Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Dslr sony slt-a33 / a55

bicista (280)|13.6.2011 08:46
Zdravim, uvazuji o nakupu zrcadlovky Sony pro toceni videa, vhledem k to,u ze ma jako jedna z mala zrcadlovek vyreseny autocus. Jsem jiz majitelem zrcadlovky Sony, takze vlastnim 4 ruzne objektivy.
Puvodne jsem chtel kameru Sony CX700 ale ta je tak skoro 3x drazsi nez A33 kterou lze sehnat za 12 tis. Porad si ale rikam ze se zrcadlovkou jde udelat lepsi video nez z male kamery. Muze mit sice malinko horsi obraz, ale podle mne clovek vice vnima obsah, podani barev, hloubky ostrosti atp.
Kde zrcadlovka tohle nabizi. Ergonomii priliz neresim, pokud chce clovek hezke video, stejne je to lepsi ze stativu, z voziku, a s minimalnim zoomovanim.

Takze se ptam zda je pro kreativni cinnost zrcadlovka lepsi nez mala kamera ??
A pak na majitele A33 nebo A55, jake jsou Vase zkusenosti s tocenim, co lze behem nataceni nastavovat a co lze nastavit pouze pred samotnym tocenim - proste veskere postrehy
a taky zda pouzivate nejaky ext. mikrofon do sanek blesku, zda Sony co ho lze koupit jako prislusenstvi nebo nejaky jiny.

Diky
tommmyt (542)|13.6.2011 09:17
Já si dovolím zareagovat ale ne jako odpověd. Líbí se mi jedna věc. Z textu jsem pochopil, že jsi jeden z mála, který si uvědomuje (stejně jako já) že výsledký obraz je to co uvidí divák. Zrcadlovky mají mnohdy lepší obraz než kamerky ale přitom hodně čtu, že když s fotákem se špatně točí tak lidé dávají radši přednost kameře. Ale pokud člověk chce točit věci spíš ze stativu (!) atd, tak třeba já nebudu dávat přednost pohodlí svému natáčení (že nepoužiju foták ale kameru). To radši budu točit krkolomě s fotákem, ale divák uvidí "dobrou kvalitu obrazu" a o diváka jde především. (samozřejmě slovo "dobrá kvalita obrazu" záleží na tom, zda s tim fotákem člověk vubec umí zacházet atd)
mishkooo1 (137)|22.6.2011 13:23
[quote=tommmyt;351301]Já si dovolím zareagovat ale ne jako odpověd. Líbí se mi jedna věc. Z textu jsem pochopil, že jsi jeden z mála, který si uvědomuje (stejně jako já) že výsledký obraz je to co uvidí divák. Zrcadlovky mají mnohdy lepší obraz než kamerky ale přitom hodně čtu, že když s fotákem se špatně točí tak lidé dávají radši přednost kameře. Ale pokud člověk chce točit věci spíš ze stativu (!) atd, tak třeba já nebudu dávat přednost pohodlí svému natáčení (že nepoužiju foták ale kameru). To radši budu točit krkolomě s fotákem, ale divák uvidí "dobrou kvalitu obrazu" a o diváka jde především. (samozřejmě slovo "dobrá kvalita obrazu" záleží na tom, zda s tim fotákem člověk vubec umí zacházet atd)[/quote]
Dávam ti plne za pravdu. Mám však jeden z mojej strany zásadný argument prečo nie. Mne osobne vadí na dlsr rolling shutter efekt. Je až moc markantný. Preto som sa ja rozhodol pre Panasonic hmc151e plus DOF adapér letus elite s flip modulom). Mne ten nežiadúci rolling shutter efekt neskutočne vadí. To je ale len môj názor a argument prečo nie dlsr ale radšej kameru.
enfee (16)|22.6.2011 16:19
rolling shutter nevidim jako zadny velky problem. pokud s kamerou nesermujes jak zorro, tak nevidim duvod, proc by mel byt vubec videt...
MrThomas (50)|22.6.2011 18:55
Mám SONY A33 a kupoval jsem jí vlastně jako videokameru s velmi dobrými fotografickými funkcemi. Jsem naprosto spokojený a nelituji toho, že jsem jí koupil. Za ty prachy zlatý! :-)
Nicméně záleží na co jí chce člověk používat. Pokud na běžné domácí video, pak nemá chybu a podle mě strčí do kapsy většinu zde probíraných spotřebních videokamer a navíc je to bezva fotoaparát! Ukažte mi u které videokamery za cca 15 000,- Kč máte hledáček! Neřeším ergonomii fotoaparát versus videokamera, max. délku záznamu, objektivy apod. Já problémy s držením při natáčení nemám, doposud jsem nenatáčel videoklip delší v kuse než 2 minuty a pokud si člověk dokoupí solidní obejktiv např. od Sigmy nebo Tamronu (SONY bohužel moc drahé), pak není co řešit a pořád jde o mnohem kvalitnější řešení než běžná videokamera, atd. atd.

Pokud jí chce člověk k vážnější práci naráží již na jistá omezení, které jsou dána tím, že většina funkcí videokamery je v automatickém režimu. Podle manuálu lze nastavit:
- vyvážení bílé (odzkoušeno, funguje)
- vlastní nastavení
- kompenzace expozice
- oblast AF
- režim měření expozice
Během nahrávaní filmu lze používat kompenzaci expozice. Viz. manuál str. 80-83. Elektronickou verzi lze najít na internetu.

Údajně prý lze nastavit i ISO a to pomocí funkce "zamknutí korekce expozice" v režimu A? Fakt nevím, ale tahle informace se dá taky dohledat. Nepotřeboval jsem, takže nevím.

Tady bych viděl "zakopaného psa" a doporučil případnému kupci zamyslet se, k čemu chce SONY A33 případně A55 (jinak mého "miláška" :-)))) používat. Snad jsem trochu pomohl. Sony jedééééééé. .-)
doppetrspetla (40)|22.6.2011 23:27
mishkooo1:

Poloprofesionální kamera + dof adaptér = velká váha, spousta šumu, obrazové deformace (vinětace, aberace) a poměrně nic moc obraz.
DSLR = kvalitní obraz, velice nízká váha, málo šumu...

Natočil jsem toho opravdu hodně a s rolling shutterem jsem neměl žádný problém :)
Ale ono to asi bude i tím, že používám stativ, popřípadně skla s IS.
Fricoolinek2 (675)|22.6.2011 23:50
Vlastním Sony A33 a musím se přiznat, že video u ní nepoužívám skoro vůbec, vlastním HV10 a na natáčení tedy upřednosňuju ji. A33 má zřejmě problémy s enkódváním a některé jemné struktury se na jejím videu ztrácejí. U HV10 ne.