Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Svoboda projevu vs. copyright

Ivo Mašek (10205)|25.5.2013 19:06
Autorské právo není nadřazeno právu na svobodu projevu
rozhodl o tom Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Vydal totiž rozhodnutí, že při jeho porušení mají přednost lidská práva, konkrétně to, o němž se hovoří ve článku 10 Úmluvy o ochraně lidských práv a základních svobod: "právo na svobodu projevu má od nynějška větší váhu, než právo majitelů copyrightu perzekuovat provinilce".
Formulace o svobodném přístupu k informacím zní konkrétně takto:
"Každý má právo na svobodu projevu. Toto právo zahrnuje svobodu zastávat názory a přijímat a rozšiřovat informace nebo myšlenky bez zasahování státních orgánů a bez ohledu na hranice".
Štrasburk řešil případ, kdy pořadatelé módní přehlídky žalovali fotografy za sdílení fotek z této akce pro komerční účely. Konečný rozsudek by sice původně pro obžalované nedopadl příznivě, nicméně ještě před ním byla učiněna dvě pomocná rozhodnutí. Rozhodlo se totiž, že "kopírovací monopol je ve střetu s lidským právem přijímat a sdílet vědomosti a kulturu" a že tedy "soud musí pro odůvodnění libovolného rozsudku na základě kopírovacích zákonů navíc prokázat, že tento rozsudek je nezbytný v demokratické společnosti". V případě sdílení bez komerčního záměru by základní lidská práva měla přebít práva autorská.

Zdroj: Časopis ExtraPC / květen 2013, stránka 91
KamilZ (10277)|25.5.2013 19:37
Fajn. Napíšu knížku, někdo ji pak "nekomerčně" vystaví na internet a je to. Lidská práva jsou nad autorskýma :-(.

PS: OSA, výpalné a podobné nesmysly mi také leží v žaludku jako všem, ale tohle je fakt moc. Možná také proto, že mě autorská práva živí (naštěstí zcela mimo oblasti OSA apod. a knihy nepíšu :D ).
Ivo Mašek (10205)|25.5.2013 20:26
Vezmu to z jiného úhlu pohledu: Já sem dávám do různých sekcí spoustu fotek zajímavé techniky, popisy (i když zkrácené a mnou upravené) k různým technickým produktům. Defacto jsem porušoval autorská práva. Což je ale z lidského pohledu blbost. Já otvírám obzory druhým, sám z toho nemám ani korunu. Jsem moc rád, že už toto není porušování autorských práv.
Ono totiž poslední dobou si, když to mírně přeženu, udělal "každý" autorská práva i na vlastní prd. každý i za ten prd by chtěl majlant. Takhle to opravdu dál nemohlo fungovat.
Musky (11)|25.5.2013 23:16
Souhlasim. Porad slysim ze se nekdo s nekym soudi kvuli patentu a leze mi to dost krkem. Patenty jsou dobra vec ale do jiste miry. Nic se nema prehanet. Vsechny ty spory zaplatime my, v nejhorsim pripade ustane vyvoj cehokoliv. Take by vadilo kopirovani ale tomu se neda zabranit. To je jako s pc viry, ty budou vzdy napred pred antiviry. Taky se jich nezbavime.
Pytkin (7947)|26.5.2013 03:14
tu sa ale o patentoch nehovorilo .. ale o autorskom prave ..
Pavel_tempx2 (829)|3.6.2013 11:15
takže všechno to kopírování videí z youtube do vysílání apod. je v pořádku??