Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Asus O!Play BDS-500: další z rodu O!Play

4.5.2012, Jakub Doležal, recenze
Minule jsme si představili multimediálního hybrida BDS-700 a dnes se podíváme na jeho méně vybaveného sourozence BDS-500. Dokáže i přes absenci některých vylepšení nabídnout dostatečné schopnosti?
Hned při prvním startu přehrávače jsem očekával automatický update, který se však nedostavil. Zamířil jsem tedy do menu přehrávače, kde jsem si vybral metodu aktualizace skrze internet. Po chvilce hledání mi přístroj nabídl stažení novější verze, stahování sice trvalo poměrně dlouho, avšak na rozdíl od modelu BDS-700 proběhlo úspěšně do konce.




Nový firmware se tentokrát stáhl v pořádku


Po úspěšné aktualizaci následoval krátký průvodce, který si v několika krocích vyžádal potřebné parametry a nastavil zařízení. Přístroj se následně přepnul na domovskou obrazovku a nadešel čas jej vypnout a zkusit, jak dlouho bude trvat start. Na poměry testovaných přehrávačů to bylo poměrně rychlé, neboť BDS-500 naskočil za cca 30 sekund.




Trocha nečekaného "šprechtění" na úvod




Naštěstí v dalším kroku lze přepnout do češtiny





Úvodní obrazovka, která se objeví po plném nastartování přístroje, je graficky poněkud strohá, i když na druhou stranu jisté části uživatelů se tato jednoduchost jistě bude líbit. Co však Asusu neodpustím, je naprosto nevyužitý prostor obrazovky. Kde je nějaké info o aktuální IP adrese, ikonka online režimu, hodiny, RSS čtečka či widget počasí?




Strohé, přehledné, ale volného místa mohl Asus využít lépe


Správce souborů tentokrát spojím s popisem procházení jednotlivých složek, neboť absence pevného disku nenabízí ve výsledku tolik možností, kterými disponují vybavenější centra. Samotné prohlížení obsahu je už z úvodní obrazovky rozděleno na klasické 3 skupiny (video, foto, hudba). Přehrávač poměrně rychle oskenuje své USB porty i lokální síť a nabídne příslušné zdroje obsahu.








Pohyb mezi jednotlivými složkami je poté celkem svižný a v nabídce nastavení nalezneme 2 možnosti uskupení. Tou první je vertikální seznam s videonáhledem po pravé straně. Další a zároveň poslední možností je spíše horizontální uspořádání, které znáte z posledních verzí operačního systému Windows.




Displej potěší, ale vzhledem k použité technologii mnoho možností nenabídne


Jisté naděje vzbudí také přítomnost displeje, avšak zde se díky jeho malým rozměrům nedá mluvit o nějaké zásadní využitelnosti a Asus jej pasoval do role spíše časového zobrazovadla, než plnohodnotného informačního pomocníka. Stejně jako u C-300 to je tak trochu promarněná šance.


Internet


Ohledně podpory internetu se moderní multimediální centra dělí na několik skupin. Nicméně společným jmenovatelem by mohla být celkem široká nabídka aplikací u většiny výrobců a prozatím nedoladěné prohlížeče internetu, které občas dokáží zobrazit správně stránky, ale jejich ergonomie je doslova příšerná.





Asus pro jistotu žádný prohlížeč do tohoto zařízení nepřidal, takže jedinou variantou bude pořídit televizor s podporou internetu. Výrobci se v tomto směru zbytečně drží zpět a až Apple vyrazí s televizí vybavenou prohlížečem a iTunes obchodem s filmy, budou najednou narychlo tuto aplikaci doplňovat.





Výrobce modelu BDS-500 však zaostává i v oblasti aplikací, kde nabízí jen 4. Populární YouTube je naštěstí zahrnut, ale v době dalších populárních služeb, jako je Twitter, Facebook, Vimeo, Spotify či ShoutCast, je Asus trestuhodně pozadu.


Nastavení


Jak už vyplývá z předešlého textu, neumí toho dnes testovaný přehrávač příliš mnoho, přesto je však jeho nastavení poměrně bohaté. Pokryta je většina důležitých oblastí a nakonec si Asus dovolil přidat jednu vychytávku, kterou znáte např. z jeho stolních monitorů.

Nicméně popořádku začněme u „Opak. Přehr.“, který je především typickou ukázkou GUI laděného jen pro anglickou lokalizaci. Nechme stranou nedomyšlené rozložení a pojďme se podívat, co tato položka nabízí. Upravovat můžete jazyk pro menu optického disku, stejně jako defaultní jazyk či jazyk titulků. Na češtinu však v Asusu jaksi zapomněli, takže tu si zde nenastavíte.





Zajímavější je až položka „Video“, kde se vyřádí především milovníci vlastního barevného podání, neboť si můžete díky technologii Splendid doladit podání barevných tónů k obrazu svému. K tomu ještě lze zkontrolovat rozlišení, zapnout 24Hz režim či aktivovat BD 3D mód.




Technologie Splendid naleznete jak v menu nastavení,...




...tak přímo ve sledovaném videu




Vybírat můžete z nastavených profilů a nebo si vše naladit ručně


Nabídka „Zvuk“ už není tak bohatá, ale i přesto zde můžete upravit např. počet reproduktorů, které máte rozestavěné okolo televizoru či jaký výstup má přehrávač použít. Zkrátka to podstatné v této části dostanete.





Připojení modelu BDS-500 do domácí sítě je prakticky bezproblémové a pokud zapojujete rozhraní LAN, pak do položky „Síť“ ani nemusíte.





Co se nevešlo do předešlých nabídek, to Asus nasypal do poslední položky jménem „Ostatní“. Zásadní volbou je zde jazyk OSD menu, aktualizace firmware a možnost vrátit přístroj do továrního nastavení.