Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

VD: Pirátství vs. HADOPI

Antonín (732)|2.3.2010 14:20
Když je všetko všetkých, tak to obvykle stojí za h....
To je ovšem taky prostý fakt.
Před dvaceti lety nebo za dvacet let.
Neregistrovaný (0)|3.3.2010 11:22
NĚCO SMYSLUPLNÉHO: Až budu moct CD, DVD nebo hru reklamovat v případě, že se jedná blbost která mě vůbec nebaví, můžeme se bavit o tom, že za tyto produkty budu platit. Zatím to je tak, že se jedná o kupování zajíce v pytli a když ho koupím, už se nikdo se mnou nebaví. Nebo se někomu podařilo vrátit film s tím, že je nekoukatelný, nebo hru, že vás nebaví? A že takových je!
Navíc je tu problém s tolik omýlanými autorskými právy. Dobře. Zaplatím je u nákupu VHS, ale pokud přecházím na DVD, už jsem je zaplatil a měl bych tedy, po navrácení kazety zaplatit pouze poplatek za vylisování nového média. A to samé u BD. Proč mám to samé platit pořád dokola?
A navíc, proč byl film na VHS levnější, než na DVD, když autorské poplatky jsou stejné a navíc vylisování placky je mnohem levnější, než vyrobit kazetu? Jen proto, že je na ní lepší obraz? To mám akceptovat?
Filmy, písničky ani hry nekupuji a pokud nepůjdou stahovat, prostě je nebudu mít. Hotovo.
Kyle (67)|3.3.2010 11:37
Nabidnu vam pohled z druhe strany...

Ve volnem case skladam hudbu. Uz jsem davno vzdal snahy ji jakkoliv prosadit. Na tu aroganci s jakou s vami budou jednat "talent scouteri" ceskych vydavatelstvi nemam zaludek. Narozdil od tech svetovych totiz talenty nevyhledavaji, ale sedi v kancelari, a nechavaji si nosit od hudebniku jejich tvorbu az pod nos a obratem ji vyhazuji do kose. Kdyz uz by nahodou neco vzali, vezmou stopky a zacnou vam pocitat, kdy ma zacit tohle a tamhleto a rikat vam, jak to mate predelat. Pokud tohle pretrpite, daji vam prostredky tak sotva na deset dni ve studiu, takze z poloviny to stejne musite dofinancovat sami. Nahranou desku pak zaradi do nejakeho sveho distribucniho katalogu, samozrejme bez jakkekoliv reklamy, a po roce za vami chodi a vyhrozuji vam odstoupenim od smlouvy, protoze si tu desku spatne propagujete... :-)

Svou hudbu tedy radsi davam zadarmo ke stazeni jakoukoliv formou a doufam, ze diky treba nekdo prijde aspon na koncert. Koncerty jsou opet zadarmo. Je to jediny zpusob, jak primet lidi prijit na neco, co jeste neznaji. V OSA nejsem registrovany. Mel bych totiz problem svou tvorbu davat na ruzne free kompilace, protoze by po nich OSA chtela poplatky.

Uz nekolik znamych kapel (napr. Radiohead) dalo sve desky ke stazeni s tim, ze za ne muzete zaplatit kolik uznate za vhodne. Zrejme uz je nebavi zivit obrovske distribucni spolecnosti, kdyz v dnesni dobe mohou svou tvorbu distribuovat jednodussi cestou.

Mimochodem, znate pripad filmu The Man From Earth? Ten film byl natocen s minimalnim rozpoctem a pocital pouze s omezenou DVD distribuci v USA. Nekdo vytvoril DVDRip a nahral jej na torrent. Film se pomerne rychle rozsiril a diky tomu se na imdb.com vysplhal az na 10. pricku v aktualnim hodnoceni. Tvurci filmu pak podekoval piratum za to, ze jim pomohli film dostat mezi takove mnozstvi lidi.

Zkratka vsechno ma dve strany....
Ivo Mašek (10205)|3.3.2010 11:49
[quote]
Zatím to je tak, že se jedná o kupování zajíce v pytli a když ho koupím, už se nikdo se mnou nebaví. Nebo se někomu podařilo vrátit film s tím, že je nekoukatelný, nebo hru, že vás nebaví? A že takových je!
[/quote]
Na hry i filmy existuje spousta videoupoutávek. Takže si myslím, že se lze zorientovat. A pokud by jsi byl i potom zklamaný, tak se řiď podle starého českého rčení: Důvěra se lehce ztratí, ale těžko dobývá zpět.
Prostě si film od dotyčného režiséra už nekupuj.
Co se týče toho preventivního placení poplatků za každé prázdné medium a pod., tak s tím také nesouhlasím. Preventivně totiž ze mě někdo dělá zloděje. Normální je zapaltit za produkt, tedy film, hru, software. Ale ne za prázdný kotouček, protože co kdybych.....
ai (2993)|3.3.2010 15:05
V cene hardisku je u nas taky zapocteno to kopirovani ?
StD (8612)|3.3.2010 17:09
[quote=ai;269587]V cene hardisku je u nas taky zapocteno to kopirovani ?[/quote]

Jj, u HDD, tiskáren, kopírek, všech datových nosičů atd... Samozřejmě různé sazby.