Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

BenQ W1000: domácí kino především

17.2.2010, Martin Kuchař, recenze
Nový projektor z dílny BenQ je určen především pro domácí použití, kde se svým Full HD rozlišením poskytne fantastické promítání oblíbených filmů nebo seriálů. Jedná se o DLP model, který slibuje skvělý filmový zážitek. Pojďme se na něj tedy společně podívat.
Kapitoly článku:
Projektor je dle výrobce našlapaný pokročilými technologiemi, avšak ve výsledku se nejedná o žádné převratné novinky, se kterými bychom se již nesetkali. Ostatně recenze projektoru BenQ MP777 přinesla jasný popis Briliant Color a stejně tak i Philips VIDI.



Integrované technologie se na výsledném obrazu opravdu projevily a to výhradně v kladném směru. Díky detailnímu nastavení jednotlivých barev spektra je možné si obraz nastavit přesně podle svého gusta a dostat tak z projektoru opravdu fantastický obraz. Problémem ale zůstává relativně slabý jas, kvůli kterému je sledování za denního světla prakticky nemožné – se zacloněnými okny je situace o chloupek lepší, ale rozhodně ne ideální.

Na rozdíl od minule testovaného projektoru BenQ se dnes setkáváme s modelem, který nepodporuje 3D Vision ani žádné podobné specialitky, zato ale disponuje Full HD rozlišením, což jej přímo předurčuje pro sledování filmů. Relativně nízká svítivost, která neumožňuje plné vychutnání kvality za přítomnosti zbytkového světla v místnosti, opět pouze potvrzuje, že je projektor určen na promítání v domácnosti, kde si večer zatemníte okna a budete se plně věnovat kino-filmovému zážitku. Ostatně parametry obrazu k tomu přímo vybízí.



Chválíme ale hlučnost přístroje, která byla na velmi solidní úrovni a to i při vypnutém ekologickém režimu. Výrobce chce svým zákazníkům poskytnout perfektní filmový zážitek a je tedy jasné, že jakékoliv hučení ventilátoru by jej rychle zkazilo. Na menší hlučnosti se zcela jistě podepsala právě i menší svítivost lampy.


Cena


Cena projektoru s DPH
24 000 Kč
Cena lampy s DPH
3 500 Kč
Cena lampy / cena přístroje
14,5%
Udávaná výdrž lampy
3000
Cena za 1 hodinu
1,16 Kč
Udávaná výdrž lampy ECO
4000
Cena za 1 hodinu ECO
0,88 Kč


Závěr


Přístroj jako takový nás potěšil a ukázal, kam je výrobcem směřován. V kategorii domácí kino projekce zaujímá pozici středního proudu (mainstream), což znamená lehce nadprůměrné parametry za přijatelnou cenu. Perfektní kvalita obrazu, která je dána pokročilými DLP technologiemi spolu s Full HD rozlišením, je pro filmy opravdu velmi vhodným řešením. Pro použití v business segmentu se ovšem až tak nehodí. Při prezentacích by vám velmi vysoké rozlišení nejspíše vadilo z důvodu titěrné velikosti veškerého písma, stejně tak již zmíněná nízká svítivost by pro prezentaci za denního světla nebyla ideální.

Slušný počet vstupně/výstupních portů (včetně dvojice HDMI) je dalším drobným plusem a opravdu moderní design s perfektním dílenským zpracováním kvalitu jen podtrhují.


Dobrý obraz
Cena
Přijatelné provozní náklady
Full HD se na prezentace nehodí
Cena v době testování: 24 000 Kč s DPH


Za zapůjčení projektoru BenQ MP777 děkujeme firmě BenQ.
Za zapůjčení projekčního plátna Da-Lite děkujeme distributorovi pro ČR, společnosti Image CZ