Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Zobrazovací technologie blízké budoucnosti

28.11.2011, Pavel Zubatý, článek
Na nedávno uplynulém FPD International 2011 (konaném v japonské Jokohamě) bylo k vidění mnoho novinek na poli zobrazovacích panelů (o čemž byl ostatně celý veletrh). Výběr těch nejzajímavějších si můžete prohlédnout v dnešním článku.

 

Taiwanská společnost AU Optronics vystavovala své nové OLED panely a zařízení chystaná na příští rok. Jedním z exponátů byl 32“ OLED panel s rozlišením Full HD a odezvou pouhých 0,01 ms. Přístroj využíval OLED panel polovodičového výrobce IGZO. Panel byl řízen TFT na bázi In-Ga-Zn-O a patřil k největším OLED panelům, které tato firma vyrobila.


32“ OLED prototyp společnosti AUO

Celý prototyp měřil pouhé 3 mm na tloušťku a nabídl velmi vysoký kontrastní poměr 100 000 : 1, rozlišení 1920 × 1080 px a jas 200 cd/m². Za zmínku stojí i barevný gamut 72 % standardu NTSC. Společnost neuvedla, jestli pro toto OLED byl využit typ RGB nebo typ barevného filtru.


32“ OLED prototyp společnosti AUO z jiného úhlu

Dalším produktem byl 4,3“ OLED panel s hustotou 257 ppi, který fungoval na bázi pixelů skutečného RGB (neboli true RGB). Na adresu konkurenčního Samsung PenTile (nalézt lze např. uvnitř Galaxy Nexus a Galaxy Note) společnost prohlásila, že nenabízí takovou kvalitu, jako ten jejich. V plánech AUO je výroba 15 000 substrátů za měsíc (dále řezaných na menší panely) v jejich OLED továrnách 3,5. generace – a to už v polovině roku 2012.


Ohebný 4“ OLED prototyp společnosti AUO

Výrobce dále vystavil 6“ průhledný OLED displej s poměrem průhlednosti přes 35 % a ohebný 4“ prototyp OLED s tloušťkou pouhých 0,3 mm. 4" displej s rozlišením 240 × 320 px bylo možné ohýbat s poloměrem křivosti 10 mm. Pro jeho výrobu byl na skleněný substrát nanesen substrát pryskyřičný, na kterém byly vytvořeny řídící prvky a prvky OLED. Nakonec se dva substráty oddělily a "voilà", šíře výsledného produktu se vlezla do 0,3 mm. Pro řídící elementy byla opět využita struktura amorfních IGZO TFT (In-Ga-Zn-O). Jejich zformování přitom proběhlo ve vakuu při teplotě nepřesahující 220 °C, každý pixel TFT pak využil 2 tranzistory a jeden kondenzátor. Stejně jako v předchozím případě byl i tento panel typu spodního vyzařování, který extrahuje světlo z TFT substrátu. Luminescenční materiály (červené, zelené a modré) nízkomolekulárního typu zase byly vytvořeny pomocí technologie ukládání párou. Nakonec byly tyto diody potažené tenkým filmem.


6" průhledný OLED displej s rozlišením 400 × 300 px vyrobený firmou AUO

Jak malý, tak i 65" FullHD průhledný LCD panel se vyznačovaly tím, že uvnitř pixelů LCD panelu byly průhledné oblasti bez barevných filtrů. Ve výsledku tak mohla průhlednost LCD přesáhnout 15 %. V případě OLED byly průhledné materiály využity jak pro pozitivní, tak negativní elektrody. Světlo diod tak putuje na obě strany, průhlednost vzrostla na 36 % a jas na 400 cd/2. K vidění bylo i 4,46“ LCD s hustotou 330ppi nebo třeba takový 6“ rolovatelný e-papír.


Rolovatelný 6“ e-papír vyrobený firmou AUO

Jednou z výhod elektronického papíru je to, že nepotřebuje stálé napájení. Oficiální název totiž zní Un-plugged Flexible E-paper Display neboli displej, který nepotřebuje zástrčku. V tomto případě byla využita solární baterie, podobně jako v hodinkách s tímto typem obrazovky. Rozlišení nového e-papíru činí 800 × 600 px a využívá TFT místo tradičního EPD (Electronic paper display, elektronická papírová obrazovka). Obnovovací frekvence e-papíru byla nastavena na 50 Hz. Jeho šířka přitom dosahuje pouhých 0,127 mm. Možné nasazení v budoucnu je zřejmé i bez prohlášení výrobce – jako médium elektronických novin.


Fotovoltaická baterie prototypu e-papíru

O napájení se tedy starala amorfní silikonová fotovoltaická baterie, jejíž 10g modul měřil 132 × 212 × 0,3 mm. Na 1,5 AM (air mass, vzduchové hmoty) připadal 1 W elektřiny. To znamená konverzní účinnost 3,6 %. Napětí baterie pak dosahovalo 12 V. Mimo přímé sluneční světlo pak bylo potřeba využití externí baterie. Dobré je rovněž zmínit ještě jeden produkt AUO: 46“ 3D TV se „skenovacím retardérem“. Ta kombinuje aktivní 3D technologii (o rozlišení Full HD 3D) s pasivními polarizačními 3D brýlemi. Technologie aktivního 3D je zabudována v obrazovce namísto brýlí, čímž stačí použít levné polarizační 3D brýle.


10,1“ Samsung PenTile LCD s rozlišením 2560 × 1600 px

Už zmiňovaný konkurent Samsung vystavoval starší 10,1“ LCD panel s rozlišením 2560 × 1600 px, který se na podobném veletrhu vyskytl už v květnu 2011. Tento produkt vychází z technologie PLS panelů s charakteristikou podobnou IPS. Využívá k tomu strukturu PenTile RGBW, která má bohužel své dost zásadní mouchy, co se týče ostrosti zobrazení (jde o Super AMOLED, který sdílí subpixely, na rozdíl od Super AMOLED Plus).


46“ průhledné FullHD LCD Samsung využité ve dveřích lednic

Jihokorejský gigant rovněž ukázal použití průhledného LCD jako součást dveří stylové lednice, do které je vidět, i když je zavřená. K vidění byl i 22" LCD panel s rozlišením 1 366 × 768 px. Zapomenout nelze ani na bezdrátově nabíjené 3D brýle.


Bezdrátově nabíjené 3D brýle firmy Samsung

Tyto brýle využívají technologii magnetické rezonance sloužící jako zdroj napájení. Když se brýle položí na válec (viz obrázek níže), dojde k jejich automatickému nabíjení. Pro komunikaci s TV využívají tyto brýle rozhraní Bluetooth a na jejich vývoji se podílí australský výrobce brýlí Silhoette. S hmotností pouhých 27 g jsou jedněmi z nejlehčích 3D brýlí v odvětví.


Bezdrátově nabíjené 3D brýle Samsung na nabíječce

LG, po Samsungu druhý největší korejský výrobce elektroniky, představil řadu exponátů začínajících na AM OLED panelu s úhlopříčkou 4,3" a hustotou 217 ppi. Jiným příkladem je 55“ LCD panel s velmi štíhlým rámečkem (viz následující obrázek). Šířka horní a levé části rámečku dosahuje 3,4 mm, kdežto v případě dolního a pravého dílu to je pouhých 1,9 mm.
 
Je tak možné k sobě umístit 2 panely s mezerou pouhých 5,3 mm. Tyto FullHD obrazovky dosahují jasu 800 cd/m². Jas jejich LED diod lze měnit podle příchozího signálu, což ve výsledku znamená možnou úsporu až o 40 % oproti standardnímu 55% panelu LG. Na stánku této firmy rovněž nesměla chybět řada nových AH-IPS panelů s vysokou hustotou pixelů, např. 4,5“ LCD panel s hustotou 329 ppi a určením pro budoucí gadgety o vysokém rozlišením.


55“ LG TV se štíhlým rámečkem