Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

V čem odtranit reklamy ?

Brogg (31)|15.6.2008 19:48
aha, tak to jsi mě uklidnil. Mohu to hodit na 8000kbps nebo to uváděné rozmezí je lepší, univerzálnější?
Rozhodně to nehodlám enkódovat, nechci se nahrávky vlastně ani dotknout (zejm, z důvodu možného budoucího kvalitnějšího zpracování, třeba pro tvorbu DVD apod), jen vystříhat reklamy a ostříhat začátek a konec.
Takže kombinace ProjectX+Womble (nebo pouze VideoReDo) a získáním videa s nominálem např. 7000 je vše ok?

Ještě přikládám screeny z ReStreamu.
Original, ProjectX (po demux, m2v), Womble bez demux (přímo originál mpg vložen do womblu a střih), Womble s demux (nejprve ProjectX, pak womble a střih), VideoReDo (střih, no change).
Original.png ProjectX (demux).png Womble bez demux.png Womble s demux.png VideoReDo.png
Brogg (31)|15.6.2008 21:09
GSpot

Ještě Bitrate Viewer?
Original - GSpot.png ProjectX (demux) - GSpot.png Womble bez demux - GSpot.png Womble s demux- GSpot.png VideoReDo - GSpot.png
StD (8612)|16.6.2008 07:18
Ta třetí varianta je správně - stačí tam opravit ten údaj bps a vynulovat ten User balast. Ta poslední (VideoReDo) zcela špatně - všimni si struktury chybí tam B-Framy. Změna je tam také u Quantisace (lineární/nelineární)
Brogg (31)|17.6.2008 08:06
Takže bps dát někde mezi 6500-7500 (to nastavím přímo ve womblu) a balast mám mazat ReStreamem popř. GSpotem? Nechce se mi na každou nahrávku používat ještě sw na mazání "poznámek". Jak přijdu domů, tak nahodím ke kontrole upravenou nahrávku dle Tvých pokynů. Díky moc, snad se blížíme zdárnému konci.
StD (8612)|17.6.2008 12:03
Ty "User Information", že jsi to vyrobil ve Womblu..., tomu vůbec nevadí - vadí to jenom mě, protože to zbytečně zvětšuje objem streamu a k ničemu to není. :)
Brogg (31)|18.6.2008 10:01
Už jsem myslel, že je vše ok, ale nedošlo mi, že pokud importuji přímo do womblu originální nahrávku (bez demux), která má bitrate na 15000kbps a já při exportu z womblu chci dát bitrate na doporučovanou hodnotu např. 7000kbps, tak vlastně snižuji bitrate a to logicky s sebou nese reenkódování :-/ A to rozhodně nechci...

EDIT: pro jistotu: nahrávám z DVBViewer full do mpg.

EDIT2: Nějak mi to nedalo a vzpoměl jsem si, že jsem při řešení problémů s womblem zkoušel různá nastavení. A vzpoměl si na položku "No re-encoding for bit rate change over VBR files". A samozřejmě je to řešení - při této zatržené položce to nebude dále upravovat VBR nahrávky ;-)
artam (1147)|18.6.2008 11:16
Brogg: Mnoho ludi ma v bitrate gulas a podlieha panike, ale v podstate je to velmi jednoduche.

Hodnoty bitrate su na dvoch miestach: jedna (globalna) je v hlavicke stream suboru a druha je u kazdeho GOPu. Ovsem tieto hodnoty NEMUSIA mat v skutocnosti nic spolocne so skutocnym bitrate, akym je enkodovane video. Sluzia v podstate len pre alokovanie buffrov dekodera prehravaca.

U prijmu cez DVB-S alebo DVB-T je obycajne tato hotnota fixna 15000kbps, co je teoreticka maximalna spickova hodnota bitrate a je hlavne to kvoli sposobu on-the-fly kodovania pri prenose, kedy dopredu nie je mozne predpovedat bitrate. V skutocnosti byva priemerna hodnota klasickeho PAL vysielania okolo 4000kbps, so spickami nad 9000kbps som sa stretol len velmi zriedkavo.

To je prakticky odpoved na vsetky tvoje otazky.
Ak nastavujes bitrate pre mpeg vystup bez reenkodovania, nastavujes tym len hlavicku, OBSAH SA NEZMENI. Ak to nastavis na 9800kbps (to je max hodnota pre DVD), nic tym nepokazis, nastavis tym len info o max hodnote bitrate, je uplne jedno, ze vnutri to bude priemerne 3500kbps alebo kolko chces.
Ovsem kazdy GOP si zachova svoju originalnu hodnotu, t.j. 15000kbps, s tym treba pocitat, ak napriklad vystrihnes zvnutra streamu nejaky fragment a ulozis ho ako samostatny subor, tak v hlavicke bude mat zas 15000kbps a bude treba to prepisat.

Ziadna doporucovana hodnota 7000kbps alebo 8000kbps pre konverziu streamu z DVB nie je (teda, ak to nechces reenkodovat). Nastavuj vzdy maximalnu povolenu pre DVD. Je to LEN INFORMATIVNA HODNOTA pre prehravac.

Pri nastavovani projektu pre DVD v podstate staci, ak sa budes drzat pravidiel pre audio+video bitrate, presne podla standardu pre DVD:
- Video peak 9.8 Mbit/s
- Total peak 10.08 Mbit/s
- Minimum 300 kbit/s
a tiez pre GOP strukturu
- Sequence header musi byt na zaciatku kazdeho GOPu
- Maximum frames per GOP: 18 (NTSC) / 15 (PAL)
Brogg (31)|19.6.2008 01:52
Díky moc, cením si vašich rad a zdá se, že dosahuji postupně i kýžených výsledků :)

Pro video nechávám limit 9800kbps (v hlavičce upravovanyho souboru), což znamená celkovou bitrate v hlavičce 10080kbps. Pokud získám např. takové soubory jako jsou v příloze je vše ok? Je tam pro porovnání originál i upravený soubor. Vše v pořádku?

A zeptám se, zda mám v pořádku nastavení exportu ve womblu (viz poslední příloha). Máte GOP Trim on nebo off?

Jinak stříhám tak, že si ve vstupním monitoru označím vybranou část a hodím do timeline, pak upravím parametry exportovaného videa (Expert: Algoritmus na high, popř. Field Order na Top - nutnost?), upravím bitrate hlavičky u videa na 9800 a Start. Vše ok? třeba ještě něco nastavit?

[QUOTE=StD;181847]Ty "User Information", že jsi to vyrobil ve Womblu..., tomu vůbec nevadí - vadí to jenom mě, protože to zbytečně zvětšuje objem streamu a k ničemu to není. :)[/QUOTE]Klidně bych ty nadbytečny info dal pryč, ale jestli se nepletu, tak bych to musel demuxnout, vyčistit a pak zas dát dohromady (teda alespoň ReStream by vyžadoval pracovat pouze s video streamem), ne?
Original - ReStream.png Cut - ReStream.png Original - GSpot.png Cut - GSpot.png Setting - export.png
StD (8612)|19.6.2008 07:23
[QUOTE=Brogg;182070]...Klidně bych ty nadbytečny info dal pryč, ale jestli se nepletu, tak bych to musel demuxnout, vyčistit a pak zas dát dohromady (teda alespoň ReStream by vyžadoval pracovat pouze s video streamem), ne?[/QUOTE]

Jistě, nevím jak ty, ale já si DVD mastruju v autorisačním programu, a ten mi stejně nic jiného nevezme než demuxnuté streamy... (m2v + ac3/m2a + subtitles). Navíc provádí "kontrolu" nataženého streamu a pokud by v něm byly nějaké chyby (kterých se tak bojíš), tak to "odmítne zpracovat jako nestravitelné, obvykle už při multiplexu"...
Brogg (31)|19.6.2008 09:14
Já si ty nahrávky uchovávám v podobě mpg souborů pálených na DVD (pro přehrávání přes pc) a pouze v případě, že budu potřebovat pro někoho vytvořit DVD, tak to demuxnu, vyčistím user info a připravím DVD autorizačním sw. Pro pořádek - bavíme se o nahrávkách z TV.

A jinak nastavení i přiložené soubory ok?
StD (8612)|19.6.2008 09:39
Dyk jo, já taktéž pracuji (tak z 90 %) se záznamy DVB-S, ovšem volím postup:

1) Záznam (do mpg)
2) Střih (Womble MvW)
3) Transkoding + demux (ProCoder - do m2v a wav)
4) Editace audia (Audition + transcoding do ac3, pokud je třeba = Soft Encode)
5) Authoring (Scenarist)
6) Výroba ISO a vypálení DVD-Video (Shrink, ImgBurn/Decrypter nebo GEAR Pro)

...pravda, chvilku to zabere, ale výsledek přehraji všude a dá se na to celkem i koukat (mám i takové placky, které mají obraz lepčí než komerční DVD). :BB:

P.S. Ty obr. jsou OK, akurát mne udivuje, že ti GSpot hlásí, že nemáš nainstalený Mpeg2 codec...
Brogg (31)|20.6.2008 11:13
Díky za návod, ale já to dělám pro vlastní archív a to, že "...výsledek přehraji všude..." nepotřebuji. Tvůj postup využiji v případě, že pro někoho budu tvořit DVD. Sám si přehrávám vše přes pc a bude stačit mít mpg nahrávky hozené na médium. Ale přesto se zeptám, má tvůj postup i jiné výhody, než větší kompatibilitu?

"...že ti GSpot hlásí, že nemáš nainstalený Mpeg2 codec..."
No, jak jsem říkal, nic jsem neinstaloval kromě WinDVD se svejma kodekama (spíš filtrama) a přehrávače mám MPC, MPC HC a VLC, nainstaloval jsem také QT Lite a Real Alternative (oba bez přehrávače). Windows media player jsem musel pustit a bohužel něco stáhl (zapoměl jsem upravit nastavení). Na audio mám foobar2000. Proč to píše GSpot nevím, ale s TV (v DVDViewer mám nastaveny v DirectShow vše na InterVideo) či filmy problém samozřejmě nemám.
StD (8612)|20.6.2008 13:07
Quote: ... [COLOR="DarkRed"]i jiné výhody, než větší kompatibilitu?[/COLOR]

[COLOR="darkred"]Qualitu[/COLOR], a o tu by snad mělo jít především... plus egoistický pocit, že mám něco lepčího než druzí na písečku :)
Brogg (31)|21.6.2008 13:06
Pocit chápu, ale kvalitu? Co máš přesně na mysli? Jaký je rozdíl v kvalitě sestříhané nahrávky získané z womblu a finální nahrávky v podobě DVD u Tebe? Zlepší se obraz či zvuk? :confused:
mirekv (7169)|21.6.2008 21:43
A jéje, jsme zase na začátku, Womble kopíruje, tedy kvalitu nemění až na někollik snímků při střihu.
StD (8612)|23.6.2008 07:13
@Brogg: Jistě, od toho jsou tam v tom mém postupu kroky 3) (filtr Sharpening s vlastním osvědčeným nastavením) a 4) (filtrace všudypřítomného šumu v Auditionu). :)

@Mirekv: To není 100% pravda - i ve Womble můžeš aplikovat omezený rozsah filtrů a dojde k transkodingu... Ale pravda je, že když nic z toho neaplikuješ, jen to přepíše "po svém" 1:1 beze změny.