Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Příjem DVB-S/S2: satelitní technika a platformy v ČR

15.4.2009, Michal Koláček, článek
Přinášíme vám informace o satelitním příjmu v normě DVB-S/S2. Popíšeme si základní řetězec přijmu, jeho komponenty a jednotlivé varianty FTA přístrojů, včetně řešení pro multimediální počítače. Nechybí ani přehled satelitních platforem pro ČR.
Kapitoly článku:
  1. Příjem DVB-S/S2: satelitní technika a platformy v ČR
  2. Satelitní platformy v České republice
Jeden z nejdůležitějších faktorů úspěchu jsme si nechali na závěr dnešního článku. Norma DVB-S/S2, respektive satelitní vysílání, by jistě nemělo takovou oblibu, kdyby diváci neměli přístup k obrovskému množství televizních a rozhlasových stanic. Z dosavadního uvedeného textu je patrné, že můžeme přijímat programy volné tzv. FTA a kódované pomocí nějakého standardu. Pokud bychom se omezili na vysílané v českém jazyce, nabídka FTA není příliš pestrá (Z1, TV Noe, Public TV, Fashion TV Czechia atp.).

Program
Žánr
Vybrané družice
Dostupné pozice družic
Zpravodajský
Astra 1G, Astra 3A, Intelsat 10-02
19,2° E, 23,5° E, 1° W
Hudební
Astra 1E
23,5° E
Zpravodajský
Astra 1E
23,5° E
Křesťanský
Astra 3A
23,5° E
Zpravodajský
Astra 1E
23,5° E
Módní
Eutelsat W2
16° E
- Nekódované programy v českém jazyce: družice a jejich pozice -

Hlavním důvodem je skutečnost, že televize, jež chce po satelitu vysílat volně, může produkovat pouze vlastní tvorbu nebo nakupovat práva pro převzaté pořady pro území celé Evropy. To je dost omezující a nevýhodná podmínka. Světlou výjimkou budiž zpravodajská stanice ČT 24 a hudební kanál Óčko. Z těchto informací lze vytušit, že FTA programy jsou v drtivé většine úzce zaměřeny na určitý segment diváků. Naskýtá se otázka, jak se dostat ke kýženému zakódovanému obsahu?

Zatímco v prvním případě vám stačí vše správně zapojit a nainstalovat, nasměrovat parabolu správným směrem a začít ladit na svém receiveru, tak u druhé varianty budete muset využít některou z dostupných placených služeb. V našich podmínkách se jedná především o pakety Skylink, CS Link, UPC Direct a DigiTV. Nyní bychom si je stručně představili, uvedli informace spojené s příjmem uvažované služby a také upozorníme na některé (paušální) poplatky, ceny dekódovacích karet a předplatitelských televizních programů.



Jak uvádějí oficiální stránky společnosti, značka Skylink se poprvé na českém trhu objevila 1.10.2008. Vznikla po vzájemné dohodě mezi slovenskou korporací Towercom, a.s. a českou TradeTec, a.s., dříve známou jako TRADE and TECHNOLOGY, a.s. V porovnání s uvedenou konkurencí se vyznačuje odlišnou obchodní politikou - nový zákazník nedostává od provozovatele žádné komponenty pro příjem DVB-S/S2.

Uvažovaný paket je k dispozici na transpordérech družic Astra 3A a Astra 1E na pozici 23,5° E (východně). Po zajištění nezbytných součástí (zejména antény a satelitního přijímače s dekodérem CryptoWorks) je možné zakoupit a následně zaregistrovat kartu Skylink. V tomto ohledu můžete vybírat ze dvou možností - Skylink Standard (1 999 Kč včetně daně) a Skylink ČT (599 Kč s doplatkem za neomezenou aktivaci 1 400 Kč).

Dekódovací karta
Doporučená cena (Kč)
Doplatek za neomezenou aktivaci (Kč)
Skylink Standard
1 999
-
Skylink ČT
599
1 400
- Služba Skylink -

První uvedenou lze pořídit od 1 999 Kč včetně daně a svým majitelům umožní příjem všech neplacených programů bez časového omezení. Naopak druhá vychází na 599 Kč a dovoluje sledovat programy České televize také bez omezení. Avšak za doplatek 1 400 Kč dojde ke zrušení této restrikce a Skylink ČT se bude chovat jako karta Standard. Co se předplatného volitelných TV programů týče, není příliš složité.

Placené TV programy
Předplatné (Kč)
1 měsíc
12 měsíců
MULTI
250
2 750
HD PLUS
350
3 850
HBO
395
1 995
CS Film
199
999
- Služba Skylink -

Na výběr je kromě neplacených TV kanálů (českých i slovenských) balíček MULTI (250 Kč za 1 měsíc / 2 750 Kč za 12 měsíců), HD PLUS (350 Kč / 3 850 Kč) a prémiové kanály HBO (395 Kč / 1 995 Kč) a CS Film (199 Kč / 999 Kč). Ty lze objednat navíc k ceně kompletu MULTI. V závislosti na datu registrace vaší karty můžete ještě využít tzv. jednorázové manipulační poplatky za stanice, které nebyly v té době součástí nabídky. Samozřejmostí je možnost příjmu několika rozhlasových stanic. Specialitou (dnes už obvyklou) jsou služby poskytované prostřednictvím krátkých textových zpráv (získání informace o programech aktivovaných na kartě, různé PROMO akce, předplatné atp.).



Za značkou CS Link stojí provozovatel Media Vision s.r.o. Podobně jako v prvním případě, i zde si musí případný zájemce obstarat soupravu pro příjem uvažované služby sám (parabola se satelitním přijímačem s dekodérem CryptoWorks). Pro šíření televizních a rozhlasových stanic využívá družice Astra 3A a Astra 1E na pozici 23,5° E (východně). V současné době společnost nabízí dva druhy dekódovacích karet s neplacenými TV kanály - bez časového omezení s tříměsíční programovou sadou Géčko (1 990 Kč včetně DPH) nebo na dobu jednoho roku s uvedeným jednoměsíčním balíčkem (699 Kč).

Dekódovací karta s neplacenými TV kanály
Doporučená cena (Kč)
bez časového omezení + 3 měsíce sada Géčko
1 990
s časovým omezením 1 rok + 1 měsíc sada Géčko
699
- Služba CS Link -

Programová nabídka je zde řešena tak, aby byla co nejvíce flexibilní. CS Link razí cestu individuálních potřeb uživatelů, kdy si předplácíte programy samostatně, přičemž můžete využít rozmanitých způsobů plateb (pomocí kupónu, SMS, bankovního převodu, poštovní poukázky atp.). Mimo neplacených TV stanic (českých i slovenských) jsou na výběr placené programy, cenově výhodné dvojprogramy a sada Géčko (14 kanálů různých žánrů). Jestliže vlastníte výše uvedenou kartu CS Link delší dobu a máte na ni nastavený některý ze starších tarifů, podle ceníku ji můžete převést na plnou nabídku neplacených stanic. Doplňující informace, jako jsou pořádané akce nebo podrobné vysvětlení SMS kódů, najdete na oficiálních stránkách společnosti (odkaz CS Link výše).



Dostáváme se k největšímu tuzemskému poskytovateli televizních služeb a vysokorychlostního internetu UPC Česká republika a.s. Z celosvětového měřítka jde o dceřinou společnost Liberty Global. My se však omezíme pouze na digitální satelitní televizi UPC Direct, jejíž signál je šířen ze satelitů Astra 1G, Astra 1H a Astra 1KR na pozici 19,2 stupňů východně a pokrývá 100 % území ČR. Narozdíl od výše uvedené konkurence získá nový zákazník digitální satelitní přijímač (Philips DSR 4101) s vestavěným dekodérem CryptoWorks a přístupovou kartu pro sledování kýženého obsahu. Kvůli potírání pirátského přijímu je zamezeno funkčnosti s jinou kartou - dochází zde ke spárování podobně jako u Digi TV. V ceníku se dále objevují zařízení DSX-6010 a DSR-2111 od stejného výrobce.

Dekódovací předplacená karta
Doporučená cena (Kč)
Rodina na 6 měsíců
2 100
Rodina na 12 měsíců
4 200
Rodina na 12 měsíců + HBO, HBO 2, HBO Comedy a Cinemax
5 988
- Služba UPC Direct -

Na výběr jsou hned tři - předplacená Rodina s časovým omezením na 6 nebo 12 měsíců, navíc s možností prémiových kanálů u roční varianty. Pokud se jedná o programovou nabídku, ta se dělí na několik částí. První a zároveň nutnou pro objednání jiných služeb je Rodina za standardní měsíční paušál 689 Kč. Nabízí výběr stanic ze všech žánrových okruhů. Druhou rozšiřující je balíček Plus za 841 Kč včetně daně. Poslední předvolenou možností jsou prémiové kanály představující filmové a erotické stanice. Jejich cena není jednotná a odvíjí se od konkrétního vysílání. Mimo tyto základní můžete jako zákazník využít nejrůznějších kombinací uvedených nabídek viz oficiální ceník.

Placená služba
Standardní měsíční poplatek (Kč)
Rodina
689
Rodina + Plus
841
Rodina + prémiové kanály
979 / 1 073*
Rodina + PVR
839
- Služba UPC Direct. *Cena se odvíjí od konkrétního kanálu -

Z něj je také patrné, že si popisovaná společnost účtuje všemožné vstupní, ostatní poplatky a smluvní pokuty, které rozhodně nejsou zanedbatelné. Ještě bychom se zmínili o novince v podobě služby PVR za 150 Kč měsíčně, samozřejmě k jednomu z balíků Rodina. S tou vám bude propůjčeno zaříízení Philips DSR 8111/53 obsahující 160GB HDD. Svoji povahou se hodí pro příjem normy DVB-S/S2 v kompresních formátech MPEG-2/4 (HDTV).



Poslední platformou, kterou si v dnešním článku zmíníme, je Digi TV. Oficiální stránky společnosti uvádějí využítí nejmodernějších technologií přinášejících špičkový zvuk a obraz. Velké úspěchy má společnost na rumunském a maďarském trhu. Nicméně názory odborné veřejnosti v našich končinách dávají tušit přesný opak, a to velmi nekvalitní obraz v porovnání s konkurencí (Skylink, CS Link atp.). Navíc je tu naprostá absence programového průvodce EPG. V průběhu roku 2007 se na Internetu objevily zprávy o testování této služby, ale oficiální podpory se stále nedočkala. Pro šíření paketu Digi TV se na území ČR využívá družice Intelsat 10-02 na pozici 1° W (západně).

Vnitřní jednotka
Jednorázová cena (Kč)
Cena v korunách při
3 splátkách
6 splátkách
12 splátkách
Humax
1 500
3×550
6×275
12×140
Hyundai
1 500
3×550
6×275
12×140
Hyundai Dual
2 450
3×850
6×425
12×215
- Služba Digi TV v případě, že vlastníte parabolickou anténu -

Novému zákazníkovi je primárně dodán nový satelitní přijímač Humax (1 500 Kč), Hyundai (1 500 Kč) nebo Hyundai Dual (2 450 Kč) s dekodéry typu Nagravision a příslušnou dekódovací kartou. Nutno podotknout, že operátor tyto set-top-boxy nabízí přímo k odkoupení do osobního vlastnictví, kdy můžete využít i tří, šesti nebo dvanácti splátek (s jistým přeplatkem). Pokud však uzavíráte smlouvu na minimálně jeden rok, máte vše zdarma. V případě, že nevlastníte žádné vybavení, je vám účtováno tzv. standardní zařízení (parabolická anténa, hlavicová a vnitřní jednotka).

Vnitřní jednotka
Jednorázová cena (Kč)
Cena v korunách při
3 splátkách
6 splátkách
12 splátkách
Humax
2 000
3×700
6×350
12×175
Hyundai
2 000
3×700
6×350
12×175
Hyundai Dual
3 000
3×1 040
6×520
12×260
- Služba Digi TV v případě, že nevlastníte parabolickou anténu -

Programová nabídka je celkem pestrá a nabízí opět nekolik možností výběru. Čtveřice balíčků se nijak neodlišuje od konkurence a nachází se v nich běžné programy nejrůznějších žánrů. Základní balík pořídíte za 260 Kč včetně daně. Dále jsou to sety HBO (180 Kč), HBO MaxPak (240 Kč) a Cinemax (180 Kč). Jednotlivé částky odpovídají měsíčním paušálním platbám. Také bychom rádi upozornili na skutečnost, že se u předchozích dvou tabulek lišila cena uvedená na webových stránkách a v oficiálním ceníku, ze kterého jsme vycházeli. V něm také najdete doplňující informace o dalších možných poplatcích jako aktivace, změny ve smlouvě, upomínky, výjezd technika, ztráta karty atp.

Balík placených TV programů
Standardní měsíční poplatek (Kč)
Základní
260
HBO
180
HBO MaxPak
240
Cinemax
180
- Služba Digi TV -

Na základě výše popsaných skutečností a dostupných odkazů si můžete sami udělat velmi slušnou představu o jednotlivých dnes popisovaných satelitních platformách v České republice. Podrobnější informace o jednotlivých satelitech, normách DVB-S a DVB-S2, dostupných progamech atp. se dočtete v článku "DVB-S v ČR: příjem, parametry a stanice".

Jednotlivých poskytovatelů není mnoho a v některých věcech se zásadně odlišují. Mnohdy zaujímají odlišnou obchodní politiku a postoj k nám zákazníkům. Máte s nimi nějaké zkušenosti? Využíváte služeb některého z dostupných operátorů? Odpovídají zmíněné ceny kvalitě poskytovaných služeb? Jste s jejich čiností spokojeni, případně uvítali byste nějaké změny? Tímto bychom vás rádi vyzvali k diskusi pod tímto článkem, vyjádřete prosím svůj názor týkající se dané problematiky.


Zdroje: Parabola, SES ASTRA, Wikipedia, Skylink, CS Link, UPC Direct, Digi TV.