Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Výběr satelitního přijímače

ferokulda (6)|7.8.2012 21:26
Zdravim.
Dnes nám přišel email od Skylink, že přijde nová karta podporující Irdeto a že naše Cryptoworks přestane ke konci roku fungovat.
Dotazy:
1) Jelikož máme satelitní přijímač, který neumí Irdeto, počítám, že musím koupit i ten. Doporučte tedy nějaký
- kvalitní, spolehlivý a ověřený (ve značkách se nevyznám)
- aby uměl Irdeto Skylink kartu
- aby uměl vysoké rozlišení (HD, 1080p)
- konektor HDMI
- nějaká možnost zvukového propojení s receiverem (který má cinch vstup a optický digitální vstup)
- cena do 3000 Kč

2) Od Skylinku nám přijde karta Výměna, která co jsem se dočetl umí jak starší Cryptoworks, tak novější Irdeto. Když ale budu mít přijímač, co umí Irdeto, zdá se mě zbytečný, aby ta karta uměla i Cryptoworks. Existuje tedy jen Skylink karta Irdeto?

3) Ještě k tý kartě, budu-li chtít přijímat programy v HD rozlišení, je na to nějaká speciální Skylink karta, nebo to půjde třeba s tou kartou Výměna?

Díky
KamilZ (10277)|7.8.2012 21:49
Úvod: pokud ti přijde karta typu ICE (což výměna myslím jsou), tak Ti na pravděpodobně pojede i ve Tvém současném STB, pokud to není úplná a z hlediska firmware neudržovaná vykopávka.

Ad 1) Pokud má Tvé AVR SPDIF (digitální CINCH), tak např. TechniSat TechniStar SIR, pokud má jen optiku, tak např. Optibox Zebra (ačkoli to nevypadá, tak je to jednoduchý a prověřený přijímač)
Ad 2) Existuje, ale ICE je lepší, není důvod chtít čistou Irdeto PI-sys, je to přesně naopak. I když v Tvém případě, kdy nechceš nahrávat a ani dvoutunerák je to asi jedno. Proč ale zbytečně strkat hlavu do oprátky ...
Ad 3) Ne, je to jen o tom, co si zaplatíš. Karta je pořád stejná, jen si předplácíš balíčky. Všechny "HD", co mají karty v názvu, je jen obchodnické označení, jsou to úplně normální karty. A je jedno, jestli je to karta typu ICE nebo Irdeto PI-Sys.

Doporučil bych nákup STB, který má minimálně jeden CI slot a má i certifikovanou Irdeto PI-sys nebo UNI čtečku a je minimálně PVR ready, kdyby jsi si to rozmyslel.

Kdyby jsi přidal pár peněz, tak bych šel raději do necertifikovaného přijímače s UNI čtečkou, např. VU+ Solo. To jsou ověřené a odladěné přijímače, ale chce to už trochu zkušenějšího uživatele, nebo někoho, kdo Ti to trochu nachystá (prodejce za mrzký poplatek). Výhoda je při použití ICE karty ve funkčním dekódovaném a následně už nekódovaném nahrávání dvou programů v rámci jednoho transpondéru (to je pro tebe skupina programů, která jsou dohromady v jednom řádku této tabulky) a na třetí se můžeš dívat.
ferokulda (6)|7.8.2012 22:21
Díky za odpověď.
Úvod: Vím že to pojede s tou novou kartou i teď, ale stejně ten přijímač budu muset koupit.
Ad1) Zítra sem dám fotku konektury mého receiveru, zase tolik se v tech konektorech nevyznám, abych to nespletl.
Ještě dotazy:
a) K čemu je ten CI slot?
b) K čemu je to PI-sys?
c) K čemu je PVR ready?
KamilZ (10277)|7.8.2012 22:30
Ad a) CI slot je univerzální slot, do kterého se dá strčit CI modul, do kterého se pak strká karta. Takže kdyby jsi chtěl např. doplnit freeSat, tak koupíš CI modul + kartu. Nebo kdyby jsi chtěl nahrávat více pořadů a přijímač neuměl sdílet jednu kartu (koupíš ještě CI modul a do něj další kartu NEXT). Zatím ho nevyužiješ, je to spíš rezerva a pojistka.
Ad b) Irdeto PI-sys je k tomu, aby jsi vůbec něco viděl :-). Je to způsob kódování. Karta ICE umí jet v módu Cryptoworks (to umí Tvůj současný přijímač) i Irdeto Pi-sys (nové přijímače). Místo plného názvu "Irdeto Pi-sys" se často nesprávně říká jen "Irdeto", což je zavádějící, protože Irdeto je název výrobce, který vyrábí i karty typu ICE a vyráběl i Cryptoworks.
Ad c) PVR ready je typ přijímače, který umí po připojení HDD na něj nahrávat pořad.

Je to prostě hodně o tom, jestli chceš nahrávat. Pokud opravdu ne, tak Ti stačí i přijímač jen s certifikovanou Irdeto Pi-sys čtečkou a bez dalších vychytávek.

Přečti si tohle, ať si alespoň trochu v obraze: https://www.tvfreak.cz/jak-si-vybrat-spravny-satelitni-prijimac/4551
sirdo (1320)|8.8.2012 12:56
[QUOTE=KamilZ;419770]Ad 3) Ne, je to jen o tom, co si zaplatíš. Karta je pořád stejná, jen si předplácíš balíčky. Všechny "HD", co mají karty v názvu, je jen obchodnické označení, jsou to úplně normální karty. A je jedno, jestli je to karta typu ICE nebo Irdeto PI-Sys.[/QUOTE]

neviem ako teraz, ale minuleho roku ked som ICE kartu s pridomkom HD kupoval ja tak tam rozdiel bol. jasne, ze kazda ICE karta dokaze dekodovat ako SD, tak aj HD programy, ale vtedy to bolo o tom, ze na ICE HD kartach po registracii bezala aj HD ponuka 2 mesiace zdarma. na ICE SD uz po registracii HD nebolo 2 mesiace zdarma. karta VYMENA je vsak urcite ICE "HD", tak tam by naozaj nemal byt v nicom problem:)...
KamilZ (10277)|8.8.2012 13:14
To ano, ale to je opět jen to obchodnické rozdělení. A zdarma to myslím nebylo, karta byla tuším o něco dražší.
sirdo (1320)|8.8.2012 13:35
[QUOTE=KamilZ;419827]To ano, ale to je opět jen to obchodnické rozdělení. A zdarma to myslím nebylo, karta byla tuším o něco dražší.[/QUOTE]

ako to bolo vseobecne s cenami SD a HD verzii ICE kariet si uz nepamatam, ale na webshope kde som to kupoval ja, boli ceny rovnake...
ferokulda (6)|8.8.2012 16:53
Tak můj Receiver má digitální vstup jak koaxiální (digitální cinch), tak optický. Který z nich (vstupů) je lepší?
KamilZ (10277)|8.8.2012 16:56
Je to jedno, jsou si rovny. Pohlídej si, že Tvůj AVR umí nastavovat zpoždění audia, aby jsi neměl problém se synchronizací zvuku a obrazu. TV nějakou dobu trvá, než obraz zpracuje (takové ty různé vylepšovací kurvítka obrazu), takže je zpožděn za zvukem, který táhneš nezávislou cestou. Kdyby jsi bral zvuk z optiky z TV, tak problém nebude, protože TV tam zvuk sama patřičně zpozdí.

Pro jistotu - nemá Tvé AVR HDMI s podporou LipSync, nebo HDMI 1.4 s ARC (včetně TV)? Pak by bylo správnější táhnout vše, včetně obrazu přes AVR pomocí HDMI.
ferokulda (6)|8.8.2012 19:42
Ne, receiver HDMI nemá. TV má ale digitální koaxiál, takže asi napojím receiver na ni. Ještě pro ten digitální koaxiál (SPDIF) jsou nějaké speciální kabely nebo to lze propojit obyčejným kabelem s koncovkami cinch?
KamilZ (10277)|8.8.2012 20:24
Jestli to máš řádově 1-3m, tak je to jedno, jinak by správně měl být kabel s impedancí 75 ohm,ale to bych neřešil. Má to výhodu - prostě by to nejelo, žádná degradace zvuku, jen jede/nejede, takže to poznáš.
Opravdu má TV digi koax (SPDIF)? Většina TV má optiku (TOSLINK). První bych to ale připojil SAT->AVR než to tahat přes TV. Cestou přes TV bych šel až pokud budeš to zpoždění pozorovat a nepůjde na AVR nastavit jeho eliminace.
ferokulda (6)|8.8.2012 21:52
Jo TV má digitální koaxiál výstup, je to tahle TV