Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Full HD ve vysílání DVB-T

geronimoh (2327)|13.6.2010 16:03
[quote=Antonín;285372]
P.S. Včera jsem viděl na cestě Trabanta. Sice smrděl jak tchoř, ale jel dopředu...a nebylo to z kopce. Všechno je prostě možné. Komu se co líbí, nebo na co má, to používá. Já bych do Trabanta sednul jenom snad v risikové situaci, kdy by někomu šlo o život, nebo o zdraví. Jiný v něm jezdí denně. Nevadí mi to, když to nevadí jemu. Akorát snad ten smrad :-)
Je to ještě horší puch, než kdysi, protože trabantisti nejspíše jezdí na olej z nějakého Lídlu, což je v současnosti zřejmě nejlevnější palivo, (byť s daňovým únikem, který páchájí, a lze se domnívat, že ani netuší, že by mohli být i stíháni za daňový delikt, nejspíše sedí v hospodě a omílají uhlobarony, jak neplatí daně...) Smrdí to ovšem strašně.[/quote]

Na olej na smažení jezdí vozy s dieselovým motorem, ne s benzínovým (TRABANT). Máš pravdu, že to je daňový únik, ale z výfuku jde vůně jako při smažení řízků a ne smrad.
Tvoje vychloubání, jak jsi v balíku je už trapné. \\/
Ivo Mašek (10205)|13.6.2010 16:56
[quote]
Kromě jiné i pro ty body, které mám všechny výhradně od trojice kumpánů Pitomec, Mašek, StD.
[/quote]
Ty jeden lháři prolhanej !!! Co si o sobě, ty nadutá pýcho, vůbec myslíš a proč lžeš? ono nestačí, že tu blábolíš jednu kravinu za druhou, ještě tu budeš veřejně lhát a napadat ostatní, jo?
Můžeš mi říci, kdy jsem ti sebral nějaký tvůj reputační bodík ? A dobře zvaž, zda napsat lež či pravdu. Ještě jsem tu nikomu reputační bod nikdy nesebral.
Pitomec (10211)|13.6.2010 17:22
[quote=Antonín;285569]Je poměrně dost jasné každému, kdo o anténní technice něco ví, kdo ví kulové.

Aby měl zesilovač nějaký smysl kromě krytí ztrát v rozvodu, musí mít lepší SNR, než vstupní obvody tuneru (což šlo v době starých televizí třeba modernějšími FET zesilovači, ale dneska je to už na vstupu běžného tuneru jinak). Jinak ničemu nepomůže z principu věci.

P.S. Myslím si, že v době, kdy jsem postavil první vf zesilovač ještě s germaniovým tranzistorem, jste nebyli ani na světě. A pokud jo, tak někde na pískovišti. Taky si myslím, že ani jeden nemáte skutečné vědomosti, ale jenom bastlíte něco, čemu ve skutečnosti nerozumíte. Umíte akorát přidělovat záporné body každému, kdo o věci ví více. Pitomec je pitomec. Kromě jiné i pro ty body, které mám všechny výhradně od trojice kumpánů Pitomec, Mašek, StD. Vsadím boty, že nikdo z vás neabsolovoval žádné vzdělání v oblasti antén (průmyslovky či vyučení v oboru mechanik psacích strojů za anténní vzdělaní rozhodně považovat nejde.) Pokud se mýlím, u koho jste absolvovali Antény? U Mikuly nebo Černohorského by to s takovou neznalostí asi nešlo. Tak kde by to šlo?[/quote]
Osobně se anténama živím přes 20 let (začal jsem ještě před rokem 89) a mám za sebou rozhodně víc montáží než ty, který neumí ani zapojit F konektor, aby se u toho nepořezal a nezmastil to... A mimochodem žádná anténářská škola neexistuje a ani nikdy neexistovala, můžeš mít max. elektrotechnicku průmyslovku nebo VŠ obdobného zaměření, ale nic spešl na antény není. Takže se prober, chytrolíne 9-)
Antonín (732)|13.6.2010 20:33
Anténní techniku obsahuje jeden zcela konkrétní předmět vyučovaný na obou školách, které se tomuto tématu věnují. Kdybys to absolovoval, pak bys něco možná věděl. Takhle akorát bastlíš.
P.S. S praktickými i teoretickými anténami pro terestriální příjem jsem já už tou dobou kolem roku 1989 spíše končil...protože přišly satelity, přestalo to být tak podstatné tvořit speciální systémy pro dálkový příjem.
Antonín (732)|13.6.2010 20:34
[quote=Ivo Mašek;285588]Ty jeden lháři prolhanej !!! Co si o sobě, ty nadutá pýcho, vůbec myslíš a proč lžeš? ono nestačí, že tu blábolíš jednu kravinu za druhou, ještě tu budeš veřejně lhát a napadat ostatní, jo?
Můžeš mi říci, kdy jsem ti sebral nějaký tvůj reputační bodík ? A dobře zvaž, zda napsat lež či pravdu. Ještě jsem tu nikomu reputační bod nikdy nesebral.[/quote]

To je pravda, od tebe jsem dostal žlutou kartru, ovšem za úplně totéž.
Jeden za osmnáct, druhý za dvacet bez dvou.
Antonín (732)|13.6.2010 20:35
[quote=geronimoh;285574]Na olej na smažení jezdí vozy s dieselovým motorem, ne s benzínovým (TRABANT). Máš pravdu, že to je daňový únik, ale z výfuku jde vůně jako při smažení řízků a ne smrad.
Tvoje vychloubání, jak jsi v balíku je už trapné. \\/[/quote]

Nejsem v balíku a nikdy jsem nic podobného netvrdil.
Jsem důchodce.
Pitomec (10211)|13.6.2010 20:44
[quote=Antonín;285627]Anténní techniku obsahuje jeden zcela konkrétní předmět vyučovaný na obou školách, které se tomuto tématu věnují. Kdybys to absolovoval, pak bys něco věděl. Takhle akorát bastlíš.[/quote]
Možná dneska ano, ale jelikož já studoval před rokem 89, tak mohu zodpovědně říct, že ne. Kromě toho být anténářem znamená roky praxe a ne jedna přečtená knížka jako se o to snažíš ty (a kde stejně nevíš o čem se tam píše). Ovšem tvůj primitivismus mě v tomto případě nechává zcela klidným, poněvadž pro mě je rozhodující, že se tímto oborem dokážu už přes 20 let uživit a ne kecy jednoho úchyla, kterýho vyhazují ze všech diskuzí (namátkou parabola.cz) a kterej je všem jenom pro smích :-)-:-)-:-)-
Pitomec (10211)|13.6.2010 20:47
A satelity byly v době po roce 89 jenom jako doplněk k pozemnímu příjmu, protože třeba ČT začala vysílat na satelitu až v roce 1997 (Prima/Premiéra v digitálu taktéž) a Nova ještě později, čili pozemní příjem byl naprosto dominantní.
intel810 (27)|14.6.2010 08:07
[quote=Ivo Mašek;285481]O polských sítech, která se sem dováží a jsou levná, jsem už zde psal:

https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?t=23366
Ty polské anteny jsou prostě "zázrak".[/quote]

No, tak se toho polského síta musím zastat,vyměnil jsem jej za novou anténu a kostičkování u MUX2, MUX3, MUX4 se vrací. Signál je podle mě něčím rušen a to nepravidelně a náhodně v kteroukoliv dení, či noční dobu. Síla signálu MUX2 je mezi 51-54 a kvalita mezi 80-84. MUX1 je na hodnotách 95/95 a je nerušen. MUX2 mi jede na 39 kanále a údajně ho už několik let ruší analog na 39 kanálu z dokrývače, který mají koncem měsíce vypnout. Já jsem toto rušení za uplynulé cca 3 roky nikdy nezaznamenal. MUX3 jede na kanálu 32, MUX4 na 63 kanálu. Nemáte tušení zda by pomohla kanálová propust, nebo GSM filtr?
Antonín (732)|14.6.2010 13:18
[quote=intel810;285670]No, tak se toho polského síta musím zastat,vyměnil jsem jej za novou anténu a kostičkování u MUX2, MUX3, MUX4 se vrací. Signál je podle mě něčím rušen a to nepravidelně a náhodně v kteroukoliv dení, či noční dobu. Síla signálu MUX2 je mezi 51-54 a kvalita mezi 80-84. MUX1 je na hodnotách 95/95 a je nerušen. MUX2 mi jede na 39 kanále a údajně ho už několik let ruší analog na 39 kanálu z dokrývače, který mají koncem měsíce vypnout. Já jsem toto rušení za uplynulé cca 3 roky nikdy nezaznamenal. MUX3 jede na kanálu 32, MUX4 na 63 kanálu. Nemáte tušení zda by pomohla kanálová propust, nebo GSM filtr?[/quote]

Pokud je to stejný kanál, neodladíš to asi ničím.
Leda jsou možná "divoká" řešení, druhá anténa, obrátit fázi a odečíst rušící signál, kdysi se takto odlaďovaly rušící kanály při dálkovém příjmu Jauerlingu. Myslím, že to pro digitální příjem nebude moc vhodné. (Ale nezkoušel jsem prakticky.)
Nemůžeš ten MUX2 přijímat odjinud?
Nebo zkus počkat, jestli to po vypnutí nezmizí.
V jakém úhlu se nachází dokrývač?
Druhé řešení by snad bylo použít síto na všechno a za něj kanálovou zádrž na 39. a dlouhou směrovou anténu pro 39, za tu dát kanálovou propust na 39 a sloučit to. Pokud úhel mezi dokrývačem a vysílačem je větší, než cca 20 stupňů mohlo by to fungovat.

Jak zjistit zdroj rušení? Velmi těžko. Ono ti navíc z toho dokrývače může signál snadno pronikat i rovnou do kabelu, pokud je to jenom takový noname koax, nemívá zas nějaké supr dokonalé stínění.

Tohel nejsou úplně triviální věci. Chtělo by to na místě měřit a vědět. A pak teprve řešit.
Pitomec (10211)|14.6.2010 13:18
Pomohl by návrat k anténě, kde ten problém nebyl :-) Každopádně PL síto má hlavní nevýhodu v jeho mechanickém provedení, kdy na střeše vydrží pár let a kaput...
Antonín (732)|14.6.2010 13:31
[quote=Pitomec;285632]Možná dneska ano, ale jelikož já studoval před rokem 89, tak mohu zodpovědně říct, že ne. Kromě toho být anténářem znamená roky praxe a ne jedna přečtená knížka jako se o to snažíš ty (a kde stejně nevíš o čem se tam píše). Ovšem tvůj primitivismus mě v tomto případě nechává zcela klidným, poněvadž pro mě je rozhodující, že se tímto oborem dokážu už přes 20 let uživit a ne kecy jednoho úchyla, kterýho vyhazují ze všech diskuzí (namátkou parabola.cz) a kterej je všem jenom pro smích :-)-:-)-:-)-[/quote]

Jak pan profesor Černohorský, tak pan profesor Mikula vyučovali a zkoušeli tenhle předmět právě v té době - osmdesátých letech, jejich jména jsem uvedl právě proto. Teď už neučí a před nimi učili antény jiní. Jedna věc je bastlení a druhá skutečná znalost. Bezpochyby ovšem antény kromě znalosti vyžadují praxi. Ovšem znalost je podmínka nutná, nikoliv postačující. (Ale to asi taky nevíš, co je, neb to je součást základů matematické analýzy, ta se taky učí a učila i před rokem 1989 :-).

Satelitní příjem fungoval už někdy od roku 1985. Odchod od konstrukce antén to znamenalo především proto, že do té doby byl hlavním motorem praktické anténní techniky dálkový příjem z Rakouska a Německa, což s příchodem satelitního přijmu začalo být malinko zbytečné, protože bylo možno dosáhnout na německé stanice v do té doby nedosažitelné kvalitě.

Pokud se týká paraboly.cz, neřekl bych, že by mi kdo bránil tam chodit, nechodím tam proto, že nesouhlasím s hloupou cenzurou jednoho jelimánka s pitomým nickem 007. Jste si dost podobní. Skoro si myslím, že jeden a ten samý, ale možné je, že jste dva.

Tak nebo onak platí, že zesilovač má smysl jenom na krytí ztrát v rozvodu, a že je mu potřeba se vyhnout, co to nejvíce jde, a použít jenom, když to prostě jinak skutečně nejde. Protože při přijmu jde o SNR, které se jakýmkoliv zesilováním prostě zhorší. Kromě zesilování je totiž každý zesilovač s aktiovním polovodičovým prvkem i zdrojem dalšího šumu. A u DVB-T ještě navíc přidává fázové zkreslení, na které je zrovan tenhle typ signálu s fázovou modulací háklivý.
Jiný případ užitečnosti zesilovače by byl, kdyby jeho šumové číslo bylo výrazně nižší, než vstupního zesilovače v tuneru.Prostě když se blbému zesilovači předřadí lepší, tak to taky dává technický smysl.
Zkus si to ještě jednou přečíst a pochopit napsané.
Pitomec (10211)|14.6.2010 15:49
Žádný teoretizování tady nemá místo - když je zesilovač potřeba, tak se prostě nainstalovat musí a přes to nejede vlak (navíc ten zesilovač nebude nikdo instalovat jenom tak z dlouhý chvíle). A satelit to taky ne vždy nahradí, třeba když chceš přijímat regionální zprávy na ČT1 a Primě, tak je ti satelit k prdu.
geronimoh (2327)|14.6.2010 15:51
[quote=Pitomec;285725]Žádný teoretizování tady nemá místo - když je zesilovač potřeba, tak se prostě nainstalovat musí a přes to nejede vlak (navíc ten zesilovač nebude nikdo instalovat jenom tak z dlouhý chvíle). A satelit to taky ne vždy nahradí, třeba když chceš přijímat regionální zprávy na ČT1 a Primě, tak je ti satelit k prdu.[/quote]

To je pravda. Taky při silné bouřce nebo hustém sněžení se pozemní vysílání hodí.
Antonín (732)|14.6.2010 17:20
Bezpochyby.

Jenom nemá smysl dohnat zesilovačem blbou anténu, nebo nekvalitní koax (to snad za jistých okolností jo). Příjem to prostě nezlepší. Levné antény typu síto s vestavěnými zesilovači nevhodnými pro DVB-T jsou zdrojem zcela praktických problémů, byť z ryze teoretických příčin :-)
Pitomec (10211)|14.6.2010 17:49
[quote=Antonín;285760]Bezpochyby.

[COLOR=red]Jenom nemá smysl dohnat zesilovačem blbou anténu, nebo nekvalitní koax[/COLOR] (to snad za jistých okolností jo). Příjem to prostě nezlepší. Levné antény typu síto s vestavěnými zesilovači nevhodnými pro DVB-T jsou zdrojem zcela praktických problémů, byť z ryze teoretických příčin :-)[/quote]
To tady ani nikdo netvrdil...
Antonín (732)|14.6.2010 19:25
No já určitě ne. To je fakt.
Pitomec (10211)|14.6.2010 19:42
Já taky ne a jestli máš pocit opačný, tak sem nalinkuj důkazy.
intel810 (27)|14.6.2010 20:37
Mno, jak vás tak čtu tak jsem anténářský amatér, který kašle na to co kdy a kde který soudruh učil.
Bydlím v Třinci a kromě Javorového nevidím na žádný vysílač a všechny ty co chytám v analogu ( Ostrava, Skrzyczne, Krížava) jsou pro mě za kopcem. Jednoho dne i k nám byl zaveden elektrický proud a já pln nadšení koupil STB a první anténu na kterou jsem narazil - tzv. polské síto k tomu koax, vše to bylo v nějakém hyper super marketu, někde vedle rohlíků. (kromě STB) Hurá na střechu, přišroubovat anténu, natáhnout koax, připojit napájecí zdroj na koax, zapnout STB a ?
Vše hrálo čiště, bez výpadků, cca 3 roky. Mezi tím tak sleduji cvrkot, co v Polsku a Slovensku nového ohledně DBV-T. Začal jsem zvažovat jak sloučit TV signály ze tří států a rozvést je na 4 TV. Tak jsem začal hltat moudra na fórech tady i jinde. A zjistil jsem, že jsem vlasně hrozné prase, jelikož používám polské síto, koax mám tak tenký, že je téměř průsvitný, zesilovač stojí za dvě věci, protože je přebuzený, že vůbec používám zesilovač, když nejlepší zesilovač je anténa, atd... Mezi tím jsem pojal myšlenku, že začaruji ze svým sítem, abych zjistil co a jak jde z Polska a Slovenska, jelikož jsem s ním manipuloval neobratně, tak jsem si málem vyškubl koax ze zesilovače v krabičce, vše vypadalo OK, anténu jsem namířil opět na Ostravu. Během několika dnů mi začal kostičkovat MUX2. řekl jsem si OK, zprasil jsem to a načnul jsem něco v anténě. Pln nových zkušeností jsem vyrazil do specializovaného obchodu, zakoupil dle mého soudu řádnou anténu, předzesilovač, nový koax - Belden venkovní provedení. Vše jsem nainstaloval, zapojil a ?
Jsem tam kde jsem byl, MUX2 kostičkuje, atd.. Jediný rozdíl je v tom, že první instalace antén mě v materiálu stála cca 400 Kč. Ta z této soboty cca 1400 Kč a jsem tam kde jsem byl předtím. Mno, navíc jsem získal MUX4. BTW, bez předzesilovače je mi ta anténa tak akorát dobrá k tomu aby měli na co kálet ptáci.
Co je pointou ? Zda nakonec není lepší koupit polské síto, než dát na Antonína, soudruhy profesory a moderátora.

Pokud by chtěl někdo namítmout, že někdo vedle mě má polské síto, které mě ruší. Tak kolem mě je to samá Emme Esse, Ikusi, atd.
jarino1978 (8045)|14.6.2010 20:50
- ja si poklepem sám po čele, ale jedno také sito ( myslím Asta Romax ) používam asi 10 rokov, momentálne aj na DVB-T a nemám problém prijímať bez výpadkov 120 km vzduchom Brno-Kojál 29. kanál. Okrem toho samozrejme Javorinu SK mux a Krížavu SK mux. Občas sa preblesne aj AU a HU, ale to je skôr taká rarita pri inverziách. Ako STB používam interný tuner v TV.
Ivo Mašek (10205)|14.6.2010 20:52
Měl jsi polské síto, měl jsi koax úzký tak, že je průsvitný, ..... a přestal ti jít MUX_2
Zakoupil jsi si něco lepší, a ............. nejde ti MUX_2
[quote]
Co je pointou ?
[/quote]
No že chyba bude jinde. Ne v tom, co jsi tu popisoval.
(co se týče polských sít, tak v tom threadu o antenách popisuji praktické zkušenosti antenářů, kteří to znají z praxe, nikoli z teorie. A co se týče příjmu signálů a všeho kolem toho, tak věř, že ne vždy je teorie na koni. Praxe bývá mnohdy odlišná, ..... proto ti tu nikdo na 100 procent neřekne přesnou závadu.)
intel810 (27)|14.6.2010 21:19
[QUOTE=
No že chyba bude jinde. Ne v tom, co jsi tu popisoval.
(co se týče polských sít, tak v tom threadu o antenách popisuji praktické zkušenosti antenářů, kteří to znají z praxe, nikoli z teorie. A co se týče příjmu signálů a všeho kolem toho, tak věř, že ne vždy je teorie na koni. Praxe bývá mnohdy odlišná, ..... proto ti tu nikdo na 100 procent neřekne přesnou závadu.)[/QUOTE]

Taky doufám, že chyba je někde jinde a doufám, že ne na mojí straně a že bude vyřesšena a odstraněna. Já jsem se jen tak rozepsal, protože Antonín a Pitomec se tady trumfují kdo co a ono a mě připadá, že venku je vše jinak. A do tebe jsem si jen tak rýpl, aby řeč nestála.
Pitomec (10211)|14.6.2010 22:58
Sám za sebe ovšem musím říct, že příp. problémy s příjmem DVB-T řeším tou nejsnažší možnou cestou - pořízením DVB-S. Na hraní s anténama fakt už nemám náladu ani čas 8-)
Antonín (732)|15.6.2010 08:53
Znalost je furt jenom znalost.
Trumberové bez vzdělání si myslí, že jsou to zbytečné kecy a teorie.
Nejsou.
Kromě jiného stejně používají teorii jako důsledky, aniž by o tom mnohdy věděli.
Ani v anténní technice není teorie jiná než praxe.
Leda nedouk si to může někdy myslet, protože zná jenom malinkou část teorie.
Samozřejmě jsou ve vf technice parazitní jevy...a ty mnohdy praktické výsledky zahrnou, ale ani ty teorie nepopírá a umí je i předvídat i měřit.

Nicméně pokud se týká síta, jak teoreticky, tak prakticky platí, že pro příjem DVB_T je to velmi vhodná anténa. Zasadním parametrem z hlediska příjmu je v podstatě jenom hustota toho síta, čím hustší tím lepší. Druhou otázkou je už pak jenom mechanická odolnost. To nemá nic společného s příjmem samotným, ale důležité to je taky. Když vezmete nějaký Hammerite a přetřete tím po instalaci všechny spoje, zejména ty mechanicky namáhané a nijak nepokovené, zvýšíte životnost antény třikrát, když pořádně upevníte kabeláž, aby tou anténou ve větru nemávala...prostě životnost je mechanický problém.
(Síto je patrová soustava antén, kdyby náhodou zase nějaký místní znalec myslel, že přece pro DVB-T nebude potřebovat soustavu antén...ani její teorii...někdo to síto spočítat musel, jak má vypadat, ne?)
Všechny ostatní antény, kromě colorek a síta jsou pro DVB-T poměrně složité a je dost nepravděpodobné, že by v neznalých rukou, bez přístrojů jimi mohlo být dosaženo výrazně lepších výsledků, než sítem. Jde ledacos. Například jsem viděl dvojče krátkých kolorek se zkrácenými laděnými prvky pro příjem nad K40 s ohromnými výsledky v dálkovém příjmu DVB-T. Ale to se asi bez rozmítače naladit nedá...nebo jenom s velkým rizikem chyb.

Poznámka na konec:
Amatéři a praktici bez vzdělání často podceňují kabely. Není koax jako koax. Jsou mezi nimi výrazné rozdíly. Větší než třeba mezi osobními auty. Na kanálech jako K55, K59 může být útlum nekvalitního obyčejného kabelu s hliníkovým stíněním na dvaceti metrech drátu klidně i několik desítek decibelů. (to je více, než zisk i nejlepší antény), kvalitní kabely mohou mít na tomtéž místě mohou dosáhnout útlum v řádu pouhých jednotek decibelů.
Praktický závěr: když to hraje, nechte kabel jak je. Ono to většinou hraje dost dobře, a funguje to i na "zvonkový drát" s útlumem milión. Ale když vám to vypadává a kostičkuje, koukněte se, co používáte za kabel a jak je dlouhý. V případě délek přes 20m a starého nebo nekvalitního kabelu, může být výměna koaxu přímo zázračná mast na problémy.
píďa_m (716)|15.6.2010 10:24
Původně odesláno od Pitomec
Možná bys dost vejral, kolik analogových propojení různě v TV studiu apod. je, než se k tobě dostane ten vytoužený digitální signál, cestou projetý přes pytel encodérů...

jo jo

citace Antonín.:
a. V profesionálním studiu analogové připojení nemají už mnoho let. Odkud kam by vedlo? Leda pro práci s nějakými archivními analogovými nahrávkami, jinak to prostě není potřeba. Kamery jsou digitální, záznamová zařízení jsou digitální, střižny jsou digitální. Někdy se zajdi kouknout, ale ne někde k nějakému amatérovi v Horní Dolní, jehož technicky směšné výsledky občas lze vidět na TV Prima v lokálních vysíláních.

docela blábol



třeba jen jedna z mnoha věcí: víš že většina redakcí ČT zpravodajství (a všichni krajánci) točí ve formátu 4:3 a pak to ve střižně převádí na 16:9 ?

- nova v hojné míře používá Betacam.
- živé vysílání jde většinou analog trasou.
- krajská studia primy jsou většinou připojena přes Alcomu tedy také analog, pokud ne tak do decoderu co je před odbavením analog ze střižny jde určitě.
atd.
perlička na konec: prima zpravodajství se točí 16:9 a vysílá se 4:3.
Ivo Mašek (10205)|15.6.2010 11:36
Velmi výstižné a přesné. :BB:
(budeš ovšem jistým userem možná obviněn, že jseš trumbera bez vzdělání a amatér)
intel810 (27)|15.6.2010 12:28
[quote=Pitomec;285835]Sám za sebe ovšem musím říct, že příp. problémy s příjmem DVB-T řeším tou nejsnažší možnou cestou - pořízením DVB-S. Na hraní s anténama fakt už nemám náladu ani čas 8-)[/quote]

Mno to není v mém přídě zrovna nejlacinější cesta. Potřebuji signál pro 4 TV. Minimálně 2x HD přijímač a minimálně 2 x karta pro příjem polské TV, nebo Card Splitter a méně karet. Příjem Astry a Hotbirdu nejde řešit monoblokem, takže 2 x LNB a diseqc a kolem paraboly halda káblů - fuj. A když to vezmu kolem a kolem, televizi k životu já osobně zas tak moc nepotřebuji, takže na občasné sledování bude stačit DBV-T a uspořené peníze použiji jako kapesné na dovolenou.
Audreyman (27)|15.6.2010 14:05
Zdravim vas. Mel bych na vas, odborniky, dotaz. Jsem naprosty ignorant co se techto veci tyce, takze beru jakekoliv navrhy ci rady. Jestli jsem tu nevhod, tak se omlouvam.
Chtel bych televizni signal, ale v baraku neni nic jako spolecna antena a sam majitel nase moznosti v podstate vymezil na budto koupi nove anteny nebo O2 tv.
Uz se pomalu smiruju s tim, ze zkusim O2 TV, i kdyz mi dost vadi to, ze budu platit po roce pres pet stovek za kanaly, ktery ani nechci. Stacil by mi uplne jen ten zaklad: CT1, CT2, NOVA, PRIMA,... v nejake koukatelne kvalite (mam plazmu Panasonic).
Bydlime na Dvoreckem namesti, Praha 4-Podoli. Vyzkousel jsem zatim jen jednu pokojovou antenu, ale bez uspechu - u Primy se chytl jen zvuk, Nova, kdyz uz se ji podarilo naladit, hrozne kostickovala.
Byla to tahle antena:
http://www.datart.cz/katalog/Prislusenstvi-antena-Melliconi-AD-Elegance-antena-na-DVB-T-UHF-VHF.html
Ma cenu zkouset nejake jine anteny? Myslite, ze je sance, ze to bude lepsi?
Pripada v uvahu na moji lokalite UPC?
V podstate mi jde o to, jake mam v moji situaci moznosti - jestli se mam smirit s O2 jako s jedinou moznosti nebo existuje prece jen lepsi reseni.
Diky predem za reakce.
vivid.sk (11472)|15.6.2010 14:12
[quote=Ivo Mašek;285890]Velmi výstižné a přesné. :BB:
(budeš ovšem jistým userem možná obviněn, že jseš trumbera bez vzdělání a amatér)[/quote]

pokial by televizie obmenili kompletnu techniku, tak ziadny analogova trasa by nemusela v ceste existovat.

Zial doteraz tomu tak nieje je (krasne to vidno na artefaktoch ktore vznikaju pri prevode analogu do digitalu, hlavne pri STV - kvalita prenosov je otrasna), a prakticky sa to neda zo dna na den. Okrem ineho je to znacne financne narocny proces.


Ovsem ak sa pozries na nove prenosove vozy, ktore snimaju v HD kvalite, to je uz ina rec, vidno to aj na kvalite downscalovaneho SD signalu, ktory neprechadza analogovymi cestami.
Retiree (659)|15.6.2010 15:49
[quote=Audreyman;285907]Ma cenu zkouset nejake jine anteny? Myslite, ze je sance, ze to bude lepsi?
Pripada v uvahu na moji lokalite UPC?
[/quote]

Velmi pravděpodobně bude příjem na venkovní anténu možný, porozhlédni se po okolí bydliště.
UPC asi nedostupné viz http://web.upc.cz/dostupnost/default.aspx
Audreyman (27)|15.6.2010 16:11
[quote=Retiree;285911]Velmi pravděpodobně bude příjem na venkovní anténu možný, porozhlédni se po okolí bydliště.
UPC asi nedostupné viz http://web.upc.cz/dostupnost/default.aspx[/quote]

Asi to tady opravdu nebude uplne standardni, protoze kdyz vykouknu z okna, vidim samy satelity. Kousek odsud jsou Kavci hory - to asi moc signalu taky nepomaha, co?
Retiree (659)|15.6.2010 16:26
[quote=Audreyman;285919]Asi to tady opravdu nebude uplne standardni, protoze kdyz vykouknu z okna, vidim samy satelity. Kousek odsud jsou Kavci hory - to asi moc signalu taky nepomaha, co?[/quote]
Panelák kompletně zasíťovaný UPC, z jedné strany příjem Bukové hory, z druhé strany příjem Jedlové hory, přesto, když vykouknu z okna, vidím samé paraboly....
Nutno zkoušet a zkoušet, ona uvedená anténa je skutečně jen a jen pro silný signál.... zkusil bych nejprve tuto "anténu" umístit ven z okna, případně použít/odzkoušet výkonější, třeba síto (matraci). Nasměrování nemusí nutně odpovídat předpokládanému směru příjmu...
Antonín (732)|16.6.2010 09:20
[quote=Ivo Mašek;285890]Velmi výstižné a přesné. :BB:
(budeš ovšem jistým userem možná obviněn, že jseš trumbera bez vzdělání a amatér)[/quote]

Není to přesné.
A obsahuje hodně zavádějící údaje. (například vyvolává dojem, že zprávy TV NOVA jsou pořizovány celé Betacamem, či co...ale kolik procent odvysílaného času představují tyto zastaralé techniky?, které používají jenom studia z Horní dolní? bezpochyby se občas dostanou, ale to bych mohl rovnou napsat, že ZDF dělá zprávy VHS diceem, protože jsem minulý týden ve zprávách ZDF viděl obrázky z VHS...a viděl.)
Ale to je jedno - není to koneckocnů až tak podstatné pro téma DVB_T.

Tak jako tak nic z toho nepropojují analogovým PAL CVBS signálem.
A o tom je ten otazník.
Takové propojení prostě dramaticky zhoršuje kvalitu obrazu, a nemá v současné domácnosti už svoje místo.

Vzdělání umožňuje pochopit, oč jde při určitém tématu, a neplést páté přes deváté.
Proto je důležité.
Pitomec (10211)|16.6.2010 12:02
[quote=Antonín;286006]Není to přesné.
A obsahuje hodně zavádějící údaje. ([COLOR=red]například vyvolává dojem, že zprávy TV NOVA jsou pořizovány celé Betacamem, či co...[/COLOR]ale kolik procent odvysílaného času představují tyto zastaralé techniky?, které používají jenom studia z Horní dolní? bezpochyby se občas dostanou, ale to bych mohl rovnou napsat, že ZDF dělá zprávy VHS diceem, protože jsem minulý týden ve zprávách ZDF viděl obrázky z VHS...a viděl.)
Ale to je jedno - není to koneckocnů až tak podstatné pro téma DVB_T.

Tak jako tak nic z toho nepropojují analogovým PAL CVBS signálem.
A o tom je ten otazník.
Takové propojení prostě dramaticky zhoršuje kvalitu obrazu, a nemá v současné domácnosti už svoje místo.

Vzdělání umožňuje pochopit, oč jde při určitém tématu, a neplést páté přes deváté.
Proto je důležité.[/quote]Celé jistě ne, část je taky točená mobilem nebo přebraná z Youtube :D