Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie Společnost oXy Online s.r.o.
Zobrazené výsledky: 1 až 11 z 11

Téma: Zapojení sítové antény

  1. #1
    Nováček
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    4

    Zdravím

    než se zeptám na konkrétní můj dotaz, tak popíši svoji aktuální situaci, neboť doufám, že mi někdo případně poradí i k dalším možným mým otázkám.

    Bydlím kousek od Brna (severo-východ viz mapka). Anténu mám natočenou na Brno odhaduji ve směru všech tří vysílačů.

    mapka: http://czgps.eu/mapa_001.png

    Aktuálně mám starou síťovou anténu, která má v sobě zesilovaš, který NEnapájím a z koaxiálního kabelu mám připojený pouze střední vodič (nemám připojené opletení). Když jsem zesilovač napájel, nebo připojil stínění kabelu, tak jsem chytal pouze ČT a Novu.
    Koax mám svedený do technické místnosti (cca 10m), kde chytám cca 29 kanálů (mux1,2,3,4 + Rakousko). Všechny kanály běží bez kosteček.
    Z technické místnosti mám koaxem rozvedeno k dalším dvoum televizím. Na obou televizích už nechytnu mux4 (občas některé programy ano).

    Byl jsem v elektru, kde mě řekli, že potřebuji kvalitní anténu s napájeným zesilovačem + kvalitní rozbočovač. Prodali mě následující:

    síto http://czgps.eu/antena_001.jpg

    kde symetrizační člen (doufám, že se to tak jmenuje) je připojen na 3 kontaktech.
    http://czgps.eu/antena_002.jpg

    předpokládám, že tento člen musím vyhodit a místo něj vložit zesilovač http://czgps.eu/antena_003.jpg

    Moje první otázka zní, jak mám tento zesilovač připojit ke třem kontaktům, kde byl původní symetrizační člen, když mám zesilovač, který má pouze dva kontakty.

    Předpokládám, že pokud chci na tuto jednu anténu chytat všechny kanály, tak ji musím směrovat na vysílač Brno město Barvičova, který vysílá vertikálně. Podle čeho se u antén vertikálně bere?
    Mám ji dát tak jak je na obrázku http://czgps.eu/antena_001.jpg, nebo otočit o 90 stupňů?

    Můj poslední dotaz je. Pokud bych si touto anténou nepomohl a opět v technické místnosti chytal všechny požadované kanály, které by se k televizím nedostaly v dobré kvalitě, je nějaká možnost, jak je zesílit za rozbočovačem?

    Předem všem děkuji za rady.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pořád Avatar uživatele mirekv
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    7,799

    Zkus napřed tu anténu, tak jak je a pak teprve zkus zesilovač. Ovšem má dost velký zisk, může se zahltit. U bývalé antény byla chyba, že jsi tam nechal nenapájený předzesilovač, pak působí jako dost velký útlum. Stačilo jej nahradit symetrizákem, jak je ten v té nové anténě.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    4

    Zdravím,

    jak poznám že se zahlcuje?
    Chtěl jsem ji zkusit zapojit se vším co mi prodali. Vypadá, že se povedlo. Všechny stanice mi nádherně jedou.
    Když jsem anténu měl zapojenou nanečisto, tak jsem měl sílu a kvalitu na 100%. Teď když jsem vše připojil pořádně, tak mám sílu na 100% a kvalita mi skáče od 70% do 100%, což na obrazu nepoznám, ale zajímalo by mě čím to může být.

    Děkuji za případnou odpověď.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pořád Avatar uživatele bastlir
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    3,240

    Předně si dovoluji pochybovat o odbornosti prodejce, pokud tuto anténu označil jako nejlepší. Shodou okolností jsem včera sousedům zachraňoval Silvestra, a tedy jsem jim sundal síto a provizorně nahradil ho anténkou, kterou používám na zaměřování - http://www.tersat.cz/tersat/eshop/12...9-k-10-5-12-dB
    Na tuto anténu jsem bez zesilovace zapojil všechny TV v bytě. Přebuzení antény se zesilovačem poznáš podle horší kvality signálu jak na anténě bez zesilovače. Mimochodem, v blízkosti vysílače může být přebuzená anténa i bez zesilovače, proto se odjakživa v takovém případě anténa otáčí na signál odražený, pokud je plocha odrazu trvalého rázu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu občas
    Registrace
    Jan 2012
    Příspěvků
    219

    A co se na té anténě bez zesilovače "přebudí"... Rád se nechám poučit...
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Moderátor Avatar uživatele Ivo Mašek
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    13,839

    Kolega měl na mysli situaci, ke které může dojít (po zahájení digitálního terestialu v Ústí n L. se tak i stalo), pokud je signál tak silný a dobrý, že se stane nezpracovatelným. Říká se tomu, že anténa je "přebuzena" signálem.
    Toto se pak řeší útlumovými články, kterými se signál sníží na zpracovatelnou hodnotu.


    Klikněte na náhled pro zobrazení v plné velikosti 
Název: utlum.jpg 
Zobrazení: 308 
Velikost: 40.2 KB 
ID: 21107
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Je tu občas
    Registrace
    Jan 2012
    Příspěvků
    219

    Pokud by na anténě měla být "nezpracovatelná úroveň" tv signálu, muselo by se jednat minimálně o 85 až 90dB/uV a tato situace může nastat pouze ve vyjímečných případech, kdy je umístěna přijímací anténa několik stovek metrů od vysílací antény a tyto situace jsou opravdu velmi vyjímečné. Ale i tak, počítejme úroveň 85dB, pak samozřejmě nějakou ztrátu v koaxiálním kabelu (dle délky a kvality), k tomu připočítejme útlum pasívních prvků v rozvodu (jsou li použity, což většinou jsou, protože málokdo má jednu tv), jako jsou rozbočovače, dále ztráty vlivem nepřizpůsobení v konektorech a tím vychází, že na vstupním konektoru DVB-T tuneru, by v tomto (teoretickém příkladu) mohlo být něco mezi 70 - 75dB/uV, což rozhodně pro běžné STB nebo iDTV, není "nezpracovatelná" vstupní úroveň DVB-T signálu. A pokud by opravdu nastala situace, že by se vstupní díl přijímacího zařízení při použití pasívní antény zahltil (nikoliv přebudil), řeší se to právě uvedeným pevným atenuátorem a nikoliv směrováním antény někde po okolních domech, či jinde.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    4

    Děkuji za uvedení do problematiky zahlcení signálem.

    Jestli to dobře chápu, tak mám ještě otestovat anténu bez zesilovače. Nějak se mi teď v zimě nechce znovu lézt na sedlovou střechu takže to nechám na jaro, protože mi to co jsem chtěl chodí.

    Poslední dotaz: když mi kvalita signálu skáče od 70% do 100% mám to řešit, když jsem jinak spokojen?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Moderátor Avatar uživatele Ivo Mašek
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    13,839

    Pokud neskáče pod 60 procent (to už bys občas viděl kostičky), tak bych to nijak akutně neřešil. Spíše bych se v tom babral o volném času, něco ve smyslu pokusit se o lepší kvalitu. Ale pokud to není tvoje hobby - není potřeba se v tom vrtat.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček
    Registrace
    May 2009
    Příspěvků
    4

    Citace Původně odesláno od Ivo Mašek Zobrazit příspěvek
    Pokud neskáče pod 60 procent (to už bys občas viděl kostičky), tak bych to nijak akutně neřešil. Spíše bych se v tom babral o volném času, něco ve smyslu pokusit se o lepší kvalitu. Ale pokud to není tvoje hobby - není potřeba se v tom vrtat.
    OK. Děkuji
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Je tu pořád Avatar uživatele bastlir
    Registrace
    Jul 2009
    Příspěvků
    3,240

    Mimochodem, ve čtvrtek jsem hovořil s p. Paterou (majitel fy. Sat-Tech) a shodli jsme se na tom, že od doby zahájení vysílání vysílače v Praze Ládví, spoustě lidem v okolí "odešel" signál. A nikdo neví proč.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Při zapojení antény ztrácím signál
    Od Valmorek v sekci DVB-T
    Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 14-12-2012, 16:04
  2. Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 25-01-2011, 15:35
  3. Síťové připojení
    Od krokodylek3 v sekci Problémy s PC (HW/SW)
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 07-01-2010, 10:44
  4. Zapojení antény do set-top-boxu
    Od peca v sekci DVB-T
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 04-01-2006, 14:04
  5. sitove propojeni 2 PC a kabelovka
    Od fofr v sekci Problémy s PC (HW/SW)
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 24-10-2005, 15:54