Favicon Svethardware.cz  Svět hardware   Fórum Favicon Svetmobilne.cz  Svět mobilně Favicon Svetaudia.cz  Svět audia Favicon Digimanie.cz  Digimanie   Fórum   Galerie
Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední
Zobrazené výsledky: 1 až 15 z 17

Téma: Video a prokládání - jak poznat jak je video prokládáno?

  1. #1
    Nováček Avatar uživatele Tnet
    Registrace
    Nov 2004
    Příspěvků
    31

    Problém je následující:

    Při ukládání DV videa po střihu znovu do DV na disk nastavuji top field first (neboli Field order A). Stejně tak vprojektu a pak kodeku mám již od začátku nastaven top field first. Ovšem jak ověřit, že výsledné renderované video (DV) je skutečně převedeno do top field???

    Program TMPGEnc 3 Xpress totiž celkem pekně detekuje poradí snímků. Vždy jsem tomu věřil. Ale nyní po pochopení problému jsem si všiml, že to detekuje právě opačně. Formáty DV a DivX detekuje jako Bottom field, přestože by neměly být!

    Nevím jak se v tom mám vyznat. Nemám žádnou zpětnou kontrolu. Výsledky videa práve nejsou uspokojivé, často mám pocit, že se to trhá a jsou vidět řádky. To není normální. Z toho důvodu dávám někdy deinterlace. Ovšem z teorie článku by to vůbec nemělo být potřeba - v případě DV.
    Odpovídat lze po přihlášení

  2. #2
    Čestný člen Avatar uživatele clee
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    6,731

    DV PAL je vzdy a ne jinak lower field first
    Odpovídat lze po přihlášení



  3. #3
    Nováček Avatar uživatele Tnet
    Registrace
    Nov 2004
    Příspěvků
    31

    Tak proc je u renderingu vyber vice usporadani? To by zadna moznost nastaveni nebyla, kdyz by stacilo nastavit PAL a tim by to bylo dane... V projektu lze nastavit vsechno ruzne a z toho plyne ta nejistota.

    V Mediastudio pro 7 je taky volba frame-based. Udajne je to vhodne pro pousteni jen na monitoru, ale nevim co to vlastne udela.
    Odpovídat lze po přihlášení

  4. #4
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    441

    Pretoze DV nie je jediny zdroj co mozes konvertovat.
    Napr. ak nagrabujes nieco z TV karty, to je system "padni kam padni", tak mas 50% TFF, 50 % LFF...
    Odpovídat lze po přihlášení

  5. #5
    Čestný člen Avatar uživatele clee
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    6,731

    DV PAL a PAL neni to stejny, DV je spis vyjimka, ostatni zaznamy v palu sou upper field first, ale to tady opakuju snad po padesaty
    Odpovídat lze po přihlášení

  6. #6
    Je tu pořád Avatar uživatele mirekv
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    7,799

    Pokud jsem si všim, tak jen 49x.
    Odpovídat lze po přihlášení

  7. #7
    Je tu pravidelně
    Registrace
    Dec 2006
    Příspěvků
    845

    Tak proc je u renderingu vyber vice usporadani?
    Protože to sou blbci, je jasný že encoder např.DVD musí mít (máli to být správně) na výstupu druhý pole jako spodní, tj. TFF.
    Odpovídat lze po přihlášení



  8. #8
    Nováček Avatar uživatele Tnet
    Registrace
    Nov 2004
    Příspěvků
    31

    Ok tak diky. Budu to akceptovat. Vim ze DV PAL je vyjimka.

    Jenom jetli to chapu taková praktická rekapitulace:
    Edituji DV video z kamery (to musi byt LFF). V projektu nastavuji prednastavenou moznost. DV-PAL kde je Field order A!
    Plati Field order A = TFF
    Ukladam editovane video na disk jako DV PAL. To je opet v LFF jako original. (at se nastavi cokoli)
    Kdyz ukladam video na disk jako treba Mpeg nebo Divx lze delat do Bottom field first i Top field first.
    OK?
    Odpovídat lze po přihlášení

  9. #9
    Nováček Avatar uživatele vladaq
    Registrace
    Nov 2004
    Příspěvků
    6

    to_tnet
    Na DVD Zone (http://www.dvdzone.sk) je v archivu navod jak zjistit jestli vysledny mpeg ma spravne poradi pulsnimku a na jeho zmenu. je to unor 2004 Správne poradie polsnímkov. Tyka se to tedy jen DVD ale mozna ti to k necemu bude
    Odpovídat lze po přihlášení

  10. #10
    Je tu pravidelně Avatar uživatele Devaster
    Registrace
    Aug 2004
    Příspěvků
    507

    myslim ze to bude fungovat na akomkolvek dekodovatelnom prekladanom materiali ....
    Odpovídat lze po přihlášení

  11. #11
    Je tu pořád Avatar uživatele vlada
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    3,562

    Tnet> Úplně špatně. Všude nastav LFF. Pouze při exportu do jiného formátu než DV nastav TFF. Neni to tak, že se to uloží správně ať nastavíš cokoliv, když to nastavíš blbě, tak to tak bude a při přehrávání to bude dělat bordel.
    Volba frame based řekne video editoru, že zdroj je neprokládaný a má se s ním manipulovat po celých snímcích a ne po půlsnímcích. Některý lepší kamery umí točit neprokládaně. Někdo třeba použije ještě před střihem deinterlace filtr atd. Proto tam je ta volba.
    Vláďa
    P.S. Snad jsem to nepopletl
    Odpovídat lze po přihlášení

  12. #12
    Nováček Avatar uživatele Tnet
    Registrace
    Nov 2004
    Příspěvků
    31

    vlada> Jasne. Ja myslim se si rozumime. V podstate jsem to tak myslel. Az na to ze jsem predpokladal, ze projekt nastaveny jako TFF bude vhodny pro ukladani do jakehokoliv formatu a do DV si s tim program nak poradi aby to bylo OK. Kdyz bude projekt v LFF a tak i editovan lze pak spolehlive ukladat do divx s TFF? Aby to ten divx pochopil... Menit nastaveni projektu z LFF na TFF po editaci uz preci nikam nepovede.

    Jinak diky vsem za rady
    Odpovídat lze po přihlášení



  13. #13
    Je tu pořád Avatar uživatele vlada
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    3,562

    Já bych řekl že přesně naopak. TFF změnit až při exportu a upravovat ot tak, jak je zdroj. Jinak se ti zpřeházejí půlsnímky už při tej úpravě. Takhle bych to tada minimálně předpokládal.
    Ale taky nevim, jak se potom při exportu z LFF do TFF postupuje. Vyhodí se první půlsnímek?
    Odpovídat lze po přihlášení

  14. #14
    Banned
    Registrace
    Feb 2007
    Příspěvků
    12,917

    Vzdy je lepsie prehodit pred ako po tie polsnimky (ak to silno chces), je to najmensie zlo, tak to aj bude pocitat v celom procese a nemusi dochadzat ku nejakej blbej interpolacii, rovno to chape a vstky efekty prepocitava ako snimok, nemusi skladat polsnimky a vsetko je ciste jak vino atd., ak sa to takto nenastavi, potom to musi deinterlacovat samotny koder, a je to naprd. \/ Preto aj Vegas ma tak dokonalu deinterlaciu, co ziadne filtre a pod nemaju sancu zvladnut (ak teda nepocitaju na urovni pixelu a nie iba na urovni polsnimku ) Vegasu je jedno, co a s cim ma co urobit, ale ty mu to musis spravne zadat !!!
    Odpovídat lze po přihlášení

  15. #15
    Je tu pořád Avatar uživatele vlada
    Registrace
    Mar 2004
    Příspěvků
    3,562

    Počkej Staymane, teď nevim, jestli si správně rozumíme. Takže začnu radši tak trochu po lopatě. Označím první horní půlsnímek jako 1A, první dolní půlsnímek 1B a analogicky dál 2A, 2B, 3A, 3B atd. Mám tedy video s prvním půlsnímkem horním, tedy TFF. Pokud bych to chtěl převést do LFF, vidim jako nejjednodušší možnost to, že vyhodim první půlsnímek. Mam potom 1B, 2A, 2B, 3A atd., tedy první půlsnímek je spodní. Potom je úplně jedno, kdy to udělam. Jestli před zpracovánim nebo po zpracování.
    Nemůžeš přece nijak měnit pořadí půlsnímků, musí jít po sobě tak, jak byly zachycený kamerou. Jakou interpolaci tam chceš dělat? K čemu by si potom dělal nějakej deinterlace? A potom z toho zase prokládaný video? To snad ne.
    Možná ale, že to u Vegasu funguje jinak, dovnitř toho programu nevidim, muselo by se udělat nějaký testovací video s očíslovánim půlsnímků. Potom by bylo vidět, co s tim ten soft vlastně provede. Ale vyhození prvního půlsnímku považuju z nejlepší možné řešení.
    Vláďa
    Odpovídat lze po přihlášení

Strana 1 z 2 12 PosledníPoslední

Podobná témata

  1. Reakcí: 10
    Poslední příspěvek: 19-01-2009, 15:09
  2. video (scart/comp. video/s-video) -->> vga/dvi
    Od luge v sekci Televize: LCD, plazma
    Reakcí: 5
    Poslední příspěvek: 22-10-2006, 20:17
  3. Reakcí: 7
    Poslední příspěvek: 29-06-2006, 19:31
  4. Aky dlhy kabel S-VIDEO, COMPOSITE VIDEO ???
    Od Worm_666 v sekci Zachytávání videa
    Reakcí: 35
    Poslední příspěvek: 22-06-2005, 08:26
  5. Prime34 S-Video iba video?
    Od sabaka144 v sekci SW pro TV karty
    Reakcí: 1
    Poslední příspěvek: 15-04-2004, 10:30