Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 6 z 6

Téma: Canon XHA1 -> filmové natáčení + canon console software

  1. #1
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Apr 2010
    Příspěvků
    363

    Nebudu se tu dlouze rozepisovat, jelikož ty dlouhé kecy stejně nikdo nečte ...
    a pokud ano, tak bude značně potěšen mým velice dlouhým článkem na mém blogu (nicméně si bude muset ještě takový týden počkat).

    Takže tedy stručně.

    Jsou to dva týdny co jsem si koupil Canon XHA1 a jelikož se chci zabývat výhradně filmovou tvorbou, snažil jsem se Canon XHA1 co nejvíce přiblížit k filmu (prostě nechtěl jsem aby to vypadalo jako reportáž, nebo telenovela).

    Zeptal jsem se tedy uživatelů JardaBar na to, jaký preset je nejlepší a dostal jsem odpověď "TrueColor". Zkusil jsem samozřejmě i jiné, ale tento se mě skutečně zamlouval nejvíce a tak jsem ho několik dní používal na reportáže.
    Všechno bylo v pohodě, barvy byly krásné, ale přitom neutrální...jenže pak přišel problém, když jsem zkusil "filmový test".

    Na kameře jsem nastavil 25f, clonu jsem kvůli kresbě udržoval na 5.2 - 5.6 a gain na -3.
    Kameru jsem zkusil v různých světelných podmínkách (den, západ slunce, low light) a byl jsem překvapen jak otřesný dynamický rozsah ta kamera má.

    Moje reakce byla čistě "What the fuck?!?" a kdyby jsem neviděl filmy jako Crank: High Voltage, nebo Rachel is Getting married (obojí natočeno na XHA1 - na pásku!), tak bych dál nepátral.

    Celý den jsem prakticky trávil tím, že jsem prohledával fora ve stylu "kde je háček", až jsem našel výborný program Canon console.

    Canon console je oficiální software značky Canon (nečekaně ) pro kamery Canon XHA1(s,g) a XLH1(s,g). Co to umí? Stačí kameru připíchnout pomocí fireware 1394 a hned můžete obraz sledovat na vektorskopu, waveform atd. + assistent focus + nastavování barev včetně náhledu atd...strašně moc věcí...blabla

    Pomocí tohoto programu a kolegů ze zahraničí jsem zjistil, že preset TrueColor značně snižuje DR (dynamický rozsah). Takže jsem si položil otázku "být či nebýt" .... "jak zachovat DR na maximální hodnotě".

    Samozřejmě nějaký šťoural rýpavec by hned podotknul, že DR je dán výrobou čipu a je konstatní, což je pravda, nicméně dá se ovlivnit (kdo nevěří, ať si to změří ).

    Po delším zkoumání a měření jsem tedy vytvořil nejlepší možný preset, který lze použít.
    Nazval jsem ho IcelandP (ke stažení bude v článku na mém blogu).

    Nastavení kamery - 1080 25f, clona f5.2 - 5.6 (málo světla? = sviťte!).

    Gamma Curve - cine2
    Knee - low
    Black - stretch
    Masted Ped - -4
    Color Matrix - cine2
    Sharpness - -9 (je to postprodukční stejně jako sharpness v AAE, nebo střihovém sw)
    Nastavení barev (gain, matrix) - 0 (angličan by řekl "dont push codec too much" )

    Záznam stáhněte nejlépe do nějakého losless kodeku s 4:2:2 (ikdyž ta kamera má pouze 4:2:0) a postprodukčně zvyšte kontrast (to je opravdu nutné).

    Program vypadá takto (obrázek není můj)
    http://www.videozona.ru/video_tests/...es/console.jpg

    Zkuste sami tento preset a řekněte mi svůj názor
    Naposledy upraveno uživatelem Ivo Mašek: 26-06-2012 v 08:17 Důvod: výmaz jména usera, který TrueColor nikdy nikomu neradil
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Nováček
    Registrace
    Oct 2008
    Příspěvků
    20

    Predne diky za sdileni zkusenosti.

    Preset TRUECOLOR ma nastavenou BLK na PRESS - takze je jasny, ze to snizi dynamickej rozsah. Ale kdyz zrovna nepotrebuje clovek velkej DR, tak se to muze pusobit zajimave.

    Jinak me prijde ze davat SHARPNESS na -9 je moc. Nekdo tvrdi, ze to znamena vypnuty softwarovy zostrovani, me to prijde, ze to uz naopak trosku maze. Ale treba to prispiva k "filmlooku" ...

    Ja sem s tim dlouho laboroval, a modifikoval sem preset TRUECOLOR stazenim SHP na cca -3 a ostatni hodnoty (zejmena cervenou) sem trochu snizil smerem k factory defaultu. Myslim, ze jeste ze GAM na CINE1. (kouknu doma do kamery, ted nevim presne). A vysledek je pro me super. S poctivym nastavenim bily, je to moc hezkej obrazek - zejmena, kdyz je zatazeno.

    Jednou sem se nechal zlakat presetm PANALOOK a uz nikdy vice. Je to jak za cervenym zavojem. Ale v postprodukci se s tim dalo vyhrat a pak uz to bylo OK.

    Dobrej popis presetuje tady: http://camellab.spb.ru/pub/All/Presets%20Motivated.pdf
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Je tu pravidelně Avatar uživatele dalizije
    Registrace
    Dec 2007
    Příspěvků
    654

    SHARPNESS bych v nastavení úplně vynechal.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček
    Registrace
    Apr 2011
    Příspěvků
    1

    Ahoj!

    Ikdyz uz jsi XHA1 prodal a sel cestou DSLR, jak jsem se docetl, ja ted resim to same co toto tema.

    Tedy lze udelat a zda-li to je vubec nutne pri nataceni menit nastaveni kamery. Z ruznych experimentu se mi stejne nakonec vyjevilo, ze venku stejne vyjde nejlip teplota 5600 a veskere korekce az v postprodukci. (AVID MC6)

    Ma otazka: Je nejaka zmena v nastaveni kamery, ktera se neda docilit na korekcich a zasadne by pozitivne ovlivnila finalizaci obrazu pro lepsi film look?

    Diky.
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    Admine díky za úpravu nepravdivé informace v prvním příspěvku (byť archivního data).
    Naposledy upraveno uživatelem Pave1: 26-06-2012 v 08:33
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Je tu pořád
    Registrace
    Aug 2007
    Příspěvků
    4,288

    K té aktuální otázce...

    Obrazový procesor kamery pracuje v jemnějším vzorkování (odhaduju 10-12bit) na full rastru 1920x1080 s 422 barvami, záznam je 8bit 420 1440x1080. Takže určitě se vyplatí nastavit obrazový procesor, především z hlediska prokreslenosti (SHP, frekvence horizontálního detailu, coring, denoiser nepoužívat) a dynamiky (gama + saturace aneb colorgain + knee a strmost v černé).

    Pokud budete svítit, je třeba udržet šum na co nejnižší úrovni ještě před záznamem, nesmí dojít k přesaturaci na pleťovkách, zbytečným ořezům v jasovce. Ideální stav je kamera s HD SDI-OUT a externím záznamem v lepší kvalitě.

    Rozhodně doporučím svítit a svítit a svítit a točit na co nejnižší gain, zkoušet gamy - cine1 a cine2, bacha na kombinaci gama2 a knee (odbarvuje se např. jasná obloha došeda), s coringem velmi opatrně (+ hodnoty co nejnižší). Zkoušejte dopředu, co to jde, záznam na zkoušku zpracujte a vyexportujte s korekcemi a dobře skoukněte výsledek po několikerých přepočtech na velké TV. Minimální dat. tok pro zpracování by měl být 185Mbps, lépe to pak po střihu přetáhnout do 1:1 nekomprimovaně.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Stabilizátor pro Canon XHA1
    Od Pobisek v sekci Videokamery
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 13-07-2011, 11:37
  2. Canon Xha1 - Rode Ntg3
    Od KREATOR v sekci Videokamery
    Reakcí: 35
    Poslední příspěvek: 24-02-2011, 15:27
  3. XLR vstupy - CANON XHA1
    Od KREATOR v sekci Videokamery
    Reakcí: 3
    Poslední příspěvek: 16-01-2011, 20:54