Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

HDV na TV bez použití kamery

Pave1 (4279)|6.1.2008 15:19
martil: Proč se ti nelíbí .H264? Všude se píše, že je pro HD nejkvalitnější (pro potřeby PC či webu)?

- nelíbí se mi pouze u kamer (a to nejen mě, třeba i recenzentůn na kamkorderinfo). Problém je v často nižším používaném dat. toku (než je řekněme 13-15Mbps), což je často jen problém uživatele, ale často také ne a různé kamery nabízejí menší dat. toky, než je vhodné.

Taková kamera (respektive záznam z ní) je vhodná spíš pro provoz "natoč a koukej" (při zpracování vzniká větší degradace než u stejně drahých HDV kamer).

Druhou nevýhodou AVC kamer je horší zálohování (na dlouhodobou archivaci), neboť u HDV je originál (i sestřih) na pásce, která spolehlivě vydrží 20-30let (a možná i déle). Spotřebitelé nejsou vždy pečliví a ne každý zálohuje na dvou místech (externí disk a interní např). Při havárii disku tak přijdeš o záznamy.

třetí (dočasnou) okolností je zatím menší podpora AVC u střihových programů, ale to se rychle mění.
Obecně lze říct, že u AVC kamer je vhodné (většinou) používat pouze nejvyšší dat. tok záznamu (obvykle 13Mbps), kvalita je různá dle uživatelského nastavení (u HDV záznamu tohle není, kvalita je "jen jedna", ta nejvyšší).

-----------
Co se týče nějaké verze "pro prohlížení: tak tam je H264 samozřejmě velmi vhodný typ komprese (u DVB se pak používá pro distribuci HDTV; mpeg2 v HD verzi má příliš velký dat. tok - ale tuhle "aplikaci" mpeg4 avc bych do kamer nepletl).

DRUHÁ OTÁZKA:
Ještě mi furt neni jasný to rozlišení.....
Píšeš, že 1440x1080 se přehrává jako 1920x1080 - tomu nerozumim, to se jako video roztáhne? Nebo roztáhne a ořízne??

Ano, záznam HDV se ukládá "anamorfně" (zmáčknutě). Při přehrávání se horizontálně roztáhne (podobně jako 16:9 se ukládá v SD rozlišení také zmáčknutě). Ničemu to nevadí, mnohem důležitější je kvalita SNÍMÁNÍ a prvního zpracování obrazu v kameře (u HDV kamer Canon je obraz snímán jako 1440x1080, pak je roztažen a zpracováván jako 1920x1080). Tam se dosahuje kvality, záznam už ji výrazně nezmění (pokud komprese není přehnaná).

Pokud nasnímáš obraz např. filmovou kamerou a filmový pás pak přepíšeš (na filmovém snímači) na HDV záznam, pak si obraz (pro diváka) zachová svou filmovou kvalitu. Rozhoduje tak kvalita kamerové části - snímání. Záznam jen nesmí obraz výrazně degradovat (především samplování barev je důležité). Čím je originál kvalitnější, tím je tam větší "rezerva" (řekněme laicky).

Co se týče DVD placek, tam to vůbec neřeš, dat. tok je podstatně menší (než u HDV s 20Mbps či AVC s 12 - 15Mbps), tam je komprese vysloveně distribuční (u kamer jde o to, abys mohl záznam dál zpracovávat, u DVD jde už především o prohlížení).

Je třeba tyhle dva druhy kompresí rozlišovat (pro zpracování vs. prohlížení), rozměr (rozlišení) je jen jeden parametr, zdaleka není nejdůležitější.

rozhoduje kvalita snímání, kvalita zpracování, kvalita záznamu, nakonec až kvalita distribuční komprese (pro prohlížení).

Snad je to už jasnější, obecně laici hodně přeceňují ten rozměr distribuce (full HD 1920x1080). Jenže kvalita obrazu často vzniká jinde (takže z pěkného obrazu může být 1440x1080 roztažené přehrávačem na 1920x1080 kvalitnější výsledek, než z mizerného full HD).

Full HD je spíš marketing pro neznalé, ze tří metrů 90pct lidí nepozná rozdíl (pokud je původí obraz kvalitně snímaný - o to jde ;) ).
martil (39)|6.1.2008 19:19
To Saxel:
Dik, už je mi to rozlišení jasný, jen si nedokážu představit co udělá s kvalitou obrazu "resample" z 1440 na 1920, přece se ty data do dopočítání většího obrazu někde "nepřepočítaj"...
S externím diskem na zálohy popřemýšlím, pořád je to jen "disk", zatim používam na zálohy Raid 1.

To Pave1:
Taky dik moc za román.
AVCHD se mi taky nelíbilo u kamer, proto jsem šel do kamery s HDV. Nebo spíš chtěl jsem jít do kamery s HDD s HDV, ale zatim neni :).
Pro prohlížení a další šíření v PC budu používat .H264, docela to funguje.

Píšeš, že se obraz při přehrávání roztáhne.....jak přehrávač pozná, že má obraz roztáhnout? Např. při přehrávání přehrávač píše stále 1440...

S DVD plackami souhlasím......je to opravdu jen na konečné přehrávání.
Rozdíly v kompresi chápu, to tu řeším od začátku (jedna pro konečný prohlížení, druhá pro další zpracování).

Pavle nezodpověděl jsi mi dotaz ohledně toho renderingu do 1920 v Vegasu...má to vubec cenu, když si to přehrávač sám rostáhne?

Pro upřesnění......
máme formáty: SD, HD1, HD2 a Full HD?

Dik.
Pave1 (4279)|6.1.2008 20:00
románu je třeba, hodně lidí nechápe to "roztahování" z 1440 na 1920, ani si neumí přesně představit jeho vliv na kvalitu výsledku. Já pro zálohu mám na disku m2t (v HDV specifikaci) + sestřih na pásce, pro distribuci jsem zkoušel h264 a wmv, wmv byl pro mne zatím v lepší kvalitě (při malém toku kolem 2-3Mbps).
Je ale třeba si pohlídat, aby wmv pracovalo s oběma půlsnímky (měl jsem jeden záběr, kde blesk od fotoaparátu blejsknul na druhém půlsnímku v originále, po přepočtu do wmv jen jeden program uměl tohle použít, zbytek pracoval s prvním půlsnímkem, což je samozřejmě vidět na kvalitě).
Také platí, že čím kvalitnější (a kontrastnější) je zdroj, tím lepší výsledek wmv má.

----

Vegas neznám tak dobře (nepoužívám ho krom přepočtu do wmv ;) ), každopádně vždy exportuj (zpět na pásku) v kompresi, kterou jsi použil na vstupu (takže HDV). Přehrávač to roztáhne sám (dle údajů v hlavičce m2t/mpeg streamu; všechny mpegy pracují pouze! s obrazem v poměru 4:3 nebo 16:9, žádné jiné poměry neznají, takže pro ně není problém si to "označit - přehrávač pak obraz roztahne na TV normou /S1-4/ daný rozměr - zde 1920x1080).
Např. AVID má přímo jako jednu z možností export HDV (tedy 1440x1080), AdobePremiereElements zase "export to tape" (pro soubory jsem volbu HDV nenašel, ale lze to zhruba specifikovat v mpeg2 specifikaci).
Nastavení 1920x1080 obecně (pro export na pásek či získání MASTER souboru) nepoužívej (podobně jako u DV nepoužíváš 768x576square, ale vždy 720x576).



k rozlišení HD:

- HD má oficiálně v Evropě (z hlediska diváků a jimi pozorovaného obrazu) čtyři možnosti/typy "S1 - S4", dle EBU (může se to časem i měnit).

(S1,2,3) 1280x720/50p (HD1), 1920x1080/25p, 1920x1080/50i (HD2),
(S4) 1920x1080/50p (HD2)

*HD1 a HD2 jsou druhy rozlišení ("rozměrů"); S4 má specifické postavení, neboť vyžaduje speciální HW (dual SDI, nezvládnou je běžná propojení, atd)

(DOPLNĚNÍ) proti tomu "formáty záznamu" HD obrazu (tedy nikoliv rozdělení "dle typu divákem sledovaného obrazu" ale rozdělení "dle typu komprese" použité pro uložení toho obrazu) jsou něco jiného. Značí se buď označením formátu (takže DV čiu DVCAM, DigitalBetacam, HDCAM, HDCAM SR, HDV či AVCHD kamery) nebo typem používané komprese (mpeg4 SP, mpeg4 AVC/H264, mpeg2 ve specifikaci HDV, atd). Přesnou specifikaci (a možnosti nastavení komprese) zjistíš vždy z popisu konkrétního záznamového formátu (který poskytuje jeho výrobce).

Z hlediska "pozorovaného obrazu" jsou ale zatím pouze ty čtyři možnosti/specifikace HD obrazu.

--

značky "HD ready" nebo "full HD" jsou pouze prodejní/obchodní značení (prodejců spotřební elektroniky, myslím, že jsou registrované u ConsumerElectronicAsociation, CEA), nejsou to "tv normy" ale spotřebitelské značky, usnadňující orientaci spotřebitelům.

Snad tohle pomůže, rozlišovat distribuční a "zpracovávatelské" komprese je dobrý nápad .-) .
Jozef2 (188)|6.1.2008 21:38
[quote=martil;160625]
K přehrávačům DVD, existuje tedy nějaký přehrávač DVD, který přečte třeba DivX nebo XviD nebo jiný komprimovaný formát s rozlišením 1920x1080? Samozřejmě s výstupem HDMI a připojením k HDTV....Mam stolní přehrávačd na DivXy, ale zkomprimovaný Divx v tomto vysokym rozlišení mi nebere....
Zatim diky.[/quote]

Tak sem hodim odkaz uz na piaty DVD prehravac, ktory prehrava HD video - http://www.ziova.cz/products/CS-505/specification.aspx
Jozef2 (188)|6.1.2008 21:52
Tak som este hladal odkazy po nete a prikladam odkazy na dva z vyssie spominanych DVD prehravacov na HD video:
- http://www.kiss-technology.cz/products/DP-600/specification.aspx
- http://www.xoro.cz/products/hsd-8500.htm
martil (39)|7.1.2008 14:19
To Pave1:
Ok, maximální vysvětlení díky.
Takže rozlišení HD=Full HD.

Pokud je HDV ztrátová komprese (to je jasný), tak práce s tímto formátem tak jeho další ukládání probíhá vždy ztrátově? Může se tedy stát, že po několikátém zpracování a uložení do ztrátového HDV už je obraz zhoršený?....(Příklad - stáhnu video z kamery - scény m2t, otevřu v programu, spojim scény, upravim, uložim. Za měsíc se rozmyslim, znovu stejný soubor otevřu, upravim a zase uložim do HDV...)

To Josef2:
dik za odkazy, Ziova se mi zamlouvá, ale je zbytečně drahá jen kvuli síťovce (Lan a Wifi), za 15tis. se už dá pořídit Blue-Ray přehrávač, kam můžu ukládat videa i bez komprese, aby je přečetlo obyč. DVD
Pave1 (4279)|7.1.2008 15:50
no, "full HD" je čistě spotřebitelská (orientační) značka, vztahující se nejčastěji k televizorům, označující HD2 rozlišení televizoru (1920x1080 při sledování). Jiné televizory (LCD) mohou mít menší rozlišení. U kamer se to označení také používá, většinou ale laici nejsou schopní posoudit, jaký praktický vliv na kvalitu má velikost snímačů, kvalitní optika, zpracování atd vs. ten "plný počet bodů" (takže je to často u spotřebitelů předmětem jistého "marketingového lákání", než prakticky dosažené "povšimnutelně vyšší" kvality).

Obecně se vliv "full HD" spíš dost přeceňuje, rozhoduje kvalita snímání (kvalitně snímaný film uložený v HD1 bude např. vypadat líp, než "full HD" z kamery za 200k, těch okolností je ale jistě víc).

----

HDV je ztrátová komprese (mpeg2 ve specifikaci HDV), ovšem - to je široký pojem.

V praxi můžeš HDV opakovaně zpracovávat (importovat do střihového programu, přestřihat, exportovat v HDV opět ven), opakovaně bez povšimnutelní ztráty kvality (samozřejmě existují některé filtry nebo efekty řekněme, které mohou při "silnějším provedení" zvýšit šum, ovlivnit kvalitu barev atd - omezit počet "recyklací", ale to jsou opravdu specifické korekce a filtry, v běžném zpracování se tyhle limity tak rychle zase neprojeví - v závislosti na kvalitě zdroje).

Při běžném zpracování tě HDV limitovat nijak nebude. Kompresní artefakty se vyskytují zcela ojediněle na 1-2pct záběrů, kde je velký pohyb doplněn "jemným rastrem" (rovnoměrně rozloženým v celé ploše záběru), např. záběr na drobnou vodní tříšť, která vyplňuje rovnoměrně celý obraz, drobná tráva vlnící se ve větru, kde je opět rovnoměrně vyplněn touto strukturou celý záběr (tam se nepatrně projeví limity HDV, ovšem musíš být velmi pozorný pozorovatel).

Daleko víc než "HDV" ovlivní výsledek dvě věci - zaprvé již zmíněná kvalita snímání aneb kvalita kamery (optiky a snímačů), zadruhé kvalita přepočtu výsledného sestřihu do distribuční komprese (málokdo sleduje originál HDV z kamery přes HDMI, většina lidí časem bude používat DVD placky, kde bude dat. tok z praktických důvodů často nižší, kolem 10 - 12Mbps, v H264/mpeg4 avc či jiné distrib. kompresi). Při menším dat. toku už bude povšimnutelných kompresních artefaktů víc (ale opět, na LCD TV z jisté vzdílenosti si jich běžný divák nevšimne, pokud výsledek dosáhne jisté pro něj "přijatelné kvality").

Velký vliv na tohle má i způsob snímání, klidné a nezašuměné záběry z pečlivě provedeného natáčení (v kompresi pak zbude "víc místa" pro detaily), neklidné a výrazně zašuměné záběry naopak sbaští hodně dat, která mohla být použitá pro detaily.

Takže pokud budeš pečlivě natáčet, co nejklidněji .-) (atd...), bude HDV velmi kvalitní (i po opakovaném zpracování). Uškrcenější DVD (v HD rozlišení) tě bude v praxi limitovat mnohem víc.
martil (39)|7.1.2008 16:33
Pav1e dik moc, je vidět, že tomu rozumíš, už je mi to jasný.

Jen bych doplnil tvuj citát "..většina lidí časem bude používad DVD placky..."....Většina lidí bude časem používat BR placky.

P.S. můžu se zeptat na tvoji profesi? :)
Saxel (2279)|7.1.2008 16:50
[quote=martil;161060]...Pokud je HDV ztrátová komprese (to je jasný), tak práce s tímto formátem tak jeho další ukládání probíhá vždy ztrátově? ...[/quote]
Některé editační programy umí tzv. "smart rendering" MPEG-2, respektive HDV. Funguje to tak, že části videa, které nebyly editací dotčeny jsou přímo kopírovány do výstupního souboru bez rekomprese. To přináší dva aspekty - 1.) nedocházi k žádné ztrátě kvality, 2.) rendering se výrazně zrychlí. Vegas to umí dobře až v poslední verzi 8.0a.
Pave1 (4279)|7.1.2008 21:26
profese - to víš, každej něco dělá :-) .

..něčemu rozumí a něčemu zase ne.

----

Co se týče selektivního renderingu, používá ho většina programů. Někdy je ale u mpegů (s GOP strukturou) lepší, když se celý výsledek poctivě přepočítá (tam, kde je skutečně hodně střihů). Donutit k tomu program lze použitím nějakého jednoduchého filtru (např safe colors apod).
U těch nasekaných sestřihů mohou být při navazování "rozsekaných GOP struktur" někdy nějaké drobné vady kolem střihů.
Naopak pro vystřižení jen několika záběrů je selektivní rendering velmi dobrá věc.

To je alespoň moje zkušenost s HDV a Avidem, který podobně jako Canopus (HQ) používá svůj interní kodek (ND&HD).
martil (39)|8.1.2008 20:14
Děkuji vám všem.

Ještě závěrem....jak navrhujete odstranit prokládání pro běžné koukání v PC, né každej si umí v PC prokládání odstranit. Já osobně bych video nechal prokládaný ("originál").
stayman (12393)|8.1.2008 22:07
[QUOTE=martil;161218]Děkuji vám všem.

Ještě závěrem....jak navrhujete odstranit prokládání pro běžné koukání v PC, né každej si umí v PC prokládání odstranit. Já osobně bych video nechal prokládaný ("originál").[/QUOTE]

Ty, alebo ten "nie kazdej" si s tym ako poradi?:eek: Nechaj to na player (PowerDVD, ShowTime..)! Ten si s tym poradi urcite !!!!
Pave1 (4279)|8.1.2008 23:34
mám podobnou zkušenost jako Stayman, přehrávače si s tím poradí nejlíp, takže jo, nechat video prokládaný (snad jen u VLC to musím nastavit pokaždé ručně, ale je možný, že jsem někde něco přehlíd).
Saxel (2279)|9.1.2008 08:38
U VLC jde také přednastavit deinterlaci včetně metody.
martil (39)|9.1.2008 09:50
Ok, jen nevim jak si s tim poradí lidi, co používaj jen Windows Media Player a kvuli mýmu videu nebudou hledat jinej přehrávač :)
stayman (12393)|9.1.2008 11:49
Ten si s tym poradi tiez !!! Od verzie DirectX9 dokonca aj s DV. Ostatne je zavisle od nastaveni filtrov v PC
Pave1 (4279)|9.1.2008 17:15
To Saxel - (ad VLC) dík, tak se ještě jednou mrknu.
Saxel (2279)|10.1.2008 10:10
Přednastavení deinterlace ve VLC (pro HDV používám metodu "Bob") - viz screenshoty:
vlc_deint1.gif vlc_deint2.gif
Pave1 (4279)|11.1.2008 19:41
diky, nemusim to hledat,