Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

OLED

jarino1978 (8045)|1.2.2012 17:32
[quote=kurtd;394769]Tak jako tak bude OLED stejně jako LCD trpět neplynulostí v obraze [/quote]

ono to zistíš veľmi jednoducho. pokiaľ má TV kurvítka na vylepšenie ostrosti pohybov, čo majú všetky PDP, LCD a majú to aj OLED atrapy, tak musí byť každému jasné, že aj OLED pekne odrbáva...
Jan10 (836)|1.2.2012 18:36
tak o ostrost bych se nebál, ta plynulost je otázka - třeba na CRT, co má myslím dost rychlou odezvu žádný trhaný pohyb nebo rozostření nepozoruju - ale nevím co je to za efekt na tom LCD
jarino1978 (8045)|1.2.2012 18:42
CRT z toho vynechaj, to nie je HD zobrazovadlo. Z daným problémom sa stretneš len pri HDTV.
kurtd (81)|1.2.2012 19:49
[quote=Jan10;394996]tak o ostrost bych se nebál, ta plynulost je otázka - třeba na CRT, co má myslím dost rychlou odezvu žádný trhaný pohyb nebo rozostření nepozoruju - ale nevím co je to za efekt na tom LCD[/quote]

TO je právě ono CRT a trochu také plazma je díky svému "blikání" právě vjnem ostrosti pohubu plynulejší. Když is vyfotíš puštěnou CRT obrazovky tak tak je to ten tmavý "obdelník co jezdí po obrazovce" dělá tu větí plynulost neboť neustále "vyresetovává" barevnou informaci ze sítnice našeho oka
tohle se snaží tvrci LCD simulovat technikou zvanou scanning/strobing backlight

http://flatpanelshd.com/pictures/sharple830_large27.jpg

tady je ten scanning/strobing backlight vyfocen.

"This effect reduces brightness but it also ensures that the human eye is constantly “reset” when looking at the TV and therefore the effect of visual blurring on fast motion is reduced to a minimum. See how the scanning backlight system works in the pictures below (taken with a very high shutter speed on a Canon EOS).The scanning backlight system helps LE830 reduce response time to one of the best levels I have seen on a LCD-TV so far. Blurring of fast motion such as action scenes and sports is not a problem."
kurtd (81)|1.2.2012 20:06
http://hardforum.com/showthread.php?t=1662875&highlight=oled&page=2
Tady tenhle ocas na hardforu píše, že vlastní tu 15palcovou OLED LG TV a stejně vidí rozmazní, které právě dělá "sample and hold efekt"

"I owned the LG 15 Oled tv, played PS3 on it exclusively. There was no noticable input lag but blurring was still an issue. It wasnt any better then my Sony HX909 tv with motion flow off. Also because of the very high contrast ratio the blur was even more obvious."

píše že mazání je stejný problém jako na Sony LCD ;-)

takhle nějak lidé prozřou, když uvidí na OLED pohyb stejně rozmazaný(díky sample and hold) a nebude nějak "magicky" super plynulý, nějakým zázrakem vše absolutně plynulé bez jakéhokoliv rozmazání :-)
Jan10 (836)|2.2.2012 18:03
Takže se zdá, že CRT pořád nepřekonána :)
Jestli tomu dobře rozumím, tak se jedná o určitý psychovizuální efekt ...
Ono když si uvědomím, že na CRT se zobrazují při prokládaném obrazu na střídačku sudé a liché řádky, bez jakéhokoliv dopočítání těch "chybějících" řádků - a ono to funguje :)
Otázka je, jestli to blikající podsvícení u LCD je v praxi použitelný - koukatelný - nebo je to zas jenom marketingový lákadlo, který každej stejně radši vypne, a taky jestli to nevadí na oči víc než to blikání plazmy ...
kurtd (81)|4.2.2012 14:08
@ Jde o "brevnou informaci" která doadá na sítnici našeho oka. A tuhle "barevnou informaci" CRT a Plazma neustále vymazávají/vyresotovávají. Kdežto u LCD a OLED až v okamžiku nějaké barevné změny. Obecně tětší plynulost CRT a Plazmy je dáno svou blikavostí a né těma nesmyslama (u všech technologií) o odezvě v milisekundách.

Každopádně OLED se tohle bude snažit vylepšit plynulost pohybu nejspíš blikáním černé barvy kdy se bude vkládat černý snímek, aby tu barevnou informaci ze sítnice oka vymazal ;-)

Nicméně "mazaní" obrazovek je dáno ještě mnoha faktory a nikoli jenom odezvou a Sample and Hold efektem.
tady je seznam z wiki
http://en.wikipedia.org/wiki/HDTV_blur

Pixel response time on LCD displays (blur in the color response of the active pixel)
Lower camera shutter speeds common in Hollywood production films (blur in the content of the film)
Blur from eye tracking fast moving objects on sample-and-hold LCD, plasma, or microdisplay.[1]
Resolution resampling (blur due to resizing image to fit the native resolution of the HDTV)
Blur due to 3:2 pulldown and/or motion-speed irregularities in framerate conversions from film to video
High and/or lossy compression present in almost all digital video streams

Hodně ocasů hlavně tady na tvfreaku si myslí, že každé "mazání" je jenom problém toho pomalého LCD. A při tom jde o mnohem více mnohem.
Jan10 (836)|4.2.2012 21:35
K tomu OLED - když to bude "blikat" - vkládat černý snímek - tak se sníží maximální jas.
Jinak pořád si myslím, že největší vliv na ten blur má ta pomalá odezva - třeba TN panel má celkem rychlou odezvu, tak to mazání tam není tolik vidět. Takže to OLED i bez černých snímků může být pořád dost velkej pokrok.
Btw. v kině je to jak? - tam je to přece takdy dost systém sample-and-hold, navíc je to jenom těch <24 fps ... a nikdo si na mazání nestěžuje (ty snímky při pohybu teda nejsou tak ostrý jako z televizní kamery)
kurtd (81)|4.2.2012 22:12
[quote=Jan10;395608]K tomu OLED - když to bude "blikat" - vkládat černý snímek - tak se sníží maximální jas.
Jinak pořád si myslím, že největší vliv na ten blur má ta pomalá odezva - třeba TN panel má celkem rychlou odezvu, tak to mazání tam není tolik vidět. Takže to OLED i bez černých snímků může být pořád dost velkej pokrok.
Btw. v kině je to jak? - tam je to přece takdy dost systém sample-and-hold, navíc je to jenom těch <24 fps ... a nikdo si na mazání nestěžuje (ty snímky při pohybu teda nejsou tak ostrý jako z televizní kamery)[/quote]

"k pořád si myslím, že největší vliv na ten blur má ta pomalá odezva"

To je ten největší mýtus bohužel lidi to tak berou lidi chtějí čísla :-) .Velká odezva jen jeden z mnoha prvku přečit si je znova. ;-)

Nejvíc se na tom podílí právě sample and hold a "Lower camera shutter speeds common in Hollywood production films" (blur in the content of the film) prostě doba uzávěrky kamery, mazání už je ve filmu a ten Samplehold efekt to bohužel zvýrázní.
To je "problém" LCD nikoli jen ta odezva.
lerby (906)|4.2.2012 23:43
Kurtd ma pravdu, nie je to o odozve. Mne plazma blika tak, ze ho vnimam minimalne a mozno prave preto vidim 3-4 snimky sucasne co vizualne sposobuje rozostrenie pohybu a rozblikanie kontrastnych hran. Na LCD s rychlejsou odozvou, bez "backlight scaning" je pohyb este o poznanie horsi. Na mojej starsej B651, ktora ma realnu odozvu tak 30-60ms a obraz rozmaze cez 3 snimky, vyzera pohyb pre oko daleko stravitelnejsie. Vlastne nechtiac robi interpolaciu medzi snimkami :)


Bez blikania je iba jediny sposob ako donutit oko vnimat obraz ostrejsie bez artefaktov z dopoctu a to tocit obrazovy material s vyssim FPS. A kto bude mat prave chut na "Film Look", tak si jednoducho nejaky ten snimok vyhodi.
Jan10 (836)|5.2.2012 15:20
Jasně ta závěrka kamery - ale taky třeba vysoká nebo nekvalitní komprese - to je jasný, o tom teď ani není řeč. Na druhou stranu - v kině by film s rychlou závěrkou v pohybu vypadal trhaně, ale o tom teď taky není řeč.
"Mne plazma blika tak, ze ho vnimam minimalne" - tím myslíš předpokládám, že nevidíš to blikání ...
Já si mslím, že při rychlé odezvě - typicky plazma TV - je ten obraz při pohybu spíš "trhaný" než rozmazaný.
Takže bych to viděl tak - na LCD s pomalou odezvou - rozmazaný
Na plazmě s rychlou odezvou - ale pořád s efektem "sample and hold" - trhaný
lerby (906)|5.2.2012 16:00
Ano na mojej plazme blikanie nevidim a mozno v tom je problem. Standardne plazmy funguju tak, ze cim vyssim jasom svieti pixel, tym mensia je tmava pauza medzi snimkami.
https://www.tvfreak.cz/forum/showpost.php?p=392382&postcount=120

Pohyblivy obraz samozrejme nerozmazava ale tym, ze vidim niekolko snimkov sucasne, nedokazem zaostrit na pohyblive predmety.

CRT obrazovka funguje efektivnejsie kedy dochadza k resetu sietnice vyraznejsie:



Na mojej starsej 50Hz CRT s pohybom problem nemam, ale zasa slusne blika.
OLED ma kratku dobu odozvy a bude iba na vyrobcoch ako sa s tymto problemom technicky vysporiadaju.
Jan10 (836)|6.2.2012 18:50
No jo, ale televizi na které vidíš že blliká si asi nekoupíš ...
Jinak blikání podsvícení se používá tuším jenom zároveň s interpolací snímků (200 Hz, 400 Hz ...) - takže tam se asi nevyhneš těm artefaktům (degradaci obrazu). Jinak jsem ještě teda neviděl ten backlight blinking apod. v akci, nevím jestli se o tom někde psalo, jestli to taky někomu vadí - akorát jsem četl, že to sníží jas - což je logický ...
Jan10 (836)|6.2.2012 20:56
Takovej pokus - jestli máte epilepsii nebo tak něco, tak to nepouštějte
Má to 60 Hz (pro monitor s vfrekvencí 60 Hz)
Ivo Mašek (10205)|6.2.2012 21:00
Tak tohle jsem u žádné TV, kterou jsem měl možnost vidět v provoze, neviděl. Tohleto by si nikdo nekoupil. To kmitání je viditelné "jak prase"
lerby (906)|6.2.2012 21:07
[quote=Jan10;395910]No jo, ale televizi na které vidíš že blliká si asi nekoupíš ...
Jinak blikání podsvícení se používá tuším jenom zároveň s interpolací snímků (200 Hz, 400 Hz ...) - takže tam se asi nevyhneš těm artefaktům (degradaci obrazu). Jinak jsem ještě teda neviděl ten backlight blinking apod. v akci, nevím jestli se o tom někde psalo, jestli to taky někomu vadí - akorát jsem četl, že to sníží jas - což je logický ...[/quote]

Interpolacia a blikanie/scaning su dve od seba nezavisle funkcie na zvysenie "Motion resolution". Mozu fungovat sucasne, ale aj nemusia.
Pokles maximalneho jasu je tiez otazny. Ved predsa mozem pri striede 50:50 pustit do podsvietenia, alebo OLED pixla 2x viac prudu a svetelny vykon dostanem teoreticky rovnaky. Keby tam aj z technickych dovodov bol pokles, tak vacsine ludi to vecer nebude vadit, lebo len malokto zo zdravim zrakom si nastavuje jas viac ako na 1/2.
lerby (906)|6.2.2012 21:10
[quote=Jan10;395925]Takovej pokus - jestli máte epilepsii nebo tak něco, tak to nepouštějte
Má to 60 Hz (pro monitor s vfrekvencí 60 Hz)[/quote]

Ma to 60p, ale kazdy druhy snimok je cierny. Takze vysledok je 30Hz blikanie. Nie je niekde toto iste video bez vlozeneho cierneho snimku ale 30p?
lerby (906)|6.2.2012 21:22
Skusil som nastavit vystup graf karty na 30Hz a tak nasimulovat video bez blikania. Po rozjazde vlaku vidim zvisle hrany rozdvojene. Z blikanim vidim iba jednu.
Jan10 (836)|6.2.2012 21:27
Tak - já jsem schválně to dal aby bylo 60 Hz - kvůli obnovovací frekvenci mýho monitoru ...
Je to dělaný v Avisynthu

vid1 = avisource("1.avi").AssumeFPS(30).converttoyv12.Lanczosresize(640,360)

vid2 = BlankClip(width=640, height=360, fps=30).converttoyv12


Interleave(vid1,vid2)
Jan10 (836)|6.2.2012 21:29
Pan Mašek - jaký máte monitor - že bych poslal "zrychlený vlak" :D
Jan10 (836)|6.2.2012 21:36
Tady je originál:
lerby (906)|6.2.2012 21:55
[quote=Jan10;395936]Tak - já jsem schválně to dal aby bylo 60 Hz - kvůli obnovovací frekvenci mýho monitoru ...
Je to dělaný v Avisynthu

vid1 = avisource("1.avi").AssumeFPS(30).converttoyv12.Lanczosresize(640,360)

vid2 = BlankClip(width=640, height=360, fps=30).converttoyv12


Interleave(vid1,vid2)[/quote]

To je jasne, ale zostava otazkou ako bude na mna pozobit obraz ked podsvietenie blikne do obrazu 24p dajme tomu 4x. Na plazme kvoli dosvitu fosforov a samotnemu postupnemu vzniku obrazu, nie je bliknutie tak razantne. Prave o to, aby obraz nevznikal postupne pocas celeho jedneho scanu, sa snazi Panasonic. Obetoval niekolko "subfields", cim sa pri pohybe zhorsila gradacia, ale na druej strane je "tma" medzi snimkami sirsia a rozlisenie pohybu vyssie. CRT, LCD a OLED to maju jednoduchsie.
Ivo Mašek (10205)|6.2.2012 22:04
[quote=Jan10;395937]Pan Mašek - jaký máte monitor - že bych poslal "zrychlený vlak" :D[/quote]
LCD AOC. Proč? Pokud se jedná o PC monitor, tak i tato ukázka velmi kmitavého filmečku je velmi ojedinělá a ještě jsem nic takového nepozoroval.
ten originál úplně v pohodě.
Jan10 (836)|6.2.2012 22:07
https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?t=26489
tady jsem zpracovával prokládaný obraz - tzn. tím skriptem jsem místo deinterlacingu doplnil "chybějící" řádky černým řádkem
Jakub Doležal (22)|14.2.2012 23:53
Včera jsem viděl na Samsung fóru OLED na živo a nutno uznat, že je to opravdu neskutečný skok v kvalitě obrazu. Barvy jsou neskutečně syté, pozorovací úhly až za roh, zkrátka nádhera. K tomu přidejme ultratenkou konstrukci těla a předpokládaně také slušnou spotřebu.

Vadou na kráse byly mrtvé pixely (nesvítící), kterých bylo na vystaveném kusu opravdu požehnaně. Nicméně jednalo se o výstavní prototyp, takže možná už má své nejlepší dny za sebou.
Ladys (1829)|15.2.2012 06:44
Hlavni vadou na krase bude zivotnost a dokud tohle poradne nevychytaji, tak OLED masivne neprorazi.Leda ze by nastavili PR na zatajovani nekterych vlastnosti teto technologie.
lerby (906)|15.2.2012 09:48
Mas konkretne poznatky o nizkej zivotnosti OLED alebo sa jedna iba o vseobecnu obavu z novej technologie?
Vyrobcami aktualne udavana zivotnost modrej farby je 600h pri jase 1000cd/m2 a poklese 5%. Pri realnom sledovani TV bude hodin samozrejme viac.

http://www.oled-info.com/universal-display-pholed-performance-chart-sid-2011
stani (1647)|15.2.2012 14:34
[QUOTE=lerby;397666]Vyrobcami aktualne udavana zivotnost modrej farby je 600h[/QUOTE]
To odpovídá 5 měsícům používání TV....
lerby (906)|15.2.2012 16:23
Budes trvalo svietit iba modrou farbou 1000cd, ktora sa mimochodom podiela na obraze iba cca 7 percentami?

Okrem toho uz niekto videl na OLED nejake zlte flaky a podobne? Ja teda po vyse roku a zhruba 1,5h denneho pouzivania nepozorujem ani naznak opotrebenia modrej farby, alebo zltej flakatosti.
kurtd (81)|15.2.2012 16:39
[QUOTE=Jakub Doležal;397626]Včera jsem viděl na Samsung fóru OLED na živo a nutno uznat, že je to opravdu neskutečný skok v kvalitě obrazu. Barvy jsou neskutečně syté, pozorovací úhly až za roh, zkrátka nádhera. K tomu přidejme ultratenkou konstrukci těla a předpokládaně také slušnou spotřebu.

Vadou na kráse byly mrtvé pixely (nesvítící), kterých bylo na vystaveném kusu opravdu požehnaně. Nicméně jednalo se o výstavní prototyp, takže možná už má své nejlepší dny za sebou.[/QUOTE]

Takže přeasturované barvy? jinými slovy widegamut rozsah? To bohužel nemá s přesným barevný podáním co dělat :-(
lerby (906)|15.2.2012 16:44
Od korejcov by som nic ineho, ako cirkusove farby ani necakal.
kurtd (81)|15.2.2012 19:18
Pro srovnání vyjádření widegamutu(širokého rozsahu) ve filmech. Obrázek je za 1000 slov

http://3.bp.blogspot.com/_0-tLLf6eqJY/SefwejXzSEI/AAAAAAAAAqI/BkUy-DKUsd8/s1600/230.jpg
230.jpg
bavorak (1494)|16.2.2012 09:31
[QUOTE=lerby;397757]Od korejcov by som nic ineho, ako cirkusove farby ani necakal.[/QUOTE]

vsak znizit to snad pojde .....
lerby (906)|16.2.2012 17:56
[QUOTE=kurtd;397783]Pro srovnání vyjádření widegamutu(širokého rozsahu) ve filmech. Obrázek je za 1000 slov
[/QUOTE]

Zhodou okolnosti vlastnim aj widegamut HP2475w, ktory ma gamut naozaj daleko sirsi ako sRGB/Rec709, ale ma dobre spravene CCFL podsvietenie a po korekcii pomocou 3DLUT vyzera obraz naozaj velmi verne. Daleko lepsie ako na dnesnych LEDkach. Keby sa nieco podobne vyrabalo v rozmere najmenej 46" a s kontrastom aspon 2000:1, tak by som nad plazmou ani neuvazoval.
lerby (906)|16.2.2012 18:07
[QUOTE=bavorak;397840]vsak znizit to snad pojde .....[/QUOTE]

Snad ano. Zalezi na tom ako sa podari chemikom vyrobit samotny svetlo emitujuci RGB material a ake korekcie(kurvitka) prida samotna elektronika.
kurtd (81)|24.2.2012 13:34
Zajímavá je ta "LED" hlavně jak si lidé myslí jak je to odlišné od "normální oled" a není normální oled taky trochu LED jen je tam navíc to óčko :-D. NA to jde vidě jak masa lidí uvažuje :-(
Brutto (65)|24.2.2012 14:46
čo???
Ivo Mašek (10205)|24.2.2012 19:17
[QUOTE]a není normální oled taky trochu LED jen je tam navíc to óčko :-D[/QUOTE]
Takhle to opravdu není :-)
kurtd (81)|24.2.2012 23:15
ale je Mašku :-) jenom sony nahradil polymerovou emisní vrstvu křemíkem ;-)
http://www.ewh.ieee.org/soc/cpmt/presentations/cpmt0401a.pdf strana 4 máš co číst
Ivo Mašek (10205)|25.2.2012 08:16
Tak, jak to tu uvádíš v "černobílém" vidění, tak to opravdu není. Že by jenom ten křemík dělal ty divy? Že by jenom ten křemík umožnil defacto OLED plato stočit do ruličky? (zkus tohle udělat s LCD-LED platem, schválně). Apropó: těch OLED technologií existuje více - to označení OLED je velmi zjednodušující (PMOLED, AMOLED, PHOLED, WOLED, FOLED a TOLED).
Kdyby to bylo všechno tak jednoduchý, jak tady nastiňuješ, už dávno by se vyráběly obrazovky s touto technologií a neskončilo by to zatím jen u mobilů a podobných "textových" zařízení.
(nepodceňuj zdejší komunitu tím, že je budeš nabádat ke čtení, aby se nenudili, protože nic neví :-))
geronimoh (2327)|25.2.2012 11:01
[QUOTE=kurtd;399307]Zajímavá je ta "LED" hlavně jak si lidé myslí jak je to odlišné od "normální oled" a není normální oled taky trochu LED jen je tam navíc to óčko . NA to jde vidě jak masa lidí uvažuje [/QUOTE]

Masy lidí si hlavně myslí, že má LED televizor doma, nebo že jsou jich plné obchody. Těším se na to, jak se jim prodejci pokusí představit skutečné LED TV a OLED TV.

http://cs.wikipedia.org/wiki/LED
http://cs.wikipedia.org/wiki/OLED
jarod72pm (841)|27.2.2012 13:13
Dokonce leták Euronics už má po několikáté novinku v podobě LEDOVÁ TV ,sám nevím kam to přiřadit.
Ladys (1829)|27.2.2012 13:19
Ono tohle spojeni funguje.Nekdo se tomu zasmeje, nekdo to povazuje za totalni kravinu, ale na spousty lidi to i zabere.

Fakta nejsou dulezita, hlavni je zaujmout a nalakat lidi.

Reklama je mocna carodejka :)
Ivo Mašek (10205)|27.2.2012 13:20
Od Okay, Euronics, apod. radši nepřiřazovat nikam :-D. (stejně ledovou TV ocení akorát eskymáci :-D )
Dagy2 (3153)|27.2.2012 13:38
ledová tv to je mrazák s prosklenými dveřmi. Maj to v tescu a promítají tam zmrzliny ve 3D !
Ladys (1829)|27.2.2012 13:44
Otazka je, co je spatne. Zda to, ze v danem letaku melou kraviny a uvadi zakaznika v omyl a nebo to, ze se lidi proste nechaji opit rohlikem.

Nedelam si iluze, ze vice jak 50% potencionalnich zakazniku berou info z letaku a spolehaji prave na to.
stani (1647)|27.2.2012 14:13
[QUOTE=Ladys;399712]Otazka je, co je spatne. Zda to, ze v danem letaku melou kraviny a uvadi zakaznika v omyl a nebo to, ze se lidi proste nechaji opit rohlikem.

Nedelam si iluze, ze vice jak 50% potencionalnich zakazniku berou info z letaku a spolehaji prave na to.[/QUOTE]

Samozřejmě. Jen zlomek procenta si chodí pro informace na tvfreak(apod.), běžný konzument kupuje "očima". Proto se těm šidítkům tak daří. Na co by se snažili, když prodej je vynikající. Přišel mobil - museli ho mít všichni - otázka prestiže. I když ho nepotřeboval. Kdo ho neměl byl směšný nýmand. Pak přišly plocháče, slovo "plasma" a opět kdo neměl doma "plasmu"(popř. i mobil+bazén) byl opět nýmand. A tak to jde pořád dokola. Dnes už dávno není důležitý(kvalitní) výrobek ale marketing, reklama, okolo něj. Oblbnout zákazníka, umění prodat. Samotný výrobek je až na posledním místě. Není možnost výběru. Takový je bohužel dnešní svět. Skoro vše je nějaký podvod, přinejmenším zavádějící. Jsme zajatci glogalizace. Co můžeme dělat? Nekupovat? Hmm, je to řešení?....
KamilZ (10277)|28.2.2012 17:56
[QUOTE=geronimoh;399413] Těším se na to, jak se jim prodejci pokusí představit skutečné LED TV a OLED TV. [/QUOTE]
Neboj, oni určitě vymyslí novou zkratku, protože OLED odporuje základnímu pravidlu, aby zkratky byly jen na 3 písmena :-).
geronimoh (2327)|28.2.2012 19:30
[QUOTE=KamilZ;399954]Neboj, oni určitě vymyslí novou zkratku, protože OLED odporuje základnímu pravidlu, aby zkratky byly jen na 3 písmena .[/QUOTE]

No ony zkratky PDP a CRT nejsou mezi lidma taky vůbec známé. Pro lidi je to známé maximálně jako plazma a klasický televizor. :)