Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Požadavky na PC

MartasKP (710)|31.12.2010 00:32
[quote=jarino1978;318763]Osobne si myslím, že sa tu zbytočne zveličujú veci, ktoré majú od reality značne ďaleko. Ale ak chcete, každá poloprofi, resp. profi strižňa podporuje ATI/NVIDIA grafické karty ( to je jedna téma mimo zmyslov ), popritom grafika nemá vôbec podstatný vplyv na výslednú nedajbože kvalitu videa, len okrajovo má vplyv na rýchlosť renderu. To sú skôr mýtusy, ako pravda. Kto chce, nech si skúsi porovnať a nech zoberie do ruky stopky a nech merá.
Dotyčnému úplne s nadlimitom stačí priemerná zostava, netreba žiaden nadupaný HW, zvlášť na HDV. Rozdiel v rýchlosti renderu medzi dual/quad core je zanedbateľný, riešiť úsporu o 10% nemá žiaden zmysel...[/quote]

Ale to je presne to co jsem tvrdil v uvodu. Jasne,ze pokud budu s videem pracovat kazdy den nebo se jim yivit,pak asi vykony komp treba na dvou CPU (co sestavoval jeden prodejce IT pro profika ve videotvorbe) bude nezbytny,ale pro nas obcasne patlali,kteri sestrihame jednou za cas nejaky video z dovoleny,oslavy ci pripadne pro nekoho za utratu v hospode je postacujici komp kolem 10k s dvojadrem.
Je to otazka priorit a penez.Pokud ma nekdo 20-30k na pocitac na kterym ctyrikrat do roka neco sestriha,pak at si ho koupi,ale stejnou sluzbu mu odvede PC za polovinu,jen s tim rozdilem,ze rendering mu zabere o 10 minut vice.
Alf (888)|31.12.2010 00:44
[quote=Pave1;318756]...Já hry nehraju, tak mi výkon solidní grafiky od nVidia stačí (a co se týče barevného podání, tak se na nVidia kartách koriguje v broadcastu, tak asi nebude problém v nich).[/quote]

Já hry taky nehraju a je mi celkem jedno, jestli se na nVidia kartách koriguje v broadcastu, protože zcela jistě to nejsou ty karty, které jsou osazovány do PC a drivery a možnosti nastavení k nim budou asi taky jiné, že? BTW, před nějakým časem jsme řešili na konkurenčním fóru saturaci červené u monitoru LG s S-IPS. U ATI stačilo zapnout EDID...

[quote=jarino1978;318763]...Rozdiel v rýchlosti renderu medzi dual/quad core je zanedbateľný, riešiť úsporu o 10% nemá žiaden zmysel...
V prvom rade nech dotyčný si určí jasnú prioritu, že táto zostava sa bude používať na video a nie na somariny z netu, hry a pod. Ak si zaserie HDD somarinami, môže mať aj 64 core CPU, bude to pomalé, ako Duron....[/quote]
Tak to je těžký omyl. Pokud editační soft umí multicore, rychlost renderingu je prakticky přímo úměrná počtu jader CPU (platí to samozřejmě pro stejný typ jádra). Celkem jednoduše se to dá ověřit vypnutím některých jader pro příslušný proces (ve W7 to jde přes Správce úloh -> Nastavit spřažení, jinde nevím). Naopak rychlost HDD (a to i silně fragmentovaného) má na rendering vliv minimální, za předpokladu, že to není současně disk systémový.

[quote=MartasKP;318774]Ale to je presne to co jsem tvrdil v uvodu. Jasne,ze pokud budu s videem pracovat kazdy den nebo se jim yivit,pak asi vykony komp treba na dvou CPU (co sestavoval jeden prodejce IT pro profika ve videotvorbe) bude nezbytny,ale pro nas obcasne patlali,kteri sestrihame jednou za cas nejaky video z dovoleny,oslavy ci pripadne pro nekoho za utratu v hospode je postacujici komp kolem 10k s dvojadrem.
Je to otazka priorit a penez.Pokud ma nekdo 20-30k na pocitac na kterym ctyrikrat do roka neco sestriha,pak at si ho koupi,ale stejnou sluzbu mu odvede PC za polovinu,jen s tim rozdilem,ze rendering mu zabere o 10 minut vice.[/quote]
Já jsem si jen tak pro srandu zkusil, zrenderovat ve Vegasu 10s videa AVCHD 25Mbps do SD 8Mbps. Bez použití filtru to trvalo ca 15s, s filtrem Color Corrector ca 25s a s filtrem Color Curves 54s. Vytížení CPU bylo 98-100%, při 4 jádrech se zapnutým HT. Spočítej si, kolik těch desetiminutovek bude při hodinovém videu a dvou jádrech.
Pave1 (4279)|31.12.2010 01:12
Alf - znovu ti odpovím, že problém není v nVIDIA kartách. Ty se používají pro práci s grafikou a videem velmi dlouho (a FX1400 koupíš za pár babek - cca 1500Kč - z druhý ruky, protože už to nejsou nové ani extra výkonné karty, ale pro určité programy jsou pořád fajn).

Hry na PC nehraju a na pouštění HD videa mám malý HW diskový přehrávač, takže karta s menším výkonem mě postačuje a navíc netopí v počítadle, takže tam nemusím mít tucet větráků .-) .

Každý ať si koupí, co je libo, jen neplácej kraviny o nVidiích (pro běžného človíčka je slabší grafika naopak fajn, právě kvůli spotřebě a lepšímu tepelnému režimu v PC, což má třeba vliv na životnost disků).
panasonic650 (1124)|31.12.2010 01:15
Uz to tu bolo spomenute viackrat a ja to odporucam tiez. Treba si vybrat soft a potom popozerat diskuzne fora okolo neho popripade pozriet odporucania vyrobcu. Mozno to uz dnes nie je take dolezite ale z cias ked som sa ja hral z Pinnacle Studio tak to bolo dost dolzezite.

A samozrejme... tiez spomenute... Na editovanie videa je najlepsie mat extra instalaciu co sa nebude instalovat novy codek, driver, hra, alebo iny soft ktory spolahlivo fungujucu zostavu moze urobit zostavou nestabilnou.
MartasKP (710)|31.12.2010 01:30
[quote=Alf;318775]Já jsem si jen tak pro srandu zkusil, zrenderovat ve Vegasu 10s videa AVCHD 25Mbps do SD 8Mbps. Bez použití filtru to trvalo ca 15s, s filtrem Color Corrector ca 25s a s filtrem Color Curves 54s. Vytížení CPU bylo 98-100%, při 4 jádrech se zapnutým HT. Spočítej si, kolik těch desetiminutovek bude při hodinovém videu a dvou jádrech.[/quote]

A zkousel si to v Corelu a nebo v EDIUSU? ... co delas po vecerech? ... proc hodinovy video?

Samozrejme,kdyz celou hodinu videa prozenes pres vsechny mozny filtry,ze ti mozna ani i7 sestijadro nestaci,Ale bavili jsme se tady o amaterskym (puvodne SD videu)

Kdyz uz rendering bude trvat tak dlouho,proc ho nenechat chroupat pres noc.


Kdo by se koukal na hodinovy video? ja osobne po 20ti minutach od toho odchazim :-E a kdyz uz mam neco tak dlouhyho,tak to rozsekam na kapitoly a vytvorim menu.

Podotykam,bavime se tady porad o amaterskem videu a myslim,ze i profi videa nejsou delsi nez tu pulhodinku (pokud nejde o filmovou tvorbu) :-E

*****************
jeste jsem zapomel dodat.Tazatel je zacatecnik a nepredpokladam,ze bude pouzivat ruzny filtry a hrat si s color correction. Osobne bych mu to ani nedoporucoval,protoze muze udelat vic skody nez uzitku. Maximalne lehce poladit CURVES a i to opatrne.
Takze naroky na PC jsou podstatne nizsi.
ai (2993)|31.12.2010 04:48
Priklanim se k Jarino1978 a MartasKP,
chtel bych rict, zes udelal chybu a poridil SD kameru, ale ted uz je pozde, mel jsi sehnat kazetovou HV20, HV30 , ojetou, odvaznym stesti preje, a nevypada to, ze bys natacel extenzivne, nebo i novou HV40 popr.

pokud mas SD kameru tak si kup levny $200, max $250 PC, strcit tam firewire kartu, editovat, mozna pridat nejakou grafiku na video z netu, pokud zdroj to utahne.

Porizovat si ted PC s vyhledem do budoucna ,a ani nevis na jakou kameru se mi zda nejvetsi blbost ve vesmiru. Preci za dva roky budes mit i7 na $500 a nize s vetsim loadem RAMu, GB na disku, a mozna treba uz Win8 ....:-) , takto se preci neda dneska uvazovat, pokud snad mas chut vyhazovat penize .

Ten total soucet z obou pocitacu bude mozna mensi nez to delo, ktere si pry mas koupit ted. Beru v uvahu, ze se tu neobjevi nejaka krize nebo tak :-)
SmirickyT (377)|31.12.2010 05:24
Pokud si pořidís jakoukoliv kombinaci Intel+Intel+NVidia, budeš mít v zásadě jistotu že ti na tom poběži kterýkoliv soft a nebudou s tím problémy.

Tady souhlasím s Pavlem. Střihám v Media Composeru, ale běžně dělám ve Vegasu, a na stroji jsem měl na zkoušku i Premiere, Edisus, a Hacki/Final Cut ;) Vše bez problému. To je letitá zkušenost a platí dodnes.

AMD je dobré, ATI je dobrá a někdy výkonéjši, může ti to super střihat, ale někdy to taky dělá problémy.
Proč? Správně psal pan Mašek - Chipset. Celej vtip je v tom, že Intel vyrábí jak procesrory, tak chipsety pro základní desky. A ovladače převšim pro Chipset má Intel perfektně odladěné. Kupuješ Combo od jedný a tý samý firmy. Odladěný combo.

U AMD se použivá chipset od třetí strany, na základní desce kterou vyrobila čtvrtá strana. Zkušenost je taková, že ne vždy to fungovalo bezvadně. Někdo má štěstí a funguje mu dobře. Jen je třeba víc hledat čist a experimentovat. A připravit se na to, že možná, pokud to jeśté nikdo před tebou nezkoušel a nemáš potvrzené že to běhá, tak to může fungovat podivně a budeš muset nějakou součástku prodat a vyměnit. Tedy hlavně základní desku, nebo Grafiku, nebo FW kartu.

Za druhé grafika NVidia. Tam jde o to že některé aplikace, mají některé části (FX efekty, Rendering) naprogarmované a optimalizované v OpenGL a to na ovladačich od Nvidie. Prostě se to na tom optimalizuje, ať si kdo chce co chce řiká - taková je praxe. TaKźe vývojáři toho střihacího softwaru tam mají prostě Quadro a čus bus.
Konkrétně Adobe a AVID. Takže pokud chceš aby to fungovalo, je lepši mít Nvidii - I když to klíďo může běhat i na Radeonu.

Celé je otázka ovladačů. Osobně mám zkušenost že s jedněma ovladačema mi to nestřihalo Nvidia (Avid) a s jinejma jo.

Premiera teď použivá GPU od Nvidie s CUDA jádry pro plynulý náhled až několik vrstev AVCHD videa. Použivá ty CUDA jádra pro nahled, ale co vím neumí je využit pro rendering. Ne Ati Ne AMD, Nvida. Certifikovaná karta. Nashle.

Na druhou stranu jsou aplikace, jako je třeba Vegas, který vůbec open GL nepouživají. Vegas to je aplikace která použivá DirectX, takže tam budeš i s AMD/Ati v pohodě. Poslední verze Vegas 10 nicméné dokáže CUDA od NVidie (trochu) využit i pro zrychlení (některých) druhů (ne všech) renderingu.


Takže úplně prakticky:
Když si koupíš Intel a Nvidii nebudeš mít později problém se žadnou Aplikací, když se rozhodneš časem změnit SW.

Co si kup:
Nic míň než Core 2 Duo a 4 GB ram. Plus dva disky. 500 GB a 1TB.
Cokoliv nad to nahoru, je jedině lepší.

Low End
Pokuď chceś ušetřit, pořiď si z DRUHÝ RUKY:
Chipset Intel 965 a Core 2 Duo 2,0 GHz nebo rychlejši. A 4GB ram.
Nekupuj to nový, to je ztráta peněz, nevyplatí se to.
Střihat se na tom dá HDV, i AVCHD se správným knowhow. Samozřejmě rendering trvá.
Takže střiháš přes den, renderuješ v noci.
Sám střihám (občas) v pohodě na tři roky starým laptopu podobjech parametrů, takže ti to můžu osobně potvrdit, že to de. Běži na tom jak Vegas, tak Premiera (CS3) tak i Meda Composer 3.
Žádnej zážitek to není, ale kromě renderingu je to docela plynuly a bez problémů.
Tŕeba tohle:
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]
Počitej 4500,- Kć
a ktomu jeden disk 500 GB na video za minmálně 800,- Kč
Monitor, klávesnici a myš asi máš.
a Můžeš střigat ve Vegasu, Sd bez problémů

Střední třida:
Chipset Intel H55 a socket 1156. Do toho podle peněz vrazíš procesor Intel i3 (lowend), raději však nějakou i5, nebo i7. na desce je integrovaná grafika od Intelu. S vegasem to bude fungovat. Když budeš chtít lepši, časem si připlatíš a vrazíš do toho klidně Quadro 4000, když na něj budeš mí prachy a uvidíš ten hukot. Pak tady máš největši výběr procesorů a možnost budoucího levného upgradu. Procesor tu stojí od Dvou do Osmi tisíc, čili na máš z čeho vybírat podle svojí kapsy.
Doporučuju ti tohle a nejít pod tohle. Je to variabilní.

High End
Deska s Chipsetem X58, socketem 1366 a core i7. Můžeš mít v budoucnosti i 6jader/12 vláken. K tomu Nvidia 560, CUDA. Nebudeš mít nejmenši problém.

Super High End
MacPro osmjader
MacBook Pro 17inch
Nebudeš mí Nejmenśi Problém.

A ještě jedna rada:
Socket 1156 konči, takže pokudud na to nespěcháš, tak si počkej tři měsíce. Kup si až koncem března tu střední třidu. Akorát si koupíš desku ne se Socketem 1156 ale 1155 a procesor z rodiny Sandy Bridge. Tím si prodloužiš životnost tvýho systému a můžeš tam časem dát šestijádro za levný penize, nebo osmijádro.


Cena podle ceníku AlzaCo zaplatíš vždycky:

Krabice a zdroj 1500,-
Dva disky a vypaolvačka 2800,- Kč,
Klávesnice Myš 440,-
Windows 7/64bit 2400,-

Celkem 7 140,-

A k tomu deska, 4GB Ram, a procesor

Low End i3 5071,-Kč (12 211 celkem)
StředníTŕida i5 7500,- Kč (14 640)
Vyšsí střední i7 9500,- Kč (16 640)
High End i7 12500,- Kć (19 640)

Skok z Low endu z bazaru tě stojí šet a půl tisíc.

Každej dalši krůček o třidu vejš tě stojí dva až tři tisíce Kč. Rozdíl mezi nejnižši a nejvyšsí je 7 a půl tisíc korun, což je cena dobrý grafiky. (cuda 570)

Dobrá mašina = ta i5 a ta Nvidia. Celkem 22 a půl tisíce. Jak psal Pitomec.
Nicméné postřiháš i na tom kompu za čtyři a půl.

Takže pokuď máš málo peněz, rozbij prasátko a připrav 5300,- Střihat to bude. A Už z toho víc nevyrazíš,konećná.
Pokud seš na tom líp. 12 300,- a můžě časem postupně zvyšovat výkon, vylepšovat a doplácet.

Není nic mezi.
SmirickyT (377)|31.12.2010 05:58
[quote=SmirickyT;318789]
Takže pokuď máš málo peněz, rozbij prasátko a připrav 5300,- Střihat to bude. A Už z toho víc nevyrazíš,konećná.
Pokud seš na tom líp. 12 300,- a můžě časem postupně zvyšovat výkon, vylepšovat a doplácet.

Není nic mezi.[/quote]

Opravuji se. I počitač z bazaru se dá později upgradovat a to docela levně. Sám jsem teď strkal do starýho laptopu, nový 4GB ram, (paméti dost zvedly kapacitu a zlevnily zaposlední tři roky). a k tomu jsem tam dal z druhý ruky Core2du 2,4 Ghz za 70 dolarů. Na výkonu se to dost projevilo. Upozrňuju, že ten samej upgrade v době nákupu notebooku stál tak 400 dolarů... Mám teď za zlomek ceny počitač s výkonem Macbooku Pro.

Takže do téch rachotin, z aukra můžes klidně časem koupit Core2Duo nebo quad za tisícovku zdruhý ruky, Nějaký GTčko 8600 / 9600 512 Mb za pár šupů a k tomu 4GB ram aź se jich budou lidi zbavovat s nákupem 8GB.

A budeś mít za nějakou cenu osmi tisíc, docela nadupanou mašinu, která bude dost výkoná na HDV, se srávně vybraným softwarem.

Pokuď to máš na zábavu a ne na živobytí, tak klidné to udělej takhle. Počitače stárnou děsně rychle. Peníze co do nich vrazíš se stale ztrácí a nikdy se nevrátí. Za ušetřených osm až dvanáct tisíc jeď radši někam na hory, nebo k moři, nebo za ně sbal nějakou holku destkrát do kina a na večeři..
Nebo si kup stativ, světla a mikrofony pokud to myslíš amatérsky vážně.
Všechno je to rozhodně lepśi investice, neź to cpát do kompu.

A k tomu můžeš i něco natočit....
Pitomec (10211)|31.12.2010 12:28
[quote=Pave1;318779]Alf - znovu ti odpovím, že [COLOR=red]problém není v nVIDIA kartách. Ty se používají pro práci s grafikou a videem velmi dlouho [/COLOR](a FX1400 koupíš za pár babek - cca 1500Kč - z druhý ruky, protože už to nejsou nové ani extra výkonné karty, ale pro určité programy jsou pořád fajn).

Hry na PC nehraju a na pouštění HD videa mám malý HW diskový přehrávač, takže karta s menším výkonem mě postačuje a navíc netopí v počítadle, takže tam nemusím mít tucet větráků .-) .

Každý ať si koupí, co je libo, jen neplácej kraviny o nVidiích (pro běžného človíčka je slabší grafika naopak fajn, právě kvůli spotřebě a lepšímu tepelnému režimu v PC, což má třeba vliv na životnost disků).[/quote]A to je v jakém horizontu? Já si totiž za uplynulých 12 let nepamatuju, že by se někde NVidia používala v editaci videa a naopak to kdysi bývala grafika výhradně na hry (např. 8800). Dneska už je to pro kočku i v tomto segmentu, ale to je věc druhá. A taky mám ještě v paměti, jak kdysi u NVidie fungoval TV výstup 15 minut a kdo chtěl bez omezení, tak si musel dokoupit SW, který to umožnil (to u mě tenkrát rozhodlo, že jdu do ATI a dodneška jsem rád za toto rozhodnutí).
Pitomec (10211)|31.12.2010 12:34
[quote=SmirickyT;318789]Za druhé grafika NVidia. Tam jde o to že některé aplikace, mají některé části (FX efekty, Rendering) naprogarmované a optimalizované v OpenGL a to na ovladačich od Nvidie. Prostě se to na tom optimalizuje, ať si kdo chce co chce řiká - taková je praxe. TaKźe vývojáři toho střihacího softwaru tam mají prostě Quadro a čus bus.
Konkrétně Adobe a AVID. Takže pokud chceš aby to fungovalo, je lepši mít Nvidii - I když to klíďo může běhat i na Radeonu.

Celé je otázka ovladačů. Osobně mám zkušenost že s jedněma ovladačema mi to nestřihalo Nvidia (Avid) a s jinejma jo.

[COLOR=red]Premiera teď použivá GPU od Nvidie s CUDA jádry pro plynulý náhled až několik vrstev AVCHD videa. Použivá ty CUDA jádra pro nahled, ale co vím neumí je využit pro rendering. Ne Ati Ne AMD, Nvida. Certifikovaná karta. Nashle.[/COLOR]

Na druhou stranu jsou aplikace, jako je třeba Vegas, který vůbec open GL nepouživají. Vegas to je aplikace která použivá DirectX, takže tam budeš i s AMD/Ati v pohodě. Poslední verze Vegas 10 nicméné dokáže CUDA od NVidie (trochu) využit i pro zrychlení (některých) druhů (ne všech) renderingu.[/quote]Hlavně je otázkou, kdo vůbec používá Premieru (i když věřím tomu, že se pár skalních nadšenců ještě najde) 9-) Jinak skutečný profesionál si pořídí HW řešení a tam mu jdou ty náhledy i rendering bez nějaký NVidiáckých nesmyslů a laik dělá v home-softech typu Corel, kde mu to CUDA taky k ničemu není, takže skutečně nashle :-)-
Pave1 (4279)|31.12.2010 12:42
Tak osm až deset let zpátky, 3D grafika, kompoziční sw, video - kuk např sem na aktuální konfiguraci:
http://aviddssupport.avid.com/index.htm?section=documentation/DS_10_training.htm

Takle to už je min 10let, zapamatoval jsi si to asi špatně, protože nVIDIA s jejím OpenGL vždy byla hlavně pro grafiky, nikdy nebyla na hry .-) .
Pitomec (10211)|31.12.2010 13:08
8-10 let zpátky a Windows 7? To je lepší než v Zemi kde zítra znamená již včera :-D

Jinak si to pamatuju dobře, protože NVidii měli vždy hráči a např. GTA San Andreas to má dokonce v úvodu této hry přímo uvedeno.
StD (8612)|31.12.2010 13:16
Ten "flame" by se měl spíše tlumit, ale osobně dělám s grafikou téměř 20 let, ale mimo krátká několikaletá extempore s jinými, včetně MACu, jsem nikdy neměl nic jiného než ATI nebo Matrox. S nV jsem se setkával jen v PC, ze kterých jsem je vyhazoval... Svůj k svému, jistě se to dá vyladit "k obrazu svému", ale já děkuji předem, nV nemusím.
Proti gustu žádný dišputát...
Pitomec (10211)|31.12.2010 13:29
On ten "problém" s ATI začal, když je pohltilo AMD - pak si hodně začalo myslet, že ATI = AMD = hry a NVidia = Intel = všechno ostatní. Ale ve skutečnosti tomu tak nikdy nebylo, ATI se v herním segmentu prosadila až nedávno, zatímco ke všem jiným aplikacím se používala vždy. Výjímkou byla jenom grafika, kde byl a je dodneška i Matrox.
jarino1978 (8045)|31.12.2010 13:37
[quote=MartasKP;318774] jednou za cas nejaky video z dovoleny,oslavy ci pripadne pro nekoho za utratu v hospode je postacujici komp kolem 10k s dvojadrem.
ale stejnou sluzbu mu odvede PC za polovinu,jen s tim rozdilem,ze rendering mu zabere o 10 minut vice.[/quote]

s týmto sa dá len súhlasiť. Občas by sme si mohli povoliť uzdy a pozrieť sa to reality druhých a nie pozerať len na naše priority.

[quote=Alf;318775]
Tak to je těžký omyl. Pokud editační soft umí multicore, rychlost renderingu je prakticky přímo úměrná počtu jader CPU (platí to samozřejmě pro stejný typ jádra). Celkem jednoduše se to dá ověřit vypnutím některých jader pro příslušný proces (ve W7 to jde přes Správce úloh -> Nastavit spřažení, jinde nevím). Naopak rychlost HDD (a to i silně fragmentovaného) má na rendering vliv minimální, za předpokladu, že to není současně disk systémový.[/quote]

- to nie je omyl, ale realita. Doma mám dualcore, v práci quad. Rozdiel vo Vegase je na rovnakom zdroji ( 55 min ) zhruba 7 min. Mne to za to nestojí.
- v druhom rade ani dnes Vegas nevie plne vyťažiť quad core, podobne aj Edius. Doba predbehla realitu.
- treba si ale uvedomiť, presne ako to napísal Martas. je omyl si myslieť, že amatér, ktorý si práve ošahal kameru, bude liezť po strižnách Vegas, Edius. Omyl. Začínal so strihovým SW ku kamere a bude pokračovať v štýle Pinnacle, Corel ( Ulead ) a pod. Dokiaľ sa chalan dostane k tomu, že bude skutočne tvoriť a bude ho to baviť, roky pokročia, HW a SW taktiež a kúpiť si poprípade nový mainboard + CPU bude len otázka pár korún.
- ja sa pýtam, načo mu to balamútiť hlavu nezmyslami o profi strižňách, profi HW, PC za X tisíc korún, keď to ako bežný nový amatér nemá šancu zúžitkovať ???9-)
- v prvom rade nech chalan dostane cit ku kamere a k postprodukcií, potom nech rozmýšľa nad luxusným HW.
Pave1 (4279)|31.12.2010 14:44
Tak promiň .-) .

Dělám v práci pět let na MediaComposer a vše jede na nVidia Quadro. Operační systémy se samozřejmě mění, specifikace zůstávají.

Ale je to zcela zbytečný flame, protože pokud se podíváš na specifikace výrobce sw, tak někdo doporučuje nVidia (u lepších sw konkrétní certifikované typy), někdo ATi, někdo obojí. Takže zbytečná silvestrovská diskuze, je třeba nahlédnout podle vybraného sw do specifikací, toť vše.

Odkazem jsem (krom jiného) chtěl naznačit, že tvrdit, že nVIDIA má horší barevné podání než ATI, je hloupost. Vždy jen záleží na tom, zda výrobce kartu pro daný sw doporučuje nebo ne (a pro 3D grafiku bylo kvalitní OpenGl nutnost, sw typu Maya, Softimage měly v ovladačích nVIDIA přímo své odkazy na nastavení).
StD (8612)|31.12.2010 14:53
[quote=Pave1;318849]...[/quote]
Příjímá se, ale připomeň si úvodní dotaz toho hocha, co si "koupil první kamerku"... Nemá snad smysl řešit tvé profesionální podmínky, ale jeho jako začátečníka. V tomto jsem zajedno s ostatními, co tvrdí, že mu to, co v současnosti potřebuje, splní klidně i second-hand dobře vybavený PC - bez ohledu na to, jestli tam bude ATI nebo nV - ale bude to mít odladěný OS a ovladače. Potom může přemýšlet dál o dalších investicích (o ničem jiném to není).
Alf (888)|31.12.2010 15:08
[quote=Pave1;318827]...kuk např sem na aktuální konfiguraci:
http://aviddssupport.avid.com/index.htm?section=documentation/DS_10_training.htm[/quote]Takže mám pro sichr odinstalovat W7U a nainstalovat W7P, aby mně to fungovalo? Stejně tak mám vyhodit svoje monitory 1920x1080? Uff... No, ještě že mám aspoň ten Intel.:D
Pave1 (4279)|31.12.2010 15:27
Alf - opravdu nevím, co si máš nainstalovat nebo odinstalovat :D (*ještě jsem si vzpomněl, že ta "250" jednomu známýmu nesmí do kompu, myslím, že "240" byla řádově lepší, z hlediska teplotního výkonu, možná u 250 byly i nějaké další problémy, ta karta nebyla povedená...).

StD - rada platí i pro sw střední i nižší třídy úplně stejně, je třeba se podívat na stránky výrobce, jiný postup nepropaguju (jak říkám, např. nVIDIA Quadro FX1400 koupíš z druhé ruky za 1200 až 1500Kč, původní cena 10-12k). Z vlastní zkušenosti vím, že lecos běhá na různém HW, ale když nastanou trable...

A ještě připomenu teplotní režim v PC, podle mě je zbytečné na příležitostné amatérské zpracování videa mít doma supervýkonnou grafiku a v PC jako zdroj "malou elektrárnu" (zdroj s výkonem 800W apod.). Nic tak člověka nepotěší, jako pasivně chlazená grafika (nebo graika s tichým větráním a malým tepelným vyzařováním). To považuju pro příležitostný šmik doma za docela důležitý (osobně zpracovávám buď HDV nabo občas i profil HD422 - mpeg2 s long GOP, 50Mbps 422 a vše jede na C2D a dnes už dávno překonané grafice - výrobci s tím AVCHD zákazníky pěkně mučí, dávno na těch kartách mohlo být HDV aneb mpeg2 s long GOP namísto mpeg4 AVC - jako např. na XDCAM EX kamerách, které ukládají volitelně i do mpeg2 s long GOP 25mbps 420).

Ale někomu se zjevně docela hodí, že si všichni upgradují PC na supervýkonné mašiny kvůli příležitostnému šmiku několika hodin videa za rok, dobrej byznys :-) .
MartasKP (710)|31.12.2010 15:37
Chlapci,slozte zbrane a vyhlaste mir :BB:

Prectete si posledni dve stranky a zjistite,ze je to asi vec nazoru a zkusenosti. Nikdo z vas nevyzkousel obe varianty (aspon jste to tu nenapsali) a hajite to jedno,na co jste si zvykli. A je to logicke. :-E:-E.
Ja jak vas odborniky (a to myslim uprimne) posloucham jsem z toho usoudil,ze je jedno jakou kartu,protoze mate s obema dobre zkusenosti ;) (kazdy teda s jinou)
Mozna bych vase prispevky presunul do neveho vlakna s nazvem ATI vs NVIDIA.

Tazateli fakt staci pro zacatek levny komp v radu 10k +/- 2k a bude spokojen postaveny na dvoujadru s minimalne 2GB RAM a 2 HDD. Nez se za 2-3 roky seznami s kamerou a strihem. Pak asi bude pomyslet na neco lepsiho.

Ja osobne mam uz muzejni kousek jednojadro AMD,ATI a 2 HDD 160GB a 500GB a HDV zvladam vpoho. Zkousel jsem v AE vyrenderovat 1080p a to uz nezvladl. Samozrejme,ze i3 nebo i5 a 4GB RAM by asi byly lepsi,ale pri mem amaterskem prilezitostnim strihani mi to vubec nevadi.
Alf (888)|31.12.2010 15:56
[quote=jarino1978;318838]
- to nie je omyl, ale realita. Doma mám dualcore, v práci quad. Rozdiel vo Vegase je na rovnakom zdroji ( 55 min ) zhruba 7 min. Mne to za to nestojí. [/quote]
Pokud nenapíšeš, o jaké CPU/takt se jedná, je to povídání o ničem..

[quote=jarino1978;318838]- v druhom rade ani dnes Vegas nevie plne vyťažiť quad core, podobne aj Edius. Doba predbehla realitu. [/quote]
Opravdu?
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste]

[quote=jarino1978;318838]- treba si ale uvedomiť, presne ako to napísal Martas. je omyl si myslieť, že amatér, ktorý si práve ošahal kameru, bude liezť po strižnách Vegas, Edius. Omyl. Začínal so strihovým SW ku kamere a bude pokračovať v štýle Pinnacle, Corel ( Ulead ) a pod. Dokiaľ sa chalan dostane k tomu, že bude skutočne tvoriť a bude ho to baviť, roky pokročia, HW a SW taktiež a kúpiť si poprípade nový mainboard + CPU bude len otázka pár korún.
- ja sa pýtam, načo mu to balamútiť hlavu nezmyslami o profi strižňách, profi HW, PC za X tisíc korún, keď to ako bežný nový amatér nemá šancu zúžitkovať ???9-)[/quote]
Hlavně je třeba si uvědomit to, že kdo jednou začne stříhat v home softech typu Pimmacle, Corel, nebo nedejbože Nero, daleko hůř se mu pak bude učit se softy určenými pro střih videa na vyšší úrovni. Taky se může stát to, že když koupí ten šunt, který mu tady radíte, tak od práce s videem uteče za pár dní, protože po hodinách strávených střihem mu PC bude padat při renderingu, který může trvat i desítky hodin.

[quote=jarino1978;318838]- v prvom rade nech chalan dostane cit ku kamere a k postprodukcií, potom nech rozmýšľa nad luxusným HW.[/quote]
Přečti si znovu první příspěvek.
MartasKP (710)|31.12.2010 16:10
[quote=Alf;318869] Hlavně je třeba si uvědomit to, že kdo jednou začne stříhat v home softech typu Pimmacle, Corel, nebo nedejbože Nero, daleko hůř se mu pak bude učit se softy určenými pro střih videa na vyšší úrovni. Taky se může stát to, že když koupí ten šunt, který mu tady radíte, tak od práce s videem uteče za pár dní, protože po hodinách strávených střihem mu PC bude padat při renderingu, který může trvat i desítky hodin.[/quote]

A na cem ses zacinal ucit ty? Ja si myslim,ze to je ta logicka cesta vyvoje. Od jednoducheho k slozitemu. Ja prvni video delal na MAC a jejich moviemakeru,pak na Pinnacle. Me to prijde vcelku i logicky.
Alf (888)|31.12.2010 16:34
Já jsem před X lety začínal s UVS, ale bylo to hlavně proto, že jsem neměl ani šajnu o nějakém Ediusu, Vegasu nebo něčem podobném. Taky to byl převážně jednoduchý střih záznamů nagrabovaných z VHS nebo TV, takže oproti střihu videa z kamery podstatně jednodušší. Dnes bych ani neuvažoval nad něčím, co nemá vícestopou editaci a možnosti korekce každé klipu samostatně. Já sice nevím, kam se dnes dostal UVS - Corel, ale myslím že tohle asi ještě neumí.
jarino1978 (8045)|31.12.2010 16:34
[quote=Alf;318869]Pokud nenapíšeš, o jaké CPU/takt se jedná, je to povídání o ničem..[/quote]
- doma AMD DualCore 5600+
- práca : xeon e7420 + xeon e7440 ( všetko socket 604 )

[quote=Alf;318869]
Opravdu?
[odkaz, pro zobrazení se přihlaste][/quote]
- tie screeny neznamenajú nič. Pokiaľ nepoklesne čas renderu napr. o 50%, nemá cenu sa o tom ani baviť. Sú to len vyhodené peniaze von oknom. Namiesto nezmyselných X core CPU, treba investovať do kvalitnej RAM-ky, pretože tá drží celok pokope, aby to všetko pekne v timeline nepadalo.

[quote=Alf;318869]Hlavně je třeba si uvědomit to, že kdo jednou začne stříhat v home softech typu Pimmacle, Corel, nebo nedejbože Nero, daleko hůř se mu pak bude učit se softy určenými pro střih videa na vyšší úrovni. Taky se může stát to, že když koupí ten šunt, který mu tady radíte, tak od práce s videem uteče za pár dní, protože po hodinách strávených střihem mu PC bude padat při renderingu, který může trvat i desítky hodin. [/quote]

- vieš si predstaviť dotyčného, ako ho postavíš pred Vegas s tým, že na, tu máš, začni robiť ?
- ja som tiež začínal na Pinnacle / Ulead, postupne som sa viac a viac venoval Vegasu a Ediusu. A aj dnes robím trojku : Vegas, Edius, Corel X3.
- najskôr nech sa začne učiť v prvom rade komponovať a učiť sa s kamerou, pretože to bude pre neho základ a nie nejaká strižňa a nadupané PC. Ak bude ten základ nahovno, tak mu nepomôže ani zázračné PC a strižňa. Tak či tak, bez toho, aby som ho urazil, som si 100% istý, že nemá ambície na profi strižne. Dnes bežný amatér vo väčšine svoj výsledok ani nestrihá, len to skopíruje z flash na HDD a tým to končí. Ten lepší spraví aspoň základný strih ( či vôbec ? ), pridá hudbu, titulky a finito. A my tu budeme básniť o niečom, čo je úplne iný level, zvlášť pre niekoho, kto len začína. Je to rovnaké, ako keby si povedal novopečenému vodičovi, že na tu máš auto, ideš jazdiť Dakar...
- a keď sa to pekne naučí, potom bude iste rozmýšľať, ako ďalej. Ale robiť všetko hneď naraz ? To nedokáže ani génius. Ani ty si nebol taký !
Pitomec (10211)|31.12.2010 16:40
[quote=Pave1;318860]Alf - opravdu nevím, co si máš nainstalovat nebo odinstalovat :D (*ještě jsem si vzpomněl, že ta "250" jednomu známýmu nesmí do kompu, myslím, že "240" byla řádově lepší, z hlediska teplotního výkonu, možná u 250 byly i nějaké další problémy, ta karta nebyla povedená...).

StD - rada platí i pro sw střední i nižší třídy úplně stejně, je třeba se podívat na stránky výrobce, jiný postup nepropaguju (jak říkám, např. nVIDIA Quadro FX1400 koupíš z druhé ruky za 1200 až 1500Kč, původní cena 10-12k). Z vlastní zkušenosti vím, že lecos běhá na různém HW, ale když nastanou trable...

A ještě připomenu teplotní režim v PC, podle mě je zbytečné na příležitostné amatérské zpracování videa mít doma supervýkonnou grafiku a v PC jako zdroj "malou elektrárnu" (zdroj s výkonem 800W apod.). [COLOR=red]Nic tak člověka nepotěší, jako pasivně chlazená grafika (nebo graika s tichým větráním a malým tepelným vyzařováním). [/COLOR]To považuju pro příležitostný šmik doma za docela důležitý (osobně zpracovávám buď HDV nabo občas i profil HD422 - mpeg2 s long GOP, 50Mbps 422 a vše jede na C2D a dnes už dávno překonané grafice - výrobci s tím AVCHD zákazníky pěkně mučí, dávno na těch kartách mohlo být HDV aneb mpeg2 s long GOP namísto mpeg4 AVC - jako např. na XDCAM EX kamerách, které ukládají volitelně i do mpeg2 s long GOP 25mbps 420).

Ale někomu se zjevně docela hodí, že si všichni upgradují PC na supervýkonné mašiny kvůli příležitostnému šmiku několika hodin videa za rok, dobrej byznys :-) .[/quote]ATI Sapphire, Vapor-X. Výkonná a přitom tichá grafárna 8-)
Pitomec (10211)|31.12.2010 16:45
[quote=Alf;318874]Já jsem před X lety začínal s UVS, ale bylo to hlavně proto, že jsem neměl ani šajnu o nějakém Ediusu, Vegasu nebo něčem podobném. Taky to byl převážně jednoduchý střih záznamů nagrabovaných z VHS nebo TV, takže oproti střihu videa z kamery podstatně jednodušší. [COLOR=red]Dnes bych ani neuvažoval nad něčím, co nemá vícestopou editaci a možnosti korekce každé klipu samostatně.[/COLOR] Já sice nevím, kam se dnes dostal UVS - Corel, ale myslím že tohle asi ještě neumí.[/quote]Totéž jsem si říkal taky, když jsem začínal a byla to dobrá volba. Protože napřed se učit s nějakým softem alá hračkárna a pak se zase znovu učit se softem, který je úplně jiný, to je akorát ztráta času. Kdo to myslí s editací aspoň trochu vážně, ten jde rovnou do lepšího softu a kdo o tom nemá ani šajnu, tak si to rovnou může udělat na DVD rekordéru nebo pouštět přímo z kamery (paměťový karty apod.).
1hroch (865)|31.12.2010 16:56
Tak je tu particka stamgastu opet pekne pohromade a tazatel puvodniho dotazu Andre 2 tise vyklidil manez, aniz se dobral rozumne rady.
Alf (888)|31.12.2010 16:58
[quote=jarino1978;318875]- doma AMD DualCore 5600+
- práca : xeon e7420 + xeon e7440 ( všetko socket 604 )[/quote]
Srovnáváš hrušky s jabkama.

[quote=jarino1978;318875]- tie screeny neznamenajú nič. Pokiaľ nepoklesne čas renderu napr. o 50%, nemá cenu sa o tom ani baviť. Sú to len vyhodené peniaze von oknom. Namiesto nezmyselných X core CPU, treba investovať do kvalitnej RAM-ky, pretože tá drží celok pokope, aby to všetko pekne v timeline nepadalo.
[/quote]
Ty screeny jsou o tom, že Vegas dokáže vytížit naplno 8 jader (přesněji 4 + HT). Netvrdil jsi něco jiného?
jarino1978 (8045)|31.12.2010 17:35
[quote=Alf;318881]Srovnáváš hrušky s jabkama. [/quote]

- aké hrušky s jablkami ? Veď pochop prosím ťa, čo som s tým chcel povedať. Na PC v práci trvá render toho istého zdrojáku ( mimochodom AVCHD ) o dĺžke 55 min. o 7 minút menej. Tak to poteš koště s takou úsporou, oproti tomu môjmu low-end dual core...Čiže zrovnávam CPU v hodnote 100 Euro s CPU v hodnote 1 000 Euro !!!
- chápeš ?
[quote=Alf;318881]
Ty screeny jsou o tom, že Vegas dokáže vytížit naplno 8 jader (přesněji 4 + HT). Netvrdil jsi něco jiného?[/quote]

- to, že je vyťažiteľnosť každého jadra pri rendery okolo 100 % , neznamená to, že vie Vegas s danou porciou dokonale pracovať. A ja viem, že nevie. Daj si zavrieť 4 jadrá , zober do rúk stopky a zmeraj si odlišnosť času renderu a potom napíš výsledok. Aj dnes nájdeš len pár výnimiek od SW, ktoré vedia ťažiť s X jadier, Edius a ani Vegas to nie sú. Údaj o systémovej vyťažiteľnosti CPU s tým nemá nič !
ai (2993)|31.12.2010 17:38
Ja bych to shrnul: autor vlakna by si mel poridit levny, i ojety pocitac, poridit Vegas Movie Studio (platinum HD popripade), grafiku nepotrebuje, pokud je vevnitr jen jeden disk pridat druhy a hotovo ...
penize by mohl utratit do routeru a media playeru (WDTV, eXtreamer atd...), kde ma takovou grafiku :-), az oci prechazeji ....
MartasKP (710)|31.12.2010 17:40
[quote=1hroch;318880]Tak je tu particka stamgastu opet pekne pohromade a tazatel puvodniho dotazu Andre 2 tise vyklidil manez, aniz se dobral rozumne rady.[/quote]

Moje slova ... je to tu jako masaz z reklamy :-E ... kup si to nejdrazsi co je,protoze to je to nejlepsi :-E ... zacina to tu byt o nicem,jen dohady jako na trhu a zacatecnik,tedy tazatel tu slysi jen neco cemu nerozumi a dohady ATI nebo NVIDIA a Pinnacle nebo Vegas.

[COLOR=red]proste panove o nicem[/COLOR] :-!!!:-!!!:-!!!:confused::confused::confused:
jarino1978 (8045)|31.12.2010 17:44
... a ja si idem radšej otvoriť konečne fľašku dobrého vína a idem na to...

:-E:-E:-E

PF 2011 :BB:
StD (8612)|31.12.2010 17:59
[quote=1hroch;318880]Tak je tu particka stamgastu opet pekne pohromade a tazatel puvodniho dotazu Andre 2 tise vyklidil manez, aniz se dobral rozumne rady.[/quote]

Asi tak, já to tu už jednou připomínal, nicméně určitě přijde za rok zase

[quote=Alf;318881]Srovnáváš hrušky s jabkama...[/quote]

[quote=jarino1978;318888]- aké hrušky s jablkami?...[/quote]
Pánové, brzděte pudy, já ani tazatel si nové PC podle vašeho křiku PC stavět/pořizovat nebudu. Rozhodne úplně něco jiného...

Došlo pívo, jdu si otevřít Erdinger, co vy na to? :BB::BB:
Pave1 (4279)|31.12.2010 18:13
No, jen reaguju na dva bláboly - že je nVidia grafika "na hry" a že "má špatné barevné podání".

Obojí je prostě kravina s cenou nebo profi zónou to nemá co dělat.

My už jsme doma po brzké večeři (pikantní) a nyní dochází k popíjení pivka, aby slehlo na příjemné chlebíčky a vínko.

přeji všem hezkého silvestra :D .
Pitomec (10211)|31.12.2010 18:56
Nikdo snad nepsal, že je NVidia jenom na hry, ale že byla hlavně na hry 8-)
Pave1 (4279)|31.12.2010 19:02
No hlavně v provedení Quadra byla a je pro 3D grafiky a pro Avid MC střižny a Avid DS kompoziční a efektový sw, jak bylo zmíněno kvůli kvalitnímu OpenGL.

Ale samozřejmě, že dělají i nějaké spotřební herní verze, ale výše jmenované sw už jedou certifikovaně výhradně na nVidia, což prostě odporuje tvému tvrzení. Asi jsi ty kvalitní karty nepotkal (ve špičkových verzích stojí Quadra 20 - 40k, ale jak říkám, dá se koupit starší Quadra FX1400 nebo 1300 za pár babek).

Hezký silvestr :-) .
StD (8612)|31.12.2010 19:12
[quote=Pave1;318917]...Hezký silvestr :-) .[/quote]
Čoveče, že si nedáš pokoj. Vypadáš, jak když jsi vypadl z této "stáje", ale tam bacha na slovník a se svým užitím tam budeš osamocen (sám samojediný...)
https://www.svethardware.cz/forum/showthread.php?t=55706
plus další flame-themata tamtéž...

A neurážej mého kamaráda Silvestra... ten si to malé s nezasluhuje.
Pitomec (10211)|31.12.2010 19:17
[quote=Pave1;318917]No hlavně v provedení Quadra byla a je pro 3D grafiky a pro Avid MC střižny a Avid DS kompoziční a efektový sw, jak bylo zmíněno kvůli kvalitnímu OpenGL.

Ale samozřejmě, že dělají i nějaké spotřební herní verze, ale výše jmenované sw už jedou certifikovaně výhradně na nVidia, což prostě odporuje tvému tvrzení. Asi jsi ty kvalitní karty nepotkal (ve špičkových verzích stojí Quadra 20 - 40k, ale jak říkám, dá se koupit starší Quadra FX1400 nebo 1300 za pár babek).

Hezký silvestr :-) .[/quote]Já o voze, ty o koze - ta tebou uváděná grafika není vůbec určená do poloprofi softů o kterých je tady celou dobu řeč. A právě NVidia se zaměřuje hlavně na výrobu spotřebních verzí, protože to živí každého výrobce a ne těch pár kousků grafárny, kterou si nekoupí ani 1[SIZE=2]‰ [/SIZE]lidí. To bych tady taky mohl argumentovat ATI FirePro V9800 za 2.500$ 8-)
Alf (888)|31.12.2010 20:04
[quote=jarino1978;318888]Daj si zavrieť 4 jadrá , zober do rúk stopky a zmeraj si odlišnosť času renderu a potom napíš výsledok. Aj dnes nájdeš len pár výnimiek od SW, ktoré vedia ťažiť s X jadier, Edius a ani Vegas to nie sú. Údaj o systémovej vyťažiteľnosti CPU s tým nemá nič ![/quote]Já už jsem si to vyzkoušel několikrát. Ale když ti to udělá radost...
Renderig videa AVCHD do SD:
2 jádra s HT - 1:37
4 jádra s HT - 0:54
vivid.sk (11472)|31.12.2010 20:14
[quote=Alf;318933]
2 jádra s HT - 1:37
4 jádra s HT - 0:54[/quote]

Bude to jemne OT, ale tiez som nedavno skusal na mojom i3 v notebooku vyznam zapnutia HT s winrarom (rozny obsah, kompresia jedneho adresara) a bol som milo prekvapeny:

2 jadra (2 threads) cca 5:00
2 jadra (4 threads / v biose zapnuty HT) cca 2:55
Ivo Mašek (10205)|31.12.2010 20:23
Ale na tom přece není nic zvláštního, pánové :-) Vždyť je to k tomu i určeno (naopak u her to nevyužijete, až na pár nejnovějších). Ale pro zpracování videa je to přímo balzám (ale to se ví už nějaký ten pátek :-) )
Richmond (20)|1.1.2011 13:12
[quote=Pitomec;318824]A taky mám ještě v paměti, jak kdysi u NVidie fungoval TV výstup 15 minut a kdo chtěl bez omezení, tak si musel dokoupit SW, který to umožnil (to u mě tenkrát rozhodlo, že jdu do ATI a dodneška jsem rád za toto rozhodnutí).[/quote]
To bych rád věděl co to bylo za kartu... Problém s výstupem na TV nVidia měla, to ano - vypnutý overscan (čili obraz nebyl na TV až do krajů). Tímhle trpěly snad všechny GeForce 2 - 4 (včetně VIVO verzí). Zapnout se to dalo v softwaru TVTool a demoverze myslím fungovala právě těch 15min. Samozřejmě problémy se nevyhnuly ani ATI - kupříkladu nastavení něčeho jinýho než 60Hz nebo dokonce nastavit desktop na jeden refresh a jiné rozlišení na jiný refresh bylo na facku, hodnoty v registrech se nedaly použít mezi různými verzemi ovladače takže nejschůdnější řešení byly Omega drivery s ATI Toolem. ...nedejbože abys to chtěl porovnávat s mnohem starší kartou od Matroxu - třeba G400DH měla už tenkrát v malíku jak nastavování frekvence třeba po 1MHz tak výstup na TV :-)
StD (8612)|1.1.2011 13:26
Áááá, už je tu ten správný "flamethrower" - tak chlapci, občanky na stůl, sundat brejle a do toho... :p
BTW Na jaké obnovovací frekvenci té TV jsi používal ten TV-Out? To byla NTSC-mrcha?
Richmond (20)|1.1.2011 14:14
[quote=StD;319085]BTW Na jaké obnovovací frekvenci té TV jsi používal ten TV-Out? To byla NTSC-mrcha?[/quote]
Jj, byla to mrcha všežravá, dalo se manuálně přepínat mezi PAL/SECAM/NTSC. Frekvenci ti už fakt nepovím, už je to nějaký ten pátek...
Pitomec (10211)|1.1.2011 15:02
[quote=Richmond;319081]To bych rád věděl co to bylo za kartu... Problém s výstupem na TV nVidia měla, to ano - vypnutý overscan (čili obraz nebyl na TV až do krajů). Tímhle trpěly snad všechny GeForce 2 - 4 (včetně VIVO verzí). Zapnout se to dalo v softwaru TVTool a demoverze myslím fungovala právě těch 15min. Samozřejmě problémy se nevyhnuly ani ATI - kupříkladu nastavení něčeho jinýho než 60Hz nebo dokonce nastavit desktop na jeden refresh a jiné rozlišení na jiný refresh bylo na facku, hodnoty v registrech se nedaly použít mezi různými verzemi ovladače takže nejschůdnější řešení byly Omega drivery s ATI Toolem. ...nedejbože abys to chtěl porovnávat s mnohem starší kartou od Matroxu - třeba G400DH měla už tenkrát v malíku jak nastavování frekvence třeba po 1MHz tak výstup na TV :-)[/quote]To už je hodně dávno, takže ten typ NVidie bych jenom hádal. Nicméně s ATI jsem nikdy žádný problém neměl a pokud jde o Matroxe, tak s tím jsem dělal asi rok (G550), pak jsem ho chtěl inovovat za novější (P650) a on potvora neuměl zobrazit BIOS, a to ani víc stejných kusů téhož typu. Tak jsem se vrátil k ATI a už u ní zůstal.
Richmond (20)|1.1.2011 16:43
[quote=Pitomec;319109]To už je hodně dávno, takže ten typ NVidie bych jenom hádal. Nicméně s ATI jsem nikdy žádný problém neměl a pokud jde o Matroxe, tak s tím jsem dělal asi rok (G550), pak jsem ho chtěl inovovat za novější (P650) a on potvora neuměl zobrazit BIOS, a to ani víc stejných kusů téhož typu. Tak jsem se vrátil k ATI a už u ní zůstal.[/quote]
No právě, už je to dávno a dnes je situace krapet jinde a nějaký ten rok není problém si na nV nastavit libovolnou frekvenci (momentálně tohle v ovladačích ATIn bohužel není a docela by se to v kombinaci s některými monitory hodilo, obzvláště u těch levnějších BenQ/LG/Samsung s primitivní elektronikou). V drtivé většině je problém u nesmyslných sestav kdy si zákazník naporoučí grafiku za 12k a k tomu si vezme to nejlevnější, ale zároveň co největší TNko.
Tvrdit, že jedna značka je lepší než druhá je nesmysl, pokud vezmem v úvahu aplikaci tak už to smysl dává ;) Ostatně to platí i pro cpu - třeba to "topidlo" AMD si s klidem bude dávat i7 v běžných aplikacích, ale na rendering ho naopak srazí i7 na kolena byť by bylo papírově o 400MHz pomalejší - opět platí, že ne všechny komponenty jsou vhodné pro tu či onu platformu natož pak aplikaci. Bohužel dneska jsou lidi schopný koupit si "počítač" v pekařství, hlavně že je to levnější a nevysvětlíš jim horem, spodem bokem, že za požadovaný obnos to prostě nejde tak jak by si představovali (skvělým příkladem budiž extrémní rozmach netbooků - jen mizivé procento lidí moc dobře vědělo do čeho jde)

G550 jsem snad ani v pc nikdy neměl, Matrox se zasekl vývojem a bohužel nové karty bývaly leckdy horší než ty starší (resp. za "hřích" stály akorát Millenium, Mystique, G400DH a Parhelia 512).
SmirickyT (377)|1.1.2011 23:56
[quote=Richmond;319128]

G550 jsem snad ani v pc nikdy neměl, Matrox se zasekl vývojem a bohužel nové karty bývaly leckdy horší než ty starší (resp. za "hřích" stály akorát Millenium, Mystique, G400DH a Parhelia 512).[/quote]

Od doby Parhelie která dělala zobrazení na tři monitory už matrox v běžném PC nemá co nabídnout. Matrox byl legendární ve 2D zobazování na CRT monitory, kdy měl neostřejši obraz na trhu.
Dneska v době LCD už ostrost CRT nehraje roli a můžete připojit 27 nebo 30 s rozlišením tři dřivějśich monitorů.

Nicméné je zajímavé, jak Matrox pochopil ze nemůže velké trojce konkurovat (třetí myslím největšiho výrobce/prodejce grafik na světě Intel) a zaměřil se na speciální zákazníky z oblasti zdravotnictví a podobně ana videkonvertory (MXO jedna.)

Je manažersky obdivuhodné že ta firma nekrachovala, ale naśla si segment trhu ve kterém je úspěšná a přesunula svoje Portfolio někal jinam kde nikdy nebyla (Mac),kde se neuvěřitelně dobře etablovala. A dneska je schopná patřit v této oblasti mezi tři nejlepši firmy - Aja, Blackmagisk, a ... Matrox.

A jestli se ukáže že tak významný hrác na trhu jako je Avid skončí se svým Hardwarem a nahradí ho Matroxem, jako očekávám, tak je to od Managemnetu Matroxu neuvěřitelný majsrtštyk.
Richmond (20)|8.1.2011 13:31
Každopádně tedy k věci - jsem pro tentokrát dotyčného naverbovat minimálně do AMD X2 s nV kartou, řekněme s 96 "CUDA" cores... Proč? Protože by si narozdíl od ATI (bez flame) mohl pomoci, viz.
SmirickyT (377)|9.1.2011 21:11
[quote=Richmond;321354]Každopádně tedy k věci - jsem pro tentokrát dotyčného naverbovat minimálně do...[/quote]

Myslím, že dotyčný už tuto diskuzi dávno nesleduje... a je mu jedno co se tady píše.
SmirickyT (377)|16.1.2011 14:07
Včera jsem byl u kamarada co ma novej pocitac i7 950 / X58 a v nem Grafiku ATI 5750.
Nainstaloval jsem tam Trial Vegasu i Avidu a oboje bezelo bez problemu navzdory tomu ze tam nebyla Nvidia.