Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Doporučená multimediální centra: Q1 2019

7.1.2019, Jakub Doležal, návod
Jaké jsou novinky a nejlepší multimediální centra pro nejbližší měsíce? Co se povedlo a naopak na které modely si dát pozor? Kdo zvládne 4K, HDR a nabídne nejširší podporu formátů? To vše se dozvíte v našem přehledu.
Televizory už dávno nejsou závislé jen na digitálním vysílání nebo externích přehrávačích. V naprosté většině dnes prodávaných modelů se nachází operační systém podobný tomu ve vašem telefonu. Díky tomu se můžete dívat na online streamovací služby a nebo si procházet internetové stránky.

Důležitým faktorem při výběru televizoru s ohledem na multimediální funkce je výkon hardwaru, operační systém a jeho verze. Se slabým hardwarem se vám stejně jako s levným telefonem bude celé prostředí zasekávat a starší verze operačního systému způsobí nefunkčnost některých služeb.
 
 

Android TV


Silný hráč na poli televizorů pochází od Google. Tento projekt si prošel několika klinickými úmrtími, než vstal opětovně z popela. Poučen z předchozích nezdarů a chyb představuje v aktuální formě to nejlepší, co lze na poli multimediální zábavy nabídnout. Navíc za poslední roky neustále roste a nabírá partnery.

Podporuje většinu streamovacích služeb, nabízí obří knihovnu aplikací a dovolí přehrávat vlastní soubory prakticky odkudkoliv. Sourozenec mobilního Androidu má před sebou ještě kus cesty, než dosáhne naprosté dokonalosti, ale již dnes dokáže s přehledem naplnit potřeby většiny uživatelů.
 
Prostředí Android TV (foto: Variety)
 
Navíc na něj vsadili významní výrobci televizorů jako Sony, Sharp, Xiaomi nebo Philips, a tak je jeho budoucnost zajištěna. Důležitým faktorem při výběru je však výkon hardwaru a verze operačního systému Android TV. Stejně jako u mobilních telefonů je totiž tendence výrobců nasazovat Android TV prakticky do čehokoliv a aktualizací se dočkají povětšinou vlajkové modely.

Pro Q1 2019 je aktuální verze Android TV 9.0 Pie, avšak většina televizorů na trhu bude ráda, pokud dostala aktualizaci na 8.0 Oreo.

Novinky v nejnovějším Android TV si můžete prohlédnout v tomto videu:
 
 


Samsung Smart TV (Tizen)


Korejský výrobce pokračuje již několik let ve vývoji vlastního operačního systému. Z počátku se s ním počítalo pro většinu zařízení, které Samsung prodává, avšak později se ukázalo, že např. u mobilních telefonů není dostatečný zájem ze strany vývojářů, a tak se v poslední době objevuje Tizen především na televizorech a dalších chytrých zařízeních.
 
Prostředí Tizen (foto the-ambient)
 
Stejně jako u Androidu i zde vychází jednou ročně aktualizace a díky menší fragmentaci hardwaru jsou na tom majitelé televizorů Samsung o něco lépe. Nicméně Samsung začínal s vývojem později, a tak je v některých oblastech mírně pozadu. Slabou stránkou jsou také aplikace, kterých je výrazně méně. Např. populární Kodi je prozatím doménou pouze Androidu.

Naopak Samsung zasazuje s Tizenem úder v podpoře IPTV, takže se často obejdete bez nutnosti pořizovat další krabičku vedle televizoru. Mezi nejznámější patří Kuki, nebo SledovaniTV.

Pro Q1 2019 je aktuální verze Tizen 5.0, seznam modelů, které se této verze dočkají, se pokusíme zjistit.
 

 

LG webOS


Nabídce operačního systému od Google odolává i další korejský výrobce, který také vsadil na vlastní řešení. Systém webOS je graficky velmi unikátní a snadno rozeznatelný od ostatních systémů na trhu. Pokud vám je název povědomý, pak vězte, že základy systému pochází od legendární a dnes již neexistující společnosti Palm.
 
Prostředí webOS (foto lifewire)
 
Stejně jako konkurence sází především na chytré funkce a podporu streamovacích služeb. Hlavní aplikace jsou zastoupeny, tedy Netflix, YouTube nebo HBO Go jsou součástí. Avšak na úroveň nabídky Android TV to prozatím nemá.

LG neotálí a v minulém roce přidalo podporu hlasových asistentů a dál pokračuje ve vývoji. Aktuální verze pro Q1 2019 je webOS 4.0.



 

Panasonic: My Home Screen


Poslední zásadnější hráč na poli chytrých televizorů je společnost Panasonic, která společně s Mozillou začala vyvíjet open source platformu Firefox OS TV. Mozilla však z projektu odstoupila a ve vývoji tak již pokračuje pouze sám Panasonic.
 
My Home Screen (foto: Panasonic)
 
S operačním systémem jsme v redakci ještě neměli tu čest, avšak po projití několika recenzí na zahraničních portálech lze říci, že jde o uživatelsky přívětivý a jednoduchý systém, který však bude opětovně narážet na nabídku aplikací od vývojářů. Výrobce si alespoň ohlídal ty nejzásadnější jako YouTube nebo Netflix.

Ze všech jmenovaných je k této platformě nejsložitější dohledat konkrétní informace o vývoji a dalších plánech, což může být určitým varováním z hlediska dalšího rozvoje.