Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Software pro detailní rozbor DVD DL.

Petr_67 (23)|8.8.2010 14:25
Začal jsem používat pro zálohování filmů dvouvrstvé disky DL. Snažil jsem se naučit porozumět struktuře DVD, potřebuji ale zjistit, jak jsou soubory na DL médiu rozvrženy, z toho důvodu, aby se mi lépe podařilo najít, kde se vyskytuje layer break, neboli přechod do druhé vrstvy DVD. Bez vhodného programu musím prohlídnout celý film, abych zjistil, jak přechod do druhé vrstvy vypadá a zda jej přehrávač zvládne. Vím, že pozici layer break umí určit ImgBurn, ale já nechci instalovat žádný další vypalovací software, vypaluji přes DVD Fab nebo přes Nera.
Existuje nějaký program, který by mi DVD DL detailně rozpitval? Hledal jsem celý den, ale marně.
Dík.
StD (8612)|8.8.2010 16:13
Přesně těch dvou zmíněných pa-programů bych se být tebou okamžitě zbavil (a to s "desinfekcí" v podobě úplně čisté nové instalace OS) a používal pouze ten ImgBurn nebo jiné "rozumné" alternativy, jako třeba GearPro Mastering SW (který by se ti ani nepodařilo nainstalit, pokud by byl přítomen šmejd Nero...).
A jinak, Layer Break se při masteringu ovlivňuje především vhodným umístěním začátků kapitol (do tmy).
Petr_67 (23)|8.8.2010 18:09
Tos mně moc nepotěšil :( Nero mám nedávno koupené a DVD Fab je moje nejoblíbenější aplikace v souvislosti s DVD..
Potřebuji jen zjistit, v kterém čase se nachází na disku layer break, stačil by přehrávač, který by signalizoval, jakou vrstvu právě přehrává, tohle uměl Nero player, bohužel jej nemám nainstalovaný. Mám Win DVD a VLC player, ani jeden informace o vrstvách nepodává :(
Nezbývá, než to shlédnout na televizi.
StD (8612)|8.8.2010 18:42
[quote=Petr_67;292055]Tos mně moc nepotěšil :( Nero mám nedávno koupené a DVD Fab je moje nejoblíbenější aplikace v souvislosti s DVD..
Potřebuji jen zjistit, v kterém čase se nachází na disku layer break, stačil by přehrávač, který by signalizoval, jakou vrstvu právě přehrává, tohle uměl Nero player, bohužel jej nemám nainstalovaný. Mám Win DVD a VLC player, ani jeden informace o vrstvách nepodává :(
Nezbývá, než to shlédnout na televizi.[/quote]

A není nejjednodušší ten ImgBurn? Ten ti právě přesně ty vhodné kapitoly nabídne a v náhledu si je můžeš i prohlédnout, od čeho to začíná. I s časy ve Frames.
Petr_67 (23)|8.8.2010 18:48
A ukáže mi to i na již vypáleném DVD, kde je přechod vrstev? Můžu ImgBurn nainstalovat vedle Nera a DVD Fabu? Nebude se to hádat?
StD (8612)|8.8.2010 18:58
[quote=Petr_67;292061]A ukáže mi to i na již vypáleném DVD, kde je přechod vrstev? Můžu ImgBurn nainstalovat vedle Nera a DVD Fabu? Nebude se to hádat?[/quote]

Hádat se to nebude, nemá proč, používá i svůj vlastní Patin_Couffin vypalovací engine. Jestli ti to načte rovnou z placky nevím - tohle jsem nikdy k ničemu nepotřeboval zkoumat. Jinak není problem si ten obsah načíst na disk a vyčíst to potom odtud. To je otázka pár minut.
Ale spíše se připrav na to, že ti na "výrobcích" z těch dvou zázraků najde chyby.

Jinak existuje na to i speciální analytický nástroj DVDVerifier od Philipsu, ale to by jsi pro tvé účely nevyužil ani nezaplatil.
Petr_67 (23)|8.8.2010 19:07
Takže udělat image na disk a pak to načíst do ImgBurnu, jestli tomu dobře rozumím.
Čím udělat image? Je to jedno, nebo image vytvořená např. Alcoholem příjdou o info o layer breaku?

A ještě otázka. Když doporučuješ pálit ImgBurnem, čím vytvořit DVD tak, jak to dělá DVD Fab, čili celý film, nebo jen hlavní film bez bonusů apod? DVD Decrypterem? Ale ten se již nevyvíjí, co já vím..
StD (8612)|8.8.2010 19:16
[quote=Petr_67;292068]Takže udělat image na disk a pak to načíst do ImgBurnu, jestli tomu dobře rozumím.
Čím udělat image? Je to jedno, nebo image vytvořená např. Alcoholem příjdou o info o layer breaku?

A ještě otázka. Když doporučuješ pálit ImgBurnem, čím vytvořit DVD tak, jak to dělá DVD Fab, čili celý film, nebo jen hlavní film bez bonusů apod? DVD Decrypterem? Ale ten se již nevyvíjí, co já vím..[/quote]

Pokud nechceš img, můžeš i jako strukturu DVD-Video do adresáře i tím DVDDecrypterem nebo RipIt4Me (což je jeho ripovací nadstavba) - potom všechno uděláš v tom ImgBurnu. V tvém případě bych začal tím, že bych zasunul disk do mechaniky a použil funkce Discover a Verify.
Petr_67 (23)|8.8.2010 22:34
StD: Děkuji mockrát za Tvé rady, problém vyřešen! :-) I když trochu jinak, než jsem si představoval, ale po dvoudenním pátrání jsem spokojen. Program ImgBurn vypadá super, nebudu jej sice používat pro všechna pálení, ale pro spec. případy a hlavně pro kontrolu Layer Break!
Trochu víc jsem musel zapojit hlavu, abych na to všechno přišel, ale jsem rád. Původně jsem sice vytvořil image DVD a pak dal ukázat pozici přechodu, nakonec jsem zjistil, že program to umí i z DVD v mechanice, volbou mechanika-načíst layer break (přibližně). Zobrazí se tři možnosti, z nichž jedna je fyzické umístění přechodu. V náhledu to pak jde krásně zkontrolovat :-)
Mimochodem, přechod v PC mechanice je téměř neznatelný, mechanika přehrává bez problému obě vrstvy. Teď, když vím, kde (v kterém čase) přechod je, můžu vyzkoušet své dva DVD přehrávače. Výsledek když tak napíšu.
Díky :-)
StD (8612)|8.8.2010 22:49
Zůstaňme u toho, že šlo o domácí video, jinak ti to MOD v zastoupení společnosti Pixar smajzne... 9-)
vivid.sk (11472)|8.8.2010 22:54
OT:
Hmm, oplati sa ti pri dnesnych cenach diskov zalohovat na DVD DL?
StD (8612)|8.8.2010 23:04
Při té mé hromadě odepsaných HDD co mám ve "skladu" v předsíni mi kvalitně zapsané optické disky vydrží rozhodně dýl, navíc to nežere seno ani elektriku. Právě díky té ceně jsou dnešní pevné disky neskutečně poruchový šmejd.
vivid.sk (11472)|8.8.2010 23:13
StD> ja by som naopak citlive data nikdy na napalovane medium nedal ... a uz vonkoncom nie na DL, z tych diskov, ktore som mal k dispozicii, mnohe nesli precitat v II vrstve a na mnohych mechanikach (a velakrat cisto nahodne) vo firme.

A co sa tyka diskov .... nemusis sa bat, cely svet na nich bezi a ak je rozumne riesena zaloha (co je nutna podmienka), niet sa coho obavat.

(samozrejme nebudem teraz v debate riesit zalohu na pasky a podobne, narazal som len na nespolahlivost napalovanych medii v mojich ociach)

P.S. HDD odlozeny na policke tiez nezere elektriku ani seno a ak ti z nej nespadne, samovolne sa nepokazi.


P.S2. jednu zaujimavu statistiku hodim do placu, ohladne napalovanych medii. Kolega celu svoju zbierku z predchadzajucich rokov nahraval na nove HDD, bolo to cez 500 CD a DVD medii.

Zo vsetkych tychto bol relativne vysoky pocet uspesnych (cez cca 90-95%) - no jedna seria DVD diskov nesla po urcitom sektore precitat (pritom disky boli napalovane s verifikaciou), takze pekne za radom neslo kompletne precitat cca 25 diskov. Chybna seria ..... sa teda vyskytla aj v tomto obore.

Pre mna ponaucenie .... na napalovane media sa nikdy nespoliehat, a ak, tak je to jedna z doplnkovych moznosti k dalsim typom zaloh.
Petr_67 (23)|8.8.2010 23:42
[quote=StD;292092]Zůstaňme u toho, že šlo o domácí video, jinak ti to MOD v zastoupení společnosti Pixar smajzne... 9-)[/quote]

No měl jsem za to, že legálně zakoupené DVD si můžu zazálohovat, jinak bych se s tím nechlubil.
Mohu nafotit a ukázat, že mám originál.
Na 1 z přehrávačů hraje kopie bezchybně. druhý (starší) vyzkouším zítra.
StD (8612)|8.8.2010 23:52
[quote=vivid.sk;292098]...no jedna seria DVD diskov nesla po urcitom sektore precitat (pritom disky boli napalovane s verifikaciou), takze pekne za radom neslo kompletne precitat cca 25 diskov. Chybna seria ..... sa teda vyskytla aj v tomto obore...[/quote]

Je to sice už silně OT, ale:
No vidíš, a tohle by u mne vůbec neprošlo "výstupní kontrolou" (testuji každý disk s 24hod. prodlevou od vypálení). Vadnou várku poznám okamžitě. Navíc DL se musí dělat na vybraných palírnách, které si s daným mediem "rozumí" a nedělají ptákoviny - znám takové jen od LG a Pioneer. Cokoli jiného je na podtácky. Jo a mimochodem, ty vadné (konkrétně DL Verbatimy jsem úspěšně reklamoval a vrátili mi prachy - doloženo grafikou a protokoly o zápisech).

A co se těch disků týče, u mne teď umírají hadry ze dne na den způsobem, že jeden den mají SMART 100% a druhý den kleknou a nepřečteš nic, takže vše zálohuji, včetně těch ISO, co mám i na optice, takže o "nic" sice v datech nepřijdu, ale přicházím o spoustu peněz a času, přirozeně. Ale to už se tu Xkrát probíralo jinde, tak pokračuj tam. Tady to nemá smysl. HDD také nebudeš darovat s filmem, ale uděláš elegantní placku a je klid.
StD (8612)|8.8.2010 23:59
[quote=Petr_67;292102]No měl jsem za to, že legálně zakoupené DVD si můžu zazálohovat, jinak bych se s tím nechlubil.
Mohu nafotit a ukázat, že mám originál.
Na 1 z přehrávačů hraje kopie bezchybně. druhý (starší) vyzkouším zítra.[/quote]

To sice teoreticky můžeš, ale je to současně v rozporu s podmínkami, za jakých ti distributor ono dílo za úplatu zapůjčuje k výhradně domácí projekci, kde se výslovně zakazuje pořizování kopií.

Legální to je pouze u nahraného veřejného vysílání pro osobní potřebu - ale opět - jsme zcela OT a bylo probíráno v jiných vláknech.
vivid.sk (11472)|9.8.2010 00:42
HDD také nebudeš darovat s filmem, ale uděláš elegantní placku a je klid.

Samozrejme, tymto smerom som sa uberat nechcel, beriem vsetky vyhody placiek.
Preto moja OT otazka znela, ci ma vobec vyznam na media (DVD DL), kde je podstatne vyssia moznost chyb a su podstatne drahsie ako DVD-R/+R nieco seriozne zalohovat. (zalohovat v pravom zmysle - teda odlozit si dalsiu kopiu).

Je to samozrejme na zvazeni autora temy, sice som uz niekolko rokov nic pre seba nevypalil, ale tiez sa branim pre okolie vypalovaniu na DL, kedze mnohi ludia mali problemy s citanim na stolnych DVD playeroch a potom som kopiu musel robit nanovo...
StD (8612)|9.8.2010 07:27
[quote=vivid.sk;292114]...Je to samozrejme na zvazeni autora temy...[/quote]

No právě, o tom je tento thread - aby o tom mohl vůbec uvažovat, tak to musí především umět udělat, a to pořádně, jinak to nemá cenu - viz tvé zkušenosti.