Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Leadtek WinFast DTV Dongle H: věrný společník na cesty

21.4.2008, Radek Jahoda, recenze
Leadtek už sice má jednu digitální USB klíčenku s názvem DTV Dongle, ale ta neuměla i analogový příjem. Zatím se bez analogu neobejdeme, ale digitál je za dveřmi, tak proč si kupovat vše dvakrát. Leadtek přišel s hybridní verzí právě včas.
Závěrem si vše uvedené shrneme. Po hardwarové stránce je přijímač proveden pečlivě, kryt drží pevně, přestože není přišroubovaný, konektory jsou rovněž pevné. Anténní konektor je malého typu, ale je celokovový a dostatečně tuhý, citlivost tuneru je na běžné úrovni. Celé zařízení je dostatečně malé, takže v tašce od notebooku nezabere v podstatě žádné místo. Osobně jsem zastáncem odstínění tuneru plechovym krytem, od čehož se ale v poslední době opouští díky použití jednočipových tunerů, které nemají téměř žádné vnější součástky a žádné indukčnosti, takže rušení hrozí jen minimálně. Modrá svítivá dioda je pohledná, za tmy ale svítí až nepříjemně, což je asi jediná výhrada.

Dálkový ovladač si zaslouží také pochvalu, nabízí všechny důležité funkce a není nutné s ním nijak přehnaně mířit na přijímač.





Co se týče software, tak je Leadtek znám svou otevřeností vůči uživatelům. Sluší se ale podotknout, že vývoj současného software trval velmi dlouho, dalo by se říci až příliš dlouho, což řada uživatelů nesla velmi těžce. Software byl plný chyb a problémů, které se výrobce snažil řešit, občas ale trvalo mnoho verzí, než se mu to podařilo. To mohla být určitě značná nevýhoda vůči jiným značkám, musíme být ale realisty, protože s podobnými problémy se potýkají i jiní výrobci a mnohdy ani uživatelům nenaslouchají.

V současné době je software ustálen a zdá se v konečné verzi, řekněme ale, že stále je co vylepšovat. WinFast PVR2 se snaží napůl tvářit jako multimediální centrum (MMC), když jde většina funkcí tuneru ovládat přes OSD menu, neplatí to ale o všem a oproti prvým MMC programům k tomu chybí ještě mnoho funkcí. Rovněž oddělení aplikací pro ovládání TV a FM rádia je dnes již překonané, sice u DVB příjmu lze poslouchat rádio přímo v PVR2, ale ne vždy máme tu možnost. Zde leží pro výrobce ještě výzva na dotažení software, jde již spíše o předělání rozhraní než změnu funkčnosti.

Srovnáme-li nedávno testovaný AVerTV Hybrid Volar HX, tak jeho AVer MediaCenter je hezčí, propracovanější a přítulnější. U jiných výrobců může odrazovat značná hardwarová náročnost software, jinde nefunguje software jak má, nebo se příliš šetřilo na hardwarovém provedení. Po mnoha otestovaných zařízeních tedy musím konstatovat, že ke každému mám nějaké výhrady, takže výběr je v dnešní době opravdu těžký, pokud se nechceme snížit na úroveň nákupů stylem "přijít a koupit" a poté teprve zjišťovat negativa.




Ocenění TREFA získává TV tuner Leadtek WinFast DTV Dongle H
za zpracování, spotřebu, duální příjem, software a cenu. Logo ocenění je ke stažení zde.


Nakonec po zhodnocení všech pro a proti jsem se rozhodl, že tomuto přijímači udělím ocenění Trefa za dobré zpracování, spotřebu pod 500mA, podporu analogového i digitálního příjmu, software nevykazující žádné nepříjemné chyby, že vše funguje jak má a za velmi přijatelnou cenu, za kterou se v současnosti prodává.


Hybridní příjem analog/digital
-
FM přijímač
Ikona Odkaz na databázi
Propracovaný software
Ikona Odkaz na databázi
Dobré hardwarové zpracování
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 1100 Kč s DPH