Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 18

Téma: Jak správně na postprodukci?

  1. #1
    Je tu občas
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    267

    Zdravím,
    mám jeden (v mém případě spíše teoretický) dotaz: Jaký je správný postup při postprodukci (z profesionálního hlediska)?
    Dám malý příklad: Je natočený nějaký materiál (třeba svatba, ale může to být cokoli) a ten se (předpokládám) natáhne do střižny např. do Vegasu a tam se provede sestříhání. Nyní předpokládejme, že je tam potřeba dodělat nějaké efekty (např. takové, jaké umí Particle Illusion) a případně je potřeba provést korekci barev. Kde (v jakém softwaru) a v kterém kroku (v jakém pořadí) se tyto věci provádí?

    Osobně v tom mám docela guláš a čistě ze zvědavosti by mne zajímalo, jak se to vlastně správně dělá. Např to sestřihání v prvním kroku - dělá se pouze nahrubo nebo finálně? Nebo korekce barev - dělá se přímo ve střižně (když to daný software umožňuje) nebo se to přetahuje např. do After Effects a tam se dělají veškeré úpravy a dodělávky včetně efektů?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pravidelně Avatar uživatele LOPOLO_2
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    489

    Citace Původně odesláno od radek.kovacik Zobrazit příspěvek
    Zdravím,
    mám jeden (v mém případě spíše teoretický) dotaz: Jaký je správný postup při postprodukci (z profesionálního hlediska)?
    Dám malý příklad: Je natočený nějaký materiál (třeba svatba, ale může to být cokoli) a ten se (předpokládám) natáhne do střižny např. do Vegasu a tam se provede sestříhání. Nyní předpokládejme, že je tam potřeba dodělat nějaké efekty (např. takové, jaké umí Particle Illusion) a případně je potřeba provést korekci barev. Kde (v jakém softwaru) a v kterém kroku (v jakém pořadí) se tyto věci provádí?

    Osobně v tom mám docela guláš a čistě ze zvědavosti by mne zajímalo, jak se to vlastně správně dělá. Např to sestřihání v prvním kroku - dělá se pouze nahrubo nebo finálně? Nebo korekce barev - dělá se přímo ve střižně (když to daný software umožňuje) nebo se to přetahuje např. do After Effects a tam se dělají veškeré úpravy a dodělávky včetně efektů?
    Zadnej spravnej postup neexistuje. Barevny korekce muzes udelat primo ve Vegasu, ma ma to velmi slusny nastroje (napr. sekundarni color corrector - staci jen pochopit, jak funguje). Je to vzdycky pripad od pripadu a pro tvuj priklad s Particle Illision nic dalsiho nepotrebujes, teda pokud nebudes chtit jeho vystup pozdeji pecliveji animovat a neudelas to rovnou v PI.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Nov 2009
    Příspěvků
    713

    Sice nejsem zadnej profik,ale laickej selskej rozum mi rika,ze se vse dela cestou nejmensiho odporu ... skoro presne tak jak jsi to popsal a ze kazdej ma svuj rukopis. V prvnim kroku se asi oddeli zrno od plev (strih na hrubo abys nemusel pracovat s celym materialem,kterej muze byt i dvakrat delsi) a pak uz zalezi od situace. Ale je to jen muj laicky nazor.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    je vela moznosti a ciest .. zasadna vec je , ako sa nataca .. Podme na ten najvyssi level, cize tocime na film .. dostanes jednoduchy scan filmu (one light) na betacame (sd), alebo HDCame (HD) .. ten postrihas v strizni .. z toho dostanes ake policka filmu sa pouzili (natocenych klapiek je samozrejme omnoho viac) .. ak sa film nespracovava digitalne , tak mozes ist rovno na farebny grading .. Ak sa spracovava digitalne (co dnes je vacsina) , tak sa nascanuju pouzite policka filmu .. film sa scanuje v 2K alebo 4K, vacsinou v 12bitovej hlbke farieb .. Tieto scany idu do online systemu .. Proste do pocitaca ktory je schopny ich prehravat v realnom case .. Strizna toto nezvlada .. V tom online systeme potom robis efekty , pridavas 3D, nakladas vrstvy na seba , robis finalny grading .. A z neho ide potom finalny vystup , kam treba .. SD, HD , FILM ..

    No a teraz si to mozme zjednodusit na potreby "domaceho studia" .. doma malo kto striha nekomprimovane video .. Cize staci bezny pocitac a sme schopny video prehravat .. Cize sa robi rovno priamo s nahratym zaznamom z kamery .. Zabery sa potrihaju .. a potom moze prist postprodukcia .. Ta je dana vsdy zlozitostou .. Cize pri jednoduchej veci nam staci to co ponuka strizna .. Trebars VEgas .. Ked je to zlozitejsie , tak nam firmy ponukaju specialnejsie programy , ako trebars After Effects .. Tam je dobra simbioza strizne (Premiere) a After Effects , kde tie programy su zlinkovane a lahko sa medzi nimi prehadzuje material .. No a na zlozitejsie veci su tu potom uz spominane online systemy , napriklad od Autodesku (Smoke, Flame, Inferno ..) , alebo trebars Quantel a ine .. Tieto systemy doma nikto nebude mat , ale asi ako to funguje si mozme vyskusat aj doma s programom Autodesk Combustion ..
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    Záleží i na tom, na čem pracuješ - krátká reportáž vs např. větší dokument. Můžeš dělat výběrky, různé verze u dokumentu, ale u krátké reportáže to dělat asi nebudeš. Rovnat barvy můžeš sice předem, ale logicky je lepší to dělat až nakonec, když už víš, že nebudeš měnit skladbu záběrů, mix zvuku taky bude až po té, co vytvoříš ruchovou kulisu, vybereš hudbu, má to logické návaznosti.

    Profesionální postupy jsou určené technologií, na které se pracuje, jak naznačil Pytkin, u domácích snímků máš prostě jeden počítač a většinu práce uděláš v jednom programu (střih obrazu, práce se zvukem, jednoduché trikové záběry nebo efekty, drobné úpravy barev, titulky, výsledný mix zvuku).
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Je tu občas
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    267

    Díky, že jste se tak (poměrně zeširoka) rozepsali. Alespoň člověk může nahlédnout (byť jenom zprostředkovaně) "pod pokličku" těm, kteří dělají "velké filmy".

    Já bych se však vrátil k tomu nastíněnému příkladu, který asi nejvíce odráží možnosti a použitelné prostředky většiny z nás zde na fóru. Mně se hlavně jednalo o samotný postup (např. v bodech), jak by to mělo probíhat. Abychom si rozuměli, tím mám na mysli to, zda nějaký efekt vytvořený např. v AE se vyexportuje ve formátu AVI a ten se následně naimportuje do střižny, ve které se nějakým způsobem propojí s podkladovým videem nebo zda se postupuje obráceně tj. video ze střižny se importuje do AE a tam se po vytvoření patřičného efektu a případných obrazových korekcích uloží jako finální produkt.

    Jak LOPOLO 2 naznačil, že neexistuje žádný správný postup, mám tomu rozumět tak, že záleží na tom, co konkrétně by bylo potřeba vytvářet v postprodukci, zda pouze nějaký jednoduchý efekt (typu Particle či Boris FX) nebo případně celou animaci včetně např. 3D objektů?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    no ale to zavisi od toho co robis .. ak robis 1.5 hodinovy film , tak skorej budes nakladat efektovane zabery , do tajmlajny v strizni .. ak robis 20 sekundovu reklamu , tak to cele zbuchas v tej postprodukcii kludne ..
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu pravidelně Avatar uživatele 666dia
    Registrace
    Nov 2005
    Příspěvků
    884

    je úplně jedno, jakým postupem to budeš dělat, důležitej je výsledek...
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Je tu občas
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    267

    Dobrá tedy, takže postup závisí na konkrétním požadavku.

    Jak je to pak s kvalitou - Adobe After Affects a jiné postprodukční programy taky umí smart rendering v případě, že se materiál ze střižny přetahuje do postprodukce? Je lepší to ze střižny exportovat přímo ve finálním formátu např. Mpeg-2 nebo raději využít nějaký bezeztrátový formát v AVI a teprve v postprodukci vyrenderovat finální formát?
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Je tu pravidelně Avatar uživatele LOPOLO_2
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    489

    Jakmile udelas jakoukoliv upravu s beznym kodekem, tak na smartrendering zapomen. Doporucuju tvy pozornosti Cineform. Ja to pouzivam jsem jsem maximalne spokojenej.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    vo velkych systemoch sa robi vsetko bez kompresie .. ziadna degradacia sa netoleruje
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Je tu občas
    Registrace
    Mar 2010
    Příspěvků
    272

    To by mně zajímalo jak to celé vlastně funguje.Jde si někde něco o tom přečíst?
    Nenapadá mně co bych měl zadat do vyhledávače.Je mi z předchozích příspěvku jasné, že nelze
    aplikovat profi systém doma na PC.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13

    ai ai je offline
    Je tu pořád
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    3,739

    Preci Adobe ma toto funkcni, musi by "Dynamic Link" v PC s Premierou a After Effects, je to soucasti te Collection. Cast timeline pretahni do After Effect uprav a zas nactes do Premiere zpatky, toto se deje bez renderingu.
    Tedy se musis zamerit na plug-ins v After Effects , shanet je do toho softu pokud se rozhodnes jit touto cestou.

    Pokud mas Vegas a upravujes video nekde jinde, tak zvolis bud od zacatku Cineform uz. A pak z After Effects renderujes ruzne do kodeku bez kompresi, abys to mohl nacitat zpet do editoru.

    Z Vegasu muzes pouzit i frame server (nezkousel jsem jestli to ovsem funguje do After Effectu), kde to pracuje s uncompressed soubory (jen 8bit) ...
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Je tu občas
    Registrace
    Jun 2009
    Příspěvků
    267

    LOPOLO 2:
    Který konkrétní produkt od Cineformu máš na mysli?

    ai:
    Já používám Vegas a protože přímo v něm moc možností vytváření nějakých efektů není, tak zvažuji, do čeho to šoupnout. Mně by v podstatě stačilo pár maličkostí typu Particle Illusion, ale nechci zase mít na každý jednotlivý efekt jiný program. Raději bych se naučil něco univerzálního jako AE a podobně.
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Je tu pravidelně Avatar uživatele BOBA
    Registrace
    May 2004
    Příspěvků
    604

    Particle Illusion Beta, už jde i ve Vegasu, ale občas s tou Betou spadne.
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. stabilizace obrazu v postprodukci
    Od tommmyt v sekci Editace videa
    Reakcí: 12
    Poslední příspěvek: 26-01-2012, 08:26
  2. Jak správně nastavit KMPlayer
    Od kadett v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 23-11-2010, 21:15
  3. HW pro strih a postprodukci.
    Od LOPOLO_2 v sekci Editace videa
    Reakcí: 81
    Poslední příspěvek: 28-10-2009, 17:06
  4. Spravne enkodovanie
    Od embe v sekci MPEG-1/2
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 12-08-2005, 23:12
  5. DV AVI - jak vypalit spravne DVD?
    Od sova_shw v sekci Editace videa
    Reakcí: 6
    Poslední příspěvek: 03-09-2004, 20:25