Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Previesť stereo na 5.1 kanálový DTS

artam (1147)|28.4.2010 17:52
[quote=radek.kovacik;279133]Nedalo mi to, abych nereagoval na tento příspěvek a chtěl bych se zeptat, zda to je obecný postup podle nějakého algoritmu nebo zda to takto dělá artam pouze na základě nějakých svých osobních testů?
Je mi jasné (zřejmě na rozdíl od Radda), že plnohodnotný šestikanál nejde vyrobit ze sterea, ale někdy ve výjimečných případech se to může hodit, proto se na to ptám.[/quote]

Ten postup nie je ziadna veda, je to len klasicke maticovanie ako v pripade DPL. Samozrejme, ze tento postup nezahrna nutny DRC, ale to sa tost tazko robi takto diskretne "rucnym" sposobom. Stale zastavam nazor - nechat to stereo a upmix nechat na AVR.

Este k urovniam - niekedy je nutne zo zadnych kanalov trochu ubrat, aby moc nekricali a pripadne pouzit lowpass filter cca do 8 kHz, hlavne ked to zdrojove stereo uz preslo nejakymi stratovymi kompresiami (zanechavaju vf artefakty a pri odpocitani kanalov moze by zvuk obsahovat divne zazneje).

PS. Nasiel som si este chybku! LFE treba este -6dB, inak bude prehuleny. :)
MomoBrut (205)|1.5.2010 21:02
Koukam, tohle nesmyslne tema jeste neumrelo ...
Tak taky neco prihodim. Pro stereo nebo ac3 2.0 pouzivam pdvd audio kodek s nastavenim NEO6 a musim rict, ze to funguje velice dobre, ucho bezneho posluchace si to bezpecne splete s 5.1. Je to activeX plugin, takze je mozne konvertovat v grapheditu. Ja to nedelam, je to samozrejme nesmysl, pouzivam pouze v realnem case.
vivid.sk (11472)|1.5.2010 21:27
Ja len doplnim, ze DTS NEO:6 je bezna vybava AVR (podobne ako konkurencne Dolby Prologic II, resp Prologic IIx/z), takze pri stereo vstupoch staci naozaj stlacit jedno tlacitko na DO.
radek.kovacik (267)|2.5.2010 09:30
StD:
Díky za dokument, ale myslím, že to, co jsem potřeboval, tam zrovna není (proběhl jsem ho sice jenom narychlo, ale nepodařilo se mi to najít). Předpokládám, že hledám něco jako "upmix stereo to 5.1".

artam
Ohledně toho maticování jsem našel něco na Wikipedii, ale nejsem si jistý, jestli je to ono.
Mimochodem, v případě, že bych něco takového chtěl udělat ve Vegasu, nevíš, jak se tam dá provést ten součet a rozdíl těch kanálů?
StD (8612)|2.5.2010 10:08
[quote=radek.kovacik;279776]StD:
Díky za dokument, ale myslím, že to, co jsem potřeboval, tam zrovna není (proběhl jsem ho sice jenom narychlo, ale nepodařilo se mi to najít). Předpokládám, že hledám něco jako "upmix stereo to 5.1".
...[/quote]
To tam samozřejmě (podobné blbosti se ani nepředpokládaly) ani nehledej, ale najdeš tam to, co chceš po Artamovi. Ten dokument pouze popisuje, co je účelem a jak to má ve výsledku vypadat.
artam (1147)|13.5.2010 18:55
[quote=radek.kovacik;279776]Ohledně toho maticování jsem našel něco na Wikipedii, ale nejsem si jistý, jestli je to ono.[/quote]
To je enkoding, ale da sa podla toho orientovat, decoding je v podstate reverzny proces.
[quote=radek.kovacik;279776]Mimochodem, v případě, že bych něco takového chtěl udělat ve Vegasu, nevíš, jak se tam dá provést ten součet a rozdíl těch kanálů?[/quote]
Daj 2x rovnaku stereo audio stopu do timeline, na jednu z nich pravym klikom otvor menu -> channels -> swap. Potom este raz -> channels -> invert phase. A mas to. Potom obidve stopy v Surround Pan (ten stvorcek s umiestnenim reprakov) umiestnis do zadnych reprakov, t.j. tu cervenu bodku potiahnes dolu k Rear a vsetky predne repraky vypnes.

Pre ilustraciu prikladam screenshot z jedneho upmixu (LFE muselo ist az -9dB, v sale to trochu dunelo ;))
BN_upmix_51.png
MomoBrut (205)|14.5.2010 13:33
[quote=artam;281751]To je enkoding, ale da sa podla toho orientovat, decoding je v podstate reverzny proces.

Daj 2x rovnaku stereo audio stopu do timeline, na jednu z nich pravym klikom otvor menu -> channels -> swap. Potom este raz -> channels -> invert phase. A mas to. Potom obidve stopy v Surround Pan (ten stvorcek s umiestnenim reprakov) umiestnis do zadnych reprakov, t.j. tu cervenu bodku potiahnes dolu k Rear a vsetky predne repraky vypnes.

Pre ilustraciu prikladam screenshot z jedneho upmixu (LFE muselo ist az -9dB, v sale to trochu dunelo ;))[/quote]

Tenhle primitivni postup bude znit velice trapne a nesrovnatelne hure nez treba prave to NEO6. Nikdy nebude mit rozumne preslechy, nikdy nebude znit ani trochu verohodne, takhle se "dekodovalo" v Dolby Surround v drevnich dobach. Dluzno dodat, ze dvoukanalovy mix urceny pro dolby surround pocital s timto zpusobem dekodovani. Bezne stereo bude znit samozrejme blbe ... Nehlede na to, ze rozdilovy surround musi byt jeste kmitoctove omezen a zpozden.
artam (1147)|14.5.2010 17:44
[quote=MomoBrut;281830]Tenhle primitivni postup bude znit velice trapne a nesrovnatelne hure nez treba prave to NEO6. Nikdy nebude mit rozumne preslechy, nikdy nebude znit ani trochu verohodne, takhle se "dekodovalo" v Dolby Surround v drevnich dobach. Dluzno dodat, ze dvoukanalovy mix urceny pro dolby surround pocital s timto zpusobem dekodovani. Bezne stereo bude znit samozrejme blbe ... Nehlede na to, ze rozdilovy surround musi byt jeste kmitoctove omezen a zpozden.[/quote]

Nikto netvrdi, ze to bude zniet dobre, tazatel sa pytal, my odpovedame, citaj vyssie. :) A svoj komentar som k tomu pokusu o upmix uz povedal. Okrem toho, ani NEO6 nie je zo sterea nic moc. :(