Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

DVB-S v ČR: příjem, parametry a stanice

22.4.2009, Radek Jahoda, článek
Ne každý má možnost přijímat digitální televizi přes pozemní vysílání DVB-T, nebo dá přednost satelitnímu příjmu z jiných důvodů. Jaké tyto důvody jsou, co navíc nám nabízí satelitní vysílání, jaké stanice a jak vlastně české programy přes satelit přijímat?
V České republice není nutné sledovat pouze placené balíčky, které jsme si představili. Zaměřit se můžete i na volné stanice, které jsou vysílané nekódovaně, nebo na další placené balíčky, které lze u nás zakoupit. Díky licenčním poplatkům ale není situace s placenými kanály tak jednoduchá, takže jen málokdo může vysílat i pro českého diváka. Jediným je tak vlastně jen MTV Unlimited, který díky vysílání pouze hudebních klipů a vlastní produkce není omezen hranicemi.

MTV Unlimited je možné přijímat ze satelitu Astra 1G na pozici 19,2° východně, podobně jako paket UPC Direct. K dispozici jsou tyto stanice:

Stanice
Frekvence
Šířka pásma
Polarizace
FEC
Jazyk
MTV Two
11 739 MHz
27,5 MHz
vertikální
3/4
EN
MTV Hits
MTV Dance
MTV Music
VH1
VH1 Classic

Tyto stanice jsou ale dostupné i v paketu UPC Direct v základním tarifu Rodina. Využije je tak jen hudební nadšenec, když samostatný balík MTV Unlimited stojí na rok 37 Eur, tedy cca 1000 Kč.

Kdo nechce platit žádné poplatky, tak může sáhnout po široké nabídce volně vysílaných programů, tzv. FTA (Free To Air). I některé naše programy vysílají nekódovaně, určitě jste si všimli ČT24, Óčko nebo Public TV. Široká je rovněž nabídka zahraničních televizí, v podstatě všechny zpravodajké kanály jsou nekódované, nejen americké a anglické CNN, Sky News, BBC atd., ale i maďarské, ruské, rumunské a další. Výčet všech těchto kanálů by zabral hodně místa a vzhledem k tomu, že uživatelů s požadavkem jen na FTA příjem bude minimum, nemá cenu je všechny vyjmenovávat. Parametry českých i dalších FTA stanic lze najít v předchozích paketech.