Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Sony HDR-PJ780VE

Ponteral (20)|31.5.2013 18:11
Sony HDR-PJ780VE



http://www.sony.cz/product/cam-high-definition-on-memory-stick/hdr-pj780ve/technicke-specifikace#tab

Ahoj lidi, co říkáte na tuto kameru? Já si ji před 10 dny pořídil a chtěl bych se podělit o své dojmy a také Vás poprosit o pár rad.

Je to má úplně první digi kamera. Lákalo mě hlavně to, že má režim 24p už dříve na fóru jsem psal o tom, že bych rád nějakou kameru, která tenhle formát umí, možná někteří z vás víte.

Popravdě pořádně nevím, co Vám k ní povědět. Budu si muset ještě vyhrát s nastavením, nicméně jsem vcelku s obrazem spokojen. Ale to posuďte sami. Dal jsem na youtube zatím dvě krátká videa natočené zde pro fórum. Asi nebudou pro vás moc vypovídající. Klidně natočím něco dalšího, stačí říct, pokud by Vás něco zajímalo bližšího, rád odpovím.

Dole přikládám i linky na uloz.to, kde jsou ty dvě videa, jak byla natočená

Mile mě překvapil mikrofon, sledoval jsem delší dobu kamery od Sony a umístění mikrofonu je novinka, respektive umístili jej jinak na tomto modelu, než na ostatních a musím říct, že asi ku prospěchu věci. Sice nemám moc přehled o kvalitě zvuku u starších modelů, ale mně se zvuk líbí i když je jasné, že se to externímu nevyrovná. Zaznamenává pěkné okolní ruchy až mně to mile překvapilo. Nečekal jsem až bude zabírat až tak dobře, tedy v mých očích dobře.

Trošku zklamání je to, že když natáčím v tichu, tak je v záznamu slyšet provozní hluk kamery. Tedy já jej neslyším, když nahrávám, ale mikrofon je zabere, nicméně jinde jsem tenhle problém neviděl, respektive neslyšel.

Co se týče režimů, a nastavování kamery tady je jedna dost nepraktická věc a to, že kamera nemá na výběr mezi všemi režimy 24p, 25p, 50i, 50p. Tedy má, ale režim 24p má samostatný režim pro celou kameru. V nabídce frameratu není, musí se zapnout samostatně v nastavení kamery. Ta se poté restartuje. To by mi ani tak nevadilo, jenže pokud se rozhodnete natáčet v 25p, nebo ostatních a nemáte paměťovou kartu, tak máte smůlu a musíte paměť naformátovat. Kamera píše, že je nahráno video s odlišným signálem a nelze na něj uložit videa v jiném. Stejný problém je pokud přepnete do 24p. Videa v 50p a spol se musí také smazat, respektive naformátovat paměť.

Režimu 24p se týká můj první dotaz na Vás. S videem alespoň pasivně trošku dělám, respektive se něj zajímám. Videa nahrané ve 24p nemají přesně 24p ale 23.976 snímků za sekundu. Tohle mají i filmy na Blu-rayi, jejich drtivá většina. Předpokládám, že je to kvůli zpětně kompatibilitě? Alespoň jsem četl, že na BD jsou o tu jednu tisícinu zpomalené kvůli NTSC nebo kvůli el. síti, která běží na 60 Hz? Klidně mě opravte, nejsem si úplně jistý, Pokud tomu tak je, tak kamera tedy skutečně natočí video ve 24p a pak jej mírně zpomalí na 23.976? Tohle bych byl rád, kdybyste mi prosím vysvětlili. Psal jsem na Sony, ale tam mi tedy moc neporadili : - )

Další dotaz by se týkal, nějakých návodů, jak točit video. Když chci například aby video mělo film look nebo aby mělo dokumentární look atd. Na youtube už jsem našel videa i na internetu jsem viděl pár stránek, ale v češtině nic moc dobrého. Nevěděli byste o nějaké stránce, kde je všechno tak nějak sesumírované? Myslím věci jako Clona, závěrka, expozice atd.. Nebo pokud byste nevěděli o nějaké knize. Hledal jsem, ale nic uspokojivého jsem nenašel. Určitě znáte knihu Mistrovství práce s DSLR… Kdybyste věděli o něčem podobném, co se týká videa, byl bych moc rád.

Pokud byste měli dotazy nějaké, tak se klidně na tu kameru optejte. V rámci možností Vám rád odpovím. :)

Zde slíbená videa:

Nastavení kamery jsem nechal na inteligentní auto.




a zde nekomprimované, kdybyste měli zájem

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
joeh (1358)|31.5.2013 20:42
Sony HDR-PJ780VE - top model od Sonyho, vynikajúci prístroj. V rámci tvojej ponuky by ma zaujímala ukážka, ako kamera zvláda lowlight v 50p. /originál/
odkaz na základy - http://www.videoproduce.cz/videokurz.htm
Ponteral (20)|31.5.2013 22:45
Děkuji ti. Kouknu na to. Chtěl jsem se zeptat ještě na to 24p, jestli je to tak, jak jsem psal s tím zpomalením na 23.976, nebo se pletu? A ukázku pro tebe samozřejmě rád natočím. Mám v kameře zapnout podporu low lux, nebo pokud chceš mohu natočit s i bez, popřípadě si řekni, jestli mám nějak konkrétně nastavit clonu, závěrku.... :)
joeh (1358)|31.5.2013 23:18
http://en.wikipedia.org/wiki/24p
- požiadam bez low lux, clona a ohnisko základné, čas 1/50s /pravdepodobne má kamera 1/60s/
Ponteral (20)|31.5.2013 23:26
Okey berem na vědomí, udělám to jak jsi řekl... :) Kamera má u 50p 1/50 i 1/60. Klidně ti udělám obě. :) u toho 24p jsem to četl, ale jen tak letmo... Přečtu znova, pak dám vědět, k čemu jsem došel... :)
Ponteral (20)|1.6.2013 21:15
Tady máš slíbené ukázky v 50p. Je to točené před cca 30 minutami. Akorát mě trošku překvapilo, že když jsem nastavil závěrku manuálně, tak se Clona přepla na auto a naopak. Zkoušel jsem si hrát ještě s nastavením, ale nepovedlo se mi to. Tak nevím, zda dělám chybu já, nebo to nejde obojí nastavit manuálně. Kdyby byl zájem o další ukázky, či nějaké dotazy, ptejte se. :)

[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
joeh (1358)|1.6.2013 21:22
- tento typ kamier nemá plný manuál ovládania clony a času. Po prepnutí do manuálneho režimu sa jedná o režim priority clony/času. Stiahnem ukážky a ozvem sa....
Ponteral (20)|1.6.2013 21:28
OK. Díky za upozornění, bylo mi to trošku divný... :) Jinak četl jsem na wiki o 24p a je to tak jak jsem myslel. 23.976 je to kvůli normě NTSC, že se tam lépe aplikuje 3:2 pulldown na 29.97. Spíš mě tak trošku zajímá, jestli ta kamera nahrává ve 24p a pak to zpomalý na 23.976, nebo to rovnou nahrává záznam ve 23.976... :)
joeh (1358)|1.6.2013 22:07
Ponteral - ukážky za šera /navyše prší/ sú fajn, opravujem - nie fajn, ale perfektné /na monitore/. Je to ostré, krásne stabilizované, farby real. Hodím to na USB a skuknem na 65" tv. Podám hlásenie.
Ponteral (20)|1.6.2013 22:13
Tak to je pozitivní zpráva. Netrpělivě čekám na hlášení. :) Také by mě zajímal tvůj názor na to, zda kamera zpomaluje o tu tisícinu záznam ve 24p, nebo rovnou točí 23.976 :) Barvy se mi také líbí. Nejsou přepálené a podle mě kopírují věrně skutečnost. :) Snažil jsem se moc neházet rukou a pak mám aktivovaný steady-shot tato funkce se Sony mimořádně povedla. Stabilizace je velmi dobrá :)
joeh (1358)|1.6.2013 22:28
- k otázke spomalenia 24p sa neviem vyjadriť, neovládam danú tému. Osobne zastávam názor, že pri zázname v amatérskych podmienkach je vhodné použiť najvyššiu dostupnú kvalitu - 50p 28Mbit/s
jarino1978 (8045)|1.6.2013 22:32
po vzhliadnutí ukážok konštatujem : obraz bez ostrosti a kresby, dosť šialená aberácia. :(
Ponteral (20)|2.6.2013 11:19
Tak jak to vypadá na velké TV joeh? Čekám na verdikt. Jen doufám, že se tady hoši nebudete dohadovat jako u jiného topicu, který jsem před 14 dny pročítal. V klidu, v pohodě.. :)
joeh (1358)|2.6.2013 13:16
- tak som skukol na 65'' TV ukážky v 50p, prvé dve v 24p nehodnotím, na tento režim mám svoj názor
Ukážkové videá v 50p vypadajú na tv veľmi pekne, svetelné podmienky sú dosť zložité :
- celkový dojem z obrazu výborný
- kompresné artefakty zanedbateľné
- detaily prekreslené
- chromatická aberácia na plne otvorenej clone a širokom ohnisku zodpovedá danej kategorii
- expozícia - tu by som korigoval asi o 1/2, možno celé EV do mínusu, scéna by získala dramatickejší vzhľad
Záver, ako som už spomínal kamera je špička na trhu amatérok. Sony si nechá pekne zaplatiť, zákazník dostane mimoriadne zdarilý prístroj, na ktorý sa može spoľahnúť v stresových situáciách.
Ponteral (20)|2.6.2013 17:22
Díky za hodnocení. Nahrával jsem před chvíli vodu na zahradě, stále prší a prší, a to EV mohlo jít opravdu více do minusu. S tím souhlasím. :) Souhlasím s tím, že kamera je docela drahá já jsem ji sehnal za velmi dobrou cenu, když měl jeden obchod akci, jinak bych ji asi nekoupil. Pokud by byl zájem, ještě o nějaké ukázky, rád pro Vás něco natočím. ;)

A děkuju ti za reputační + body :)
joeh (1358)|2.6.2013 18:35
Neni zač. Ukážky v originále uvíta každý. Na YT je spústa ukážok, ale v zlomkovom dát. toku. Ja som dosť zaťažený na lowlight pri umelom zdroji svetla, ukážky potešia.
miroslav.kutal@seznam.cz (1)|15.5.2014 00:12
Asi před týdnem jsem si koupil tuhle kameru.Ona je na ELECTROWORLDU co jsem si všiml a využil toho, vždycky
od soboty do neděle za necelých23 tis.a od pondělí zase za 30tis to je,ale jedno mněl jsem vybraný
panasonic hc x920 nebo canon hg25 no a tak jsem podlehl a koupil ji,samozřejmě jsem shlídl všechny možné videoukázky na vimeo a youtube takže jsem věděl jak kvalitní obraz asi bude.Lituji,že jsem si ji někde neprohlídl.Když mi přišla tak jsem se těšil jaká to bude kvalita.Ale rozbalím krabici vytáhnu kameru a tam plasták hrubým odhadem tak za 10000kč no nic,říkám si kolik to musí stát
aby to z venku a na omak vypadalo aspon jak GZ-HD3 od JVC ,ktero jsem vlastnil.Jak za tohle mohli chtít v roce 2013 35000kč
mi normálně zvedá kufr.Už jenom pohled do hledáčku mi připadá jako výsměch,takový hrubý rastr jak u 20 let staré kamery a to je rok 2014 takže nechápu na co to tam vlastně je,to si radši rukou přicloním ten mini display.No nic jako amatér jsem ji vyzkoušel nastavenou na automat a taky na iautomat.
Obraz mě vubec
neposlal do kolen jak jsem si myslel obraz není o nic lepší než na ipadu,akorát s tím rozdílem že je perfektně stabilizovaný i ze zoomem.
Jinak do ted jsem točil videa nikonem D5100 bylo to celkem složité a náročné,ale supr kvalitní obraz. No tak jsem si to chtěl
ulehčit v domění,že kamera bude točit líp takže zázrak se nekoná opět po pár letech zase kamera s hodnocením -3 ale říkám
si,že aspon ten stabilizátor je fakt vynikající.Tuhle kameru doporučuji všem pokud bude stát tak max.10000kč tomu odpovídá obraz i mechanické zpracování.