Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Mikrofon pro drobné zvuky?

tommmyt (542)|15.3.2013 14:48
Prosím co by jste doporučili k zrcadlovce (5D mark III) za mikrofon pro drobné zvuky? Tím myslím kdybych točil v létě třeba nějaký drobný hmyz v přírodě, například kdyby mi před fotákem prolítla včela, tak aby i takovýto drobný zvuk tam byl zaznamenán v dobré kvalitě ? :-) Tak okolo cca 5000, myslím tím: rode stereo video mic, rode stereo video mic pro (Jestli je tam nějaký rozdíl ohledně kvality zvuku??) nebo Zoom h4n ale do toho se mi moc nechce protože to nahrává zvlášť. I když vlastně se dá asi propojit s zrcadlovkou takže by se asi zaznamenával ten zvuk přímo k tomu videu a nemuselo by se to pak sesynchronizovat ve střížně? Ale otázka spíš tedy který z těchto tří by byl asi pro tuto danou věc nejlepší? A aby ten zvuk pak byl čistý, tedy s co nejmenším množstvím šumu :-) předem moc děkuji
Edit: tech testů v přírodě jsem moc nenašel, ale třeba toto je docela dobrý:
Pave1 (4279)|17.3.2013 22:02
Na speciální ruchy nějakou polopušku - Sennheiser ME66+K6 modul (dohromady 1ks mikrofonu) nebo levnější Rode NTG2. K tomu větrnou ochranu, pružné Rode uchycení (polopušky jsou superkardiody, jsou užší než klasický rucháč, který je spíš kardioda - je širší. To si musíš zvážit, co vlastně chceš točit, kardioda ME64/NTG2 je univerzálnější).

Pokud vím, tak oba výrobci dělají i verze napájené tužkovou baterií (pro kamery bez napájení Ph+48V), pokud tvoje kamera nemá XLR vstup, tak potřebuješ ještě převodník ze symetrického na nesymetrický vstup. Ideální je trafíčko od shure (prodává se např. na kytary.cz za cca 1600,-Kč), případně nějaká "škatulka" (upevní se pod kameru na stativ šroub), ale ty bývají dražší.

Kvalitní zvuk se prostě nedá ošidit a něco stojí, s tím se jednoznačně smiř. (Kdysi dávno jsem svůj první ruchový mikrofon ME64+K6 připojoval na nesymetrický "jack 3,5mm" na amatérské kameře pomocí redukce ze dvou odporů - odporový dělič jsem zamontoval přímo do XLR konektoru, který jsem zapojoval do mikrofonu. Poradili mi to páni inženýři jedné světoznámé audio firmy a fungovalo to bezvadně, akorát jsem musel vychytat jejich doporučené hodnoty tak, aby automat zvukové úrovně za to "netahal" - trefit se doprostřed jeho rozsahu metodou pokus/omyl a doufat, že nebude moc rychlý, to se pak totiž nedá poslouchat. Dnes už ale mají kamerky manuální regulaci úrovně zvuku, tam pak není problém. Ale to trafíčko od shure pro mikrofony - Line Matching Transformer, model No. A96F - je lepší, mám ho pořád ještě doma .-) ).

http://www.sennheiser.cz/index.php?id=23&produkt=8518 ME64
http://www.sennheiser.cz/index.php?id=23&produkt=8495 K6 modul s napájením
http://www.microphonesolutions.com/a96f.html shure trafíčko

http://www.rodemic.com/mics/ntg-2 Rode NTG2 napájený tužkou + příslušenství
tommmyt (542)|18.3.2013 09:43
uvažuju že asi pujdu do toho zoomu h4n, díky velice kladným zkušenostem :-) ze začátku zkusím ty jeho integrované mikrofony, dyžtak pak přikoupím ten sennheiser ME-66 asi. Jen by mě zajímalo, jestli mohu propojit ten Zoom se zrcadlovkouk tak, aby se mi zvuk zaznamenával přímo k natočenému videu a ne na kartu zoomu ?
Pave1 (4279)|18.3.2013 14:01
Osobně bych spíš zkusil na jemné ruchy směrový mic Rode NTG2, ale proti gustu... .-) .

Propojení Zoom H4n by mělo jít, ale osobně jsem to nikdy nepotřeboval, tak snad ti poradí nějaký majitel DSLR (na foťáky se spíš dával menší Zoom h2n, případně zoom h1n, přímo pro foto dělaný, viz stránky výrobce).
tommmyt (542)|18.3.2013 19:09
Nojo tu H1 jsem nějak zazdil, díky za připomenutí. Teď co jsem projel parametry a nějaký testovací videa a zvuky, tak se zdá být taky hodně dobrá. Sice nemá xlr, ale tak nějaká ta redukce by to snad vyřešila pro vstup z externího mikrofonu. hlavně jestli on samotný lze použít jako externí mic k zrcadlovce aby se to nenahrávalo na kartu, ale rovnou k videu a vžal bych ho :-)
edit: no asi by to mělo jít, google na vyhledávaní zoom h1 with dslr v obrázcích nabízí dost podobně propojených věcí (zoom h1 -output jack - 5D mark - mic )
http://farm8.staticflickr.com/7072/6935841686_3e2bd59fa5_z.jpg
tommmyt (542)|28.3.2013 19:44
tak jsem si koupil zoom h4n a mám tu takový problémek. Nemá někdo zoom h4n u 5D mark 3? Jedna věc je, že na zoomu mam nastavenou kvalitu tu nejvyšší tedy 96/24 a když něco natočím tak na kartě v zoom h4n to je v této nejvyšší kvalitě ale u videa 5D mark 3 má audio pouze 48/16 - ale to by mě tolik netrápilo. Závažný problém je tento: všude na netu se píše že když se zoom h4n propojí se zrcadlovkou tak z toho zoomu pro zrcadlovku leze ten zvuk příliš "horký". Dokonce se speciálně na toto prodává kablík jack-jack který utlumuje..a nebo se v zrcadlovce dává manuální ovládání zvuku a hoooodně to stáhnout a v zoomu dát výstup na sluchátka tak jen na půlku (55). Ale já mam opačný problém. Mě toho zvuku do zrcadlovky ze zoomu moc neleze. Zaznamenaný zvuk na kartě zoomu je dobrý, ale ten samý zvuk zaznamenaný u videa má hodně šumu což bude asi tím, že to mam právě hodně zesílené, ale to právě proto, že mi tam toho zvuku ze zoomu moc neleze.. A to i když mam nastavený výstup na zoomu naplno čili na 100 a i rec level na zoomu mam naplno. Máte někdo zoom h4n a 5D mark 3?

EDIT: né tak chyba byla mezi foťákem a židlí - jsem tam ten jack do 5D neměl zasunutej pořádně. Když jsem ho tam zarazil co to šlo, tak do 5D šlo rázem hodně zvuku :-) Tak zítra snad udělám nějaké testy jak kvalitní zvuk se takto nahrává rovnou k videu
Pave1 (4279)|28.3.2013 22:55
Zaplať Pánbu, že to není nic horšího .-) .