Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Střihací software očima začínajícího.

Pave1 (4279)|20.5.2008 19:24
Tak na TV placky zrovna expert nejsem .-) , ale HDMI nebo S-Video můžeš propojit z PC (grafická karta může mít HDMI nebo S-VIDEO konektor), to je jistě jedna možnost (investice do grafické karty s akcelerací HD videa a HDMI konektorem obnáší asi 4k).

U těch rekordérů je problém, že mají většinou analogové tunery - po vypnutí analogu (dva roky max) tak nepůjde využít časovač (nebo jen přes "setobox" aneb externí digi tuner, ale dojde tam k přepočtu, což znamená degradaci). Koupil bych tak být tebou raději rekordér, který už má digi tuner (DVB-T v mpeg2 na jeho životnost postačí, pro příštích 5 - 8let).
JInak ta konfigurace přípojných míst není špatná, jen bych v obchodě ověřil, že z USB vstupu umí přehrávat video rovnou do HDMI. Určitě by se hodila podpora pro externí LAN disk (LAN konektor), mrkni na ten "A100" popcorn (je to jen přehrávač, ale akceleruje H264 aneb AVC, můžeš tak své video z HDV přepočítat do distribuční komprese např. s 5 - 8Mbps v H264 a výsledek bude velmi dobrý. Tyhle přehrávače nemají tuner, ale zato mají LAN konektor, dají se připojit k tuneru v PC nebo v STB.

Určitě tohle dobře promysli, levný rekordér s analog tunerem bych ale nekoupil (stojí 6k, ta A100 s diskem 8k a tuner si můžeš přikoupit externí podle potřeby, tj. i ho levně v budoucnu vyměnit např. za novější, což se může hodit ;) ).
Vladim (91)|20.5.2008 20:32
Pavle, jsem rád, že píšeš. To řešení není nyní na pořadu. K tomu vybavení tunerem, mám settopbox a chytám jen satelit. Obraz je velmi kvalitní bez nějakých šumů nebo kostiček, stíhá to všechny rychlé cuky úplně plynule. Žádnou pozemní antenu už rok nemám a ani nebudu mít. To by potom bylo jiné řešení ?
(Protože jdu přes settobox, proto jsem volil rekorder bez tuneru.)
Pave1 (4279)|20.5.2008 21:22
Tak pak je to v pohodě (jsi dál, než jsem si myslel, tedy v tom DVB-S .-) ).

Ale ověřil bych si, jak vypadá nahrávka na tom rekordéru (většina signál převzorkovává, přepočítává). chce to stáhnout manuál a podívat se, jaká je technická specifikace záznamu (především záznamový režim pevného disku, použitý typ komprese, dat. tok).

Z hlediska připojení té kamery je to pak ok, ale zbytečně budeš šoupat kameru, lepší by byl přehrávač, který lze připojit přímo k PC (tedy po LAN síti), abys tam hotové video mohl jednoduše překopírovat. To je například ta A100 (navíc je to přenosné, takže to můžeš vzít sebou na návštěvu .-) ). JInak to musíš na ten disk cpát z kamery (pokud nemáš v PC HDMI out).

P.S. A ta A100 podporuje na HW úrovni H264 a různé další druhy kompresí (od HDV aneb mpeg2 až po wmv), to ten pevný disk v přehrávači rozhodně nebude umět, tam to bude vše v SD rozlišení, na to si dej pozor. Asi bych šel cestou těch mediálních center, co podporují i HD.
Vladim (91)|20.5.2008 22:40
Ano, už jsme si prostudoval PopcornHour A-100. Je to opravdu bomba. Jen jsem nepochopil jak to je s tím vkládáním disku. Tady má synstvo několik HD disků i se šuplíkem tady jeden mám. To znamená že to je podobné připojení jako přenosný disk ? Ten jsem z PC normálně vytahnul a po zastrčení se zase natlačil do konektorů. (Jenže u tohoto nového PC už šuplík nemám. ) Je to u toho A-100 něco podobného ? Znamená to, že by se do toho dal implementovat nějaký 160 Giga disk a na něj i nahrávat z TV ? Ale to není můj případ. Nahrávat z TV - npotřebuju. Ty asi budeš vědět, jestli tam jde z USB výstup přímo na TV.

Jinak mám doma DVD přehrávač, který umí MPEG-4. Ale jak to dostat do TV je tam jen scart, nebo S-video a pak cinche.
Jak to čtu, tak je to krabička, kterou bych mohl přenést od TV k PC (mám to v domě od sebe daleko na síťové propojení), ale kdo ví, třeba to uděláme. Až sem přijde synátor tak jakožto správce sítě u velké firmy mně vnese jasno.
Ještě se vrátím také k tomu LG recorderu a podívám se na novější typy jaké mají zpracování, vztupy a výstupy. No, zatím budu jen hloubat nad věcí vědeckou. Tedy o hardware a budu pracovat na střižně.

Jo, ještě jeden dotaz na Premču a to zvuk. Když nechci nahraný zvuk, tak to dělám stažením táhla audio až dolů a přidanou muziku pak reguluji. Nejde tu audio stopu úplně smáznout?
Pave1 (4279)|21.5.2008 01:34
1. A100 má HW akceleraci (novým čipem), dej pozor, není mpeg4 jako "mpeg4 avc" aneb H264 (řekni synátorovi, ať se na to mrkne).
2. Přípojná místa A100 pohledej na netu, je jich dost (vše potřebné tam je).

3. To audio můžeš "oddělit", jen napřed pravým tlačítkem na timeline na něj klikni a vyber z menu "unlink" (tím zrušíš vazbu mezi videem a audiem a můžeš s nimi pracovat jako se samostatnými klipy, pak ho ZNOVU označ - už se označí bez videa - a smaž pomocí delete). Případně už rovnou střihni do timeline pouze video (do vrchní videostopy, která nemá audio).
bugr (295)|21.5.2008 13:42
no já si v rámci téhle diskuze uvědomil že jediný způsob jak dostat do LCD HD signál je z mé kamery tím kabelem jak má na konci modrý,zelený a červený konektor, ani nevím jak se to jmenuje.
Asi začnu shánět nějaký externí HDD s příslušnými výstupy, stejně potřebuju někam zálohovat.
Pave1 (4279)|21.5.2008 16:57
komponentní výstup (kvalitnější, info o barvách je oddělené po složkách), ten žlutý cinch je pak kompozit (jedním spojením jde jak info o jasu, tak o barvě)
bugr (295)|21.5.2008 18:11
jaký žlutý? já nepsal nic o žlutý, já vím k čemu jsou klasický cinche ;)
Pave1 (4279)|21.5.2008 20:07
To je bugře pro úplnost, neber si to osobně

(však víme, že ty víš, že žlutý je kompozit, ale je dobré ta dvě slova dát vždy k sobě, aby sis je třeba nespletl, jsou si "podobná" ;) )

komponentní vs. kompozitní signál ...
bugr (295)|22.5.2008 11:49
aha, komponentní a kompozitní, mě se ta slova spojila :-)
Pave1 (4279)|22.5.2008 13:55
To se stává, já vím.

;) .
pavlusa69 (14)|24.5.2008 15:26
Všechny zdravím, jsem totální začátečník ale nějaké zkušenoszi mám. Potřeboval bych od vás poradit ohledně střihu videa a nastavení PC. Prolouskával jsem se všemi možnými fórama ale jsem už v koncích se silama, a tahla diskuze očima začínajícího by mi snad mohla poradit. Tak začnu od začátku: začínal jsem muvie makerem, pak vegasem 7, pak videostudio 11, a na konec jsem u pinacle. Muj problém spočívá v tom , že jsem po tom všem zkončil u muvie makeru neboť mi nejvíce vyhovuje (je prostě jednoduchej :) ) ale při importu obsáhlejších dat mi kolabuje :( a absolutně nevím co s tím. Vše se jeví že to je v pořádku dokud to neimportuji na časovou osu. Jakmile to udělám tak to kompletně spadne. Skoušel jsem i přeinstal atd. ale nic. Mužete mi poradit PLS.. a ještě taková otázečka: který z prográmku na stříh by uměl obraz v oraze??? Někdo mi tvrdil že vegas ale tam jsem to nedohledal. Předem díky a omlouvám se za ten román :)
BEPE (539)|24.5.2008 17:59
2 pavlusa69: No z toho co jsi jmenoval bych se vrátil k tomu Vegasu, Movie Maker totiž není moc perspektivní program ani pro začátečníky, zvláště když máš asi větší ambice než v současnosti si myslíš, viz obraz v obraze
michal_h (492)|24.5.2008 19:45
[QUOTE=pavlusa69;178574]Všechny zdravím, jsem totální začátečník ale nějaké zkušenoszi mám. Potřeboval bych od vás poradit ohledně střihu videa a nastavení PC. Prolouskával jsem se všemi možnými fórama ale jsem už v koncích se silama, a tahla diskuze očima začínajícího by mi snad mohla poradit. Tak začnu od začátku: začínal jsem muvie makerem, pak vegasem 7, pak videostudio 11, a na konec jsem u pinacle. Muj problém spočívá v tom , že jsem po tom všem zkončil u muvie makeru neboť mi nejvíce vyhovuje (je prostě jednoduchej :) ) ale při importu obsáhlejších dat mi kolabuje :( a absolutně nevím co s tím. Vše se jeví že to je v pořádku dokud to neimportuji na časovou osu. Jakmile to udělám tak to kompletně spadne. Skoušel jsem i přeinstal atd. ale nic. Mužete mi poradit PLS.. a ještě taková otázečka: který z prográmku na stříh by uměl obraz v oraze??? Někdo mi tvrdil že vegas ale tam jsem to nedohledal. Předem díky a omlouvám se za ten román :)[/QUOTE]
videostudio je v pohodě, pinnacle také - pip umí oba, ještě můžeš zkusit premiere elements nebo powerdirector

ten movie maker je špatný program
IVO (4)|24.5.2008 20:33
Po experimentovaní doporučujem pre strihanie a následné slúčenie súborov mpg program TMPGEncPlus 2.5
voliť MPEG nástroje.
Program je v cz a ovládanie jednoduché
Vladim (91)|25.5.2008 08:55
Jsem v troubě. Nedokážu stahnout z HV20 do Adobe premiere elements4.0 natočený klip. Zapojení přes firewire, ale jakoby kamera nebyla zachycená. Program WinMovieMaker aspoň řekne, že nebylo připojeno žádné zařízení, ale Adobe se tváří jako mrtvola. Jen se mně povede červeným puntíkem pustit video na kameře, ale adobe ve svých oknech neukazuje nic. Nastavení kamery mám podle manuálu pro přehrávání. Tak, kdo něco poradíte, budu rád.
bugr (295)|25.5.2008 11:33
[QUOTE=Vladim;178658]Jsem v troubě. Nedokážu stahnout z HV20 do Adobe premiere elements4.0 natočený klip. Zapojení přes firewire, ale jakoby kamera nebyla zachycená. Program WinMovieMaker aspoň řekne, že nebylo připojeno žádné zařízení, ale Adobe se tváří jako mrtvola. Jen se mně povede červeným puntíkem pustit video na kameře, ale adobe ve svých oknech neukazuje nic. Nastavení kamery mám podle manuálu pro přehrávání. Tak, kdo něco poradíte, budu rád.[/QUOTE]

Zkus HDV split, já jsem s ním začínal s XH-A1
funguje skvěle, rozhodí to podle střihu na jednotlivý soubory, jen to pitomej pinnacle nenačte tak už ho nepoužívím
http://strony.aster.pl/paviko/
bugr (295)|25.5.2008 11:37
[QUOTE=pavlusa69;178574]Všechny zdravím, jsem totální začátečník ale nějaké zkušenoszi mám. Potřeboval bych od vás poradit ohledně střihu videa a nastavení PC. Prolouskával jsem se všemi možnými fórama ale jsem už v koncích se silama, a tahla diskuze očima začínajícího by mi snad mohla poradit. Tak začnu od začátku: .......................[/QUOTE]

si začátečník a začínáš obrazem v obraze? tak to je dobrý :-))

Movie maker je pro totální sebevrahy nebo závisláky na woknech, zkus cokoliv jiného, mě připadá pro začátečníka pinnacle jako nejjednodušší.
Ten tmpegencoder je imho dobrej jen na střih něčeho třeba staženýho z televize. Na střih videa z kamery mi nepřijde jako dobrý nástroj. A to si nejsem jistý jestli umí avi, podle mě stříhá jen mpegy, ale už jsem s ním nějakou dobu nedělal tak nevím ;)
Vladim (91)|25.5.2008 18:30
K mému vlastnímu "o stažení do Adobe prem elem4".
Systemem pokus-omyl jsem bádal až dobádal. Proč jsem to nestahnul v jiném softw.?????? No, protože jsem za Adobe zaplatil hříšný peníz tak přece musí sloužit i kdyby nechtěl. Je to všechno o správném nastavení. Když jsem to natočil v HDV, musím si nastavit také stažení HDV. A to jsem měl před tím špatně - jako DV. Stahlo se to jako .mpeg. Snad to je dobře pro editaci. Dělal jsem zatím s .avi, ale to bylo stažené z analogové kamery přes HV20.

Jinak za návod k původnímu dotazu co s tím (vlastně přišel jen jeden) děkuji.
pavlusa69 (14)|25.5.2008 20:13
Diky za rady ohledně jakého softu se mám chytit kvůli tomu pip (obraz v obraze). Co se týče toho muvie makeru tak jsem s ním spokojen jen ohledně střihu. Mám nahrávky a ty potřebuji jen rozstřihnout a v něm mi to přijde nejjednoduší. Co se týče importu z vhs kazet (stará kamera :( ) tak to je dobrej ten pinacle. Abych to uvedl na pravou míru tak mám TV kartu a k ní byl soft Pinacle studio quick star 10 a nemám k tomu ty prémiové balíčky (je to vše v AJ a docela drahé) :( takže pip asi nebude neboť v těch základních funkcích jsem to nenašel, a návod k obsluze jsem nenalezl. Tedy nalezl na diskuzním fóru ale..... stránka error :( . Jo a opravdu jsem začátečník ale mám nějaké ty představy jak by mělo video vypadat. Moc díky za rady a trpělivost :)
Pave1 (4279)|25.5.2008 21:16
[QUOTE=Vladim;178716]Systemem pokus-omyl jsem bádal až dobádal. Je to všechno o správném nastavení. Když jsem to natočil v HDV, musím si nastavit také stažení HDV. A to jsem měl před tím špatně - jako DV. Stahlo se to jako .mpeg. Snad to je dobře pro editaci[/QUOTE]


Ahoj Vadime, vidím že sbíráš první zkušenosti .-) .

Správně nastavit projekt je základ, který jsi odhalil. Stažený soubor je v premče označený mpeg a je to vpořádku (je to HDV).

Při exportu zpět na pásku má premiere elements 4 předvolbu pro HDV, při exportu na PC ale ne (dá se to obejít, už jsem ti to psal - exportuješ jako na pásku, premča uloží dočasný soubor do adresáře s projektem, po skončení neodklikneš OK, ale předtím ho nejdřív zkopíruješ jinam a přejmenuješ koncovku na .m2t, je to HDV .-) ). Jediná nevýhoda tohoto postupu je nutnost připojeného zařízení při zač. exportu do FireWire (já tam dávám Canopus ADVC a stačí to).

Samozřejmě je možné nastavit parametry manuálně (exportních možností "pro PC" má premiere elements hodně), ale preset HDV v nich bohužel chybí - je to jediná věc, kterou bych tomu "až hříšně levnému sw" vytknul :D .
Vladim (91)|26.5.2008 07:31
Zdravím Pavle1.
Je to o sbíraní zkušeností. To je fakt. Byl jsem v sobotu natáčet na letišti v Milovicích, kde jel Pavel Sprint Rally. A tam jsem švenkoval po autech za jizdy. Při prohlížení z pásku přímo na TV se mi zdálo, že auto je dobré, ale statické pozadí se posouvá mírně cukavě. Teď čím to je. Je to nestíhání televize nebo nestíhání záznamu na pásce. Asi se to dá dost těžko takhle říci.

Jiank jsem ještě sehnal plný Magix Movie edit Pro 12. A také do toho stahnul ta auta. Je to opravdu moc podobné s Adobe PremE4. Ale řekl bych lépe udělané pro amatery. Parametry se zde lépe nabízejí, jsou lépe vizuálně zpracované. No, nebudu to popisovat, jen pokud by někdo chtěl. Pro Adobe se dá sehnat čeština za 120 k, do Magixu jsem zatím nenašel. (Je jen pro Magix Photo..)
michal_h (492)|26.5.2008 11:01
[QUOTE=Vladim;178768]Byl jsem v sobotu natáčet na letišti v Milovicích, kde jel Pavel Sprint Rally. A tam jsem švenkoval po autech za jizdy. Při prohlížení z pásku přímo na TV se mi zdálo, že auto je dobré, ale statické pozadí se posouvá mírně cukavě. Teď čím to je. Je to nestíhání televize nebo nestíhání záznamu na pásce. Asi se to dá dost těžko takhle říci[/QUOTE]
tak to buď rád že se ti cuká jen pozadí...mimochodem, točils to v 25p nebo 60i?
Pave1 (4279)|26.5.2008 16:50
Asi nejpravděpodobnější je např. zapnutý stabilizátor (může to dělat, vyzkoušej si to někde na něčem nedůležitém se zap. i vyp stabilizátorem), pak je také otázka času závěrky (kratší časy 1/100 nebo 1/250 sice dávají v pohybu ostřejší obraz, ale v rychlém pohybu už nemusí být výsledek "pocitově" zcela plynulý; delší čas 1/50 to sice "víc mázne", ale zase je to plynulejší...)

Tyhle věci je třeba si vyzkoušet, někdy je drobný "cukanec" (od stabilizátoru) přijatelnější, než neustále rozklepané video.
Vladim (91)|27.5.2008 07:58
[QUOTE=Pave1;178742]Ahoj Vadime, vidím že sbíráš první zkušenosti .-) .

.... exportuješ jako na pásku, premča uloží dočasný soubor do adresáře s projektem, po skončení neodklikneš OK, ale předtím ho nejdřív zkopíruješ jinam a přejmenuješ koncovku na .m2t, je to HDV .-) ). Jediná nevýhoda tohoto postupu je nutnost připojeného zařízení při zač. exportu do FireWire (já tam dávám Canopus ADVC a stačí to).
[/QUOTE]

Tady nevím o čem to je.
1.Jaký je účel celé operace, (že to bude uložené jako hotový klip na PC?)
2.kam se to exportuje do FireWire
3.Canopus ADVC je zařízení? a kam ho dáváš?

Dotaz ode mne na Prem4. Něco jsem udělal špatně v nastavení. Když si pustím v editačním okně klip tak to je hrůza v zobrazení, jakoby vodorovné vlnění obrazu. (Když jsem dříve nahrál ten Ještěd, tak obraz nádhera bez jakýchkoliv ruchů.) Poraď jak nastavit stažení z kamery.
voborilo (1)|27.5.2008 12:54
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na pár věcí ohledně problematiky přidávání dabingu do filmu. Jsem začátečník a zkuším to v Pinnacle 10.5. Celkem jsem to pochopil, jenže mám problém s výstupem. Když vyrenderuji "napasovaný" dabing, tak při spojení s obrazem v IFO-Editu se obraz na některých místech "cuká". Nedělá někdo také dabingy, abych mohl konzultovat? Děkuji za pomoc. - Voborilo
Pave1 (4279)|27.5.2008 19:02
[QUOTE=Vladim;178969]Tady nevím o čem to je.
1.Jaký je účel celé operace, (že to bude uložené jako hotový klip na PC?)
2.kam se to exportuje do FireWire
3.Canopus ADVC je zařízení? a kam ho dáváš?

Dotaz ode mne na Prem4. Něco jsem udělal špatně v nastavení. Když si pustím v editačním okně klip tak to je hrůza v zobrazení, jakoby vodorovné vlnění obrazu. (Když jsem dříve nahrál ten Ještěd, tak obraz nádhera bez jakýchkoliv ruchů.) Poraď jak nastavit stažení z kamery.[/QUOTE]

ad 1) ano, účelem je dostat "HDV" (mpeg2 v HD specifikaci, vyhovující HDV) na disk, jako originál (je možné ho později snadno exportovat na pásku, dělat z něj distribuční soubory atd.). Není to nutná věc, ale může se to hodit.

ad 2) po FW exportuješ "z pásku nebo na pásek" - tedy z kamery nebo do kamery (hotový sestřih např.)

ad 3) ADVC je externí Analog/Digital(A/D) obousměrný převodník (podobný, jaký máš v kameře). Lze ho použít např. i pro odkuk na TV, tedy při střihu v SD rozlišení (HDV sw přes něj náhledově většinou neprotalčí).

------------

Nastavení projektu (HDV 1440x1080/50i) zkontroluješ snadno (viz 3. obrázek). Pak můžeš nastavit i kvalitu odkuku (viz manuál, hledej něco jako display setting nebo preview setting), zkus kliknout pravým tlačítkem do okna s náhledem a vyber "fit to screen" (nebo 100pct např.). Špatně nastavený náhled může působit tebou uvedené vady, zkus vyexportovat kousek videa zpět na pásku v kameře, výsledek zkontroluj na TV.
Pokud je stejně kvalitní jako původní HDV, je problém jen v odkuku (nastavení sw nebo vyjímečně grafické karty).

Poslední možností je, že jsi na video vložené v timeline (časové ose) aplikoval nějaký efekt a nevyrenderoval jsi ho (tady záleží na druhu efektu, u některých je render pro kvalitní náhled nutný).
display settings.jpg previewing movies_help.jpg nastaveni projektu HDV.jpg
Vladim (91)|16.6.2008 21:21
Dotaz ohledně AdobePremElem.4
Pokoušel jsem se dostat na svůj web přímo z APE4 video. Jsou zde však jen šablony pro NTSC, viz obrázek

Spojení dopadlo dobře, komprimace také, ale na www byl jen malý zlomek kb.
Je možné nějak upravit šablonu? Poradíte jak to má správně fungovat?
adobeftp.jpg
Vladim (91)|20.6.2008 18:35
Tak ještě jednou. V pondělí jsem se ptal, zda někdo může nějak pomoci ohledně exportu na web, viz písmo ned tímto. Nikdo neví? Nebo ví a nepoví?
Pave1 (4279)|20.6.2008 20:59
Ahoj Vadime, šablony jsou jen ulehčením.

Rozklikni záložku advanced (kuk do helpu) a nastav si základní parametry (PAL, rozměry, dat. tok, CBR vs VBR) dle svého. To samé najdeš u záložky audio (tamtéž), navštiv i třetí záložku (z hlavy název nevím .-) ).

Osobně používám předvolby pouze pro "PC" (ulož do PC) kde máš nejširší výběr (kontajner avi, QT; wmv atd), v nich si zvolíš kompresi jakou chceš. Propátrej pak tuhle záložku, použij předvolbu pro wmv např. a parametry uprav dle svého pomocí advanced. Ahoj.