Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Vývoj technologie videodisků

30.9.2008, Michal Učeň, článek
Vývoj datových médií jde stále kupředu. Nedávný souboj formátů optických disků byl zajímavým zpestřením, které zajistilo rychlý posun. Dnes se podíváme do historie na typy disků pro ukládání videa a na události, jež zapříčinily konečné vítězství Blu-ray.
Kapitoly článku:

Budoucnost?


V nejbližší budoucnosti lze očekávat zejména rozšiřování standardu Blu-ray, ovšem už teď můžeme vidět první možné technologie, které lze využít pro optické disky. Zatím možná na první pohled vypadají jako vytržené ze sci-fi knížky, ale v podstatě jsou již reálně ozkoušeny a rozšíření brání až astronomické náklady na výrobu médií i mechanik.

Je třeba zmínit například holografické disky, které vyvíjí společnosti inPhase a Maxell. Jde o technologii Tapestry využívající ukládání dat jednak na povrch materiálu jako současná média a zároveň do jeho vnitřních částí. Technologie je opět na bázi laserového paprsku, kapacitu pak navyšuje právě prostorový datový záznam. Název média je HVD (zkratka z angl. Holographic Versatile Disc). Tento typ disků není žádnou novinkou, na druhou stranu pro běžné uživatele se jedná stále teprve o potenciální výhled do budoucnosti, pokud by se podařilo výrazně snížit výrobní náklady.

Je složen z 5ti vrstev, z nichž nejdůležitější je vrstva určená pro záznam, následují dvě vrstvy nosného substrátu a dvě vrstvy antireflexní ochrany. Od předchozích optických médií (zpravidla mají jen jednu vrstvu, a to ze strany čtení disku) se liší použitím dvou vrstev substrátu.


- Holographic Versatile Disc - jednotlivé vrstvy -

Celková tloušťka média je 3,5 mm a v průměru má disk 130 mm, což je od DVD či CD mírný nárůst. Ke konci roku 2006 se objevila 1. generace těchto disků s kapacitou kolem 300 GB a přenosovou rychlostí okolo 20 MB/s, u 2. a 3. generace holografických disků se počítá s kapacitami až 800 GB, respektive až 1,6 TB, a s přenosovými rychlostmi až 80 MB/s, respektive až 123 MB/s.

Odhadované teoretické kapacitní maximum je 100 TB a životnost kolem 50 let. Cena mechaniky se pohybuje v řádech stovek tisíců a vysokou cenu zaplatíte i za média.


- První holografické médium (vlevo) a mechanika (vpravo) od společnosti inPhase -

Další alternativou jsou média TeraDisc vyvinuté společností Mempile, která by měla mít kapacitu až 1 TB. Technologie je založená na materiálu polymethyl-methakrylát (PMMA), který umožňuje zápis až na 200 vrstev. Optika je ovšem od stávajících mechanik odlišná a využívá tzv. dvoufotonovou absorpci (Two-Photon Technology). Cena média je opět vysoká a pohybuje se vysoko nad hranicí 10 000 Kč.


- Model mechaniky a typicky žlutý TeraDisc od společnosti Mempile -

Jak je vidět, v budoucnu se určitě na zajímavé novinky můžeme těšit. Nyní se ovšem musíme "spokojit" pouze s nastupující technologií Blu-ray, která současným požadavkům vyhovuje a to jak pro video ve vysokém rozlišení, tak i pro klasická data.

Zdroje: Wikipedia, DVDTown, HDTV Magazine


Na závěr bychom chtěli v komentářích pod článkem otevřít diskuzi na dvě témata. První otázka - myslíte si, že vítězství Blu-ray bude opravdovým přínosem v této oblasti a že se stane hodnotným nástupcem DVD disků jakožto video nosičů? Druhé téma se týká budoucnosti - jak by se mohla oblast optických disků v příštích letech i vzdálenější budoucnosti vyvíjet? Vsázíte na dlouholeté kralování Blu-ray nebo věříte v některou ze zmíněných technologií TeraDisc či holografických disků?