Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Trampoty s dálkovým ovládáním

9.2.2011, Karel Letko, návod
Dálkové ovládání, žezlo vládce obývacího pokoje, ale také zdroj potíží, nervových vypětí, traumat a sporů. Život bez něj si nedokážeme představit a život s ním se časem stává peklem. Jak vyzrát na poškozený, nebo nefunkční ovladač?
Univerzální dálkové ovladače s dotykovým displejem – ve většině případů se jedná o kombinaci LCD dotykového displeje s klasickými tlačítky, která jsou většinou určena společným funkcím pro více zařízení, jako jsou: volba kanálů vpřed a vzad, přidání a ubrání hlasitosti atd. Dotykový podsvícený displej představuje grafické zobrazení ovládacích tlačítek pro aktuálně zvolené zařízení. Jednodušší typy mají pevně rozmístěná tlačítka, kterými přidáváte jednotlivé funkce, u lépe vybavených lze volit nejen rozmístění tlačítek, ale vytvořit větší tlačítka spojením dvou sousedících tlačítek.



Zapnutí těchto dálkových ovladačů se provádí dotykem displeje, po určité časové prodlevě bez dotyku se opět vypne, aby šetřil baterie. Automatické zapínání podsvícení většiny přístrojů řídí senzor, který vyhodnocuje okolní světelné podmínky. Stejně jako u předešlé kategorie lze programovat makra, v této kategorii již daleko propracovaněji a obsáhleji. Některé modely umožňují i inteligentní učení od původního dálkového ovladače. Jde o proces, kdy je univerzální přístroj schopen se krok po kroku, funkci po funkci naučit od vše od původního ovladače.

Přítomnost mini USB rozhraní u většiny dálkových ovladačů v této kategorii dává tušit možnost připojení k počítači. Můžete tak do svého ovladače stáhnout nové kódy pro nové přístroje. Mezi klady patří variabilita, možnost osobního uzpůsobení a rozvržení tlačítek, možnost nahrání nových kódů, schopnost učit se od starého dálkového ovladače. Jako zápor vidím nemožnost programovat tlačítka a makra v grafickém rozhraní v počítači a po té je přehrát do ovladače, dotykový displej nemá v této kategorii, až na výjimky, žádnou ochranu proti polití a nešetrnému zacházení. Zajímavým zařízením nejen co do vzhledu, ale i do funkčnosti, je CHAMELEON 6 II, který v sobě skrývá téměř všechny funkce, o kterých jsme zde mluvili, a je tak ukázkovým zástupcem své kategorie.



Univerzální multimediální ovládací centra – tato high-tech zařízení vyrábí z u nás známých výrobců např. společnost Philips. Kromě dálkového ovladače jako takového obdržíte i jeho dokovací stanici a věřte, budete ji potřebovat. Dotykový LCD displej s úhlopříčkou až 6,4 palce a rozlišením 640 × 480 pixelů s 65 536 barvami vám umožní nejen pohodlně ovládat veškeré domácí elektrospotřebiče, ale ve většině případů nahradí i grafická menu na přístrojích. Můžete si tak pohodlně z dálkového ovladače přečíst stránky z teletextu, informace o vysílaných programech, název interpreta a písně, která právě hraje, její délku, informace o radiostanicích a mnoho dalších informací.

Vestavěný reproduktor je příjemný, pokud si potrpíte na zvukové projevy ovladače a především zvukové upozornění. Díky vestavěným hodinám a kalendáři lze toto zařízení použít i jako budík, případně pro buzení použít zapnutí televize, DVD nebo rádia. O chod takového ovladače se stará 32bitový procesor taktovaný v řádech stovek MHz a integrovaná paměť flash, RAM, případně jejich kombinace s kapacitou desítek MB. Pro připojení k PC slouží nejen USB rozhraní, ale pro pohodlnost i wi-fi.


Philips nabízí v této třídě ovladačů několik různých modelů v cenovém rozpětí asi 30–50 tisíc Kč.

Vlastní grafické rozhraní je velice přívětivé, bohužel jazyková podpora je zatím pouze pro Francouzštinu, Španělštinu, Holandštinu a pochopitelně Němčinu/Angličtinu. Kromě vlastního dálkového ovladače a dokovací stanice je součástí balení i napájecí adaptér, USB kabel, CD s programem pro instalaci do domácího PC a tištěný manuál. Funkčnost ovladače je stejná jako u předešlých modelů, jen možnost vytváření maker je daleko rozsáhlejší. Jako plus lze označit možnosti grafiky těchto přístrojů, pohodlného grafického ovládacího prostředí, možnost propojení s PC a komunikace přes wi-fi. Za mínus lze označit vysokou pořizovací cenu (v rozmezí 32 000Kč až 47 000 Kč) a nepřítomnost české lokalizace. Vlajkovou lodí je ovládací centrum PHILIPS PRONTO TSU9800.


Ve vyšší třídě univerzálních ovladačů najdeme i produkty značky Marantz.