Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

jakou zvolit antenu?

bastlir (3245)|18.10.2015 15:22
Ačkoliv jsem z Prahy s LB i JB zkušenosti mám. Tady zmíněná anténa dobrá opravdu je, ale na Ještěd vzhledem k jejímu zisku nevhodná. Ono totiž kdybyste k TV připojili nějakou prutovou TV anténu a dali ji na okno směrem k Ještědu, budete mít signál lepší. Nemám sice rád pokojovky, ale i na tuto anténu byste měli signál lepší. To však platí pro lokality od Ještědu na druhé straně za dálnicí. Pokud je ale Ještěd za kopcem, spíš bych pak velkou anténou chytal odraz od protikopce.
bagr3210 (379)|18.10.2015 15:40
Dik za typ..OSosbne ja ale na Jested z okna,kam potrebuji dat antenu(kdyz nechci pres cely byt tahat kabely a to opravdu nechci),nemam..Proto jsem volil tuhle variantu a chytam skvely obraz,zvuk i kvalitu..Pravda je,ze u D-cka a myslim Barandova to obcas vypadne,ale skvely..U pokojky jsem nechytal v ty mistnosti ani pulku toho,co chytam s prehledem ted na radio.. :-)
sollik (19)|19.10.2015 07:16
bastlir: A sakra, to mě nenapadlo zkusit tu anténu otočit. Zkoušel jsem stále jen mířit na Ještěd, tak jak mají antény všichni sousedi. Ale je fakt, že oni všichni bydlí výš, takže ten kopeček co je mezi námi a Ještědem jim cloní míň. A co Váš názor na síto v Liberci? Má cenu shánět nějaké kvalitnější síto, nebo raději tu směrovku?
bastlir (3245)|19.10.2015 12:28
Já síta rád nemám, už jenom proto, že se špatně montují na zeď (potřebují velký držák) a že přijímají odevšad všechno. Navíc si musíš hlídat výrobce. Síto je vhodné pro příjem více vysílačů ve stejném směru. V Praze jsem např. už dlouho neviděl nainstalované nové síto.
mirekv (7169)|19.10.2015 14:09
Krátké antény se používají do míst s rozbitým elmg. polem (kopcovitý terén), kde předek dlouhé antény již přijímá signál v protifázi. Anténa "síto" většinou není homologovaná, proto se na velké rozvody nepoužívá (i z důvodu úchytu) . Lze použít třeba http://www.omko.cz/color-digi-21-69k-7-10db/ , to je ovšem příklad provedení, nikoli přímo uvedený typ (nemám osobní zkušenost).
bastlir (3245)|19.10.2015 21:52
Ono to má pro antéňáky také praktický význam. Lépe se vozí větší množství rozkládacích antén jak sít. Když takovou "rozkládačku" vytáhnu z obalu, v mžiku se sama sestaví a prakticky bez ohledu na H/V polarizaci ji kamkoliv namontuji. Přičemž zisk je stejný jak u dlouhé "x-colorky". Ve městě s normálními příjmovými podmínkami se pro individuální příjem běžně používají antény s 8-12dB ziskem (bez zesilovače). Zejména pro město však důrazně doporučuji antény i s LTE filtrem.
sollik (19)|27.4.2016 09:44
Tak to vypadá, že si nakonec zkusím tu Solight HN55 koupit. Soused bydlící 100m ode mne si ji koupil a je zatím spokojený. Ale ještě musím počkat, až se stromy na kopečku který mě dělí od výhledu na Ještěd olistí, prý to má na signál dost velký vliv. Proto nemělo smysl řešit anténu přes zimu ...
bastlir (3245)|27.4.2016 13:59
No nejsem si jistý, zda zrovna v této lokalitě to je ta správná volba. Pokud však máš v místě problémy dokonce i s Ještědem, pak bych spíš zauvažoval o satelitu či o O2-TV (i když nejsem tohoto fandou). Já Ještěd v pohodě chytám dokonce až v Praze.
bagr3210 (379)|27.4.2016 14:23
Nechci byt chytrej,ale mam tu antenu,na Jeste nevidim,prave naopak a chytam signal perfektne..

Odesláno z mého SM-G900FD pomocí Tapatalk
bastlir (3245)|27.4.2016 19:48
To věřím, ale paušálně tuto anténu, i když ji sám rád instaluji, nelze doporučovat. Zejména v hornatém terénu může jedna anténa fungovat na jednom konci střechy a na druhém už ne. To platí např. pro Jablonecko (kolem Smržovky, Lučan, Hamrů apod.), ale i pro okolí Tanvaldu apod. A z druhé strany v okolí Českého Dubu. Takže sousedova funkční anténa nemusí být vždycky vodítkem. Každopádně předmětnou anténu používám k zaměřování.
sollik (19)|13.6.2016 10:37
Tak v sobotu jsem tu HN 55 nainstaloval a zatím jsem maximálně spokojený. Opět jdou i programy, které jsme posledního půl roku nechytali. Popravdě když jsem doma anténu vybalil, tak jsem moc nevěřil, že taková malá čůza vůbec něco chytí, ale byl jsem příjemně překvapený. Co nešlo vůbec (CT1, CT2) už jde a u ostatních programů se zlepšila síla signálu. Takže díky za rady a snad to tak zůstane i dál :-)
bastlir (3245)|13.6.2016 11:27
Já tyto a podobné antény poměrně často používám zejména při montáži na okno či zeď. Nicméně já si myslím, že by ti fungovala i ta stará, kdybys ji doplnil o LTE filtr, tedy pokud už nebyla polorozpadlá. U této antény je F-kový konektor (jako už u většiny nových antén), a proto bych se věnoval i jeho vodotěsnosti a omotal bych jej samovulkanizační páskou. Jinak tě ta anténa nejspíš přežije.:)
sollik (19)|14.11.2016 15:56
Tak jsem tu s novým poznatkem. Od doby co jsem namontoval anténu Solight HN 55 všechno víceméně v pohodě, problémy byly jen při opravdu špatném počasí. Teď asi před 14-ti dny byl větrný víkend a následně se ochladilo a signál se zase zhoršil. Už jsem byl skoro rozhodnutý, že chtě nechtě pustím chlup a upíšu se nějaké společnosti (O2, Skylink a pod.) i když to jsem právě nechtěl. V poslední křeči jsem se rozhodl koupit nový kabel, zda není chyba tam. Takže jsem koupil 20m venkovního koaxiálu a natáhl na zkoušku z půdy přes chodbu dveřmi do obýváku a světe div se, televize nachytala daleko víc kanálů, než předtím. Teda pravda - ty nové se nachytaly, ale stejně nejdou :-))) Ale ty staré co jsme chytali už předtím jdou dobře. Nyní se snažím protáhnout nový kabel kde to jde husím krkem zdí. Ten původní kabel je tuším minimálně na dvou místech spojený takovou šroubovací spojkou a co jsem se dočetl, tak každé takové spojení ubírá na signálu. Takže to zkusím protáhnout a snad už bude klid. Ještě dotaz - budu potřebovat asi 15 metrů toho kabelu, ale koupil jsem 20. Má cenu těch "přebytečných" 5 metrů ucvaknout? Mám kabel ukončit v obýváku anténní zásuvkou, nebo je lepší (v mém případě) jen vytáhnout kabel ze zdi a zapojit napřímo do televize?
bastlir (3245)|14.11.2016 16:25
Ahoj, nevím, kam bys chtěl těch 5m smotat. Nech si metr navíc a ucvakni to. Zásuvka je zbytečná a také ztrátová. Možná kdybys udělal na starém kabelu revici konektorů, dobral by ses stejného výsledku. Ale nový kabel je nový kabel. Nenapsal jsi, odkud jsi. Ale montáží LTE filtru možná objevíš či zkvalitníš další kanály. Rozhodně nový kabel postav na F-konektrorech či minimálně nepoužívej ty bílé plastové hnusy.
sollik (19)|14.11.2016 19:17
OK, zásuvku zruším. Jsem z Liberce - Ruprechtic. Mohl bys mi poslat nějaký odkaz na ten LTE filtr? Rád bych ho zkusil, během ladění se mi naladilo asi 6 kanálů, které jsme nikdy nechytali (ačkoliv rodiče kteří mají přímý výhled na Ještěd je chytají) tak snad by pomohl. Popíšu jak mám tu anténu sestavenou a prosím o rady co a jak případně předělat.

Anténa Solight HN 55, na té je F-konektor a od něj slabý koaxiální kabel (dodaný k anténě) cca. 3m svedený na půdu. Zde ukončeno F-konektorem do aktivního zesilovače (dodaný s anténou). Ze zesilovače pak asi tím co nazýváš "bílý plasový hnus" :-) přes silný koaxiál cca. 1m do rozbočovače se zesilovačem. Z rozbočovače vedou 3 silné koaxiály s těmi bílými hnusy na obou koncích do dětských pokojíčků a do obýváku. V obýváku ukončeno úhlovým hnusem do televize :-) Zkoušel jsem vypnout jeden, druhý a oba zesilovače - jak něco z toho vypnu signál se ztratí. Co tedy jak předělat? Čím se dají nahradit ty hnusy?
bastlir (3245)|14.11.2016 20:06
V Ruprechticích, pokud nejsi za kopcem, bys měl chytat Ještěd i na dřevěnou naběračku. Pokud zesilovač, pak jen pro kompenzaci rozvodu. Dále:
konektory, rozbočovače, slučovače atd. chceš-li mít jednou pro vždy pokoj, jednoznačně "F". Pro "F"-ka existují úhlové redukce, propojovací díly a hlavně samci a samičky, které nyní používáš v plastu. Neboli na konec kabelu namontuješ klasické F-ko a do něj nástavec, který z jedné strany má závit do F-ka a z druhé strany je sameček do TV. Kdybys na tom trval, pošlu Ti obrázky. LTE filtr je ale v LB nezbytností a kup v cenové relaci 200-300Kč. Snad nemusím říkat, že s F-kama. Je dost pravděpodobné, že zesilovač nebudeš vůbec potřebovat. Spíš tuším, že to máš přebuzené, protože se na Ještěd díváš přes dálnici a je tak ani ne do 10km.

K těm bílým konektorům, ... já bych to zakázal prodávat. 1. tento typ spojení je nešťastným, protože co výrobce, to jiné průměry a když už je kontakt na vnitřním vodiči, nemusí být na tom kulatém oplechování. Samozřejmě tady hraje svou roli oxidace hliníku. 2. pokud už při montáži tohoto "konektoru" nestrhneš šroubek fixující vnitřní žílu, pak se tady kabel stejně ulomí, protože zajištění opletu kabelu je dost sporné a kabel se stejně časem z konektoru vytrhne. Z toho důvodu, nemontuji-li na konec F-ko, používám o dost dražší kovovou koncovku, která má agresivnější fixaci opletu kabelu a hlavně spolehlivě to celé funguje. Mám mimochodem i pozlacené. :-)
bastlir (3245)|14.11.2016 20:23
Nedalo mně to :-)

[ATTACH=CONFIG]33732[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]33733[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]33734[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]33735[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]33736[/ATTACH]


Filtry používám tyto apod. https://www.antena.cz/alcad-fr-900-lte-filtr-p73045/?cid=238
f-spojka-dd-m.jpg oCAACTTGQ.jpg 5014015.jpg 5012006.jpg f7m.jpg
sollik (19)|14.11.2016 21:11
Díky za info :-) Právě že za kopcem jsem. Řekl bych vůči signálu z Ještědu "ve stínu". Ještě bych mohl zkusit vytáhnout na půdu televizi a zkoušet otáčet anténou jestli nechytnu odraz od Jizerek ?

Ty konektory si seženu a nahradím jimi ten bílý hnus :-) LTE filtr jsem našel např. http://www.e-viaco.cz/filtr-lte-4g-sencor/ co říkáš? Ten tebou doporučený by byl určitě lepší, ale když k ceně přičtu poštovné a výsledek není zaručen moc se mi do toho nechce ... :-\
bastlir (3245)|14.11.2016 21:50
Ten filtr je dobrý. Hmm, ten stín je blbej! To bude duchařina. Teoreticky bys tam ještě mohl od Jablonce chytat M4 a M7. Udělej si tedy nejdřív instalaci a pak bych raději zavolal někoho s měřákem. Ty Jizerky jsou přeci jenom zase pro odraz daleko. Raději bych volil nějaký blok výše postavených budov. Za sebe - pro nespolehlivost nerad zakládám projekt na odrazu. Já mám v Praze vysílač asi 2km od sebe, a přesto to dokáže někde pozlobit. Je to už ohraná písnička, ale dnes se už bez filtru nic realizovat nedá. Antény s integrovaným tzv. LTE filtrem neberu.
Jinak doufám, že ten nový kabel je celoměděný a ne nějaký levný hliník.
sollik (19)|15.11.2016 09:36
OK, ten filtr pořídím a konektory taky. Kabel má tu žílu uprostřed měděnou je to tenhle http://www.e-viaco.cz/kabel-koaxialni-venkovni-kh21d-digi90cu/ Tak s tím měřákem by to bylo určitě nejlepší, ale neznám nikoho kdo ho má :-( Zkusím to tím "teploměrem" co ukazuje settopbox (mají děti u televize). Ještě mě tak napadlo, jestli by nebylo dobré nahradit ten slabý koaxiál dodávaný k anténě tím silným co jsem koupil ?
bastlir (3245)|15.11.2016 12:11
Vnitřní žíla je měděná vždy. Ten kabel je drahý a nestojí za nic. Bohužel sám takový mám a ke všemu na motoru a jelikož je pod fasádou a zateplením, nemohu ho vyměnit. Ale rozsypává se. Nový kabel bys rozhodně měl vést už od antény. Ale nezapomeň, pokud přímo v anténě není zesilovač, hned za anténou by měl být filtr.
S anténou budeš otáčet po centimetrech, a tedy potřebuješ se dívat na okamžitou odezvu. V Tvém případě bys musel ty teploměry vidět někde poblíž antény. Nedovedu si představit, jak po každém drcnutí do antény budeš běhat nahoru a dolů. Jo ještě .... ten kabel (jen s filtrem) bez rozbočovače, zesilovače atd. píchni rovnou do měřícího zařízení.
sollik (19)|15.11.2016 14:45
Tak jsem koupil ten filtr a F konektory. S tím měřením - holt budu muset na půdu vytáhnout starou televizi a settopbox (bude to sranda po skládacích půdních schodech :-) ) a zkusím to na té půdě. Ale až ve čtvrtek, bude na to víc času. Zkoušel jsem ten filtr zkusmo vložit mezi učastnickou zásuvku a televizi u rodičů, mámě zlobí settopbox (to jsem tu řešil v jiném vlákně) a bohužel stav se ještě zhoršil. Tak doufám, že u mě to bude naopak ...
bastlir (3245)|15.11.2016 20:26
Snad jsi filtr neotočil. Má sice nějaký útlum v propustných pásmech, ale ten hraje roli jen v instalaci, kde je síla a kvalita signálu celkově bídná.
sollik (19)|16.11.2016 09:33
Pravda, otáčet filtr jsem nezkoušel, v obchodě jsem se ptal jak se má správně zapojit a podle prodavače tak jak je na obrázku na obalu kde jediné čeho se dá držet je název Sencor na filtru. Ale prodavač si přišlo mi moc jistý taky nebyl :-)
sollik (19)|18.11.2016 17:47
Tak jsem včera nahradil původní slabý koaxiál od antény tím silnějším, vytáhl na půdu starou CRT 50" televizi, zapojil přes settopbox přímo na anténu a anténu natočil tak aby "teploměry" ukazovaly co nejvíc. Pak jsem laboroval se zapojením (napřímo jen do obýváku, se zesilovačem, bez zesilovače, s aktivním rozbočovačem i do dětských pokojů atd.) nakonec zůstalo v podstatě u původního zapojení.
Díval jsem se na vysílače na Ještědu, jsou tam dva 50 kW programy z těchto chytám parádně a jeden 20 kW a z něj to stejně blbne resp. včera to šlo v pohodě, dneska fouká a chvílemi to zlobí. No holt mám asi smůlu a v tom stínu za kopečkem to líp nechytnu.
Ale jedno pozitivum to má - když jsem tahal ten nový koaxiál objevil jsem v husím krku telefonní kabel, který jsem já chytrák při rekonstrukci ucvakl (přesvědčen, že už to přeci nikdy potřebovat nebudu). Takže až mě to naštve, nechám si udělat zásuvku a holt budu platit za televizi, ale bude to v klidu :-)

Děkuji všem a zejména bastlirovi za pomoc :-)
bastlir (3245)|18.11.2016 19:04
No není zač. :-) Ale stále si myslím, že se vyplatí někoho zavolat a on ti za "pěťo" změří a řekne, jaké tam jsou příjmové podmínky. Pořád se totiž nemohu zbavit dojmu, že jsi tam zbytečně nacpal peníze do aktivních prvků. Kdybys bydlel pod Ještědem či v okolí Minkovic, neřeknu, ale u tebe?