Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Panasonic HDC-DX1EP-S jako rodinná?

Pave1 (4279)|29.4.2008 22:11
[QUOTE=Vladim;175127]Od pátku mám HV 20. ... Nyní jak to dostat na DVD. To není takový problém obecně, ale jak to dostat zase v takové kvalitě jako přímo z pásku nebo jen trochu horší. ....
Moje resumé pro první střihání a titulkování je .. Womble. Mám poslední verzi Womble MPEG Video Wizard DVD. Tak a teď se musím nějak vzdělat na starý kolena, abych kvalitní stažené video nezhoršil úpravami a exportem na DVD. Kdyby jsi mně dal obecnou informaci, čeho se vyvarovat, byl bych rád. Mám několik stažených návodů, hledal jsem v diskuzích, ale o kvalitě a jak nepokazit HDV tam ještě nic není. Nějak jednoduše pro začátek, byl bych rád. Díky Vladim[/QUOTE]


Jsem rád, že jsi s kvalitou spokojený. Za cenu cca o 5k vyšší (než byla tvá původní) máš kameru, která ti při dobrém zacházení bude sloužit 10 - 12let (typuju nejmíň .-) ), s kvalitou řádově vyšší než původní kousky z tvého výběru.

K prohlížení na TV - pokud jsi doma, je v poslední době zdá se nejjednodušší nepálit BR (HD) media, ale soubor v HDV uložit na disk (případně v HD1 rozměru v nějaké kvalitní distribuční kompresi, která nezhorší moc kvalitu, např. H264 - všechny distribuční komprese jsou ale obecně ztrátové, velmi u nich záleží na použitém dat. toku, kde kvalita pak prudce klesá).
Ten disk v provedení MEDIALNÍHO centra stojí kolem 5000Kč, je tak levnější než BR vypalovačka a přitom obsahuje vše potřebné i pro projekci jinde než u tebe doma (všechny přípojná místa, vlastní systém správy souborů bez PC). Např. Pytkin myslím tady upozorňoval na "popcorn" (?) A100
http://www.popcornhour.cz/products/A-100/index.aspx (zálohuj ale zpět na HDV pásku, vždy)

Druhou možností je BR disk (nebo Playstation Sony, jako přehrávač, ale potřebuješ ještě palírnu).

Třetí možností je doma prohlížet záznamy z PC (na TV), případně z LAN disku (běžný externí disk, jen s LAN propojením např, na Set Top Box, přes který to pak jde spustit).

Poslední možností je výsledek po sestřihu nahrát na kameru (na HDV) zpět pro zálohu do budoucna (dej tam 30sec černé před i za pořad, všechny záběry s titulky pak přidej znovu nakonec, ale bez titulků. Do budoucna se to velmi hodí) a pro prohlížení vyrob z takto uloženého videa na pásce v kameře tu SD verzi (tedy 720x576).

- zde jsou dvě možnosti:
1.jednoduchá - výsledek znovu nahraj do PC, ale jako DV (v menu kamery zapneš "DC on", jak se to asi jmenuje, natáhneš to do DV projektu widescreen, tedy 16:9. Z nataženého souboru přepočteš mpeg2, z něho vyrobíš DVD (menu atd). Vše lze udělat najednou např. v Premieře Elements.
2. složitější, v PC lze rovnou (bez exportu zpět na pásku) provést (také kvalitní) DC přes VirtualDub (malý program), ale to je složitější na vědomosti.

I první způsob je OK, zpočátku používej ten, než vše vyřešíš (DC = downconverze)

------------------

Co se týče střihu, womble bych být tebou opustil. To je spíš pro střih SD mpeg2.

Vynechal jsi tu premiere ELEMENTS (stojí cca 2,500Kč a je fajn, používám ji). Střih HDV v ní je velmi snadný (verze Adobe PE4) a obsahuje kvalitní enkodér do H264, mpeg2, wmv atd. Vřele doporučuju, pokud máš starší železo, tak zkus Vegas Platinum, má menší nároky a je taky velmi kvalitní (cena zhruba stejná).

Těším se na ukázky, něco pak postni, my ti na to mrknem a poradíme :-) , lidí je tu ochotných dost.

Přeju hodně pěkných záběrů a spolehlivou mašinku, jsou to jen stroje, tak pozor na prach a především silný vítr - umí poničit mikrofony, (když kameru vystrčíš z auta, vlaku, nebo točíš ve vichřici).

http://www.amsoft.cz/Produkty/adobe/premiereel/main.html
http://www.adobe.com/products/premiereel/
http://www.neryx.com/blog/post/premiere-elemenst-4.aspx (obrázky prostředí)
Pave1 (4279)|29.4.2008 22:28
P.S. Když vezmu, že má první videokamera (1xCCD 1/4 miniDV) mě stála 42.000 CZK, tak je tohle přece jen pokrok :-) . Užij si s kamerou příjemné natáčení, je to takový "stroj času" a umí toho hodně, v šikovných tlapkách .-) .
Vladim (91)|29.4.2008 23:26
Tak děkuji za vyčerpávající návod. Vše si trochu promyslím. Vyloučit mohu nyní dvě řešení.
První je externí disk za 5000. To nyní nelze.
Druhá věc je promítání z PC na TV. Nelze. PC mám v pracovně v jiné části domu a je na něm pověšeno trvale. -1 ploter HP A0, jeden ploter Houston Instrument, tiskárna Canon barevná A3, scaner Canon, na PC je několi HardLocků grafických programů atd, což jsou stroje, které mně živí, čili to nelze přemísťovat. Nezbývá než tedy vypalovat na PC disky a ty pak přenášet.

Typy software jsem už jaksi probral, ale děkuji za objasnění souvislostí. To bylo důležité. VirtuálDdub znám. Poslední možnost je video nestříhat a točit již dle promyšlenějšího scenáře a jen prostě vypálit. Už jsem to tak dělal s analogem.

Až zpracuju video ke koukání, napíšu sem a dám vědět. Teď však musím dělat na projektech a tak bude málo času. (Dostavuje se jedna hala dle mého projektu tak bych to mohl natočit.)

Tímto bych toto tema chtěl ukončit. neb se od původního záměru značně vzdálilo a diskuze už patří jinam.

Děkuji.
Vladim
Pave1 (4279)|30.4.2008 03:08
jj, v případě DVD bych použil DC v kameře, střih "do kamery" bych ti ale nedoporučil. Prostě se smiř s menší kvalitou, třeba časem BR palírny zlevní a budeš vyrábět BR DVD (premča el4 je umí vyrobit).

Zkus se podívat na Vegas Platinum nebo Premču Elements, to jsou velmi levné a dobré programy (jistě se dají sehnat ve verzi "na zkoušku", které jsou zcela zdarma .-) ).
Vladim (91)|30.4.2008 22:24
Ano, beru tvoje rady na vědomí a už jsem Adobe premču začal stahovat jako crack. Ale pak jsem to přerušil, neměl jsem tolik času, neb to bylo asi 1,3 Giga. Dá se koupit na http://www.nakupnasplatky.cz za 2.242,- Kč. Což už jde. Mně dělá starost množství informací, které musím zvládat a to je mně letos 71 let. Z CAD programů je to několi typů jako Arcon, DesignCAD, GenericCAD, z tvorby www Guppy, html kod, CSS, programuju ve FANDu, 602SQL, MSExcelu, vyrábím prezentace v PowerPointu, dělám i stránky www na zakázku jenom PHP aktivně nezvládám, na to beru hotové redakční systemy. Když k tomu připočtu stavební zákon, statiku a projektování staveb jako celek, tak mám hlavu jako zelí.
Ale dám na tebe. Ještě zvládnu Adobe Premiere. Jen mně dej trochu času. (Takový lidi jako Ty, který mně ženou mám však rád. Není pro mne ustrnout na kanapi u debilních seriálu na Nově. Na to mně už zbývá málo času.)

Tak jsem se vykecal, ostatní pánové prominou.

Vladim
Pave1 (4279)|1.5.2008 09:51
Tak ona je sezóna nákupu nových videokamer (před dovolenou, to znají všichni, každý rok je v tomto čase zvýšená vlna zájmu).

Je tak dobré si vždy na konkrétním případě (někoho kdo kameru hledá a vybírá) se podívat, co je na trhu, jaká jsou řešení. Ono to čte dost lidí a pomůže jim to třeba v jejich rozhodování (to já zase pořád jednotlivě taky neradím .-) ).

Takže i proto to beru tak podrobně, snad se tě to nějak osobně nedotkne, to bych nerad :-) .

----

S těmi programy jsem tě chtěl nasměrovat proto, abys neudělal na začátku nějakou chybu. Když začínáš, je dobré si vybrat program, který ti "vydrží". Womble je dobrý (na něco) ale ty dva programy poskytují plný komfort a jsou dle mého lepší (i pro začátečníka).

Základy chtějí nějakou pozornost, ale je to celkem intuitivní (pro mě u Adobe P. Elements více než u Vegasu, ale to je velmi individualní .-) ), samozřejmě zkraje musíš pro pár maličkostí do helpu (nápovědy aneb F1 klávesové zkratky).

Pro jednoduchý střih stačí dobře nastavit projekt (1080i HDV 50i, nebo 1440x1080/50i např, to je to samé), nabrat video z kamery (Capture), jednoduše střihnout (v jedné stopě, zvládnutí ostrého střihu nebo vystřižení něčeho, tady se podíváš do helpu určitě), přidat titulek, hudbu (help - jak na titulek, použij zpočátku předvolby, přepiš je a ulož; hudba - v help jak importovat), výsledek exportuješ to tape (zpět do kamery), zde je dobré u HDV exportovat 30sec černé před i za pořadem (nech na timeline "díru", rozsah nastav s přesahy, kuk do help - export celé timeline nebo jen její části).

Pak ještě vyrobit něco "ke koukání" (distribuční verzi v nějaké kompresi jako H264, wmv, mpeg2 aneb mpg a spol atd). Zde je třeba se v help podívat na to, jak nastavit parametry exportu (přepočtu). Opět jsou zde předvolby, je dobré se v tomhle případě zeptat na nejasnosti někde na fóru.

Výroba menu - opět předvolby, help, zde je nutné to pročíst.

není toho tolik, ale nějaký čas to sbaští :-) . Proto je dobré začít na programu, který "ti vystačí" i do budoucna, až toho třeba budeš chtít víc (jinak "na zkoušku" existuje tedy trial, ale pochopil jsi to zhruba tak, jak jsem myslel. Kup si pak plnou verzi, podpora od výrobce je dobrá věc; ta APE4 je pouze v angličtině, ale tobě to nebude dělat problém, s CAD a spol).

Ať se daří, klidně pak napiš dotazy, už do nového vlákna radši, ať v tom není binec .-) .
Vladim (91)|1.5.2008 11:59
Dovolím si trochu filosofie.

Natáčení, editace a střih videa je pro domácí užití jakási hračka pro toho, kdo to chce dělat a mít z toho nějaké potěšení. Tok života je však rychlý a v podstatě i dobré rodinné video je aktuální tak pár měsíců, stejně jako foto. Pak to leží a opravdu jen občas se na to člověk koukne. Pro nezúčastněné je to věc nezajímavá a děti a praděti, to skouknou jen jako archívně. V podstatě to nikoho moc nezajímá. Dívám se proto na tento problém jen jako na jakousi nadstavbu, která může, ale také nemusí být. Je to trochu moda ukázat jak to vypadá když jsem byl v Thajsku, nebo v Tvarožné Lhotě. Proto se netrápím s tím, když něco z videa nějak nejde, nebo nemá tu kvalitu.
Příklad první: zpracoval jsem jednoduše na DVD starý film z Admiry z Bulharska z roku 1978. Já a manželka jsme se potěšili, ale pro jiné je to opravdu jen dávná nezajímavá historie. Nebyli u toho, tak nemají z čeho nabudit emoční prožitek.

Tak to je můj pohled na věc.
Pave1 (4279)|1.5.2008 12:14
V tomto kontextu přidám tedy taky jednu krátkou "filosofickou odbočku" (třeba to skončí v pokecu .-) ):

pan Marek Eben jednou někde vyjádřil originální pohled na tyto záležitosti, každá věc, řekl, má tři stadia (dle mého to lze velmi dobře aplikovat i na rodinný videozáznam .-) ). První, kdy je věc nová (záznam nový), a je tak "přirozeně populární", řekněme .-) . Druhé, kdy se z věci stává "zbytečný krám", nikdo ho nepotřebuje (nesleduje), často je vyhozen. Pokud se dočká stádia "třetího", stává se sběratelskou raritou, které čas může přidat značně na hodnotě.

Takže co se dnes jeví jako "zcela bezcenné", může za 50let získat i významy, které např. aktuálnímu rodinnému videozáznamu dnes nikdo nepřikládá :-) .

Rozehrát "filosoficky polemickou partii" na toto téma by bylo ale případně vhodné opravdu spíš v rubrice pokec :D .
Pave1 (4279)|1.5.2008 12:30
Jinak v obecné rovině je videokamera především jakýmsi "dalším předstupněm vývoje" stroju času .-) .

Zatímco "nultým a prvním" stupněm byly např. malířské (realistické) obrazy nebo později fotografie (viz známý vtip o pánovi stojícím před malířským plátnem v krajině - ..vidíš Pepíčku, říká kolemjdoucí synkovi, takhle dopadne každý, kdo si zapomene vzít se sebou na výlet fotoaparát .-) )

"druhým" stupněm je uchování času v jakési "konzervě" pohyblivých (tedy velmi realistických, mnohem informačně obsáhlejších) vzpomínek (na osobu, místo, děj). V umělecké rovině je pak tato "realističnost nebo popisná lineárnost" místa, času děje často nahrazena snahou o zachycení vnitřního světa pocitů, příčin a následků, kde už je "časově lineární, realisticky popisně povrchní" způsob vyjadřování (audio-vizuálním vjemem) neodstatečný. Zde nastupuje estetika, výtvarnost záměrů (nejen krásy ale i záměrné "ladící disharmonie"), snaha chápat vnitřní svět postav přes "symboly", umělecky pojatou střihovou skladbu s jejími uměleckými kontrasty, atd.

Dalším krokem bude jistě jednou jiný způsob uchovávání vzpomínek, myšlenek, vnitřních "zápasů". Toto "realistické" (ve výsledku pocitu diváka) uchávávání je tak opravdu jistou formou "cestování v čase".

P.S. Zajímavou paralelou je filosofické pojetí úvodu Sázavy - voda symbolizuje osudovost aneb "neměnný" tok času, kolem jedoucí automobil je kromě "time stamp" (časové značky pro budoucnost, určuje "aktuální dobu") i symbolem spěchu naší doby, jede "rychleji" než neměnný tok (času) řeky .-) , cyklista se přibližuje "reálnému pohybu", následně se "čas zastavuje" na historickém celku záběru Kláštera. Ono "zastavení" je v kontrastu s pohybem toho úvodu, je (časovými) "dveřmi do minulosti". ALe to je jen jedna možná interpretace jinak opravdu záběrově ne zcela ideálně pojatého začátku (v souvislosti s debatou o "čase" a rodinném natáčení .-) )
Vladim (91)|5.5.2008 06:56
Ještě jednou píšu k mojímu tematu i když již jde o úplně jiný problem.
Mám novou kameru HV20. Stahování videa přes firewire je v pořádku. Můžete mně někdo sdělit jak je to se stahnutím videa přes USB 2.0. Nemám v kameře vloženou kartu. Při napojení USB nedojde k detekci. Prostě žádný software ji nevidí. Znamená to, že stahování videa z pásky přes USB není záměrně v kameře napojeno a lze s tím stahovat jen foto? Nebo po vložení karty dojde k nějakému propojení a půjde stahovat i video, nebo je to závada na reklamaci? Jinak USB běžně vidí foťák i tužku.

Ještě něco pro Pavla 1. Příspěvek už píšu na novém železu. Je to v pohodě, jen budu ještě pár dnů vychytávat a instalovat. Premiere si dám trial na rozkoukání, ale není čas, jsou i povinnosti. Prosím tě, lze v premiere udělat na DVD jedno první menu a přidávat vice videí asi tlačítkama. Jde o úsporu na disketě. Lze vypálit toto menu a třeba jeden videosoubor a pak k němu přidat další a nějak přepsat menu, aby se tam objevilo pro něj tlačítko?
Dík.
Vladim (91)|5.5.2008 16:40
Pavle, můžeš se případně podívat na software Magix Movie Edit Pro 14 kteý je zde http://www.magix.com/us/movie-edit-pro/ Natahnul jsem si ho do PC a jako trial z zkouším jak to funguje. Musím, říct, že mně sedí, natahuje HDV dobře a cena je dost dobrá za 90 dolarů a to je u toho ještě další program Magix Xtreme Photo Designer 6. Dle mého mínění je to v ceně.
Diky Vladim
Pave1 (4279)|5.5.2008 21:36
Vadime, tenhle sw neznám, studovat ho nemám přiznám se čas. Adobe Elements znám, vím co umí i jaké má limity, ale tady neporadím (např. u Elements je dobré, že obsahuje kvalitní enkodér do distribučních kompresí, umí i flash, menu DVD - vše v jednom; nevím, zda tvůj program umí i renderovat do různých distribučních formátů a jestli umí authoring DVD, tam bude asi rozdíl)

USB bývá u páskových kamer jen na přenos fotek z karty (nebo pro video se sníženou kvalitou pro funkci web kamery), prostuduj manuál HV20. U nepáskových kamer může sloužit i k plnohodnotnému přenosu videa, vyjímky existují, ale málo.

P.S. Ověř jen kvalitu výstupu po střihu zpět po exportu na pásek, pokud neuvidíš nějaké problémy v pohybu nebo u zašumněných částí, tak je to ok. Dle obsahu je to ale VELMI podobné té Elements4, koncepce tří kroků zpracování je stejná "včetně záložek" a dalších podobností).
Vladim (91)|6.5.2008 08:20
To Pavel 1:
To PS. v minulé odpovědi je reakce na Magix? Díval jsi se tedy na stránku webu?

Pro jistotu mám vedle sebe srovnané všechny programy připadající v úvahu.
Adobe P4
Pinnacle St 10
Magix 14
Budu zkoušet a porovnám.
michpo (117)|6.5.2008 10:31
Vladime, chtel jsem se zeptat, zkousel jsi jeste Ulead VideoStudio? Ja jej prave zkousim a nevypada vubec spatne, umi toho opravdu hodne a ma rekl bych prijemne ovladani. Lze si stahnout trial a program vyzkouset. Jinak program to ani neni nikterak drahy, verze 11 stoji cca 1600Kc a verze 11.5 Plus cca 2300Kc vse vc dph. Pokud jej vyzkousis, tak pak dej vedet jak se ti program zamlouval.
Vladim (91)|6.5.2008 17:55
Dík za upozornění. Ulead jsem zkusil. Nyní budu zkoušet znovu. A něco o tom tady budu psát.

Ale protože je to jiné tema, tak se přepněte do sekce video - editace. Tam založím nové tema por názvem:
Střihací software očima začínajícího.
dyne (25)|20.5.2008 12:30
[QUOTE=rjja;173619]za tu cenu koupíš HDV Canon HV20 ( 17800 kč )[/QUOTE]

Muzu se zeptat kde se da za tuhle cenu sehnat? dik
dyne (25)|20.5.2008 12:33
[QUOTE=rjja;173619]za tu cenu koupíš HDV Canon HV20 ( 17800 kč )[/QUOTE]
Muzu se zaptat kde se da sehnat za tuhle cenu? dik
Vladim (91)|20.5.2008 23:03
Kopil jsem ji ve Fotolabu přes net za 17.990 k (včetně dopravného). Ale nechci být blbým prorokem - po mojí objednávce až ji tam neměli v nabidce, ale pak už jsem se nedíval.