Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Vlastné video nahrávky do DVD ???

Pitomec (10211)|5.2.2005 10:11
[quote=mirekv]qwero
Chce to zvážit co chceš vlastně převádět, pár VHS je lepší si nachat udělat, sice A/D převodník má málokdo, ale kameru s analog. vstupem už kdekdo a ta k tomuto účelu bohatě stačí. No a nahrávat přes převodník z TV je blbost, už jen kvůli tomu nepohodlí a minimální přínos kvality, na to stačí lepší TV karta.[/quote]
Tak to "nepohodlí" jsem teda nějak nepochopil... :-? Každopádně při nahrávání do DV pak není problém třeba vystřihnout reklamu na snímek přesně, což bych u TV karty chtěl vidět... :-I
mirekv (7169)|5.2.2005 10:21
Pitomec
To je věčný spor. Pokud budeš zachytávat do MJPGE, tak taky budeš stříhat přesně (i MPEG se dá, pokud použiješ frameserver). Tím nepohodlím myslím, že k převodníku potřebuješ ještě nějaký zdroj signálu (TV, video), problémy s časováním, obsluha více zařízení...
Jinak formát DV beru, práce s ním je opravdu jednoduchá.
Pitomec (10211)|5.2.2005 10:27
[quote=mirekv]Pitomec
To je věčný spor. Pokud budeš zachytávat do MJPGE, tak taky budeš stříhat přesně (i MPEG se dá, pokud použiješ frameserver). Tím nepohodlím myslím, že k převodníku potřebuješ ještě nějaký zdroj signálu (TV, video), problémy s časováním, obsluha více zařízení...
Jinak formát DV beru, práce s ním je opravdu jednoduchá.[/quote]
No jasně - ale k čemu ti to M-JPEG je? DV si aspoň nahraješ na pásku, ale na M-JPEG může akorát použít klávesu Del se současným držením klávesy Shift... :-D
mirekv (7169)|5.2.2005 10:30
To si chceš TV pořady nahrávat na pásku?
Pitomec (10211)|5.2.2005 10:33
Jasně - proč ne. Minimálně ty pořady, na kterých mně záleží nebo je chci třeba později zpracovávat a nechce se mně je teďka sušit na HDD.
mirekv (7169)|5.2.2005 10:39
No jak myslíš, obětovat celou pásku na hodinový pořad by se mi teda nechtělo.
Pitomec (10211)|5.2.2005 10:43
Páska je ani ne za stovku, zatímco třeba DVD-RAM do stolního rekordéru vychází na 120 kaček. A o životnost pásky taky nemám strach - už tady přes 2 roky "hobluju" SONY Premium (asi 30x přepis) a furt pohoda :-)
ODSakEda (2278)|5.2.2005 14:50
Pitomec - na pásky??? A pořady z TV??? Neblázni! To je docela zpátečnický!...

Ti vezmu na sraz pár ukázek jak nahrávám z TV (a rovnou do AVI-XviD!) a archivuji za 15,-Kč cca 2,5h na DVD-Rku :-D

O přetáčení pásky abych něco rychle ted hnet kamošovi ukázal, ani nemluvě, stárnou také a nebezpečněji než DVDerka noname, neb DVD media narozdíl od CD medií, maj nosič dat (tenkou sříbrnou folii do které se laserem vypalují mikroskopické(!) pity-ted tě neopoučuji, ale čtou to tady různí lidé co přesně neví a denně se rodí a dorůstají noví a noví čtenáři, jasný! Generace lidí je jen jedna a to průběžná, spojitá!) skoro uprostřed dvou vrstev plastů a nikoliv jak CD-R na povrchu a mnohdy i bez laku a tedy velmi zranitelnou mechanicky i oxidací (např. první MULTIDISC-y...)

Takžeeee na pásek a nejen na miniDV NE E!!! To bych si moh i muziku vyrývat do LP desky s tím, že je tento analogový záznam lepší než digitální!...
Nebo kvůli bezpečnosti nahrávat na cívkovém magnetofonu 19 nebo 38 rychlostně s tím, že je to kvalitní a mnohem bezpečnější na ztrátu dat!

Vím o čem píši, jsem profi zvukař pamětník a přitom dávno pásek nepoužívám a to pamatuji hodně a přesto nejsem konzerva(tivní).

A i když je takový záznam teoreticky lepší, podobně jak filmmový negativ je jen teoreticky lepší než digitální snímání se CCD pod 11Mpixelů, v praxi to jaksi neplatí a i kompromisní lowendové či dokonce mp3kové přístroje hrají subjektivně lépe a bez vad (dropoutů) v nahrávce narozdíl od analogu.
Ivo Mašek (10205)|5.2.2005 15:38
To bych si moh i muziku vyrývat do LP desky s tím, že je tento analogový záznam lepší než digitální!...
Už to tu bylo někde řečeno: LP desky shánějí fajnšmekři. Já osobně muziku z 50-tých a 60-tých let na CD odmítám a u mě se nenalézá. Mám ale spoustu originálních LP, EP a SP desek. A ten "nedigitální" zvuk tehdejších elektrických kytar a varhan - to je ten pravý zážitek. To ale musíš být tím fajnšmekrem.
ladinek (494)|5.2.2005 15:48
Ivo Mašek : :BB: To jsem tady vzpomínal tenkrát tuším já, když tady kirk psal něco ošklivého na téma LP. :-E

LP jsou pro mě posvátné !!! Mám doma docela slušnou sbírku...dokonce i hodně raritek. Taková perlička...narazil jsem v bazaru na orig. LP vydanou v USA od Kiss " Dynasty" v perfektním stavu za 10,- !!!!!
qwero (27)|5.2.2005 15:51
chlapi, díky za príma debatu, dúfam, že nielen ja som sa niečomu priučil, resp. vypočul si názory iných, skúsenejčích.
Pre mňa je záver jednoznačný: DV pásky cez wirefire do pc a upravovať v canopus alebo adobe, analog. pásky - skúsim niekoho presvedčiť na nahrávku cez prevodník, ináč budem upravovať mpeg2 - snaď v Power producer.
Moj zámer bol, ale aj dostať radu, v ktorom z tých editačných softoch to pôjde s najmenšou stratou. Nedozvedel som sa. Ale verím, že niekto ešte zareaguje.

p.s. nájdem tu vo forume aj niekde radu, alebo stránku na správny kodek, ak mi pri prehrávaní avi filmov dáva M2V playeri veľmi slabý zvuk??
mirekv (7169)|5.2.2005 16:04
qwero
Asi tak: Pokud máš k dispozici A/D převodník (nejlepší řešení), tak do DV (on to ani jinak neumí), pokud kartu (TV, ViVo) tak do bezstrátového Huffyuv, ovšem to si nachystej hodně místa na disku (je 1,5 - 3x menší, než nekomprimované video). Stříhat jdou oba dobře, všechny snímky jsou klíčové. Na převod do MPEG-2 je nejlepší Canopus Procoder (express). Ostatní softy jsou střihové, a authoringové a na kvalitu videa nemají vliv.
stayman (12393)|5.2.2005 16:56
Ked ma TV-In,takisto moze do DV.. \/
mirekv (7169)|5.2.2005 17:05
StayMan by €RikŁ€[/b
To jistě, ale proč by to dělal? A/D převodník je lepší, než karta, ale Huffyuv je zase lepší, než DV.
stayman (12393)|5.2.2005 17:10
Ale DV je lepsi pre editaciu bez strat/transport/prevod... ako Hufik \/
mirekv (7169)|5.2.2005 17:15
Tak to se hádat nemůžu.
qwero (27)|6.2.2005 11:07
Stayman: prosím o vysvetlenie, že DV je na editaciu bez strát?? , keď vyššie bolo povedané, že strihové a editačné softy sú na jedno brko - betstrátové !!! (viď mirekv: strihové a authoringové softy neovplyvňujú kvalitu - je to naozaj tak???)
Dolphy (79)|6.2.2005 11:50
a co si počkat a zálohovat na BD nebo HD DVD?
s tou kvalitou by to melo byt docela dobry ale s zivotnosti tehle medii to mozna bude jeste horsi nez s DVD. Uz jen ta 0,1 mm vrstva u BD
stayman (12393)|6.2.2005 13:25
[quote=qwero]Stayman: prosím o vysvetlenie, že DV je na editaciu bez strát?? , keď vyššie bolo povedané, že strihové a editačné softy sú na jedno brko - betstrátové !!! (viď mirekv: strihové a authoringové softy neovplyvňujú kvalitu - je to naozaj tak???)[/quote]

DV je kompresia sice stratova, ale strihovy soft nezmenene casti neprepocitava => bez zmeny a tie casti, ktore su zmenene sa prepocitavaju bez viditelnej zmeny=straty kvality aj u niekolkonasobnehej "kopie" = enkodovaniu.. tak su navrhnute videoeditacne softy. Je pravda, ze niektore mozu vediet pracovat s MJPEG bezstratovo, ale nijak inac to nevyuzijes, budes musiet zase robit prevod na DV, minimalne vtedy, ak to potrebujes dostat zase na DVkazetu => strata. Huffmanova kompresia je sice NEstratova, ale nepoznam soft, co vie s nim (viacnasobne) pracovat, takze zase potrebujes DV...

Vyznam to ma jedine v tedy, ak teda mas aj zdrojove video v spominanom MJPEG alebo HuffYUV, ze tieto postrihas/upravis v editore a vysledok ulozis napr. do Mpeg2 pre DVD, ale aj tu pozor, niektore editory si preklopia (AVID urcite) aj tieto hned pri nacitani do DV (cez QT). Podobne je to aj s nastupujucim HDvideom (Mpeg2 s vysokym rozlisenim), kde jedny editory to vedia spracovavat v povodnom kodeku, ale s mensimi problemami (Edius...), alebo to preklopia do nativneho AVI-DV (Vegas, Premiere..) a pracuju s nim tak, ako s beznym DV zaznamom...
mirekv (7169)|6.2.2005 15:57
StayMan by €RikŁ€
No jó, pokud si editor napřed převede MJPGE nebo Huffyuv na DV, tak není co řešit!
Pitomec (10211)|6.2.2005 18:49
ODSakEda: Od té doby, co jsem vracel jeden 125ks spindl vadných médií a co chvíla se setkávám s nějakým nečitelným (různých značek), tak mně došlo, že jedině páska je tou spolehlivou metodou a optický disk ani náhodou... - takže nechápu, o jakým zpátečnictví to tady mluvíš. Zvlášť když se páska používá i v profi sféře (zatímco optický disk tam neuvidíš ani na fotce...).
ODSakEda (2278)|6.2.2005 19:39
"profiky" znám! I za volanty kamionů i ve studiích...

Já neměl za 3-4 roky jediný vadný medium! (tedy používám jen Verbatim a Princo a to pouze s lakovanou horní vrstvou, nehledě na to, že DVD na rozdíl od CD medií maj onu kovovou mikrofolii-nosič dat, skoro uprostřed dvou vrstev plastu, nrozdíl od CD, kde je folie na povrchu!!! a tedy zranitelná mechanicky i oxidací(!), tím spíš, není li na ní vrstva laku nejlépe takové jakoby smaltové vrstvy-většinou tlustý bílý povrch asi pro potisk a pod.!)

A co nemám alespon na 2 mediích, to nesmažu z HDD!
stayman (12393)|6.2.2005 22:57
[quote=mirekv]StayMan by €RikŁ€
No jó, pokud si editor napřed převede MJPGE nebo Huffyuv na DV, tak není co řešit![/quote]

Tam bohuzial dochadza ku strate (Analog/Hufik/DV) !!! Takze rovno do DV, pracovat s DV a aj von v DV..., alebo do cohokolvek, ale so stratou. :-)