Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Nova zahájila vysílání v HDTV a ve formátu 16:9

Bobanovicz (169)|18.10.2007 13:30
[QUOTE=Jozef035;153205]Letterbox znamená že to "káblovka" oreže na 4:3 a chýbajú mi okraje? Včera som si pozrel večer Novu a obraz bol 4:3 bez orezania. Aspoň logo bolo tam kde má byť a celé.
Dovoľte mi ešte jednu hlúpu otázku. Keď sa bude všetko vysielať DVBT tak káblovka môže naďalej púšťať analógový signál do rozvodov alebo bude musieť mať každý DVBT tuner?[/QUOTE]

Kabelovka nic neořeže, v případě vysílání 16:9 budou prostě nahoře a dole černé pruhy (letterbox) to je vše. To, že byl obraz 4:3 znamená, že v tu chvíli tak NOVA vysílala, něco se vysílá 4:3 (věci v tomto formátu produkované) a něco 16:9 (většinou všechna jejich nová produkce a nebo filmy).
Kabelovka může převádět na analog, už teď to tak dělá, otázka je jak dlouho to budou souběžně s DVB takhle distribuovat...řekl bych, že zatím ano.
DVB-T tuner je pouze na pozemní vysílání (T-Terrestrial), pokud bude kabelovka vysílat digitálně tak bude potřeba settopbox na DVB-C (C-Cable).
Jozef035 (646)|18.10.2007 14:13
Tie čierne pruhy mi nevadia. Nova tak npr. formulu vysiela už dávnejšie. Pozerám na 42" z 5 m vzdialenosti takže kvalita je dostačujúca. Ale moja káblovka naozaj niekedy oreže obraz tak ako tento víkend na Nove, že obraz bol 4:3 bez pruhov a pravá a ľavá strana bola odrezaná. Chýbalo logo TV aj keď som prepínal rôzne formáty zobrazenia. Asi problém prevádzkovateľa káblovky.
Môžem ešte jednu blbú otázku? Ak budem naďalej pozerať TV ce káblovku tak DVB-T tuner mi je zbytočný a budem potrebovať DVB-C? Existuje TV alebo DVD rekordér s takým tunerom? Alebo budem si musieť kúpiť externý DVB-C tuner?
Ivo Mašek (10205)|18.10.2007 14:49
[QUOTE]Ak budem naďalej pozerať TV ce káblovku tak DVB-T tuner mi je zbytočný a budem potrebovať DVB-C? Existuje TV alebo DVD rekordér s takým tunerom? Alebo budem si musieť kúpiť externý DVB-C tuner?[/QUOTE]
Budeš potřebovat STB pro DVB-C. V sekci DVB-C zde na foru je k tomu spoustu informací.
Ten STB dostaneš od poskytovatele kabelovky (pokud bude vysílat v digitálu). K tomu set-top-boxu dostaneš dekodovací kartu, přes kterou se ti zobrazí na TV placené kanály, které si koupíš (programové balíčky). Ta dekodovací karta bude s nějvětší pravděpodobností přímo spárována s STB, tudíž si potom nemůžeš koupit svůj STB pro DVB-C. Ono jich na našem trhu stejně moc není (jedině TechniSat), protože by je nikdo nekupoval, neb je nelze použít.
Jozef035 (646)|18.10.2007 16:02
Vďaka za odpoveď. Takže v podstate som čakal zbytočne rok kým príde na trh Panasonic rekordér s DVB-T. Terestriálne na anténu asi nikdy žiadny program chytať nebudem a na kábel a satelit mi je zbytočný.