Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Poradí někdo s reklamací nosičů DVD?

Franky1 (10)|26.9.2007 13:26
Občas vyrábím na zakázku video DVD. Dokud jsem kupoval printable Verbatim tak bylo vše ok. Aby bylo vše ještě více perfektní, objednal jsem si 300 čistých nosičů DVD s potiskem. Po vypálení jsou na PC DVD čitelná bez problémů, nicméně po vsunutí do stolních DVD přehrávačů náhodně nastartují až na x-tý pokus. Některá DVD nastarují např. na třetí nebo čtvrté vložení, některá až na dvanácté, některá vůbec. Také záleží na typu přehrávače. Počet vložení pro spuštění je zcela náhodný. Dotázal jsem se dodavatele v čem může být problém? Odpověděli:

"Problém je s největší pravděpodobností ve vypalovací mechanice a jejím firmwaru. Vaše mechanika a její firmware pravděpodobně neumí pracovat s dodaným typem media. Prosím Vás o dodání 1 prázdného media a 1 media s vypáleným obsahem. Dodané vzorky proměříme a případně vypálené DVD vyduplikujeme na nové medium pro srovnání funkčnosti."

Zeptal jsem se o jaká jde média? Odpověděli:

"Disk je vyroben průmyslovou matricí Stamper = nejedná se o typ media k dostání na krámu. Mechanika by měla být kompatibilní s medii typu Plasmon. Kolega doporučuje vypalovačky značky LG. Další možností je i zjistit firmware u vypalovačky a zkusit nahrát nový. Nejlepší řešení je zaslání medií na proměření, abychom zjistili kde je problém a následně mohli doporučit řešení."

Mám vypalovačku LG GSA-H42L LS s nejnovějším firmware - zapisuje na cokoli zcela bez problémů. Poslal jsem 27 ks vypálených a nefunkčních DVD. Odepsali:

"Posílám Vám 3 protokoly měření Vámi zaslaných DVD. Všechna měření dopadla naprosto v pořádku. Chybovost udává hodnota PI Sum8, kde je limit 280, naměřené maximum bylo na jednom disku 140, jinak ještě méně. Vždy jsou uvedeny minimální naměřené hodnoty (Min), maximální (Max), průměrné (Avg). Limity jsou označeny Lower (minimální přípustná hodnota) a Upper (maximální přípustná hodnota). Všechny hodnoty jsou přímo ukázkové. DVD media by se dala použít jako master pro lisování. Také jsme disky zkoušeli v 8 přehrávačích a byly v pořádku. S mechanikou, kterou jste uvedl také nemáme potíže. Bohužel opravdu nevím, kde je problém a jak Vám pomoct."

A teď babo raď. Já jsem přesvědčen že se jedná o nějaké nekvalitní nosiče. Ale jak to dokázat? Existuje nějaký program nebo zkušebna, která to umí otestovat?
Chtěl bych mít 100% jistotu, že z mé strany je vše ok. Existuje nějaký program, který umí otestovat, že struktura dat na video DVD je ok?

Budu rád za každou radu nebo podnět. Mockrát díky.

protokoly jsou na http://www.franky.ic.cz/aaa
mirekv (7169)|26.9.2007 14:33
Tady nejde o strukturu dat, to by nehrálo nikde! Někdy prostě se určité výpalky nesnesou s některými médii. Pokud používíš Nero, tak ten má v utilitách Nerospeed, pokud IMGBurn, tak si stáhni DVDInfoPro.
stayman (12393)|26.9.2007 16:32
a navyse vsetko moze v tych utilitkach vyzerat ruzovo, ale media sa neznesu so samotnym playerom :P