Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 10 z 10

Téma: Čím a na čem stříháte Full HD video?

  1. #1
    Je tu občas
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    125

    Po nepříjemném překvapení ze strany Vegasu (překvapení asi vyplývá z toho, že nepatřím mezi diskutující "je tu pořád") se všech, nikoliv jen uživatelů Vegasu ptám:

    Je dnes, na podzim 2011 normální na PC s 32-bitovými Windows 7 stříhat a renderovat Full HD video 50i/60i nebo je to stále ještě příliš hardwarově a softwarově náročné a je normální, že to spíše nefunguje, než funguje?

    Je správnou cestou prokopnout Full HD střih a render nebo je pohodlnější a normální raději natáčet jen HD video a zbytečně se nevystavovat problémům u smyček, které budou sestavené třeba z mnoha desítek klipů do půlhodinového výsledku?

    Pokud bez větších problémů stříháte a renderujete Full HD 50i/60i, tak jaký hardware a software používáte? Myslím v cenách odpovídajících ryze amatérskému používání. Je vhodné zapomenout na Vegas Movie Studio 10/11 a jít jinam i přesto, že prostředí Vegasu mám už asi 8 let v oblibě?
    Nebo render zachrání frameserver a refresh náhledu v timeline zachrání nabouchaný procesor, třeba i5-2600K ?

    720 řádků mně Vegas 10 i na slabším PC stříhá bez nejmenších problémů. Takže není řešením natáčet 1080i, to zaarchiviovat na dobu, až na to bude HW a něčím to downsizovat na 720i či 720p a to stříhat v pohodě?

    Díky za různé názory.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Sep 2006
    Příspěvků
    960

    Citace Původně odesláno od Tomas_X Zobrazit příspěvek

    Je správnou cestou prokopnout Full HD střih a render nebo je pohodlnější a normální raději natáčet jen HD video a zbytečně se nevystavovat problémům u smyček, které budou sestavené třeba z mnoha desítek klipů do půlhodinového výsledku?
    Tu větu moc nechápu...
    Střih 1080i podle mě na slušném počítači problém není... hodně záleží na tom, co je to video zač, které stříháš (komprese, rozlišení, datový tok)
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    Přesně jak píše MIHI, není "video jako video".

    Pokud jde o AVCHD, tak opravdu je potřeba mít nejvýkonnější procesor (navíc je ideální program, který náhled klipů v timeline akceleruje např. i výkonným procesorum grafické karty, tedy rozdíly jsou i v kombinacích HW-SW). Pro slabší procesory je vhodné AVCHD "dekomprimovat" - přepočíst do vhodnější komprese pro zpracování.

    Pokud jde o HDV nebo komprese na bázi mpeg2 long GOP, tak stačí i slabší procesor (C2D) a průměrná grafika. Samozřejmě na některé přepočty si trochu počkáš.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    Macbook Pro a Final Cut X .. celkom v pohode ..
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Nováček
    Registrace
    Mar 2006
    Příspěvků
    6

    na srih používam PS14 , pri väčších projektoch si pripravím projekt podľa kapitol menu cca 10min a vyrenderujem do mpg -ts (m2ts) takto pripravené súbory m2ts vložím do APE 10 kde následne finalizujem disk 1. BD a 2.DVD,aj s menu (dokonca viac stupňove)..

    pre moje rodinné video placky dostačujúce čo sa týka kvality výstupu..

    začínal som na Platforma ,INTEL CD2 8400 ,4G RAM , VGA NVIDIA 9600GT - dalo sa s tým len to človek nesmel naháňať
    upgrade na INTEL CQ 9650 , 8G RAM, VGA NVIDIA 430 - teraz do pohody na avhcd je fakt 4-or jadro najlepšie riešenie a samozrejme aspoň 2 HDD..
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček
    Registrace
    Dec 2009
    Příspěvků
    19

    Takže v mojom prípade to bolo takto ( ak si dobre pamätám ). AVCHD strihám od 12/2009 - Canon HF200. Mal som Vegas Movie Studio 9, na ktorom som dovtedy strihal miniDV - bez problémov. Pri AVCHD renderingu vždy spadol. Kontaktoval som aj Sony, ale rady nepomohly. Kúpil som Adobe Premiere Elements 8. Pomalé prostredie, nestabilné, ale rendering fungoval. Takže autosave každú minutu a žil som s tým. Keď vyšiel Sony Vegas Movie HD 10, vyskúšal som trial, rendering fungoval, kúpil som upgrade. Neskôr som kúpil upg. Sony Vegas Pro 10. HW bol AMD 9650, 4GB RAM, WinXP, ATI 1650. Render trval vo Vegase cca 8x realtime, v Adobe 6x realtime. Potom som vymenil komplet HW za i-250K, 8 GB RAM, GTX450, Win7-64bit. Rendroval som cez debugmode frameserver v MeGUI. Doba 2pass cca 3x realtime. Pred týždňom sok kúpil upg. Vegas Pro 11. Rendering do Sony AVC cca 1,3 - 1,5 realtime. Debugmode nefunguje, tak čakám či bude

    TomasX : fotenie už nestačí ?
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Je tu občas
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    125

    Je to 1920/1080 prokládané video 60 fps v kontejneru MOV. Kodek H.264. Ještě nějaká specifikace je nutná?
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu pravidelně Avatar uživatele SmirickyT
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    380

    No... Video v rozliseni 1080i jde v pohode a plynule strihat i na Core 2 Duo, coz je pet let stary harware. Ono HDV natoceny na kazetu ma taky 1080i.
    Jak psali uz lidi nade mnou, klic je v tomto: V jakym kodeku se striha.

    Ty natacis (tvoje kamera) ve vysoce komprimovanym kodeku h264.
    To je proste zahul na hardware. Lapidarne receno: Jde o to ze tam ty snimky "proste nejsou" a neco je musi dopocitavat. A to neco je graficka karta, nebo procesor a ten sotware.

    Jsou presne dva okamziky, kdy ten pocitac dostane zahulit a kdy uzivatel pociti, ze ma slabsi hardware, nebo blbej sotware kterej neumi zachazet s jeho moderni Grafikou.

    1) pri renderingu 2) pri nahledu.

    1) Rendering se dadelat u domaciho videa, nebo videa kterymu nehori termin dodani, delat proste tim, ze to nechas renderovat pres noc. Pak ti to utahne i slabsi procesor a starsi graficka karta.

    2) Horsi je to s nahledem. Pokud se ti video plynule neprehrava v strihovem softwaru, tak je s nim nemozne nebo obtizne pracovat. To muzes resit tremi az ctyrmi zpusoby, z nichz jsi sam dva navrhnul.
    (Archivovat a pockat jeste par let, nebo konvertovat na rozliseni 720, ktery ti bezi v pohode.

    Zbyvajici ti dve dalsi moznosti.
    3) Poridit takovou kombinaci HW a SW ktera ti ten plynuly nahled zajisti.
    4) Nebo tebou natocene video, pred samotnym strihem prevyst do jinyho kodeku, ktery je vhodnejsi pro editaci. Na coz strucne upozrnovalo par lid pre mnou, a je to varianta tebou navrhovaneho, prevedeni do 720. A je to i varianta mnou zmineneho renderingu pres noc. Akorat renderujes noc predtim... ne potom ;-)

    Bejt tebou, ale jdu variantou cislo ctyri. Je nejlevnejsi, efektivni (pouzivas SW ktery znas) a pro obcasne strihace dostacujici.

    Prakticky: Nez pudes spat, tak natocene video nechas v 1080i, ale prevedes ho zdarma do kodeku DNxHD. Vysledny klipy natahnes do Vegasu, nebo jine libovolne strizny a bude ti to strihat daleko svizneji a lepe.

    Druha varianta je kodek Cineform, jenze za ten uz musis zaplatit aspon 1500 kc. Otazkou je jestli se to vyplati - podle me ne, Prevod do jinych kodeku je stara osvedcena cesta. Ovsem cesta na svem konc a davat do ni penzie je zbytecne.

    Druha vec co je na svem konci je 32 bitovy SW a windows. Akcelerace nahledovyho videa Grafickou kartou v H264 kodeku, perfektne funguje v posledni premiere - jenze ta uz na 32 bit windows nefunguje. A dalsi SW se pridavaji.

    Takze stejne bude nutne casem do 64 bitu jit...., protoze nesezenes moderni SW s poporou akcelerace,kterej pobezi v 32 bitovyh windows. Ta cesta uz je nastoupena.

    Moderni postup prace je takovej, ze se neprevadi do jinejch kodeku ale striha se v cem jsi natocil. K tomu potrebujes Hardware, Windows(Apple), a program. Hardware a Windows si stejne casem koupis az budes prirozenou cestou upgradovat. Pokud se ti nechce ty penize do toho davat ted muzes to delat zadarmo to cestou cislo 4, kterouj jsem ti pospal a bude to fungovat taky.
    Naposledy upraveno uživatelem SmirickyT: 09-11-2011 v 19:29
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Je tu pravidelně Avatar uživatele SmirickyT
    Registrace
    May 2008
    Příspěvků
    380

    Uplne prakticky:
    Potrebujes tyto tri programy:

    Program pro prevod videa MPEG StreamClip (zadarmo)
    Prehravac videa Quick Time (StreamClip ho potrebuje a tvoje video je beztak v konteneru .mov)
    Balik kodeku DNxHD LE

    V tom MPEG stream clipu pak das otevrit to video z kamery a exportujes ho jako .mov a kodek DNxHD



    Alternativou je pak CineForm NeoScene za 130 dolaru (da se sehnat i za kilo), coz je nejakych 2000 Kc.
    http://www.cineform.com/neoscene/

    Je to levnejsi nez Windows 64, Graficka Karta, CPU a Premiere dohromady, nebo Vegas PRO.
    Naposledy upraveno uživatelem SmirickyT: 10-11-2011 v 05:19
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Je tu občas
    Registrace
    Jul 2007
    Příspěvků
    125

    Díky moc všem za odpovědi.
    Především díky odborníkům SmirickyT a ai (ve vedlejším vlákně) budu mít na delší dobu dopředu nalajnované pokusy kudy se vydat. Fakt je to moc fajn, že jste mně řekli, kudy se vydat.
    A obdivuju diskutéra SmirickyT jak skvěle pedagogicky to napsal a že to snad už teď i o něco lépe chápu. Dík, ozvu se jak jsem dopadl.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. VD: Stříháte svá videa?
    Od husky14 v sekci Víkendové diskuze
    Reakcí: 72
    Poslední příspěvek: 07-11-2009, 19:52
  2. Full HD video MP4 - konverze
    Od Pulby v sekci Editace videa
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 15-07-2009, 16:59
  3. Prosím o radu na video kameru Full HD s 1080p
    Od Sniper-x v sekci Videokamery
    Reakcí: 29
    Poslední příspěvek: 20-09-2008, 20:16
  4. Nastavení projektu pro video ve Full HD
    Od para_sr11 v sekci Editace videa
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 27-06-2008, 15:25
  5. PC pre stih? na com strihate?
    Od dan v sekci Problémy s PC (HW/SW)
    Reakcí: 98
    Poslední příspěvek: 19-06-2008, 13:15