Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

VD: Tykáte si s HDTV?

mirekv (7169)|10.5.2010 21:06
Na olympiádu co dávali CT HD, jsem se díval na hokej, obraz super, ale obsah...
tesla15 (505)|21.6.2010 23:11
[quote=Antonín;280393]Stavěl jsem pentodové zesilovače pro kytary v době, kdy mnozí možná ani nebyli na světě, protože jinak to s výkonem 100W prostě tehdy nešlo. (Teda ten první měl 50W, ale pak už jsem vždycky byl na 100W a více.)
To s těmi lampami a věrným zvukem je taková stará pověra, která vznikla někdy v šedesátých/sedmdesátých letech, kdy se začaly dělat pushpullové verze tranzistrových koncových stupňů, které obsahovaly jedině tehdy dostupné výkonové bipolární tranzistory. Tam se nedalo úplně dokonale vykompenzovat zkreslení při přechodu. I když o dvacet let později s příchodem operačních zesilovačů se ta křivka dala udělat hodně lineární, na pořádnou pentodu to nemělo nikdy (stále mluvím o větších výkonech než 100W). navíc ty používáné výkonové tranzistory byly původně vyráběny jako spínací, kde se na nějakou linearitu při otevírání moc nehrálo.
Jenže tohle se úplně změnilo příchodem výkonových FET tranzistorů někdy v osmdesátých letech (těžko k mání, pašování, případně Budapešť a šmelení s korunami na Keleti Pu - pokud tu je nějaký pamětník :-), které jsou lineárnější, než jakákoliv pentoda, a navíc šumí o několik řádů méně.
Nelze postavit přesnější a méně šumící zesilovač s pentodou, než s moderním MOSFET, které navíc od doby svého počátku dostupnosti pro amatéry před cca dvaceti a cosi lety udělaly ohromný krok vpřed.
O předzesilovačích s elektronkami ani nemluvím.
Už je to pouhý marketing, nic více.
Jsou ovšem na pentodách věci, které nejsou tak úplně věrně zvukové, ale mohou být někdy přijemné, nebo žádoucí. Například žádný tranzistor neudělá mikrofonický efekt...a je i pár dalších věcí, které jsou jedině s elektronkami. Ale věrný zvuk ve smyslu toho, že výstup bude dokonale odpovídat vstupu, určitě jde lépe dosáhnout s FETovým tranzistorem.
Každý levný a ošizený zesilovač má "bakelitový" zvuk. Bylo to tak vždycky. Ani pentoda není jako pentoda. Ani zdroj 400V, který nedýchá ani při doběru 1A a nebrumí, není stejný ve všech variantách. Prostě jednoduché levné řešení je blbé, a bylo vždycky. Mimochodem problém těch zdrojů a velkých výstupních napětí byla jedna ze základních příčin, proč se tranzistorovalo...ale zase to přineslo jiné problémy a otázky.

BTW: Úzké místo, jak technicky, tak zejména cenově, jsou akustické měniče, tedy reproduktory. Nikoliv koncové stupně zesilovače.[/quote]

P.S. U zesilovačů se " honíme za skreslením 0,00...% a reproduktory mívaly zkreslení 3 -5%. Další problém ...dnes 5ti kanálový zvuk s kvalitním elektronkovým zesilovačem který by udržel stabilitu i při stárnutí elektronek. Nynější ceny elektronek, jejich životnost nižší.
tesla15 (505)|21.6.2010 23:23
[quote=Pitomec;279625]Ti fandové to nevytrhnou, dneska se uživí jenom ten, kdo prodává masám lidí a ne pár fanšmejkrům. Sorry, ale je to prostě tak.[/quote]

Na prodejnosti " šunek " bohužel máme i mezi pisateli zásluhu. Dokonalé podání mnohého zákazníka samo přesvědčí proč " ONO " má si pořídit. Velké procento kupujících vlastně neví očem řeč. Mnohdy to vyžaduje několika hodinový výklad, což samo není možné v nějakém " taky obchodě ".