Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Kompromis pre render vo FullHD??

luvaran (35)|10.6.2012 18:21
Zdravim,

neviem ani kde a ako zacat hladat tak sa obraciam s prozbou na fore. Mam takyto problem:

Video z camery som natiahol vo FUlHD do PC, nasekal v sony vegas 11. Spustil render. Nastavil som si tam template HDV 50i 1440x1080 (camera sicena nahrava v rozliseni 1920x1080). Subor ma skoro 500mb(2min) a ta kvalita sa oproti oroginalu .m2t neda zrovnat. NIeco som vygoglil ale to su skor take drbone vychytavky, nic konkretne. Potrebujem aby vysledny render bol naozaj kvalitny a zmestil sa do co najmensieho poctu MB-ov. BUdem rad za kazdu radu.

Vopred dakujem!
ai (2993)|10.6.2012 18:48
Videa se jeden od druheho lisi (pohyb, noise, kvality, styl) tezko rict kolik Mbitu musis nastavit , aby to bylo na urovni.

HDV neni zrovna vhodny pokud chces data usetrit a zachovat uroven, protoze HDV je 25Mbit nonstop at je ve videu cokoliv. Neni to zrovna ekonomicke a jedna se navic o starsi mpeg2.
Zvol mainconcept mpeg4-avc, average 15-20Mbit 2pass VBR. min a max hodnoty zvol nejak rozumne.
Nebo Sony avc asi to stejne.
Pokud mas ve videu sum pri malem osvetleni , muzes pouzit Neatvideo plug-in( neni free) a ten v dusledku zapricini snizeni datoveho toku potrebneho na enkodovani. Ovsem casove se to nekolikanasobne zpomali ten export.

To co bys potreboval (hlidat tebou udanou kvalitu pro video zvolenim CRF) je Constant Quality enkodovani 1pass, kde enkoder enkoduje , hlida kvalitu a nastavuje potrebny bitrate jen v jednom pruchodu. To ovsem Vegas neumozni, ani jiny videoeditor, pouze nejaky free x264 enkoder. Ty tedy musis enkodovat VBR, 2pass ve Vegasu na average, nejakou stredni zvolenou hodnotu. Pokud zvolis 1 pass CBR tak si zase v pasti jako s tim HDV, mrhas datovym tokem a v nejakych extremech treba naopak ani to nemusi stacit.
luvaran (35)|11.6.2012 14:34
Dakujem, mpeg4 tam nebol. Sony avc uz ano. Som nad mieru spokojny. Kvalita fo vull HD takmer nerozoznatlna od originalu. Minimalne skreslenie, aj ked pod trochu cibrenim okom viditelne. {180MB}

CO sa tyka posledneho odstavca ten musim prefiltrovat cez google, slovo po slove, ale rozhodne to skusim. Len zo zvedavosti. Vysledok by sa bude rovnat tomu Sony avc, pretoze tam je kvalita naozaj vysoka. Ak by som pouzil druhy postup CRF dosiahnem ešte lepšiu kvalitu? Alebo je to len hračička pre fanšmekrov, ktorej vysledok zavisi od vedomosti nachadzajucich sa medzi stolickou a klavesnicou? :-D

Ďakujem, čo som potreboval som vyriešil- ai - K+
ai (2993)|11.6.2012 20:25
Sony avc je mpeg4 avc a ten dalsi najdes nekde pod MainConcept, je to taky mpeg4-avc, ale jiny enkoder. Co je lepsi nevim, protoze nepouzivam vnitrni exporty ve Vegasu.

To CRF enkodovani neni pro fajnsmekry, jde o to, ze je to jen 1pass , jeden pruchod, kde to enkoduje podle tebou zvoleneho cisla, kterou nastavis vzdy relativni kvalitu. To cislo pouziva x264 enkoder, cim mensi, tim vetsi vysledny soubor, protoze kvalitu zlepsujes. V tom x264 se to CRF asi nastavi tak kolem 16 az 18, pokud je to pro tebe malo, zmensis ho , a nebo naopak samozrejme.
Jak rikam ve Vegau to nejde, tam pouzivaji stare mysleni, kde video musis umistit nekam na placku treba , kde mas prostor dany a podle toho enkodujes video , aby se tam veslo, zvolenim average hodnoty. Average=prumer. Musi se ale enkodovat na 2pass, dva pruchody. Prvni analyzuje video a druhy pruchod enkoduje, aby vysledek byl celkovy objem videa , ktery je nejak stanoven (kapacita BD). V praxi to je ale uz prezitek, protoze neenkoduju na nejakou velikost ale logicky na nejakou uroven videa, kvalitativne, zadame pouze kvalitu (tu relativni zvolenim CRF) a enkoder to enkoduje jen na jeden pruchod a dobre, bitrate je zvolen pro kazdou scenu jak je pozadovano. Rozumej vtip je v tom, ze u toho 2pass VBR to je vzdy loterie jestli kvalita bude stacit nebo naopak zase zbytecne muzes dat vetsi datovy tok nez je ve skutecnosti potreba. Tato nelogicnost a setrvacnost tech enkoderu ve Vegasu je dana politikou paleni na BD, kde mas vzdy jen nejake misto, kde enkoder ma vlastne ukol enkodovat video a vlezt se celkovou velikosti na nejakou velikost (to se zvoli tim average bitrate), ale home user to uz dnes nepotrebuje, videa nejsou nekolika hodinova, vetsinou klipy a uklada se na HDD. Potrebuje na sve video vzdy najit sve CRF , hodnotu a pak uz jen porad enkodujes EKONOMICKY nejlepe sva videa a pouze s jednim pruchodem. CBR, constant bitrate, coz je taky ve Vegasu se dneska vubec nepouziva, protoze mrhas datovym tokem kolosalne. Nastavis CBR podle nejtezsich scen a zase sceny kde se nic nedeje (fotky, staticke sceny) tam enkoder nastavuje data uplne zbytecne.

CRF, Constant Quality, jsem nastinil jen pro info, protoze bys musel atakovat jine zalezitosti pokud by ses rozhodl enkodovat timto, Debugmode frame server, Avisynth a nejaky x264 enkoder jako MeGUI, ripbot264, staxrip, uplne jedno ktery celkem. Tento proces neni primocary, poprve s tim ztratis hodne casu. Pokud si na to zvyknes, neni rozdil co pouzivas jestli export primo ve Vegasu nebo pres DebugMode Frame server do x264 enkoderu.

Moment jeden rozdil, nehledime-li na kvalitu, je a to , ze Sony avc enkoder ve Vegasu muze byt akcelerovany nejakou podporujici grafickou kartou.
man100 (235)|11.6.2012 22:17
[QUOTE=ai;413111]Jak rikam ve Vegau to nejde, tam pouzivaji stare mysleni, kde video musis umistit nekam na placku tr[/QUOTE]
Myslim, ze jsi se v tomto prispevku dokonale zamotal... a pletes pate pres devate - viz motanina kolem CBR alias VBR.

p.s.
Jen na okraj: Vegas nic nekoduje podle velikosti "nejake placky" - parametry jsou dany budto preddefinovanou sablonou, nebo si je muze definovat uzivatel.
(Omlouvam se, ze pisu bez diakritiky z eng Windows.)
ai (2993)|12.6.2012 01:07
OK, priklad,nebo-li dotaz chci neco enkodovat a zachovat dobrou kvalitu, klasicky dotaz, v kazdem druhem vlakne tohoto typu vpodstate, normalni prirozene mysleni a ted mi napis jak to mam udelat kdyz mam jen 2pass VBR anebo CBR? 1pass VBR nestoji za nic.
man100 (235)|12.6.2012 18:16
[QUOTE=ai;413148]a ted mi napis jak to mam udelat kdyz mam jen 2pass VBR anebo CBR? 1pass VBR nestoji za nic[/QUOTE]
Nevim, kolik pruchodu "pass" by splnilo tve naroky na kvalitu... Vicepruchodove kodovani nezvysuje kvalitu, ale optimalizuje datovy tok renderovaneho videa podle narocnosti sceny.
Vegas umoznuje menit v sirokych mezich nastaveni kodovani AVC i MPEG - co je pro odbornika dobre, je pro laika pohroma.

Cilem je dosahnout toho, aby se renderovane video nelisilo od originalu z kamery (nebo jen nepatrne). Tento stav je dosazitelny po nekolika cyklech pokus-omyl. Zkousime to pri ruznem nastaveni kodeku na malem kousku videa a porovnavame na TV (nikoliv jen na displeji PC).
Jako vychozi hodnoty pouzijeme to, co nam o souboru z kamery vypise aplikace MediaInfo. Tyto parametry nastavime i v kodeku a dobry vysledek ja zarucen...

Mnoho dekovnych dopisu!
ai (2993)|12.6.2012 21:53
No cely tento posledni prisvekek svedci, ze vubec nechapes ten Constant Quality mode, ktery nasazuje kvantizer , aby si prave nic zkouset nemusel. A zaroven pises, ze jsem se zamotal, ja bych oponoval stejne, vse co jsem napsal plati.

Vubec nejde o poctu pruchodu, ale o to, ze Constant Quality mode nastavis podle tebe jen JEDNOU vyzkousene veleciny a pak uz jen enkodujes a je ti jedno co je ve videu, protoze enkoder si to hlida sam. Mas moznost v x264 enkoderu si vybrat CRF (constant rate factor) nebo CQ (constant quantizer), kde CQ nasazuje dusledne pozadovany kvantizer i v pohybu , ale ovsem pro nas jako lidi to je zbytecne. CRF v pohybu muze trochu sidit a pro nase lidske oci to absolutne staci.

Navic je to jen 1pass, znovu nejde o pocet pruchodu, ale o to, ze s 2pass VBR hrajes loterii, kde tipujes average bitrate a pokazde znovu s novym videem. Protoze kazde nove video je o necem jinym. To je ten princip, ze ac nepalis na BD vpodstate, tak stejne enkodujes na nejakou velikost, ac tedy nemusis. A pak kontrolujes , jestli ti to bude stacit.

Pokud pouzijes info parametr s MediaInfo tak mas nejaky zachytny bod pro tebe, kolik mas nasadit, ale vubec netusis jak ekonomicky se ti to cele enkoduje. Divil by ses po vizualni informaci o nasazenych bitrate v ruznych mistech ve videu jak cele tve predpoklady vubec neplati. Tva kamera natoci neco s 24Mbit a na kvalitni enkoding treba staci pro to a to misto jen datovy tok polovicni. Tohleto zjistis ale jen a pouze z CRF nebo CQ mody. S VBR a CBR si v totalni tme kolik mas nasadit datovy tok.
Saxel (2279)|13.6.2012 09:11
[QUOTE=man100;413205]...Vicepruchodove kodovani nezvysuje kvalitu, ale optimalizuje datovy tok renderovaneho videa podle narocnosti sceny...[/QUOTE]
To se pleteš. Datový tok optimalizuje podle scény právě proto, aby dosáhl vyšší kvalitu - náročnějším scénám přidělí větší bitrate, nenáročným ubere.
Souhlasím s tím, co tu napsal ai. Encodér x264 používám dlouho a metoda CRF dává při použití stejného faktoru velmi vyrovnanou kvalitu bez ohledu na komprimační náročnost videa. Při kódování HDV do h264 se mi osvědčil faktor 17. Dvouprůchodové VBR je zbytečně zdlouhavé a při snaze o efektivní enkódování (ce nejnižší průměrná bitrate odpovídající mým požadavkům na kvalitu) je nutné výslednou kvalitu ověřit, což zabírá další čas.
V enkodérech Vegasu mi proto metoda CRF chybí. Podpora renderingu v GPU v poslední verzi sice umožňuje výrazně zrychlit kódování v Sony AVC enkodéru, ale je potřeba si k tomu pořídit dostatečně výkonnou grafickou kartu.
man100 (235)|13.6.2012 10:59
Nebudeme slovíčkařit, zda optimalizace je totéž, co zvyšování kvality.
Vraťme se na začátek vlákna: uživatel - nováček spustil rendering v poloprofi programu Vegas a vylezlo mu z toho (podle jeho slov) něco hrozného, co se příkře liší od originálu. Takže s tím přišel na fórum.

Prosím, nepleťte tady odborná zaklínadla. To, doufám, začátečníkovi nic neřekne. Cesta k úspěchu, tj. minimální ztráta kvality, je jednoduchá: dodržet (nedegradovat) parametry videa v celém řetězu zpracování.
S největší pravděpodobností měl tazatel nesprávně zvolenou šablonu kodeku, případně zasáhnul do jeho nastavení. O tom velmi podstatném faktu se on sám nezmiňuje (jaké video vlastně zpracovával, jak má nastaven projekt, jak kodek). Viz citát "Nastavil som si tam template HDV 50i 1440x1080 (camera sice nahrava v rozliseni 1920x1080)". Tak to je informace jak trám. Ale dá se rozvíjet na základě fantazie toho kterého přispěvatele.


P.S.
Zatím se mi (bez hlubokého studia teorií) nikdy nepodařilo vyprodukovat video, které by se nedalo srovnat s originálem...
ai (2993)|13.6.2012 14:29
On tedy hlavne take naznacil, ze chce vyzdimat co nejvic pri nejmensim bitrate (on rekl MB, coz jsou data) a to je job pro CRF, kde tu "kvalitu" si zvolis hodnotou CRF a pak uz jen enkodujes,

EDIT: TO je prave o tom, ze nemusis zkoumat co ma za format, cim to tocil, SD, HD, uplne jedno, vpodstate nemusel rict ani to (co jsi zvyraznil) , nastavil by faktor CRF a je to. Uplne jedno, ja dam stehny faktor na SD video 60p nebo video z HDV kamery.

Neni problem bez uvazovani, zkouseni na ten 2pass nastavit 30Mbit a video bude super, ale tu jde o to az jak ten objem dat snizit, aby video bylo ok pro zvoleny enkoder. Takova zakladni vec ve Vegasu ani Premiere neni, ten 1pass VBR co tam je maji pouze jen moznost nastavit limity max, min, average. MainConcept si toto schoval pro Mainconcept Reference externi velmi drahy enkoder, nebo pro ten balik kodeku , ktere prodava.
ai (2993)|13.6.2012 14:38
Jeste k tomu CRF, takovy priklad, je to sice extrem, ale vysvetluje to lepe, .., dela se tutorial sejmutim videa ze screenu, tam jsou jen jednoduche barevne plochy nebo i primo tam i muze bezet nejake video na screenu, potrebuje se to dat na Youtube, tak se zvoli CRF16-18 a enkoduje. Enkoder nasazuje velmi maly bitrate (stovky kbps) nebo az tisice kbps podle scen. Tohleto vyladit nebo na to prijit (vhodny average) s VBR 2pass je skoro nemozne. Pak uploadujete na Youtube nejlepsi mozny vysledek pri nejmensim objemu dat.

Jasne je to extrem sejmuti screenu oproti videu , ale jako naznak jak to funguje staci.
ai (2993)|13.6.2012 22:03
man100 -dalsi priklad, posledni dotaz ohledne renderu ... https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php/32278-problem-so-Sony-Vegas-Pro-11
potrebuje vedet jak ma nastavit enkoder , ma tam fotky, video atd., ..., pokud by mel Vegas Constant Quality moznos,t vubec nemusime vedet co ma za video, kolik % statickych fotek atd, proste by se mu reklo, zvol tuhle sablonu a CRF nastav na 17 treba, hotovo. Takhle se mu musi poradit jen sablona a datovy tok , pokud mu nabidneme nejaky average 2pass je to loterie, pokud CBR 20Mbit , bude se kochat videem, ale soubor bude treba 2xvetsi nez by musel byt.
man100 (235)|14.6.2012 09:46
[QUOTE=ai;413361]potrebuje vedet jak ma nastavit enkoder [/QUOTE]

Co všechno ještě vytáhneš, abys podpořil své teorie?
Uživatelé-začátečníci se bez průpravy a rovnýma nohama pouštějí do činností, o nichž nemají ani páru. V podstatě ani neví, na co a jak se mají ptát. Místo aby postupně nabírali vědomosti, chtějí odpověď tady a teď.
To je příležitost pro psavce, kteří z rukávu začnou sypat (jistě dobře míněné), veledlouhé litanie nestravitelných rad.

Kde se ztratil tazatel "luvaran"? Původní dotaz už jej nezajímá. Založil další vlákno - pustil se do vyšší školy videa - maskování. A opět má velmi specifický dotaz.

Tak, rádcové moji - pište!
ai (2993)|14.6.2012 14:40
[QUOTE=man100;413403]To je příležitost pro psavce, kteří z rukávu začnou sypat (jistě dobře míněné), veledlouhé litanie nestravitelných rad.[/QUOTE]
vsak o tom to tu je, radit a psat litanie odpovedi, zda se , ze ti to nejak vadi coz je v rozporu o cem to tu je