Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně
23.9.2018, Jáchym Šlik, aktualita
Nedlouho poté, co kodek AV1 implementovaly první internetové prohlížeče, se objevila první testovací videa na YouTube. Zájemci mají k dispozici rovnou celý playlist. A připojil se také Netflix, který zatím nabízí jedno video v novém formátu.
DejvCZ (2) | 23.9.201819:40
Tak na této stránce si můžete stáhnout testovací videa ve formátu AV1 https:­/­/www.elecard.com­/videos.
A asi nejjednodušší způsob jak je přehrát tak je stáhnout si nějakou beta verzi chromu v něm povolit AV1 a poté do tohoto prohlížeče jednoduše stáhle video přetáhnout a ono se automaticky začne přehrávat přímo v prohlížeči.
No a co se týče náročnosti přehrávání tak to vypadá na celkem slušný průsrer. Na notebooku s procesorem Intel Core i3­-8130U ­(2.2GHz, TB 3.4GHz, HyperThreading­) a grafikou UHD 620 rozjedu s odřenýma ušima AV1 s rozlišením 720p. 1080p se už hrozně seká. Na stolním PC s procesorem AMD Ryzen 1700X a GPU nvidia GTX 660 rozjedu plynule 1080p a 4K se brutálně seká :­(. Tohle chtějí vážně zavádět do YouTube?
Odpovědět1  0
DejvCZ (2) | 23.9.201817:47
Mám Chome Beta 70 mám zapnutý AV1 podle tohoto návodu https:­/­/www.tvfreak.cz­/chrome­-a­-firefox­-zacinaji­-podporovat­-kodek­-av1­/6021 ale stejně když si dám přehrát tento playlist https:­/­/www.youtube.com­/playlist?list=PLyqf6gJt7KuHBmeVzZteZUlNUQAVLwrZS v rozlišení 480p tak ve statistikách pro experty vidím codec VP9. Takže nic :­(. Jinak dva týdny zpátky jsem si po 8 letech koupil nový notebook a jednou z hlavních priorit u něj bylo to aby uměl hardwerové dekodování VP9 ve 4k 60fps + IPS displej což splňuje a užívám si na něj 4K rozlišení a teď se dočtu že za 2 roky bude YouTube přecházet na nový kodek? Mě snad jebne! Jako fakt člověk udělá investici a doufá že mu ten stroj dalších 10 let bude dobře sloužit k zamyšlenému účelu a teď po dvou týdnech taková podpásovka :­(. Ach jo. Snad to tohle 2 jádro rozjede softwerově alespoň ve full HD. ­(4K si pouštím proto protože ve fullHD jde dost vidět nízký datový tok zatím co ve 4K už koprese neni tak viditelná.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.