Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Doporučená multimediální centra: Q1 2019

7.1.2019, Jakub Doležal, návod
Jaké jsou novinky a nejlepší multimediální centra pro nejbližší měsíce? Co se povedlo a naopak na které modely si dát pozor? Kdo zvládne 4K, HDR a nabídne nejširší podporu formátů? To vše se dozvíte v našem přehledu.
Ještě donedávna byly televizory pouhé monitory a pro přehrání potřebovaly další externí přístroje. Multimediální centra za sebou mají dlouhou historii a vzhledem k jejich množství na trhu daly vzniknout tomuto přehledu.

Ani s nástupem chytrých televizorů však neupadá důležitost této kategorie. Řada z nás má doma jistě starší Full HD televizor, který pro sledování filmů a seriálů bohatě stačí, jen ale nemá žádný interní přehrávač.

I v této kategorii platí, že je nutné si přístroj pečlivě vybrat. Ne každý model na trhu totiž umí vše, co by se od něj v roce 2019 očekávalo a stejně tak nemají výrobci problém dodat postarší hardware doplněný o nevhodný software.
 
 

Android a Android TV


Nejsilnější zastoupení má zcela jistě operační systém od Google. Výrobci na svých zařízeních instalují jak verzi určenou pro mobilní telefony, tak pro televizory. Není asi žádným překvapením, že ta druhá je mnohem vhodnější. Stejně tak pozor u mobilní verze, která ve velmi levných zařízeních nemusí disponovat přístupem do obchodu s aplikacemi.
 
Vlajková loď Nvidia Shield TV (foto xda-developers)
 
Ohledně hardwaru se dnes již poohlédněte po čipsetu s podporou H.265, ve kterém bude časem většina obsahu. Pro FullHD televizor postačí i H.264, avšak cenový rozdíl mezi zařízeními je často několik set korun a kromě podpory HEVC videa získáte i vyšší výkon celkově a prostředí operačního systému tak bude plynulejší.
 

 

Chromecast


Google to prakticky vždy zkouší z více směrů a ani prostředí multimediální zábavy není výjimkou. Kromě Android TV nabízí méně náročným uživatelům Chromecast a jak již napovídá název, jde o zařízení založené na webových službách.
 
Chomecast pořídíte již za 1000 Kč (foto digitaltrends)
 
Chromecast se většinou vejde do dlaně a jde o prodlouženou ruku vašeho telefonu nebo tabletu. V telefonu tedy např. spustíte YouTube nebo Netflix a následně odešlete pokyn do Chromecastu, aby začal daný obsah streamovat do televizoru.

V porovnání s klasickým multimediálním centrem jsou tedy funkce Chromecastu do značné míry omezené a vyplatí se tak těm, kteří nemají tak vysoké nároky. Před koupí také zvažte, zda “konkurenční” Android TV nenabízí za podobnou cenu více vámi požadovaných funkcí.
 
 
 

Apple TV


Pokud jste v zajetí ekosystému Apple, je na pořadu dne nákup multimediálního centra od Jablečného giganta. Poslední generace Apple TV obsahuje podporu 4K i HDR10 a je tedy  připravená na moderní formáty, byť neumí vše. Dále pozor na fakt, že se na trhu vyskytuje i  starší verze s prakticky stejným názvem, která zvládne maximálně FullHD.
 
Apple TV zvládá 4K včetně HDR (foto Apple)
 
Apple s touto platformou míří především do světa streamovacích služeb a tomu odpovídá uživatelské prostředí i možnosti přehrávání. Anglicky hovořící uživatelé mohou využít integrovanou asistentku Siri.

V případě dalších Apple zařízení pak nabízí Apple TV snadné streamování fotografií nebo videa na obrazovku televizoru. Jako vždy si však nechá Apple za svůj produkt patřičně zaplatit a opět tedy záleží, kolik jste ochotni utratit. Navíc podobné funkce můžete získat u konkurence za menší finanční obnos.
 

 

Herní konzole


PlayStation i Xbox už dávno neslouží jen pro hraní her a v poslední generaci získaly výrazně schopnější operační systémy, které se umí připojit online a nabízí také obchod s aplikacemi. Podporován je Netflix, YouTube a řada dalších. Pokud tedy již některou z konzolí vlastníte, můžete ušetřit a pouze si patřičnou aplikaci stáhnout.
 
Multimédia si lze pouštět i na herních konzolích (foto wccftech)
 
Výkon hardwaru obou konzolí je dostatečný pro přehrávání 4K, jen u PS4 dejte pozor, že je vhodnější pořídit verzi Pro. Verze Slim totiž obsahuje pouze HDMI 1.4 a je samotným výrobcem doporučena pouze do rozlišení 1080p. Podobná situace je i u Xboxu, kde je pro Ultra HD obsah vhodnější novější verze Xbox One X, byť jej zvládne i Xbox One S.