Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

netradiční HTPC - zdroj pro celou restauraci

pavel430911 (9)|28.10.2011 14:45
Dobrý den,

potřeboval bych pomoci výběrem komponent pro trochu netradiční HTPC, které by mělo být srdcem všech multimedíí v naší nové restauraci. Restaurace je ve stádiu výstavby, takže připravit kamkoliv jakoukoliv kabeláž není problém.

Základní požadavky:

- PC by mělo být ukryto v Racku v technické místnosti
- zobrazovat by mělo na 4 velké LCD panely, vzdálenost panelů bude nejspíš dále než 20m. Tzn. raději bych obraz hnal přes DVI než přes HDMI.
- obraz bude potře buďto stejný na všech panelech + ideálně aby bylo možné spustit na každém panelu něco jiného (ale stačí mi dva a dva panely rozdílný signál)
- do PC by se měli vlézt 2 kvalitní satelitní tunery se slotem na Skylink, CSlink atd.
- ideální by bylo, aby HTPC umělo ze satelitu i nahrávat + umělo funkci timelapse
- zvuk bude řešen externí soustavou reciever Pioneer SC-LX85 + reprosoustava 16 vnitřních + 12 venkovních reproduktorů KEF - nutné nějak vyvést výstup zvuku do recieveru (optikou?)
- v PC by mělo být relativně velké + zálohované datové úložiště

- nejvíce se z tohoto HTPC bude přehrávat satelitní vysílání + MP3 + potom případně další formáty videa + třeba ppt prezentace

Jde mi hlavně o stabilitu celého systému - prosím o doporučení kvalitních komponent, ale i kvalitnícho SW + třeba i firmy, která by byla schopna s tímto pomoci.

Děkuji P.
bastlir (3245)|28.10.2011 15:13
Obávám se, že takto to asi s HTPC nepůjde. Už jenom proto, že toto PC je na štíru s chlazením, a tedy udělat z něho uložiště, zároveň pro něj znamená i další teplotní zatížení. Je to i otázka stupně chlazení samotného racku. Já bych to raději řešil pomocí dvou STB, MMC a NASu.
pavel430911 (9)|28.10.2011 15:46
co znamena zkratka STB? :-D
bastlir (3245)|28.10.2011 17:17
[quote=pavel430911;374519]co znamena zkratka STB? :-D[/quote]

Satelitní přijímač
111a111 (139)|28.10.2011 17:50
[quote=pavel430911;374502]raději bych obraz hnal přes DVI než přes HDMI[/quote]

to je uplne jedno
KamilZ (10277)|28.10.2011 21:42
Nechci být pesimista, ale podle mě nemáš šanci tohle postavit, aby to bylo plně funkční a hlavně použitelné a jednoduše ovladatelné (aby to zvládl i personál a nerozdrbal to). Čistě teoreticky by v ničem být problém neměl, ale nedokážu si představit, že by to dohromady vše rozumně fungovalo a dalo se to ovládat. Např. ty dva nezávislé výstupy – umí to dnes každá karta, ale jak s tím rozumně pracovat? Jakým software? Nepředpokládám, že bys chtěl spustit nějaký XY player a přetahovat ho myší na patřičný monitor…. Bez nějakého speciálního SW se podle mě nepohneš. Další problémy můžeš čekat u 2x DVB-S2 s CI. Jak např. zvolit, který tuner půjde na který ze dvou požadovaných výstupů? Nebo i jen jeden tuner + nějaké video, jak to rozumně "rozházet" na dva výstupy?

Já bych to spíš řešil velmi zhruba nějak takto (opravdu je nástřel pro inspiraci):
  • dva samostatné, kvalitní DVB-S2 STB (ne do PC, prostě normální „krabice“), abys mohl mít nezávisle TV Skylink a na dvou CSLink, šel bych do něčeho s E2 (možnost nahrávání přímo na NAS apod.)
  • xTreamer Ultra (dobré MMC + na tom spustíš i ty prezentace (mimochodem např. [odkaz, pro zobrazení se přihlaste] (praktickou zkušenost nemám, každopádně na takovou délku na kabelu určitě nešetřit).

  • Jestli do toho opravdu chceš jít formou HTPC, tak máš podle mě jedinou šanci – přes nějakou profi firmu, které to budeš moci případně otřískat o hlavu. Připrav si ale velmi podrobnou (několikastránkovou) zadávací dokumentaci (specifikaci funkčnosti a požadavků), jinak nebudeš s výsledkem spokojený - buď s Tebou vydrbou a nějak to "slepí", nebo třeba jen nechopí, co všechno chceš (věc, která je pro Tebe samozřejmá je nenapadne apod.).

    Pokud bys nechtěl dva nezávislé výstupy, tak by to bylo formou HTPC reálné(reálnější), největší problém bych pak viděl ve 2x DVB-S2 tunerech s CI. Nevím, jestli bys rozchodil 1x DVB-S2 a k tomu jen dvě čtečky karet, jistější by bylo asi přímo DVB-S2 se "spárovanou čtečkou" (http://www.technisat.com/en_XX/SkyStar-HD-2/352-1294131238891-215/ + http://www.technisat.com/en_XX/CI-Slot-HD-2/352-1294131238891-219/). Musel bys pořádně prověřit, který soft si s tím rozumně poradí a je zároveň i "HTPC friendly" (Windows MCE?). Většinou se k takovýmto tunerům dává DVBViewer apod., což není klasický SW pro HTPC.
    https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?t=6189
    https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?t=6178
    https://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?t=23579

    Pokud jakkoliv rozchodíš podle svých představ, tak dej určitě vědět, je to velmi zajímavé a myslím, že se pak rád přiučím(e), protože tohle je opravdu výzva. Každopádně držím palce! A určitě udělej separátní úložiště, ať se vydáš jakoukoli variantou. Dělají se i do RACku: http://www.synology.com/products/product.php?product_name=RS411&lang=csy
pavel430911 (9)|29.10.2011 17:00
Super moc děkuji za všechny rady. Asi máte pravdu, nejspíš to nepůjde řešit jedním PC

Asi to udělám podobně jak radí KamilZ:

1) dám tam dva samostatné DVB-S2 STB - nevíte někdo o něčem co by mělo:
- 2 výstupy ze kterých dostanu HD rozlišení? tzn. HDMI + HDMI (nebo ještě něco jiného)
- umělo to nahrávat na NAS přes LAN ne přes USB
- mělo optický výstup na zvuk
2) do MMC nejspíš nepůjdu - raději bych něco ve stylu Mac Mini s Windows
3) s NAS souhlasím - co doporučujete? Qnap nebo Synology?
4) otázka je tedy jak pořádně propojit:
- zdroje: 2x STB + 1x PC + 1x BlueRay přehrávač
- výstupy: obraz pře 4TV a všechen zvuk musí jít recieveru

Teď jsem rozeslal maily jak firmě, která bude instalovat audio, tak i firmě která pro nás zajišťuje HW, tak jsem zvědav s čím příjdou. Vzdálenosti jsou opravdu někde kolem těch 20m, když se vše umístí za bar (což bych nerad).

Děkuju za ten link na dlouhé
HDMI kabely - to se bude určitě ještě hodit.

Za jakékoliv další nápady a komenty budu určitě moc vděčný.
fox (222)|29.10.2011 17:32
Urobit toto cez HTPC by urcite zaujimalo mnohych (vratane mna) - hlavne ten SW a je to urcite vyzva. Asi by to ozaj chcelo skusit niekoho, kto sa tomu profesionalne venuje (len mam obavy, ze aj cena bude "profesionalna" :().
KamilZ (10277)|29.10.2011 18:10
DVB-S2:
2x HDMI - tak to z hlavy nevím a hledat Ti to nebudu :-), ale bude to asi problém. Když tak se dá použít HDMI splitter, jak jsem psal (ale je jasné, že čím méně komponent, tím lépe). S optikou nebude problém, i když moc nevím, k čemu. Jako vstup do Receiveru bych použil HDMI. Jestli budeš dávat splitter, tak výstupů bude dost.

Nahrávání - proto jsem psal, že bych pořídil něco s E2 (tzn. Linuxový přijímač s Enigma2). Na Linuxových přijímačích můžeš bezproblémově připojit filesystém z NAS a nahrávat na něj. Navíc je můžeš ovládat přes PC, takže nepotřebuješ dálkové ovládání (které bys zřejmě musel řešit přes nějaké externí čidlo, pokud nemáš přímou viditelnost). Konkrétní tip dávat nebudu. Rozmysli se, jestli potřebuješ dvoutunerový. Šel bych do něčeho prověřeného (Dreambox, VU+), nešel bych do různých XYBoxů (teď určitě spustím flame... ). Pokud by jsi šel do něčeho jiného (netvrdím, že něco jiného, ne Linuxového tyto požadavky také nesplní), tak si pohlídej výše uvedené a hlavně že to ukládá nahrávku v odkódovaném tvaru. Třeba Ti ještě někdo dá konkrétní tip.

NAS:
To je celkem jedno, obojí je kvalitní. Kromě DLNA nepotřebuješ žádné spec. funkce, stačí Ti to opravdu jen jako úložiště. Já mám oblíbené Synology.

Propojení:
Nezbývá se než ponořit do studia HDMI switchů, splitterů apod. Nástřel ode mě máš, detailně si to musíš navrhnout sám, protože jen Ty přesně víš, jak to chceš.

Ještě pár rad:
- nešetři (i když to z původní představy ani nepředpokládám)
- zaměřuj se i na mechanické provedení
- vyber kvalitní HDMI switch a kabely (i ty krátké)
- LAN si postav na 1GBit a přitáhni ji i k TV
- pohlídej si chlazení (jednak celého racku, tak i jednotlivých komponent), celé to bude velmi topit
- dej k tomu kvalitní UPS
- navrhni si to rovnou i s projektorem, může se hodit...
- TV bych zkusil vybrat takové, co jdou ovládat pomocí PC přes LAN (neznám, třeba opět někdo doporučí), vzhledem k nostop provozu bych asi nedával plazmu (spotřeba, vypalování, opět asi spouštím flame...)
- kombinace Mac Mini s Windows mi přijde crazy, ale proti gustu... :-)
pavel430911 (9)|29.10.2011 19:41
DVB-S2:
- chtěl bych tam těch splitterů právě co nejméně
- mohl bych připojit jednu TV přes HDMI, druhou přes komponentním kabelem a zvuk poslat optikou do receiveru ne?
- s těma linuxovýma přijímačema nemám zkušenost - podívám se po tom. Chci určitě něco spolehlivého. Pokud někdo poradí ještě nějaké další typy budu rád.

NAS:
- vyberu nejspíš nějakou 1 U variantu pro 4 disky - to by mělo bohatě stačit

Propojení:
- jak jsem říkal poslal jsem s to všem instalačním firmám ať se s tím poperou a uvidíme - doufám že to vyřeší za mě :-) mají s tím myslím dost zkušeností

K tvým radám:

1) šetřit budu, ale ne tak moc :-)
2) mechanická odolnost a SW stabilita je pro mě to hlavní
3) všechny kabely budou buďto Eagle Cable nebo Belden
4) jj LAN je naplánována na 1Gbit a kje každé televizi se potáhnou 2 kabely :)
5) bude to vše ve velkém racku s větráním - doufám že s chlazením nebude problém
6) s UPS se počítá pro jednotlivé komponenty zvlášť
7) projektor mám, jen přemýšlím kam ho v té restauraci umístit - možná příjde místo jedné TV
8) TV s ovládáním přes LAN by mě zajímaly - vůbec se v tom neorientuji. Slyšel jsem, že profi panely sde ovládají přes RS-232 port. Profi panely tam ale dávat nechci.
9) měl jsem na mysli třeba něco takového: http://www.alza.cz/asrock-vision-3d-i5-blu-ray-cerny-d201188.htm#foto
KamilZ (10277)|29.10.2011 20:05
Třeba Samsung má oficiální aplikaci pro iPhone, tím pádem nevidím důvod, proč by to nemělo jít i z Windows, nějaká aplikace existovat určitě bude. Zkus pohledat na SammyGo, tady je možná něco takového: http://wiki.samygo.tv/index.php5/Content_Library_applications_list#Remote_LAN_Control.

Tady je nějaké shrnutí: http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1361722

Majitelé Samsungů (a jiných TV, co tohle umí), kteří tady jsou, Ti určitě poradí.
KamilZ (10277)|29.10.2011 20:16
A pořád jsi ale nesdělil nejdůležitější informaci - adresu restaurace a kdy ji otevřeš, ať se na to můžeme přijít podívat, ideálně s odkazem na web, kde určitě budeš mít i online kamery :-).
pavel430911 (9)|29.10.2011 20:46
To jsou pěkne zprávy. Všechno vybavení se bude kupovat, takže není problém už s těmahle vychytávkama počítat. Koupit 4x LED Samsung televize 40" nebo 46" byl můj původní záměr :-) On ten reciever, který tam bude se také nechá ovládat přes Iphone.

Jinak restaurace bude v tenisovém klubu v Semicích, cca 30km od Prahy směrem na HK. Plánované otevření je začátkem další tenisové sezóny tzn. koncem března 2012. Minulý týden se osazovaly okna, příští týden se začínají tahat kabely, tak doufám, že na nic nezapomeneme. Předpokládám že se první zprovozní audio + SAT rozvod, postupně se přidá PC na ostatní obsah a nakonec NAS. Všichni jste zváni :-D
bastlir (3245)|29.10.2011 23:35
Na základě mých zkušeností i zkušeností diskutujících v jiných vláknech, bych se rozhodně nespoléhal na technologii DLNA. Asi by to chtělo nejdříve takový NAS koupit a vyzkoušet si jej na TV, která bude později koupena.
zatty (1215)|30.10.2011 10:25
,,chtěl bych tam těch splitterů právě co nejméně
- mohl bych připojit jednu TV přes HDMI, druhou přes komponentním kabelem a zvuk poslat,,

Ahoj, těch splitrů se neboj můžeš jich mít vícero, sám sem musel jich dát 6 do serie na krámě a fungují docela slušně..bál sem že to bude hrůza ale hraje to důstojně co se týče obrazové kvality. a to sem musel použít kabely HDMI za 60kč :-(

eagla mám doma a ten je certofikovaný do délek 5m a musím říct že to velmi dobrý kabel za přijatelnou cenu....další dobrý kabel je od panasonicu Ches15,30... nepoznal sem rozdíl mezi eaglem a panasonikem...

ten komponent vyškrtni a tahej to jen HDMI, komponent ti nepřenese 1080p.....
pavel430911 (9)|30.10.2011 11:32
zatty co jsi pouzival za splittery?

jeste me napada ze ono by vlastne asi stacilo to vest vzdy z STB do recieveru a z recieveru to potom pres splitter 1x4 poslat do vesch TV ne? takze bych tereticky potreboval jen jeden..

nevite nekdo o nejakejch hoooooooodne DLOUHEJCH CERTIFIKOVANEJCH HDMI?

bylo by to asi nejelegantnejsi reseni - vse nechat v technicke mistnosti a potom uz to tahat jen dlouhejma HDMI, ale co na to kvalita obrazu hmmm? neslo by full HD poslat jeste po necem jinem nez HDMI? treba optikou?
Pytkin (7947)|30.10.2011 11:51
dlhe HDMI kable su drahe .. lacnejsie je pouzit HDMI extendery .. pouzivame extendery za 40 EUR na 60m a pohoda ..
KamilZ (10277)|30.10.2011 12:20
[quote=pavel430911;374832]jeste me napada ze ono by vlastne asi stacilo to vest vzdy z STB do recieveru a z recieveru to potom pres splitter 1x4 poslat do vesch TV ne? takze bych tereticky potreboval jen jeden..[/quote]
Tím ale nesplníš Tvůj požadavek na dva nezávislé okruhy. Proč se tak cukáš použít HDMI Matrix Switch? Má 4 vstupy (2x DVB-S, PC, (MMC)) a 4 výstupy (4x TV). Ze switche tím pádem povedeš k TV jen jeden HDMI kabel a budeš to mít naprosto univerzální - jakýkoli vstup pošleš na jakýkoli výstup. Takže např. na dvou TV DVB-S Skylink, na jedné PC a na poslední MMC nebo DVB-S CSLink :-). Vyjde Tě to i levněji, než tahat k TV více HDMI kabelů (ze dvou DVB-S a ještě PC), dlouhé jsou drahé. Navíc ten switch jde (sice jen přes RS232) také kompletně ovládat z PC. Zvuk si stáhneš ze všech zařízení do Receiveru (akorát na něm musí jít nastavit zpoždění audia, i když v restauraci to asi nebude tak kritické).

MMC ještě zvaž - budeš tam sice mít PC, ale když na něm budeš něco pouštět (na druhý výstup, předpokládám dvou monitorovou konfiguraci s tím, že ten výstup na druhý monitor půjde do HDMI Switche), tak to nebudeš mít moc user-friendly, pokud na tom PC budeš chtít něco jiného udělat. Rozumné MMC se Ti v tom už cenově ztratí.

Všechny komponenty budeš moci ovládat z PC - DVB-S, TV, HDMI Switch, Receiver (např. Marantz má modely s LAN a veřejným komunikačním protokolem, ale uznávám, že ho je do restaurace škoda :-)), takže když Ti nějaký student za pár korun napíše jednoduchý program a budeš to mít velmi komfortně ovládané z jednoho místa :-).
zatty (1215)|30.10.2011 13:05
pro ten účel který sem potřeboval sem použil tento....

http://www.ab-com.cz/clicktronic-hdmi-splitter-na-8-monitory.html?utm_source=zbozi&utm_medium=placene&utm_campaign=placene_zbozi

pro tvé využití běž ale opravdu do toho switche šel jak píše kamil, je to nejrozumnější volbou..hlavně ten switch můžeš dát někam do středu k obsluze a oni si můžou přepínat univerzálně...krátíš i délky HDMI kabelu bo certifikovaný dlouhý třeba 15m je ranec
pavel430911 (9)|30.10.2011 13:17
Necukam se pouzit Matrix, jen se snazim vymyslet jak to v te restauraci vymyslet prostorove + udelat to vsechno co nejjednodussi. nejspis pujdu cestou dlouhych hdmi kabelu s tim, ze vse umistim v technicke mistnosti a v restauraci bude vse pekne usporadane. a budu jen doufat ze vse bude po dlouhych hdmi chodit.

On ten matrix nebude zas uplne nic levnyho. Co jsem se po tom koukal tak dobry jsou od Kramera a to je cca 10 000.

MMC zvazovat nebudu - dam tam radeji dve PC tzn. na jednom pojede pokladna atd. a druhe bude jen na tyhle zabavne veci :-) Mel bych to na jednom monitoru a ovladal bych to přes KVM. Tzn. PC s pokladnou by melo vystup jen na jeden monitor a zabavni PC by melo vystup na ten samy monitor + vystup do matrixu :-D Ono by teoreticky stacilo pouzit nejakou grafickou kartu od matroxu s vystupem na 3 monitory a mohlo by to jet vse z jednoho PC ale nechci moc michat dohromady zabavu a pokladnu.

Myslis ze vsechny komponenty pujdou ovladat z PC? Jako nejakej protokol to nejspis mit bude ale jak to napasovat do sebe fakt netusim... Vedel bys o nekom sikovnem na ten programek?
KamilZ (10277)|30.10.2011 13:42
Zkusím hrubě počítat. Za 10m kabel počítám 300,- Kč, za extenter 1000,- Kč (40e*25):
Varianta bez switche: ke každé TV 3 připojení. Jedna TV potřebuje 6 kabelů (10m+10m) + 3 extendery = 6 * 300,- Kč + 3 * 1000,- Kč = 4800,- Kč. 4 TV tedy na 4 * 4800,- Kč = 19200,- Kč.. A to ještě neuvažuji, že bys potřeboval 3 HDMI splittery (je každému zdroji zařízení jeden).
Varianta se switchem: ke každé TV 1 připojení. Jedna TV vyjde na 2 kabely (10m+10m) + 1 extender = 2 * 300,- Kč + 1 * 1000,- Kč = 1600,- Kč. 4 TV tedy na 4 * 1600,- Kč = 6400,- Kč. K tomu HDMI switch za 10000,- Kč, celkem 16400,- Kč. Nepotřebuješ HDMI splittery.

Je to univerzálnější, levnější, nemusíš tahat tolik kabelů. Je jasné, že neznám prostorové uspořádání apod. Usuzuji pouze z informací co mám. Samozřejmě že můžeš říct, že ke každé TV nakonec nepotáhneš všechny 3 kabely.

MMC - jak chceš, MMC tě vyjde na 1/2 a nebude zdaleka tak topit jak další PC. PC je jistě univerzálnější, ale i potencionálně poruchovější. A nepotřebuješ Matrox, dva výstupy umí dnes prakticky cokoli (předpokládám, že i ta krabička, co jsi posílal - má GeForce s DVI + HDMI).

Co se týká SW, tak co typ zařízení, to samostatný protokol/způsob komunikace. Nebude to nic složitého (poslat pár byte na nějaký TCP port nebo pár znaků na COM, případně něco na URL), spíš piplačka. Musíš si sehnat někoho sám (hezký článek), protože to bude hodně na místě ladit a zkoušet, na dálku bych to určitě nepsal. Když si to rozumně navrhneš, tak tam můžeš mít i něco na způsob maker (na jedno kliknutí spustit celou škálu akcí, taková obdoba chytrého DO). Pokud už víš, že do toho chceš jít, tak si ho sežeň co nejdřív, protože by jsi s ním měl ideálně konzultovat i závěrečný výběr komponent (aby se na to podíval právě z možností ovládání na dálku, pokud to nedokážeš posoudit sám).

Celé mi to připadá do restaurace jako velmi ambiciózní řešení, ale na druhou stranu se mi to líbí. Sežeň použitelného šéfkuchaře, to bude ale důležitější :-).
pavel430911 (9)|30.10.2011 16:03
jj asi by bylo nejlepsi jit do tehle extenderu:

http://www.krup.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=2448

a tohodle switche:

http://www.krup.cz/default.asp?cls=stoitem&stiid=3678

jeste bych potreboval nejakou vecicku ktera umi prevest RF signal na radio - to by se pry take neco takoveho melo delat :-)
KamilZ (10277)|30.10.2011 21:47
Možná by Ti stačil HDMI Repeater, nebo kabel se zesilovačem. Popros Pytkina, ten má zkušenosti, třeba doporučí něco konkrétního. Já si netroufám.

To s RF jsem nepochopil. RF mám asociované s Radio frequency. Jestli víš co chceš, tak Ti Google určitě poradí.
pavel430911 (9)|21.4.2012 19:25
Tak konečné řešení bude nakonec úplně jiné:

Budou použity

3x televizor PANASONIC VIERA TX-P50U30E
1x projektor EPSON EH-TW450
1x HDMI matice 4x4 - Atlona AT-HD-V44M
1x audio matice 8x8 – Symetrix Jupiter 8
2x satelitní přijímač
- 1x Humax IR HD 5100s
- 1x Humax Series 4
1x Pc ve kterém bude Blue - Ray mechanika


Tohle vše bude v technické místnosti :

1x HDMI matice 4x4 - Atlona AT-HD-V44M
1x audio matice 8x8 – Symetrix Jupiter 8
2x satelitní přijímač
- 1x Humax IR HD 5100s - Skylink
- 1x Humax Series 4 - Digi TV kvůli premier league => bude nutné použít převodní S-video -> HDMI
1x Pc ve kterém bude Blue - Ray mechanika

Po restauraci budou různě rozprostřené:

3x televizor PANASONIC VIERA TX-P50U30E
1x projektor EPSON EH-TW450
1x vstup XLR, HDMI, jack 3,5, USB

Pospojované je to celé dlooooooouhými HDMI kabely od Krameru + bude nutné použít jeden drahý HDMI extendér.

Ovládat se to bude celé přes Logitech Harmony 900

Má někdo návrh ještě na nějaké vylepšení než to finálně objednám?
Pytkin (7947)|21.4.2012 23:42
HDMI extendery su lacnejsie ako dlhe HDMI kable :)
zatty (1215)|22.4.2012 15:34
té sestavě není co vytknout, je tam vše co potřebuješ aby ti to splnilo tvé požadavky, jen se přikloním k pytkinovi, HDMI v dlouhých délkách není nic moc super a cena je vysoká HDMI Extendery jsou v tomto případě lepší a to z 1) cenou 2) přenosovou rychlosti dlouhých tratí....