Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Zobrazené výsledky: 1 až 10 z 10

Téma: Jak spravne nastavit pocitacovy (CRT) monitor?

  1. #1
    Je tu občas
    Registrace
    Mar 2007
    Příspěvků
    247

    Rika se ze kdyz (napr. ve Vegasu) upravuju barvy v obraze nejakeho videa, tak je dobre mit spravne nastaveny monitor (jas/kontrast, asi podle ruznych barevnych tabulek). Mate s tim nekdo zkusenosti? Pripadne nevite o nejakym dobrym navodu?
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Je tu občas
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    168

    Kdybys mel v pocitaci Photoshop, tak bych poradil alespon okometricky nastavit pomoci programku Adobe Gama, ktery byva umisteny v Program Files/Adobe/PhotoshopX.X/Pomocné soubory/kalibrace. Slozitejsim a drazsim resenim je koupe sondy, treba http://www.dtpobchod.cz/default.asp?...73&StiId=16490, to je ale nejlevnejsi, profi vysledku se asi nedosahne, ale lepsi neco nez nic, mrkni kdyz tak i na dalsi vyrobky z teto amaterske kategorie: http://www.quentin.cz/xrite/kolorimetry.php
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Je tu občas
    Registrace
    Mar 2007
    Příspěvků
    247

    Dival jsem se teda na to Adobe Gamma. Hned v prvnim nastaveni mi to rekne, abych si posunul kontrast na nejvyssi hodnotu. Opravdu ma byt kontrast monitoru na plny koule?
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pořád
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    8,391

    no hlavne to netreba pozerat na monitore ale na nakalibrovanom broadcaste alebo telke aspon ..
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Je tu občas
    Registrace
    Mar 2007
    Příspěvků
    247

    Takovy moznosti zatim nemam.

    Ale zajima me to s tim kontrastem - taky mate nastavenej kontrast na maximum?
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Moderátor Avatar uživatele Ivo Mašek
    Registrace
    Apr 2004
    Příspěvků
    13,841

    Ale zajima me to s tim kontrastem - taky mate nastavenej kontrast na maximum?
    Normální uživatelé ne.
    Pojem kontrast udává, jaký je rozdíl mezi nejbělejší bílou a nejčernější černou, které dokáže monitor zobrazit.Minimem bývá přibližně hodnota 300:1. Je nutné podotknout, že rozdíl mezi např. 500:1 a 800:1 nelze poznat pouhým okem.
    Řiď se vlastním zrakem.
    Naposledy upraveno uživatelem Ivo Mašek: 09-08-2008 v 10:14
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Je tu občas
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    168

    cuaron: ono je toho stejne i vic, treba nastaveni barevne teploty, to pak ma velky vliv na nastaveni pletovky, poradne vysledky da jen skutecna kalibrace, zkus si prostudovat treba forum na Grafika.cz v sekci fora Color Management: http://forum.grafika.cz/list.php?112 - je to docela veda. Ja to amatersky delam tak, ze v prvni fazi zkousim Adobe Gama, pak kontroluju treba na www.photopost.cz stupne sede, ktere se objevuji u kazde prohlizene fotky. Pak jeste kontroluju v programu na upravu RAWu z fotaku, jak se mi zobrazuje bila (po kliknuti na bilou stenu automaticke vyvazeni bile a podle toho si lehce doladim teplotu monitoru. To jsou opravdu jen ty nejamaterstejsi reseni, meni se to samozrejme i podle okolniho osvetleni, jinak to vypada za denniho svetla, jinak, kdyz upravuju fotky nekdy pres noc, samozrejme se uz dlouho chystam upravit si svetlo v mistnosti, kde mam pocitac, tak, aby odpovidalo dennimu svetlu, ale znate to
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Je tu občas
    Registrace
    Mar 2007
    Příspěvků
    247

    Jo, par clanku uz jsem si o tom nasel. Je to vskutku veda.

    Ja vim, co je kontrast. Jen me prekvapilo, ze podle Adobe Gamm si ho mam nastavit na nejvyssi moznou hodnotu. A nevim, jestli to ma tak byt jen pro ucely ty kalibrace, nebo to mam tak nechat naporad. Kdyz mam na svym monitoru kontrast nastaveny na 100% a ctu treba cerny text na bilym pozadi, tak je ten pomer bila-cerna tak ostry, jako by vam ty pismena nekdo vyrezaval ziletkou do oci. Ale mozna to je jen nezvyk (predtim jsem mel konrast na 60%), proto se ptam.
    Vy vsichni mate na monitoru kontrast taky na 100%?
    Naposledy upraveno uživatelem cuaron: 11-08-2008 v 02:04
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Je tu občas
    Registrace
    Mar 2007
    Příspěvků
    247

    Citace Původně odesláno od Ivo Mašek Zobrazit příspěvek
    Řiď se vlastním zrakem.
    No, Adobe Gamma po me nechtelo, abych se ridil vlastnim zrakem, ale hned pred zacatkem kalibrace me zada, abych si nastavil kontrast na nejvyssi moznou hodnotu bez ohledu na to, jaky mam monitor. To znamena, ze doporucuje, aby u vsech monitoru byl kontrast nastaven na 100%, nebo na mam na tenhle pokyn kaslat? Fakt by me tohle docela zajimalo, jestli se doporucuje mit kontrast na monitoru co nejvyssi, nebo ne.
    Naposledy upraveno uživatelem cuaron: 11-08-2008 v 02:04
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Je tu občas
    Registrace
    Jan 2008
    Příspěvků
    168

    Ja to mam asi na 80 %. Taky asi zalezi, jak mas stary a vojety monitor. Stejne bez sondy a odpovidajiciho osvetleni v mistnosti je to jen pokusnicina.
    Odpovídat lze po přihlášení

Podobná témata

  1. Jak správně nastavit KMPlayer
    Od kadett v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 23-11-2010, 21:15
  2. LCD: Jak nastavit správné rozlišení ?
    Od fox171 v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 02-11-2010, 17:19
  3. DVBViewer - jak spravne nastavit ladeni kanalu
    Od Brin v sekci SW přehrávače
    Reakcí: 0
    Poslední příspěvek: 10-09-2008, 19:30
  4. Reakcí: 2
    Poslední příspěvek: 08-12-2006, 18:00
  5. Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 05-04-2005, 08:49