Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

VD: Stříháte svá videa?

Pytkin (7947)|28.7.2009 22:13
BEPE : ale naco ? ja to nikomu nechcem pustat .. ja netocim dokumentarne filmy .. ja archivujem realitu ..
Antonín (732)|29.7.2009 09:14
Nikdo ti nebrání.
Nebo jo?

Jednou třeba i v této hře objevíš další levely, nebo taky ne. Pro ostatní svět je to úplně lhostejné, jak to dopadne. Týká se to jenom tebe a nikoho jiného.
Pytkin (7947)|29.7.2009 13:51
Antonin : podla nazorov v tejto debate , nie som sam , ktory ma taky nazor ..
Neregistrovaný (0)|29.7.2009 13:56
Jejdamanečku, to je přece jen jednoduchý střet mezi těmi, kteří mají kameru proto, že chtějí zachytit sebe, své blízké, aby se na to mohli za x-let podívat. to je potom úplně jedno, jestli s přechody, hudbou, titulky nebo bez nich...naopak, bez úprav je to daleko autentičtější a víc to vypovídá o té situaci, o té chvíli, o době, o těch lidech..takových uživatelů je drtivá většina. A pak je tu skupina lidí, kteří mají jakési neuskutečněné umělecké ambice a přenáší je do tvorby domácího videa, protože točí "jakoby" pro ostatní, ne pro sebe. No a těm je ta první, početná amatérská skupina neskutečně odporná, protože to jsou amatéři, uživatelé a nic nechápou:-))))
Hrdě se hlásím k první skupině a jsem na to pyšný. Točím často, rád, přemýšlím trošku co a jak dlouho a točím to hlavně PRO SEBE a pro lidi, kteří na záznamu jsou. Žádné stříhání a tvorba umění za nocí u počítače, jen to prostě z karty vypálím na disk a je to. Jak tu kdosi trefně napsal - setříhat něčí padesátiny do patnáctiminutového videa je prasárna a nedivím se, že dotyčná teta, či kdo, raději zkoukla hrubý materiál, kde měla všechny své příbuzné i se všemi jejich hloupými vtipy a nemožným vystupováním. O tom to přece je. Je to HOME video, točíme pro sebe, nikoliv abychom to někomu cizímu předváděli:-)))))
Pytkin (7947)|29.7.2009 14:11
pekne zhrnute ...
Antonín (732)|29.7.2009 14:22
Já vás nijak nechci přesvědčit, že musíte dělat něco konkrétního. Dělejte, co uznáte za účelné a pro sebe vhodné. Nikoho tím nepoškozujete.

Nicméně točím mnoho desetiletí mnoha technologiemi a tak s tím mám docela dost praktických návyků.

1. Na to, aby záznam dokumentu za něco stál, musíte natočit nekonečně mnoho zbytečností, protože nikdy nevíte, kdy přijde TO ONO. Střih znamená vybrat TO ONO a zbytečně učiněné záběry prostě vynechat. Naprosto to není o čase, o délce, ale o obsahu.
2. Pokud točíte "načisto" nutně se okrádáte o nejkrásnější a nejzajímavější záběry prostě proto, že je vůbec nenatočíte. Někdy mám sen mít kameru v nějakých brýlích a stříhat potom záznamy z toho, co jsem viděl a slyšel. (Ale chápu, že to nejde, že pravidla střihu, triády a pod. jsuo velmi hluboko v diváckých navycích, a proč tam jsou, a proč by takový film z brýlí nebyl nakonec moc dobrý.)
3. Právě současná digitální éra teprve otvírá tuto krásnou možnost, doposud vyhrazenou jenom profíkům, i pro domácí použití. Na 8mm film nebo na VHS kazety bylo nutné točit načisto, nebo aspoň skoro načisto.
4. Na dokumentu není žádné umění. Nebo tedy je, ale právě to dokumentární.
5. Jestli natočíte hodinu záznamu z celých padesátin - většinou celodenní nebo vícedenní akce, a jsou tam všechny klíčové věci a zajímavé záběry, tak střih opravdu (skoro) nepotřebujete. Já myslím, že je lepší natočit 3 až 4 hodiny klidně, a pak z toho nicotnosti vystříhat. že výsledek bude lepší.
6. Zvuková stránka věci je důležitá i pro dokument. A ta bez střihu udělat nejde vůbec.
7. I střihat se dá blbě, milión 3D titulků a nějaký bláznivý efekt každých deset vteřin je možná horší, než to nechat tak, jak je. Možná celé neporozumění je o dobrém a blbém střihu.
8. Docela běžně dělám dvě verze, dlouhou i krátkou...a nesestříhaná vstupní data archivuji velmi pečlivě - právě tak, aby se k nim bylo možno případně vrátit a dělat i průřezové časosběrné filmečky. Mj. jsou to homedivácky nejzajímavější věci...
9. Každý dokumentární film má mít nějaký účel, něco dokumentovat. Ten účel určuje prostředky. A ty mohou být velmi různé. Koneckonců za jistým účelem to mohou být klidně dlouhosáhlé věci. To vůbec není vyloučené. Mám skoro dvouhodinový filmeček o jednom zimním týdnu v jedné ptačí budce. Vstupní záznam byl 168 hodin. Pár lidí to už vidělo, ale střihal jsem to v podstatě pro sebe.

Kdybyste totiž měli pravdu, pak by mohli zrušit katedru dokumentaristiky, protože by to bylo přece lepší tak, jak to je. A to v HOME, nebo kdekoliv jinde. A jestliže je to horší, pak proč to neudělat lepší, když to jde dneska v i v domácích podmínkách. A to třeba i klidně jenom pro sebe.
Pravda je, že tomu, kdo doma chodí v trenkách, nebo v teplákách, protože na tom přece taky nezáleží, se tohle vysvětlit nemůže podařit.
Pytkin (7947)|29.7.2009 15:22
antonin : ty si zjavne stale nepochopil nic ..
Pitomec (10211)|29.7.2009 15:59
Panebože to je exot ten Antonín, tomu už může konkurovat snad jenom Hulán :eek:
mmmm. (112)|29.7.2009 21:04
Ale není, on to jen prostě vidí opravdu z jiného levelu..nemůže nás pochopit a my jeho. On má pravdu a my taky. Pro nás je to jedna z mnoha drobností v životě, jen nás to baví, protože jsme kluci a rádi si hrajem, ale nehodláme tomu obětovat ani sekundu navíc, protože máme v životě jiné priority, cíle a sny:-) a pro něj je to život a náplň. Já ho chápu a tuším, že to nemyslí zle.
Pytkin (7947)|29.7.2009 21:46
mmmm : on to zjavne nechape .. to by potom nemohol napisat toto :

[quote=Antonín;234752]Kdybyste totiž měli pravdu, pak by mohli zrušit katedru dokumentaristiky, protože by to bylo přece lepší tak, jak to je. A to v HOME, nebo kdekoliv jinde. A jestliže je to horší, pak proč to neudělat lepší, když to jde dneska v i v domácích podmínkách. A to třeba i klidně jenom pro sebe.[/quote]
Antonín (732)|30.7.2009 08:51
Ale chápu.
Chápu i svého psa.
Jenom jsem si nebyl jist, že jste tady na specializovaném fóru jenom v základním levelu.
Ale vzhledem k tomu, že urážka je odjakživa hlupákům nejlepší argument, už je tady černé na bílem, co jste zač a diskuse s vámi oběma je zbytečná. Nomen omen. V obou případech.

Nehodlám nikomu bránit, aby chodil doma v trenkách a v teplákách, je to každého věc. Jenom nehodlám připustit, že je to jediný možný a ještě k tomu správný level. Jevit se to tak může jenom někomu, kdo nikdy neviděl nic jiného.
Pytkin (7947)|30.7.2009 10:06
To je strasne ako je pan Antonin netolerantny .. Absolutne nedokaze pochopit , ze niekto ma iny nazor .. Pan Antonin je prikladom truhlika , ktory si mysli ze len ten jeho nazor je najlepsi a vsetko ostatne je zle .. No nic .. Zbytocne hrach na stenu hadzat .. Pan Antonin to aj tak nepochopi ..

Pre Antonina : To ze ty chodis cely rok doma vo fraku , je tvoja slobodna volba .. Nikto ti nehovori ze si magor .. Neviem preco ty opovrhujes tymi , co chodia doma v trenkach a teplakach .. Musis si uvedomit , ze co je spravny level je relativna vec .. A kazdy sa na to moze pozerat inak ..
peco (772)|30.7.2009 14:52
Samozrejme cas od casu strihnem nejaky ten klip z domaceho videa (Sony Vegas). Ma to vzdy len do cca 5min. Je to podmaznute hudbou, dynamicke, obcas vtipne, proste klip. Nemam velky talent na strih a vzdy vo finale viem, ako by som to urobil este lepsie. Pred par rokmi som tocil SD miniDV kamerou, teraz HDV. Tie klipy z home videa si z mazelkou radi pozrieme a pobavime sa. Obcas ich poslem aj pribuznym a tiez sa im pacia.

Ale najradsej mam, ked prezeram video z HDD prehravaca nepostrihane a porovnavam useky zivota mojej rodiny v chronologickom slede alebo len tak. Podobne ako fotografie aj pri videu nepodarene zabery vyhodim (origo mam na paskach, ktore nemazem), ak mam chut urobim kompilaciu podarenejsich scen vo Vegas a pozeram tak.

Ak potrebujem kompilacii dodat titulky podla casu natocenia, alebo podla daneho miesta a situacie, k vyslednemu m2t casovo vytvorim textove titulky, popripade dalsiu podmazovu audio stopu. Cele to muxnem do mkv, pretoze m2t nepozna viac audio stop a titulky. Prehravanie z HDD prehravaca je potom komfortnejsie, pretoze si viem zobrazit svoje poznamky ku komppilacii priamo v obraze pomocou tych tituliek.

Pokial natacam nejaku akciu (chata, oslava, gulas-party atd.), tak pokial vladzem, natacam co najviac a ked uz nevladzem, necham na stative a obcas niekto pusti zaznam. Potom samozrejme pre akterov urobim tzv. dokument zostrihany podla mojich schopnosti a moznosti. Pridam k tomu aj kratky cca 5m klip s nejakou dynamickou hudbou a vyrobim DVD-Video. Akteri maju z toho radost a ja starost.
mmmm. (112)|31.7.2009 21:42
Tak ne, musím se opravit. Nick Antonín je opravdu nechápavý, namistrovaný blbštajn. A to i ve fraku, když doma stříhá sto šedesátou osmou hodinu záběrů na ptačí budku:-)))) čus
Antonín (732)|1.8.2009 13:55
Poslední, i když zřejmě marný pokus.

Klidně točte jak chcete, choďte doma jak chcete.
Je mi to úplně lhostejné. Naprosto neřeším, co máte nebo nemáte dělat.
Jenom laskave zkuste pochopit, že jsou jiné levely.
Pytkin (7947)|1.8.2009 14:02
Antonin : nerozumiem, kde beries nutkanie nam stale vysvetlovat , ze su aj ine levely .. kazdy z nas to predsa vie .. To ze nemame ambicie tocit dokumentarne fillmy a davat ich do televizie na odvysielanie , neznamena , ze by sme nevedeli , ze aj to sa da ..

V praci vyrabame tony reklam , ktore su denne v televizii .. Mas pocit , ze ma treba presviedcat , ze existuje aj iny level ?
Pave1 (4279)|1.8.2009 21:41
Tak taky něco přihodím do plodné diskuze .-) , domácí video je pro mne především vzpomínka a "časová konzerva".

Video z rodu "domácího" má pro mne dvě základní skupiny:
1. Aktuálně se něco děje (svatba, stavba, kolaudace, rození dětí, první krůčky, dovolená...) a já to něco zaznamenám pro budoucnost. Výsledkem je hrubý záznam, který pečlivě schovám a něco z toho aktuálně šmiknu (pokud je chuť, potřeba).

Toto první "šmiknutí" poslouží ke skouknutí a jako 1. verze "té horké stopy zážitku" (často zjistím, že jiné verze nejsou třeba, neb nemám čas ani chuť je později vytvořit .-) ).

Domácí video ale nejvíc zhodnotí čas ;) .

2. Takže po čase (8 - 10let) přijde doba, kdy se kouknu na "první verze" a zjistím, že tam je něco opravdu zajímavého (i spousta "kdysi aktuálního balastu"). Tak to pak přestřihnu - většinou systémem z několika filmů jeden. To velmi zhutní výsledný účinek, filmeček konečně získá svou sílu, spojením víc snímků ze stejné doby či ze stejného místa (a různé doby) se to celé velmi zatraktivní a vznikne tak jakási konečná verze rodinných dokumentů (jako když vezmete první tři roky záznamů o dítěti a vytvoříte z nich 20min snímek).

Katedru dokumentaristiky bych do toho netahal, je to často velmi osobní a důležité spíš je, mít talent dokumentovat "na první pohled běžné a banální situace". Teprve po letech se ukáže, že právě ty mají velkou sílu.

----

Dnes nejcenější rodinné snímky vůbec nejsou o "technické kvalitě" (většina je na filmu super8 mm, místy špatná expozice, slepky, atd), ale o obsahu, o tom jak vypadalo "tohle místo před 40lety", koukáme, jak jsme se koupali jako děcka v říčce, co nám přišla jako řeka (přitom to byla spíš louže než zátočina), atd.

Takže nejsem fanda vytváření "aktuálních superdokumentů", teprve čas ukáže, které pasáže jsou cenné, teprve ty kompilace po letech vytváří vysoce zajímavé rodinné dokumenty.

Tyhle snímky prostě režíruje sám život (a aktuální podoba "nových kousků" může mít velmi různou podobu či úroveň, hlavně když si schová autor hrubáče a podklady titulkovaných a zefektovaných pasáží, pokud hrubáče nemá). Jiný level je neprofi dokument, to ale není rodinné video :-) .
Pytkin (7947)|2.8.2009 10:33
[quote=Antonín;235207]No ve fraku chodí doma jenom služebnictvo. Když už. Nikdo jiný určitě ne. Tak to je o těch levelech. Nevěřím, že stříháš v práci reklamy. Nic o tom nevíš stejně jako o tom fraku. To je divné. Co v té práci teda přesně děláš ty osobně?[/quote]

Trosku nadhladu s tym frakom by nezaskodilo .. Troska fantazie ? nic ti to nehovori ?

Ja som nehovoril ze striham reklamy .. Hovoril som ze ich v praci vyrabame (vyrabame je mnozne cislo, cize je v tom zapojenych viacej ludi) .. Ja mam v praci nastarosti fungovanie technologii .. Cize od video/audio , cez pocitace a siet az po vzduchnotechniku .. Okrem toho robim DVD authoring a nahravam zvuk do tych reklam .. Co sa tyka strihu , tak okrem reklam, co je 90% vyroby, sa u nas postrihala aj kopa koncertov , aj dake TV inscenacie sa najdu .. Takze ta ubezpecujem , v tejto sfere mam trosku prehlad ..
Dap (34)|18.10.2009 19:28
Natáčím od r 1970,tehdy na 16ku,řezanou na 1/2 a stříhanou nůžkama :),
pak VHS (a 2x video),pak DV a v PC od AP 4,2...
Mám snímky od roku 1959,moje dětství co točil můj táta - a máte koukat,když se na vánoce sleze rodina,jak chtěj všichni koukat ! :) .. a jak se diví,jak to v Brně vypadalo.

Myslím,že otázka není,zda má smysl točit - film zcela jistě dokáže ukázat více jak fotka,hlavně je to něco zcela jiného.Neukazuje střípek- moment,ale příběh,a ikdyž je to dokument,tak musí mít hlavu a patu.
Jinak je to opravdu k nekoukání...koukat hodinu na stabilní záběr ze stativu.

Takže otázka zní - stříhat či ne ?!
Určitě ano,jinak to nemá smysl točit...
Kdysi cena filmu nutila kameramana daleko více přemýšlet nad každým záběrem,
i tak se to muselo stříhat,kvůli neodhadnutí a chybám při vyvolání..
Dnes se točí "hlava nehlava",ale to je právě na závadu.
Délka rodinných videí - max do 20min,raděj i kratší,pouze tolik,nakolik film vypovídá,
nezapomenout ale na "hodnoty pamatováka"
(třeba oblíbený darovaný svetr mrněte a hudbu,která tehdy letěla,či vyndávací zuby babičky:))
Ovšem natočit alespon 3x tolik,klasicky chybí vždy detaily...
A samozřejmě vše zasadit do rámce,nezapomenout kde to je,kdy to je(nejen datum,ale za jakýho presidenta to je třeba,kolik jsme vydělávali),no a taky rozumný konec - třeba krátký záběr dalšího vývoje jedince či domova (navnadění na pokračování).
Proto je lepší naopak nechat film "uležet",aby šlo použít i záběry z pozdější doby pro konec.
Stejně hodnotu snímek nabere až při vzpomínání,po více letech,kdy se divákům část života změní..

Takže určitě STŘÍHAT :))))
...a klidně oponujte,mě už čas ukázal,že to tak je...:)
Panza (6)|24.10.2009 11:56
natáčím kamerou Canon HF 10 ve formátu AVCHD. Mátě někdo zkušenosti se střihem a úpravou tohoto formátu. Který software je na něj nejlepší.
jarino1978 (8045)|24.10.2009 23:16
[quote=Panza;245443]natáčím kamerou Canon HF 10 ve formátu AVCHD. Mátě někdo zkušenosti se střihem a úpravou tohoto formátu. Který software je na něj nejlepší.[/quote]

- Sony Vegas Pro 9
- Edius 5 HD
Mirek T (0)|7.11.2009 17:38
Zdravím všechny.
Rád bych svá videa stříhal, ale: Mám kameru JVC GR-D270 a nedaří se mi přehrát záznam na pc. Zkoušel jsem Windows Movie Maker, Pinnacle studio 12 a Vegas pro 9.0 a výsledek je vždy stejný. Podaří se mi přehrát záznam vždy je jednou, při dalších pokusech se při "capturingu" kamera spustí ( sw ovládá všechny funkce kamery potřebné pro přehrávání ), ale obraz se do pc nepřenese ať se snažím sebevíc. Může mi někdo poradit, jaky sw by byl pro zmíněnou kameru nejlepší?
Děkuji a přeji hezký den.
ai (2993)|7.11.2009 20:52
-software winDV (zachyti ti DV avi z pasky pres firewire kabe)
-pak potrebujes samozrejme ten firewire kabel a firewire port v PC (treba budes muset dokoupit kartu)