Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Zesilovač pro klasické TV kanály

MrPierc (131)|3.8.2011 11:37
[quote=Pitomec;360194]Už to stačí, prostě místo F konektorů to bude na IEC konektory (který koupils kupodivu kvalitní, sám je dávám taky).[/quote]

To víš, skrytý TV instinkt :-)
Pitomec (10211)|3.8.2011 12:04
[quote=Ivo Mašek;360176]Nekoupil jsi to zbytečně. Ony ty koaxy s již udělanou koncovkou nejsou zrovna to pravé ořechové a na větší vzdálenosti jsou ty "nitě" nevhodné. Já osobně jsem tedy neviděl udělaný koax s koncovkami F-konektorů. zato všude jsou k mání "nitě" s IEC koncovkami.[/quote]
http://www.altronik.cz/f-konektory/c-1385/
Pitomec (10211)|3.8.2011 12:06
[quote=MrPierc;360196]Znovu se zeptám:

1) Jde mi o to, zda mám tedy mermomocí ještě zajet pro tu výhybku se závity nebo tahle stačí ? nebo to, co tu mám mi stačí ?

2) [COLOR=red]bude stačit adaptér 1200mA, co mám doma od modemu ?[/COLOR][/quote]
Pokud je stabilizovaný, tak ano. Ale u těchto zdrojů bývá nezřídka problém, že dávají klidně i 18V, protože stabilizace je v samotném modemu a ne ve zdroji, který se s tím dodává.
MrPierc (131)|3.8.2011 12:11
[quote=Pitomec;360209]Pokud je stabilizovaný, tak ano. Ale u těchto zdrojů bývá nezřídka problém, že dávají klidně i 18V, protože stabilizace je v samotném modemu a ne ve zdroji, který se s tím dodává.[/quote]

A jak poznám, že je stabilizovaný ? Krabičku již nemám, pouze štítek viz dřívější foto. Zatím bych mohl použít jen ten polský 100 mA ne ?

Další věc je, jak mám tedy instalovat ty IEC konektory, stejně obnažit jako u návodu na F konektory od Scorpion7 ( post 41 ) ?


Další návod jsem našel na F konektor [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] , ale na IEC ne !!!
Pitomec (10211)|3.8.2011 12:22
Zdroj se dá změřit. Pokud bude i naprázdno dávat 12V, tak by měl být v pohodě.

V podstatě ano, akorát to pak strčíš do středu toho IEC a dotáhneš šroubovákem. Hlavně se nesmí nikde vzájemně dotýkat stínění a středový vodič!
MrPierc (131)|3.8.2011 12:35
A ten obnažený měděný drát má být stejně dlouhý ? kam má přesně zasahovat ? zdá se mi, že tady musí být delěí jak u samce i samice. To neexistuje návod či náčrtek ?
Pitomec (10211)|3.8.2011 12:46
Středový vodič by měl být přesně tak dlouhý, aby šel až nadoraz do toho konektoru, ale nevyčuhoval přes vnitřní bílý kryt. Obvykle je to 0,5cm. A návod jsem na to fakt neviděl, leda bych skočil do sklepa pro konektor a kabel a vyfotil to :D
Scorpion7 (200)|3.8.2011 13:14
No pozerám že tu sa to mení ako počasie.Okej v pohode.Zdroj poriešime neskor.Takže zmena konektorou na IEC.
1.Zoberieš vyhybku postavíš pre seba,dole je písaný VYTUP tam pojde koaxial dokupený a nan pojde spraviť IEC-samica.Na koaxial od antény pojde IEC-samec,a ten potom zastrčiš do vstupu napajacej výhybky.
A teraz by si mal najprv natiahnut koaxial dokupený do druhej izby.Potom zoberieš IEC-samca spravíš ho na koaxial od antény./pre istotu skontroluj či ho tam nastrčiš do toho vstupu tej vyhybky-snád sa nemylim/.Postup ako spravýš:Opatrne rozšrobuj konektor.Tu zadnu odtočenu časť plastu konektoru hned navleč na koaxial od antény.Zostala ti druhá čast plastu+ vnutorné kovom obalené telo konektoru.Opatrne telo trochu povitiahni a uvidíš skrutku.Telo a ta skrutka je v takom vodiacom obdlžničku/su tam tri/zober fixku,pero aznač na závitoch plastu bodkou pasikom miesto kde sa ta skrutka nachadza/to aby si to znovu dal naspet tak ako to bolo než si to rozrobil/.Potom možes ten plast vytiahnut/lepšia manipulácia-ale aj nemusíš/.Zarovnáš cvikačkami koaxial/z anteny/nožíkom odstrániš vrchný obal koaxialu asi 13-15mm a znovu to tienenie vyhrnieš na kabel/ako pri F/ostane ti znovu to penové dielektrikum a v nom stredový vodič medený.Nožíkom opatrne odstrániš s toho penového dielektrika asi tak 8-10mm.Povolíš skrutku nasunieš stredový vodič do dierky vnutorného plastového puzdra na doraz po dielektrikum/penový obal stredného vodiča/a zatiahneš skrutku/slušne pritiahni.Potom skus či skrutka drží vodič/jemne pomykaj/ak náhodou nedrží ešte raz vytiahni kabel a z tej peny na strednom vodiči kusok odstran aby si ho natlačil dalej a skrutka ho pevne držala.No potom to opletenie/tienenie/jemne prisun na kovovu časť toho tela/pozor aby sa ani jeden drotik z tienenia nedotýkal skrutky nasmeruj skrutku na označený bod zasun do predného plastu a zadný plast konektoru naskrutkuj/stale dbaj na to ,aby ani jeden tenky drotik sa nedostal až na tu skruku-bol by skrat/.No a maš hotový konektor na koaxiali od antený.Takto isto spraviť aj na koaxial dokupený IEC-samicu/tá pojde zasunut do VYSTUPU vyhybky/.A potom aj na druhý koniec dokupeného koaxialu pre Tv-IEC-samec.No a potom už len spraviť napájanie výhybky a možes laborovať s nadstavením programov.Za gramatické chyby sa osparvedlnujem-píšem v práci.
Scorpion7 (200)|3.8.2011 14:45
Po tejto vyčerpávajucej práci si daj oddych a prečítaj si napojenie výhybky na zdroj.
Tento návod je zatial na odskušanie či vobec tam signál je a či niečo naladíš-preto tá svorkovnička a nie spajkovanie/prípadne to daj neakému šikovnému majstovi potom prespajkovať/.Zober svorkovnicu a urež snej v kuse dva dieli/videl som že je plastová tak to pojde odrezať-ak nie odpíl/.Povol v nej všetky 4 skrutky.Z výhybky idu dva napájacie dráty.Jeden/čierny/zaskrutkuj pod jednu skrutku na svorkovnici/odskušaj potiahnutím či drží/.Zober druhý vodič napajania výhybky/červený/a zaskrutkuj do vedlašej skrutky na svorkovnici/odskušaj či drží/.Na tej svorkovnici máš teraz zatiahnuté dve skutky vedla seba,a tie oproti maš povolené tam pojde zdroj./to znamená ako keby si pomyselne rodelil tu svorkovnicu,alebo ešte ináč obydva zaskrutkované dráty z výhybky musia byť na tej iste strane svorkovnice/.Takže to máme a teraz zdroj.Zo zdroja ide nala dvojlinka,alebo gulatý kablik a pod obalom dva vodiče.Odstrániš koncovku/to je jedno aká tam bude/.Zabudol som zdroj je volne položený a nie v zásuvke.Pokial jetam mala dvojlinka tak ich trochu od seba odeliš asi tak 4-5cm a budeš mať dva kábliky/pokial je to gulatý kablik odstrán obal v tej dlžke a ostanu Ti dva vodiče/.Jeden len čierny/žiadna iná arba na nom/nožíkom odblankuješ,aby ti zostal pramienok tenučkých medenných drotikou ,trochu ich zožmol dokopy a zasunieš pod skrutku svorkovnice naproti kde si dal čierny vodič z výhybky.To iste spravíš aj s druhým kablikom zo zdroja/ktorý je sice možno tiež čierny,ale určite ešte jeden odtien na nom je,alebo pásik šedej alebo inej.Znovu odblankuj-zožmol a zaskrutkuj naproty červevenému vodiču na svorkovnici od výhybky.No a to je všetko-ideš ladiť.Ten zdroj ale potom strčiť do zásuvky aby išla štava hore do zosilovača.Kedže nie je k dispozícii merák skusiš ma lí test ešte pred tým ako zaskrutkuješ obydva kabliky od zdroja.čierny zaskrutkuj tak ako som pisal ,zdroj do zasuvky a tym druhý káblik zo zdroja jemne na sekundu prilož na skrutku na proti červenému od vyhybky.Pokial nepreskočí iskra je to okej,ak ano priskrutkuješ ich opačne/čierny na červeny a ten druhy na čierny.

No a to prespajkovanie je myslené tak že potom ten majster otvorý výhybku odstráni povodne napajacie kabliky/čierny a červený/ a na ich miesto potom naspájkuje kabliky ktoré idu zo zroja a zavrie poklop vyhybky.
MrPierc (131)|3.8.2011 16:37
Tak jsem doslova v p*deli ! Koaxiální kabel jsem koupil 22 m. Bohužel to nestačilo. Moje sídlo je delší než egyptská hrobka. Jdu koupit nový kabel , raději 40 m dlouhý kabel.

Koupeno 40 m kabelu za 320 Kč. Dokonce to mají levnější u nás než v Hradci Králové. Yeaaaaah :-)
MrPierc (131)|3.8.2011 18:18
Scorpion7: Takže takhle to asi nesmi byt co ? ty drátky se mi dostanou pod ty kovové části, takže to mám oholit dál ? Já to nechápu, přece nemůžu to ztáhnout jinak než na ten tlustý kabel, když ho svléknu na plastovou ochranu, tak to pak nemůžu stáhnout ( je to moc úzké ). Přikládám foto, nebo to mám opravdu oholit na plastovou ochranu i pod tím kovovým zúžením ve tvaru trychytýře ? Protože právě tam se ty drátky dotýkají a pak to zmáčknout kleštěmi ?

Poradí někdo ?
2011-08-03 17.52.14.jpg 2011-08-03 18.10.00.jpg
Ivo Mašek (10205)|3.8.2011 19:38
Ten konektor se dělá ve více rozměrech (šíři), a vybírá se podle průměru kabelu.
Tak jak to máš, by to fungovat mělo. Opletení na vnějším kovovém plechu toho konektoru a drát skrz ten konektor. (nesmí se v žádném případě dotýkat opletení s tím drátem uprostřed).
.... až těch kabelů uděláš víc, dostaneš ten správný šmrnc a už to bude vypadat "inteligentněji" a budeš to moci dělat i pro zákazníky :-) . je v tom zkušenost, a praxe
Totiž to opletení by se nemělo přehrnovat přes bužírku, ale mělo by "vklouznout" do toho konektoru tak, aby se natěsno dotýkalo toho vnějšího obalu - plechu. Kleště se na to nepoužívají vůbec.
Na těch návodech tady je to přece namalovaný srozumitelně.....
MrPierc (131)|3.8.2011 20:35
MrPierc objevil Ameriku !!! Nic jsem neodpálil. Zapojil ten 100 mA napájení a funguje. Po automatickém ladění to našlo 1 kanál ( Prima Love ) a jedno rádio.

Obraz ale chvíli je skoro čistý apak za chvíli pixeluje a rozpadá se + přeskakování zvuku. Takže signál tu je !!!.
Mám nějak ručně ladit nebo nastavit nějak ty kanály http://www.digitalnitelevize.cz/vysilace/region-kralovehradecky-kraj.html ? Také jsem zjistil, že anténa je ve štítu zarostlá divokým chmelem :-) Má to na to vliv ?

Opět děkuji za vaší trpělivost, už jsem to chtěl vzdát, ale tohle mi vrátilo energii :-)

20:59 mi spadla čokoláda s výhybkou na zem a najednou automatické ladění nic nenajde, myslíte že vypadly ty měděné kabely ? Trafo jde a kabel se nezlomil, tak nevím čím to je.

21:47 : Dal jsem automaticky ladit analog i digital = našlo pouze ČT1 v analogu, zvuk výborný, obraz černobílý. Teď už to tedy vůbec nechápu :-)

22:36 Znovu jsem zkontroloval koncovky u výhybky a dorazil. Přes automatické lazení to nyní našlo 5 digitálních kanálů !!! ČT 1, ČT 2, ČT 4, ČT 24, Prima LOVE a analogová NOVA v docela dobré kvalitě. Ráno budu více testovat.

Je možnost chytit ještě více programů ? Lokace Albrechtice nad Orlicí - Královéhradecký kraj.
2011-08-03 20.08.45.jpg 2011-08-03 20.28.03.jpg
MrPierc (131)|4.8.2011 09:03
Tak kanály jsem naladil všechny, co v mém okolí lze: viz níže z fóra digitální televize:

Kdyby jste napsal, na který vysílač máte nasměrované antény, nebo alespoň na kterých kanálech přijímáte jednotlivé muxy, byla by odpověď snadná, takto se lze jen domnívat.

Jelikož nejlepší signál ve Vaší lokalitě je z vysílače Praděd, předpokládám, že máte antény směrované na něj, tam vysílá mux 1 - ČT1, ČT2, ČT24, ČT4 na kanále 36 a mux 3 - Prima Love na kanále 51, dále analogová Nova na kanále 53 a analogová ČT 1 na kanále 50, mux 2 (Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool, TV Barandov) bude na tomto vysílači zprovozněn 31.10.2011 na kanále 53 místo stávající analogové TV Nova.

Další vysílač v dosahu ale s nižší kvalitou je Pardubice - Krásné - kanál 32 - mux 1, kanál 39 - mux 2, kanál 34 - mux 3.
MrPierc (131)|4.8.2011 09:06
Tímto chci poděkovat všem, co mi zde pomáhali a neztráceli trpělivost ( já jí ztrácel každou chvíli ). Hlavně děkuji uživatelům Scorpion7 a Pitomec !!!

Ono to opravdu není tak složité, když si to trochu osaháte. Protože jsem v této TV problematice nováček, připadalo mi to jako neřešitelný problém.

Dnes sepíšu amatérský postup pro laiky ( přesně jak jsem postupoval )

Ještě jednou děkuji !

* Omlouvám se, nestíhám, návod dodám zítra.
Scorpion7 (200)|4.8.2011 20:49
[quote=MrPierc;360270]Scorpion7: Takže takhle to asi nesmi byt co ? ty drátky se mi dostanou pod ty kovové části, takže to mám oholit dál ? Já to nechápu, přece nemůžu to ztáhnout jinak než na ten tlustý kabel, když ho svléknu na plastovou ochranu, tak to pak nemůžu stáhnout ( je to moc úzké ). Přikládám foto, nebo to mám opravdu oholit na plastovou ochranu i pod tím kovovým zúžením ve tvaru trychytýře ? Protože právě tam se ty drátky dotýkají a pak to zmáčknout kleštěmi ?

Poradí někdo ?[/quote]

Ospravedlnujem sa Ti,že som sa včera už neozval,ale včera bol celkom slušne perný den až do neskorých hodín.
Tak niečo pre Teba.Nie je to certifikovaný servisnávod,ale pomocka.Nie som až tak zdatný z PC,tak hadam tie obrázky uvidíš,a snád Ti to ešte niekedy pomože.
Všimni si potom u IEC1-obrázkov,že pri zasunutí kovového trupu do prednej plastovej časti IEC-konektoru vobec nie je vidieť skrutku,ktorá drží stredný vodič.To je základ aby sa to opletenie nedotýkalo tej skrutky-skrat/ako pre napetie aj signál/.Také výstupky su na tom kovovom obale a tie zasunieš do drážok na tom prednom plaste,zasunieš na doraz a skrutka je 1,5mm skovaná pod plastom,a to opletenie dáš na kovový obal/žiadne zacvakávanie pod kov-cvikačky mám len na zarovnávanie/a dotiahneš zadným plastovým dielom.Ale ked si už dokonca aj naladil nejaké programi,tak aj tak,ako to máš spravené je to v pohode.
A ešte u F-konektoru si pozri posledný orázok,kde som naschval odskrutkoval F-konektor z koaxu,ako si tam vytvoril konektor závit.Dal som ho potom speť a premeraním bolo všetko okej.Ale nie vždy to tak je niekedy treba ten kusok odcviknut a konektor prisposobit nanovo na koaxilny kabel.
Scorpion7 (200)|4.8.2011 21:17
[quote=MrPierc;360299]MrPierc objevil Ameriku !!! Nic jsem neodpálil. Zapojil ten 100 mA napájení a funguje. Po automatickém ladění to našlo 1 kanál ( Prima Love ) a jedno rádio.

Obraz ale chvíli je skoro čistý apak za chvíli pixeluje a rozpadá se + přeskakování zvuku. Takže signál tu je !!!.
Mám nějak ručně ladit nebo nastavit nějak ty kanály http://www.digitalnitelevize.cz/vysilace/region-kralovehradecky-kraj.html ? Také jsem zjistil, že anténa je ve štítu zarostlá divokým chmelem :-) Má to na to vliv ?

Opět děkuji za vaší trpělivost, už jsem to chtěl vzdát, ale tohle mi vrátilo energii :-)

20:59 mi spadla čokoláda s výhybkou na zem a najednou automatické ladění nic nenajde, myslíte že vypadly ty měděné kabely ? Trafo jde a kabel se nezlomil, tak nevím čím to je.

21:47 : Dal jsem automaticky ladit analog i digital = našlo pouze ČT1 v analogu, zvuk výborný, obraz černobílý. Teď už to tedy vůbec nechápu :-)

22:36 Znovu jsem zkontroloval koncovky u výhybky a dorazil. Přes automatické lazení to nyní našlo 5 digitálních kanálů !!! ČT 1, ČT 2, ČT 4, ČT 24, Prima LOVE a analogová NOVA v docela dobré kvalitě. Ráno budu více testovat.

Je možnost chytit ještě více programů ? Lokace Albrechtice nad Orlicí - Královéhradecký kraj.[/quote]

Tu som ostal trochu prekvapený vetou:čokoláda+výhybka mi spadli na zem.A teraz otázka z tvojej ruky,alebo to cele vysí na konektoroch?Ja dufam že je to niekde položené.Pokial to visí,vtedy je omnoho lepšia aj praktickejsia,a na začiatu aj Pitomcom Ti doporučonaná výhybka s F-konektormi.Ta unesie aj ten zdroj-to je for.Pri IEC-lepšie vodorovná poloha.Dá sa aj tomu pomoct ked IEC konektory dobre nedržia v sebe,ale radšej nepíšem,aby si ich nezničil.
S programami neviem ako je to u vás,tu je príiem programov len vo vertikálnej polohe.Tam kde si možno aj vertikal aj horizontál,a z iných smerov no ale vtedy je treba dve antény.
Scorpion7 (200)|4.8.2011 21:55
[quote=MrPierc;360376]Tímto chci poděkovat všem, co mi zde pomáhali a neztráceli trpělivost ( já jí ztrácel každou chvíli ). Hlavně děkuji uživatelům Scorpion7 a Pitomec !!!

Ono to opravdu není tak složité, když si to trochu osaháte. Protože jsem v této TV problematice nováček, připadalo mi to jako neřešitelný problém.

Dnes sepíšu amatérský postup pro laiky ( přesně jak jsem postupoval )

Ještě jednou děkuji !

* Omlouvám se, nestíhám, návod dodám zítra.[/quote]

V pohode.Niet za čo.

Rada do buducna-treba prespájkovat to napájanie výhybky-estetickejšie+praktickejšie+profesionálnejšie a bespečnejšie.A to až potom ked sa rozhodneš pre iný napájací zdroj/stále tvrdím že mal byť aspon 500mA stabilizovaných 12V/,tak potom.Stačí že to rozbehneš vo velkom a budeš potrebovať ešte jednu,dve antény+predzosilovače a štavy bude málo.Zatial všetko teoreticky.Prakticky potom určite to napájanie prespájkovať,či zostane tento napájač,alebo zvolíš iný.
Ahoj.
MrPierc (131)|4.8.2011 22:59
Ještě děkuji za ten fotonávod pro konektory, to se bude vždy hodit, až zase budu dělat TV dobrodružství :-)
MrPierc (131)|5.8.2011 21:16
Na napojení koaxiálního kabelu od antény jsem potřeboval:

- 2x samec IEC konektor + 2x samice IEC konektor
- 40 m koaxiálního kabelu ( venkovní, silný kabel, tuším 75 Ohmů )
- Výhybka od firmy TEROZ s IEC koncovkami ( bez závitů )
- Stabilizovaný napájecí zdroj značky EMOS ZS12 = 12V, 100mA, 230V - 50Hz
- 1x přístrojová svorkovnice ( tzv. čokoláda )

* Pro úpravu kabelů jsem použil kombinačky, křížový šroubovák, nůž a kuchyňské prkénko na podklad při řezání.

Postup:

1) Natáhnul jsem kabel bez koncovek přes půdu do předpokoje ( kde je kabel od antény ) a do mého pokoje ( kde je TV ). Netahejte kabel s koncovkami, špatně se protahuje ve zdech či skulinami.

2) Na koaxiální kabel od antény jsem přidělal IEC konektor - samec a napojil do výhybky, kde není napsáno výstup. Na kabel od TV jsem v předpokoji přimontoval IEC konektor - samici a napojil do výhybky s označením VÝSTUP. * V příspěvku 66 v tomto topicu je od uživatele Scorpion7 fotonávod na přimontování IEC konektoru na koaxiální kabel.

3) V pokoji, kde mám TV, jsem namontoval samce na koaxiální kabel a zastrčil do TV.

4) V předpokoji jsem musel zapojit napájení do výhybky. Od napájecího zdroje jsem odřízl koncovku na konci kabelu ( POZOR nemějte zdroj v zásuvce ! ). Z výhybky vedou dva drátky pro napájení = černý a červený. Zdroj a výhybku jsem propojil přes čokoládu. Zapojujte červený a černý vedle sebe do zdířek ( v řadě vedle sebe ). Naproti černému jsem zapojil černý od trafa zdroje. Naproti červenému jsem zapojil černý drátek s bílou linkou od zdroje.

5) Při montáži IEC koncovek si počínejte pečlivě a raději si několikrát ověřte, zda je obnažený měděný kabel na doraz ve zdířce IEC koncovky. Kdybych to dodržel, nemusel bych se několik hodin vztekat nad nekvalitním signálem v TV. Po dotažení konektorů je obraz čistý a bez chyb.

* Snad tento laický návod pomůže dalšímu laikovi.
MrPierc (131)|15.8.2011 21:13
Chtěl bych napojit v tom předpokoji koaxiál ještě k rodičům na TV, existuje výhybka s 2 rozbočkami ( aby jeden šel ke mne a jeden k rodičům ) ? Navazuji na tento topic https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?p=362333#post362333
Scorpion7 (200)|15.8.2011 21:58
[quote=MrPierc;362334]Chtěl bych napojit v tom předpokoji koaxiál ještě k rodičům na TV, existuje výhybka s 2 rozbočkami ( aby jeden šel ke mne a jeden k rodičům ) ? Navazuji na tento topic https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?p=362333#post362333[/quote]

Ziadny problém,aj na 3 Tv,ked bude treba.Na 2 Tv jedna z možností:http://www.alza.sk/hama-antenni-rozbocovac-d110106.htm#foto
Z napajacej výhybky kde je písané VYSTUP odpoj koaxial,čo ide do tvojej izby nasun tam Rozbočovač na 2TV/samicou/,a tvoj prívod do izby zasun na jeden výstup Rozbočovača,a na druhý potom pojde koaxial k rodičom do Tv.To je všetko.
MrPierc (131)|16.8.2011 21:21
Já věděl, že Scorpion7 pomůže ! Děkuji.
Scorpion7 (200)|16.8.2011 21:31
[quote=MrPierc;362453]Já věděl, že Scorpion7 pomůže ! Děkuji.[/quote]

Niet absolutne začo,ale vo finálnej fáze sa budeš musieť v rámci Tvojho rozpočtu,len a len rozhodnuť Ti sám.Tiež zdielam názor všetko v jednom.
MrPierc (131)|16.8.2011 21:41
To LCD je pro rodiče, mají sice teď TV kartu v pc, ale monitor odchází ( problikává a dlouho trvá než se zahřeje a ukáže obraz ). Takže až ukončí svou pouť, přemluvím je na LCD s tunerem v jednom.