! Proč se tedy prodávají MiniDV jako DV a jako DVC - digitál je to taktéž a na DV lze nahrát HDV a i na DVC lze nahrát DV - tak proč výrobce nabízí tyto možnosti? Jaký je v to tedy rozdíl?!
Na kazety MiniDV lze nahrát jak DV v SD rozlišení, tak HDV v HD rozlišení a protože se jedná o digitální záznam, nemá to na samotnou kvalitu obrazu vliv. Rozdíly mezi kazetami jsou pak v kvalitě použitého materiálu pásek a asi i mechanik - ty dražší pak obvykle více vydrží. No a z toho vyplývá, že na těch dražších je pak méně případných chyb (v éře analogu nazývaných drop-out).
Co se týká porovnání:
SONY DV premium - mám jich cca 150 už od éry SD a fungovaly dlouho spolehlivě, než se jejich kvalita v poslední době dramaticky zhoršila - dnes už se jim pro HDV vyhýbám, na archivy pro SD ale pořád ty co už mám koupené používám
PANASONIC DVC. - tyto dnes používám pro HDV ale že by byly úplně bez chyb říci také nemůžu, nicméně jsou spolehlivější
Co se týká porovnání:
SONY DV premium - mám jich cca 150 už od éry SD a fungovaly dlouho spolehlivě, než se jejich kvalita v poslední době dramaticky zhoršila - dnes už se jim pro HDV vyhýbám, na archivy pro SD ale pořád ty co už mám koupené používám
PANASONIC DVC. - tyto dnes používám pro HDV ale že by byly úplně bez chyb říci také nemůžu, nicméně jsou spolehlivější
[QUOTE=Tommy3;459015]to je to na co se ptám, zda je tento standart jednotný nebo to lze nějak ovlivnit! Proč se tedy prodávají MiniDV jako DV a jako DVC - digitál je to taktéž a na DV lze nahrát HDV a i na DVC lze nahrát DV - tak proč výrobce nabízí tyto možnosti? Jaký je v to tedy rozdíl?![/QUOTE]
- kvalita HDV záznamu na miniDV kazetu sa nedá ovplyvniť, áno je to štandart. Rozdiel v kazetách miniDV je minimálny, niekto preferuje Fuji, iný Sony alebo Panasonic. Osobne som roky používal Sony Premium a Sony HDV. Občas nejaký výpadok - dropout, inak OK.
- kvalita HDV záznamu na miniDV kazetu sa nedá ovplyvniť, áno je to štandart. Rozdiel v kazetách miniDV je minimálny, niekto preferuje Fuji, iný Sony alebo Panasonic. Osobne som roky používal Sony Premium a Sony HDV. Občas nejaký výpadok - dropout, inak OK.
[QUOTE=arkij;459019]Na kazety MiniDV lze nahrát jak DV v SD rozlišení, tak HDV v HD rozlišení a protože se jedná o digitální záznam, nemá to na samotnou kvalitu obrazu vliv. Rozdíly mezi kazetami jsou pak v kvalitě použitého materiálu pásek a asi i mechanik - ty dražší pak obvykle více vydrží. No a z toho vyplývá, že na těch dražších je pak méně případných chyb (v éře analogu nazývaných drop-out).
Co se týká porovnání:
PANASONIC DVC. - tyto dnes používám pro HDV ale že by byly úplně bez chyb říci také nemůžu, nicméně jsou spolehlivější[/QUOTE]
Vlastní zkušenost se cení!! Ale nevíte zda je na webu nějaké porovnání MiniDV jako takových?! Mám na mysli porovnání, které například provádí d-Test!
Co se týká porovnání:
PANASONIC DVC. - tyto dnes používám pro HDV ale že by byly úplně bez chyb říci také nemůžu, nicméně jsou spolehlivější[/QUOTE]
Vlastní zkušenost se cení!! Ale nevíte zda je na webu nějaké porovnání MiniDV jako takových?! Mám na mysli porovnání, které například provádí d-Test!
přesně jak píše Pytkin, ona si totiž mechanika "zvykne" a je potom náchylná na jiné "chemické" složení jiného výrobce, mám přímo zákaz používat od našeho servisáka Sony Premium, protože nechávají na mechanikách nějaký proužek a jakmile mu dám kameru, tak je schopen poznat na mechanice kamery jestli tam Sony P. jelo...
u všech kazet dojde občas k malým výpadkům (1-3 snímků), takže se to dát ještě ve střih. programu zachránit...v archivu máme cca 400 miniDV a z 90% to jsou jenom Panasonic AY-DVM60FE, sice šla kvalita taky dolů, ale během posledních 55ks na HDV (pořád ten stejný typ) jsem žádné velké komplikace s kazetami neměl...každopádně to jsou ty 60 a musí jet jenom v SP režimu a né LP 90min....
mimochodem úplně krásně je vidět jak šla kvalita dolů, stačí si vzít starší miniDV kazetku a měly by tam být ještě šroubky aby šla rozdělat a třeba zachránit pásek když se roztrhne nebo namotá, u nových už je to napevno zalepené ;) Tak ona tomu taky odpovídá i cena, dřív páska stála 90Kč, dneska jí koupíte za 50Kč (ikdyž v dnešní době už šly zase s cenou nahoru)...
zkoušel jsem si Panasonic DV Professional a žádný větší rozdíl tam v kvalitě nebyl...HDV miniDV jsem nikdy nezkoušel, takže nemůžu říct jestli jsou výrazně v něčem lepší....hodně asi ukáže až čas, ale co jsem zkoušel, tak Panasonic z roku 2000 jsem stále schopen přehrát bez chyb ;) jo a přepisovat pásku snad ani nemá při dnešní cenách smysl, daleko lepší je strčit natočenou pásku do archívu a rozbalit novou
u všech kazet dojde občas k malým výpadkům (1-3 snímků), takže se to dát ještě ve střih. programu zachránit...v archivu máme cca 400 miniDV a z 90% to jsou jenom Panasonic AY-DVM60FE, sice šla kvalita taky dolů, ale během posledních 55ks na HDV (pořád ten stejný typ) jsem žádné velké komplikace s kazetami neměl...každopádně to jsou ty 60 a musí jet jenom v SP režimu a né LP 90min....
mimochodem úplně krásně je vidět jak šla kvalita dolů, stačí si vzít starší miniDV kazetku a měly by tam být ještě šroubky aby šla rozdělat a třeba zachránit pásek když se roztrhne nebo namotá, u nových už je to napevno zalepené ;) Tak ona tomu taky odpovídá i cena, dřív páska stála 90Kč, dneska jí koupíte za 50Kč (ikdyž v dnešní době už šly zase s cenou nahoru)...
zkoušel jsem si Panasonic DV Professional a žádný větší rozdíl tam v kvalitě nebyl...HDV miniDV jsem nikdy nezkoušel, takže nemůžu říct jestli jsou výrazně v něčem lepší....hodně asi ukáže až čas, ale co jsem zkoušel, tak Panasonic z roku 2000 jsem stále schopen přehrát bez chyb ;) jo a přepisovat pásku snad ani nemá při dnešní cenách smysl, daleko lepší je strčit natočenou pásku do archívu a rozbalit novou
A ještě otázka, vyčistí mi kameru čistící páska, nebo nakolik je mi schopná v čištění pomoci? Nebo je nutné kameru rozebrat a vyčistit ručně nebo jí poslat rovnou do servisu?
[QUOTE=Tommy3;459381]A ještě otázka, vyčistí mi kameru čistící páska, nebo nakolik je mi schopná v čištění pomoci? Nebo je nutné kameru rozebrat a vyčistit ručně nebo jí poslat rovnou do servisu?[/QUOTE]
Čistící páska je jen jako okamžitá záchrana, pokud jsi v terénu a kamera hlásí špinavou hlavu, pustíš ji na 10 sekund, vyměníš
za normální a točíš dál a pak hned do servisu.
Jinak je čištění věcí odborného servisu a z preventivních důvodů podle toho jak moc točíš je dobré ji nechávat pravidelně čistit.
Já nechávám čistit kameru tak jednou za dva roky a pak vždy pokud jsem byl v prašném prostředí (typicky dovolená u moře).
Teď je to už méně často, neboť točím taky na foťák když nepotřebuju kontaktní zvuk a mám dost světla jako třeba loni dovolenou.
Čistící páska je jen jako okamžitá záchrana, pokud jsi v terénu a kamera hlásí špinavou hlavu, pustíš ji na 10 sekund, vyměníš
Jinak je čištění věcí odborného servisu a z preventivních důvodů podle toho jak moc točíš je dobré ji nechávat pravidelně čistit.
Já nechávám čistit kameru tak jednou za dva roky a pak vždy pokud jsem byl v prašném prostředí (typicky dovolená u moře).
Teď je to už méně často, neboť točím taky na foťák když nepotřebuju kontaktní zvuk a mám dost světla jako třeba loni dovolenou.
[QUOTE=arkij;459387]Čistící páska je jen jako okamžitá záchrana, pokud jsi v terénu a kamera hlásí špinavou hlavu, pustíš ji na 10 sekund, vyměníš
Teď je to už méně často, neboť točím taky na foťák když nepotřebuju kontaktní zvuk a mám dost světla jako třeba loni dovolenou.[/QUOTE]
Kolik stojí a jak dlouho trvá odborné vyčištění cca?!
Teď je to už méně často, neboť točím taky na foťák když nepotřebuju kontaktní zvuk a mám dost světla jako třeba loni dovolenou.[/QUOTE]
Kolik stojí a jak dlouho trvá odborné vyčištění cca?!
Já čistím tady:
http://www.videoolomouc.cz/cenik-sluzeb-servisu.php
a trvá to dle dohody tak max týden
http://www.videoolomouc.cz/cenik-sluzeb-servisu.php
a trvá to dle dohody tak max týden
Ok, a nevíte v jakém programu lze živě přes FireWire propojit kameru s PC? Jenom, kdyby náhodou! Díky
chtěl bych to jako odkuk, takže ideálně fullscreen a s minimálním zpožděním! Třeba Pinnacle a Premiera, no nic moc! Někde jsem se dočetl, že to lze přes Media Player Classic - nastavit v other device, kameru najde všechno, ale pak vyskočí hláška: No video capture pin was found - co mám kde nastavit, aby to fungovalo?! Nebo jiný soft?!