Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 14 z 14

Téma: Samsung LE40A786 misto PC monitoru - neostre fonty, jako by byl prepocitavany.

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele TomasT
    Registrace
    Sep 2004
    Příspěvků
    12

    Ahoj, jelikoz uz jsem pomerne v koncich, pisu sem a prosim majitele nebo lidi znale problematiky o pomoc.

    Poridil jsem Sama 786 k tomu, abych na nem mohl kreslit v CADu. Jenze at delam co delam, nejsem spokojeny s kvalitou zobrazeni. Vse jako bych mel lehce mazle, nebo jako by neustale mirne prevzorkovaval obraz. Je to pomerne neprijemne na oci. Velmi se to podoba obrazu ktery nejede ve spravnem rozliseni.

    Muj HW:

    Grafika Nvidia 8600GS, pripadne Nvidia 7300
    Kabel DVI - HDMI
    Rozliseni 1920x1080
    Obnovovaci frekvence 60Hz

    Kabel v HDMI 2 vstupu, vstup prejmenovany na PC, pote teprve zobrazi korektne plochu ve win. Pokud neni jmeno PC a je aktivovan JUST SCAN, je to jeste horsi.
    Rezim standartni
    Podsviceni 2
    Kontrast 95
    Jas 10
    Dynamicky kontrast stredni
    GAMA 0
    Teplota barev normalni
    Rozmer 16:9

    Uz nevim jak dal. Byl jsem u kolegy, ma LG starou cca dva roky, ma obraz z PC mnohem ostrejsi nez ja, takze se da v pohode jeho TV zamenit s monitorem. Priznam se ze pro mne je to zasadni vec, protoze tim ze kreslim pomerne hodne, tak jsem po kratke dobe z toho obrazu unaveny.

    Nemyslim si, ze by to bylo v pocitaci, predpokladam ze problem bude nekde v TV, ze delam neco spatne a TV stale prevzorkovava obraz, ze nejde v rezimu 1:1. Pixel maping jako kolega u LG v menu nemam, nebo je dumyslne skryty.

    Budu vdecny za jakekoliv postrehy. Diky za vas cas.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu pravidelně Avatar uživatele MlokCZ
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    636

    V TV to máš nastavené dobře a pro oba způsoby (pixel maping 1:1 funguje jak v PC režimu, tak bez něj) a problém je na 99% v PC. Nevim jak je to přesně u nvidii, u ATI přesně tohle dělá špatné nastavení v ovladačích, kde se navíc nastavuje zmenšení/zvětšení a defaultně to je nastavené špatně a grafika mění velikost obrazu na výstupu a pak na TV dojde k převzorkování a k rozmazání, protože do TV neleze co má.
    A z těch dvou variant doporučuju tu bez PC režimu (tedy nepojmenovat vstup PC a nastavit just scan), obraz bude lepší díky všem nastavením a to i pro statickou práci (také někdy používám TV jako monitor).

    Pokud bude vše nastaveno správně, tak je pak samozřejmě vše naprosto ostré a lze to zaměnit s monitorem.
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček Avatar uživatele TomasT
    Registrace
    Sep 2004
    Příspěvků
    12

    Dekuji moc, muzu se zeptat jakou mas konkretni grafiku ? Kolega co jsem u nej byl ma taky ATInu, nejaky starsi kousek. Na hry jsem uz stary, prvorada je pro mne kvalita normalniho obrazu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Nováček Avatar uživatele TomasT
    Registrace
    Sep 2004
    Příspěvků
    12

    edit, dvoji odeslani...
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu pravidelně Avatar uživatele MlokCZ
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    636

    Grafik mám doma trošku větší množství a testoval jsem z nich všechny. V tuhle chvíli mám v počítači u PC prastarý Radeon X300, který se chová jinak. Ten to nastavení v ovladačích na zvětšení/zmenšení vůbec nemá a u něj to jelo rovnou ok. A dále se neumí chovat korektně jak by hdmi, tedy nejde mi pro 60Hz vůbec vypnout PC režim (i když není hdmi2 vstup pojmenovaný PC).
    Tenhle počítač jde ale od TV právě pryč.

    Dále jsem zkoušel několik různých HD Radeon (HD 2600, HD 3450 a teď nově bude HD 4650). Všechny ty HD Radeony se chovají podobně. Tady už jede vše správně, tedy PC režim jede dle pojmenování vstupu. A všechny ty karty mají nastavení zvětšení/zmenšení a je nutno to správně nastavit.

    Každopádně na nvidie to musí jít nastavit správně taky, vím o více lidech, co to tak mají a jede to ok. Jen jak ji tu nemám s připojenou TV, tak se nepodívám (tedy nvidiu bych tu měl, ale když to není připojené u TV, tak tam všechny nastavení nemusí být přístupná).
    Když tam kouknu, tak vidím např., že u nvidie lze nastavit formát signálu na výstupu (což musí být správně) a tohle vidím i bez připojení TV.
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Nováček Avatar uživatele TomasT
    Registrace
    Sep 2004
    Příspěvků
    12

    Zkusim Radeona 3470 v ntb. Format signalu mam nastaveny na RGB, pokud je to ono, ale i kdyz jsem zvolil druhou volbu, nepomohlo to. V ovladacich od nvidie mam ze nesmi prevzorkovavat obraz. Jenze ted nejsem u sveho domaciho PC, takze nedokazu presne rict jak mam nastavenou grafiku v ovladacich.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Je tu pravidelně Avatar uživatele MlokCZ
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    636

    To není ono. Formát obrazu RGB, to je zase úplně jiná problematika, která je ale také podstatná v souvislosti s TV. Z hlavy nevím přesnou popisku těch voleb v ovladačích, je to posuvná lišta, která nastavuje zvětšení/zmenšení a teď ani nevim, zda je přístupná bez připojení TV.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček
    Registrace
    Jan 2007
    Příspěvků
    90

    Citace Původně odesláno od TomasT Zobrazit příspěvek
    Rozmer 16:9
    Tohle je ten problém, tam patří "Pouze skenování".
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Je tu pravidelně Avatar uživatele MlokCZ
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    636

    Citace Původně odesláno od RedBaron Zobrazit příspěvek
    Tohle je ten problém, tam patří "Pouze skenování".
    Není. V PC režimu nelze nastavit pouze skenování (tahle volba je nedostupná v PC režimu) a má tam být 16:9 a tak to normálně funguje. PC režim automaticky zajišťuje, že neprovádí žádné přepočty.
    Just scan má použít pouze bez PC režimu a to i píše, že tak zkoušel.
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Nováček Avatar uživatele TomasT
    Registrace
    Sep 2004
    Příspěvků
    12

    Tak jsem vcera vymenil nvidii za atinu, je to lepsi, ale v zadnem pripade to neni jako dobry monitor, obavam se, ze toto je vlastnost a daň za ledkove podsviceni...Protoze charakter tech bodu je jiny, je mnohem vic zarici nez u podsvetleni trubicema. Takze pro lidi kteri budou tuto tv chtit vyuzivat hodne casto misto monitoru to neni moc dobra volba.

    Velmi rad bych se mymil, ale obavam se, ze mam pravdu.
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Je tu pravidelně Avatar uživatele MlokCZ
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    636

    Citace Původně odesláno od TomasT Zobrazit příspěvek
    Tak jsem vcera vymenil nvidii za atinu, je to lepsi, ale v zadnem pripade to neni jako dobry monitor, obavam se, ze toto je vlastnost a daň za ledkove podsviceni...Protoze charakter tech bodu je jiny, je mnohem vic zarici nez u podsvetleni trubicema. Takze pro lidi kteri budou tuto tv chtit vyuzivat hodne casto misto monitoru to neni moc dobra volba.

    Velmi rad bych se mymil, ale obavam se, ze mam pravdu.
    Tady se to těžko porovnává, netuším, co tam teď na TV přesně vidíš. Pokud je všechno naprost ostré jako u monitoru pro nativní rozlišení, tak základ už je nastavený dobře.
    Pokud jde o záření bodů, tohle hrozně záleží jak máš komplet nastavenou TV. Pro rozumné nastavení je nutné nejet v PC režimu, dále rozhodně pro PC vypnout dynamický kontrast a další nastavení mít rozumně. V jiném threadu jsou tu moje nastavení, můžeš zkusit.

    Mě přijde jako monitor naprosto ok a to jsem zvyklý na slušné monitory (u dalšího PC doma mám třeba Eizo S1910, v práci NEC 2470WNX).
    Problém je tu jediný a to velikost, což se u mě projeví více, když mám 46tku. Pokud si sednu extra blízko, abych nemusel zvětšovat písmo (žádným způsobem), tak už je to na oči trošku unavující, protože přeci jen ta svítící plocha je hrozně velká.
    Tedy používám druhou metodu, sedím dále stejně jako při sledování filmů. Takhle je ale moc malé písmo (sice ho na defautlní nastavení i tak přečtu, ale jak je malé, tak na delší čtení nepřipadá v úvahu). Musím tedy nějakým způsobem písmo zvětšit. Pokud by bylo všude větší, tak to bude zcela bez problémů.
    Ovšem zde se naráží na klasické problém ve windows, že neexistuje žádná metoda, jak korektně zvětšit písmo, aby úplně všude to fungovalo správně.
    Musel jsem tedy přistoupit na zvětšení dpi, což dělám vždy nerad. To výřeší ok, že je písmo větší všude, ovšem způsobuje v některých aplikacích problémy (protože je tam natvrdo velikost dialogů a pak se do nich větší písmo nevejde).
    V prohlížeči je možno pak zvětšovat písmo dle potřeby (což je rychlé přes ctrl + kolečko), ovšem zase tohle nefunguje všude (problém u špatně napsaný stránek, které používají natvrdo velikost písma a ne správně relativní velikosti).
    Tedy celkově jsem jako monitor spokojený až na občasné problémy s tou velikostí textu. Pokud sedím u počítače více hodin (a jde o čtení textů), tak už většinou raději jdu k druhému PC.
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Je tu občas
    Registrace
    Nov 2007
    Příspěvků
    103

    Já mám 40LEA686 připojenou přes DVI-HDMI k 8800 GT, a měl jsem podobný problém. Ovladač se totiž sám nastavil na 1080i, obraz byl takový máznutý, a lehce se nevešel na obrazovku. Stačilo v Nvidia settings přehodit na 1080p, a obraz je ostrý jako břitva.
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Nováček
    Registrace
    Jun 2008
    Příspěvků
    5

    Mám ten samý problém. Pořídil jsem si tuto TV. S obrazem jsem spokojený. Mám ale problém po připojení této TV k PC. Mám ATI 4870 a s TV to mám propojeno přes HDMI (včetně zvuku). Můj problém ale tkví v tom, že když naladím vstup kde to mám připojeno (HDMI2) tak obraz nevyplní obrazovku až do krajů i když mám na PC nastaveno rozlišení 1920x1080p 60Hz. Tím pádem je obraz přepočítáván a ztráci na ostrosti. Obraz si samozřejmně mohu v ovládacím panelu grafiky zvětšit až mě vyplní celou plochu až do krajů, ale to není ono. Před tím jsem měl taky LCD TV ACER 37" kde bylo nativní rozlišení 1366x1024 a tam vše chodilo přes stejnou grafiku ATI a HDMI-HDMI naprosto ok a obraz byl krásně ostrý a krásně do krajů jak má být. Volal jsem v týdnu na servis Samsung a tam jsem se jen dozvěděl že to nikdy nezkoušeli, protože na to nemají hardware a nevědí co s tím. Prý jsem první kdo si stěžuje. Ještě mě napadlo že zkusím koupit kabel DVI-HDMI a zvuk vyřešit dalším kablíkem. Tak dám vědět jak to dopadlo. Ale moc si od toho neslibuji a obávám se že to bude vlastnost této TV
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Je tu pravidelně Avatar uživatele MlokCZ
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    636

    Latexman:
    Vlastnost TV to rozhodně není. Jak už jsem tu psal, tak mám vše (tedy včetně písmo) naprosto ostré a to se všemi grafikami, co jsem to zkoušel.
    Mám to tedy připojené kabelem DVI->HDMI (zvuk mám vedený mimo TV, takže mi nezajímá), ale to podle mě vliv mít nebude.

    U starších Radeon (co ještě nejsou HD), tak tam to jede rovnou s pixelmapingem 1:1, dokonce to vnucuje PC režim, ať je hdmi2 vstup pojmenovaný jak chce a nejde se toho zbavit.
    U HD Radeon (zkoušel jsem více modelů a teď tam mám v HTPC Radeon 4650), tak tam je třeba zrušit zmenšení obrazu, aby byl přes celou obrazovku. A k tomu nastavit pouze skenování. Pak jede správně 1:1 pixel maping a vše ja naprosto ostré (srovnávám s desítkami LCD monitorů, které mi prošli pod rukama).
    A musí to tedy být kombinace kdy v ovladačích posuvník udnerscan - overscan je na 0% v kombinaci s pouze skenování.
    Nesmí se samozřejmě nechat 16:9 na TV a pak jen nastavit tím posuvníkem, aby obraz vyšel na celou obrazovku. V tu chvíli stále přepočet zůstává a ostré to není.

    A na neostrosti jsem hodně citlivý, třeba při připojení LCD přes D-Sub, když není zcela perfektní výstup (což bývá často u notebooku), tak jakoukoliv neostrost hned vidím a vadí mi to.

    A pak samozřejmě předpokládám, že je nastaveno 60p.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Použití LCD televize jako monitoru k PC
    Od petersen v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 11
    Poslední příspěvek: 28-03-2016, 19:32
  2. LCD: Samsung Le40a786
    Od Zoli37 v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 1921
    Poslední příspěvek: 04-04-2013, 12:11
  3. Používáte někdo projektor místo monitoru?
    Od Birkov v sekci Projektory
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 04-12-2011, 13:22
  4. Samsung PS50A756 vs. SONY KDL-40W4500 vs. Samsung LE40A786
    Od zury v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 4
    Poslední příspěvek: 04-03-2009, 09:47
  5. LCD televize místo monitoru
    Od jackjack v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 28-10-2008, 21:02