Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Politika planovaneho zastaravania elektroniky

geronimoh (2327)|7.4.2013 10:18
zajímavý dokument, aneb vše začalo již u žárovek ....

Pave1 (4279)|15.4.2013 20:53
Tohle se dá podepsat, je to špičkový dokument na zcela aktuální téma.

Ovšem raději bych viděl natočený druhý díl o tom, jak z toho ven - menší výrobu převést zpět na ruční práci? Totální snížení zisků majitelů? Jak provést tu reformu?
Obávám se, že majitelé mohou spíš snít o menším počtu konzumentů. Tento rozpor vznikl zcela logicky vývojem technologií, ovšem zcela logické řešení nebude vůbec snadné prosadit.
Jarda.Bar (1238)|15.4.2013 21:27
Pave1: tak to budeš muset volit komunisty, oni už kapitalistům ty zisky zkrátí :).

Kartely byly jsou a budou, nicméně všichni operují v konkurečním prostředí, takže v cyklech bude docházet ke změnám. Vysoká spotřeba je co se ekologické zátěže týká problém, ale určitě bude řešen. Některé věci se holt nezmění ze dne na den.
Dokument bych bral jen jako jeden z mnoha názorů, nikoli dogma. Je jednostranný, tendenční. I on má cíl, zaujmout co nejvíc diváků a vydělat peníze :).
StD (8612)|15.4.2013 21:41
[QUOTE=Pave1;453927]...ovšem zcela logické řešení nebude vůbec snadné prosadit.[/QUOTE]

Naopak, to se zcela logicky prosadí (a velmi brzy) samo - dojdou vám suroviny, zasypete se horami odpadků a vrátíte se do doby kamenné a budete lovit polootrávená zvířata, ovšem v jedovaté atmosféře. Někteří dříve, jiní později - "spravedlivě" podle obsahu peněženky... Doporučuji jiný dokument - Capitalism, a Love Story (česky O kapitalismu s láskou).
Pave1 (4279)|15.4.2013 22:02
[QUOTE=StD;453940]Naopak, to se zcela logicky prosadí (a velmi brzy) samo - dojdou vám suroviny, zasypete se horami odpadků a vrátíte se do doby kamenné a budete lovit polootrávená zvířata, ovšem v jedovaté atmosféře. Někteří dříve, jiní později - "spravedlivě" podle obsahu peněženky... Doporučuji jiný dokument - Capitalism, a Love Story (česky O kapitalismu s láskou).[/QUOTE]

No, ono to právě tak jasné není, protože "ti co z toho mají zisky" se budou bránit.

Komunisti byli první UTOPICKÝM pokusem o lepší společnost, o to není pochyb. Kdo četl autentické vyprávění např. Jacka Londona z amerických průmyslových měst (kniha Měsíční údolí) nebo zná vyprávění např. z rodiny o tom, jaká byla situace např. ve Vídni před první světovou válkou, tak chápe, odkud ta první utopická snaha přišla (z totální bídy počátků průmyslové společnosti).

Není pochyb, že dnes vznikají nové iniciativy, snahy, mnohem menší, ale mnohem reálnější. Dokument ukazuje jednu takovou, ale neukazuje možné scénáře vývoje (pozitivní, ne ty zcela katastrofické).

Osobně žádné pozitivní řešení nepředpokládám, bude to jedno z těch zcela špatných. Dokonce jsme se o tomhle sázeli už na střední škole (zda stihneme dožít, nebo nás předpokládaný průser dostihne ještě před koncem života), zatím to podle všeho vypadá, že to jde rychleji, než jsme čekali, tedy to nestihneme a "lízne nás to". Ale to jsou hodně staré teze, existují i mladší - např. před cca 6lety jsme se s kámošem vsadili, že za šest let pozná i každej blbec, že je něco špatně (vs. že ne), prohrál.

Ale reklama v TV se zatím snaží představovat svět jako nádherné místo, kde stačí nemyslet a prostě jen konzumovat, rozesmáte tváře dětí, nádherné barvy ovoce, všichni jsou šťastní a spokojení. O problémech je ticho. Ta část lidí, kteří z toho profitují (staví nové domy, mají se dobře), to docela jistě bude i bránit (viz IT odborník JardaBar, různí prodavači "vody" v bankách). Ovšem zeptej se například obětí posledního hurikánu v NY, zda a jak mají vyřešené pojistky na domy - nemají, i když byli pojištěni (jsou o tom hromady dokumentů).
Sytý hladovému nevěří, viz problémy třetích zemí, severu afriky (zasaženému dotovanou zemědělskou politikou EU), atd.
Jarda.Bar (1238)|15.4.2013 22:22
Z čeho prosím profituji? A co bráním?
StD (8612)|15.4.2013 22:24
Já o vlku, ty o bramborách... Jisté je, že "to" bude brzy. Škoda, že se toho už nedočkám, jen jako prach ve větru. Na tomhle světě jsou zbytečné 3 věci - "demokratičtí" politici i s celým jejich zřízením, banky a sdělovací prostředky včetně marketingu. Bez nich by ten bordel nebyl.
Pave1 (4279)|15.4.2013 22:34
Std - jen JAK to zařídit .-) .

JardaBar - IT obor profituje samozřejmě velmi mnoho, to platí zcela obecně, stejně tak jako platí, že stát nás nutí mít účet u bank, ale už nenutí banky tento základní účet dávat za rozumnou cenu. TO je jen jeden příklad, jak se dělají zisky.

Ale to hlavní je opravdu se zamyslet, zda je toto typická cyklická krize, nebo zda jde o jiný problém (pro začátek se odborníci zajímají třeba o čas, který uplyne od jedné cyklické krize k druhé, neustále se zkracuje).
Druhou tezí je fakt, že kdyby všichni žili jako amíci, tak Země "zhasne" asi za pět minut (problém emancipace dosud zaostalých zemí, např. jejich náboženství, politické hry o hlasy v MMF, kolem světové rezervní měny, atd). Třetí tezí je právě ta udržitelnost vývoje, kterou zmiňuje dokument (suroviny, odpad, jedy - kam s nimi, výrobky s uměle krácenou životností, růst pro růst, atd).

Napřílad skvělej prof. Zelený z USA, který porovnává ekonomiky Japonska, Německa a USA, kolik zaměstnanosti generuje zemědělství, kolik průmysl a kolik služby.
DOporučuju vyhledat HydePark s ním na čt24 a poslechnout si, proč v nejvyspělejších zemích neustále narůstá nezaměstnanost, zda to má nějaké řešení a zda lze obnovit rovnovážný stav.
Ivo Mašek (10205)|15.4.2013 22:41
Zrušit globalizaci a bohužel, zavést polaritu. Akorát ta opona by se měla posunout na Východ od nás.
StD (8612)|15.4.2013 22:49
Já nejsem pro "udržitelný vývoj", ale pro "udržitelnou existenci", a na to je dnes už i konservatismus fungující podle Marxova Kapitálu krátký.
Pave1 (4279)|15.4.2013 22:50
Zrušit globalizaci může každý sám o sobě - stačí nekupovat zboží z Asie, elektroniku, hračky, neprodávat jim Ruzyň (ČSA) - nevolit politiky kteří ji prodávají, vrátit asiatům všechny ty pevný disky, všechny kamery Sony, Canon, JVC, atd., je to velmi prostý.

Jenže odborníci kupodivu jednoznačně tvrdí, že politika ekonomické izolace (celních bariér) nefunguje. Tak nevím.
Jarda.Bar (1238)|15.4.2013 22:55
Nene Pav1e, zisk vzniká prací. To jak píšeš o IT a bankéřích jinými slovy říkáš, že ti jejich zisky přijdou neúměrné. Od stanovení cen je tu naštěstí poměr nabídka/poptávka nikoli řídící orgán UV :). Banku můžeš změnit a určitě můžeš mít provoz účtu zdarma. Je to jen na tobě. Vše je jen na tobě.

---------- Doplněno v 22:55 ---------- Původní příspěvek byl napsán v 22:52 ----------

[QUOTE=Pave1;453972]Zrušit globalizaci může každý sám o sobě - stačí nekupovat zboží z Asie, elektroniku, hračky, neprodávat jim Ruzyň (ČSA) - nevolit politiky kteří ji prodávají, vrátit asiatům všechny ty pevný disky, všechny kamery Sony, Canon, JVC, atd., je to velmi prostý. [/QUOTE]

Co je špatného na prodeji ČSA? Co je špatného na prodeji Škoda Auto?
Pave1 (4279)|15.4.2013 23:00
JardaBar - tohle právě nefunguje, najdi si profesora Zeleného (HydePark) a nech si říct alespoň základní fakta. Kde vzniká nezaměstnanost a proč je to takový problém, jak zaměstnává zemědělství, průmysl, služby v USA, Německu a Japonsku - to jsou tři nejvyspělejší země světa.

Máš hodně velký klapky na očích, ale poctivě řečeno - je to dost normální pohled u lidí, kterým to "zatím funguje". Žádný ÚV v tom nehledej, tohle není problém postkomunistických zemí, ale těch zcela a dlouhodobě demokratických (v čele s USA). Problém je, že na okraji NY (největší trh světa) dnes žije mnoho lidí jak v islamských slumech - bez střechy nad hlavou (i když byli pojištění, i když pracovali), že ve Španělsku je u mladých lidí 50pct nezaměstnanost, atd. Problém je mnohem hlubší, nejedná se o standardní cyklickou krizi, o nějakou "lenost" někoho, systém generuje dlohodobou nezaměstnanost stále více lidí.

Ale vůbec se nedivím, že to nechceš vidět a razíš "volný trh vše vyřeší". Kdo by se staral, když obchody jedou .-) ...

(doplněno - ad ČSA - to je reakci na příspěvek "o zrušení globalizace" - ČSA jsou prodané asiatům. Ale je třeba vidět celou reakci i kontext, na jaký reaguje - tedy návrh zavést ekonomickou izolaci)
Jarda.Bar (1238)|15.4.2013 23:13
Pav1e, pan Zelený je jen jeden názor, nic víc. Znám člověka, co podniká v zemědělství, znám lidi i z jiných odvětví a věř mi, že vše je o velké dřině.
Pokud máš rodinu a zodpovídáš za ně, musíš makat furt bez přestávky, zažiješ pády a vzestupy, ale musíš dřít dál. Ty vůbec nevíš o čem mluvíš, protože se staráš jen o sebe. V tom jen problém tvého pohledu na věc.

Co podle mě bylo k neprospěchu všech jsou půjčky od bydlení až po pračku. Zvýšení spotřeby díky půjčkám je trvale neudržitelné. Ale jak píšu, cyklus a zase se vrátíme zpět.

Tady se stejně nic nevyřeší ...
Pave1 (4279)|15.4.2013 23:26
No, stočil jsi diskuzi někam jinam - unfér, jak je u tebe naprostým zvykem .-)).

V USA dnes dělá 80pct lidí ve službách, to je ten problém. Ne proto, že jsou "líný a nechtěj makat na poli", ale proto, že zemědělství dokáže zaměstnat pouze asi 8pct lidí, víc se jich tam prostě neuživí (většina lidí žije dnes ve městech). Průmysl zaměstná maximálně 15pct a stále to klesá. Co se týče mně osobně, nežiju sám a starám se, tak si nech pomluvy, už to fakt stačilo (nebo se stavíme s Janou u vás a popovídáme si s tvou paní z očí do očí, o tom jak se chováš).

Drž se tématu.
Jarda.Bar (1238)|15.4.2013 23:31
Mistr urážek chce vychovávat, pecka. :) Říkám, pořiď si děti, vychovávej je a změníš i pohled na svět obecně. Pak možná oceníš veselé tváře a živé barvy. Jinak díky, že sleduješ má videa. AKU je kaput, končím.
Pave1 (4279)|15.4.2013 23:36
Až budeš žít podruhé, tak možná pochopíš, proč někteří lidé nemají děti. Radši tady skonči se svýma řečma a chovej se slušně, nebo si k vám fakt zajedeme popovídat. Mám tě totiž už opravdu definitivně dost.

Věř mi, nemíchej se druhým lidem do soukromí.
Jarda.Bar (1238)|16.4.2013 01:13
O svém soukromí si tu píšeš sám zcela dobrovolně. A začal si už v jiném vlákně.
No nic, je to tvůj boj. Dobrou noc.
Pave1 (4279)|16.4.2013 08:51
Já se Oldo nadále necítím být vázaný jakýmikoliv dohodami, co jsme kdy spolu měli - ohledně tvého působení na jednom mém malém amatérském filmu, pokusu, musím se už bránit tvým pomluvám.
Jo, párkrát jsi slyšel "ne" (nebude po tvém), film nedopadl to nejlíp (bylo to řečeno předem, že je to velký pokus), ale přípravě jsi věnoval 2x3hod, scénář jsi odschválil a už tři roky neustále kvůli tomu prudíš.

Takže stručně - zkrátil jsi natáčení na poslední chvíli na tři dny (místo pěti). Věc, kterou jsem připravoval volně asi půl roku a pak intenzivně cca tři týdny jsi chtěl převzít, což jsem ti nedovolil.
Manipuloval jsi s novou kamerou a kompendiem první den velmi zdlouhavě, už první den vznikl velký skluz a dokonce zcela špatné záběry. Tebou špatně natočený záběry jsi chtěl za každou cenu přetočit, i když to z časových důvodů nešlo, protože by to znamenalo, že se film prostě nedokončí. Oba herci toho měli dost, nebylo na to počasí, čas, nic. Ano, určitě hlavví problém byla moje nepřipravenost (měl jsem v hlavě dvě verze scénáře, ani jednu z nich dotaženou), samozřejmě šlo i o kvalitu herců. Prostě běžný problémy amatérské prvotiny, kde jsme měli tři lidi na vaření a zásobování, tři na place + herce, půjčenou chalupu,, organizaci všeho kolem, normální nadšeneckej projekt - ty novou kameru, kterou jsi vůbec neznal (takže taky neprofi).

Prostě jsme nestíhali, dvakrát jsi udělal scénu, ok. Normální člověk řekne, tohle se nepovedlo - ty prudíš TŘI ROKY a já už tě mám dost, takže zvěřejňuju, o co jde, abych se mohl tvým výpadům bránit.

Jsi obrovvský individualista, což je prostě problém. Na place byl naštěstí David Šmíd (a Vašek Tomáš), takže mám svědky, že se tam nic tak strašnýho zase nedělo, prostě jsme si to chtěli zkusit a věděli jsme to všichni předem, že to je "nadšeničina", ne profi věc.

To je celý a ty mě kvůli tomu filmu a tomu, že jsem tě několikrát odmítl, zmagořeně osočuješ už několik let - no, masakr. S tebou už do nadšeneckého projektu prostě nikdy, promiň.

Tvý odpovědi v tomhle vláknu naznačují, že jsi v širším rozhledu poměrně nevzdělanej (viz ty odpovědi k tématu vlákna výše), např. sám jsi uvedl, že jsi žádný scénář k delším věcím nikdy nenapsal, ale pořád kritizuješ.
Můj boj bude odteď podstatně jednodušší co se týče tvé osoby, budu o tobě říkat pravdu - na jednu stranu šikovnej kluk, na druhou naprosto nepoužitelnej individualista, v jednání často neobyčejně "intenzivní" (co z toho budeš mít, k čemu ten film slouží - nikdo se mě takhle "obchodně" na amat film-pokus nikdy neptal .-) ).

Amatérský snímek se nepovedl, no to je opravdu tragedie, kvůli který musíš urážet do skonání světa - ta nenávist má ale vždy zpětný ráz, to si ale pamatuj. A lidi z placu potvrdí, že to byl opravdu prostě obyčejnej nadšeneckej projekt. Srovnej si to už konečně v hlavě a opusť to, byl jsem trpělivý a tolerantní velmi dlouho. Každý člověk má holt klady i zápory a ty rozhodně nejsi pan dokonalej.

Takže ....... - odteď s tebou na rovinu. I ty máš totiž svý chyby, ale tváříš se, že za vše může jen druhá strana. Tak to ale v životě opravdu nefunguje, nic není černobílé.
Pave1 (4279)|16.4.2013 09:02
To je celý "strašný tajemství" páně ..... páně ........ Film Atahualpa je k vidění zde:

vimeo.com/29746496
Ivo Mašek (10205)|16.4.2013 09:05
Proboha, proč tu zacházíte do osobní roviny?
Jste v oboru profíci a lidi vás tu znají a váží si všeho, co ohledně oboru sdělíte. .... ale vy se tu tím devalvujete. Proč? Vždyť je to zbytečný.
Pave1 (4279)|16.4.2013 09:36
Proto jsem sem dal to vysvětlení, aby bylo jasný, že to až tak osobní rovina není. Prostě uražená ješitnost, amatérský flm a tři roky s neustalým okopáváním v zádech.
U ..... doma jsem byl a paní mě od vidění zná, i když už má teď asi jiný starosti a radosti s dětma.

Jinak Vaška Tomáše (herec z filmu) zaujal ten "režisérský workshop" natolik, že se chce stát režisérem, hlásí se na filmovou školu (do dalšího projektu půjde kdykoliv)
David Šmíd získal představu, co amat film obnáší a odjel naprosto spokojenej, dostal to, pro co si přijel.
Já jsem pochopil, že bez hotového a zcela jasného scénáře na plac nelez.
Kamarádi "zásobovači" stále zásobují, tedy chodíme spolu na pivo a Radek dokonce povýšil na provozního v několika restauracích .-) .

Samozřejmě že připravuju pomalu další snímek a tiše doufám, že tentokrát už dopadne líp. Ale velmi jsem se poučil a lidi, který neznám, musí povinně jezdit na zkoušky na plac, abysme zjistili, jestli spolu můžeme pracovat, aby se neopakoval ten "úraz", co se stal na prvním nadšeneckém projektu s ........
Jarda.Bar (1238)|16.4.2013 11:55
Tak v tomhle ti Pav1e jaksi nepomůžu, od toho jsou jiné profese.